Yeşil Kaka
Gıda boyaları, enfeksiyonlar, parazitler, virüsler, susuzluk, gıda zehirlenmesi gibi durumlarda da yeşil kaka yapılabilir. Genelde altta yatan sebebe göre tedavi planı uygulanmaktadır.
Yeşil Kaka Nedir?
İnsan dışkısının normal rengi kahverengidir ve dışkının kahverengi olması kişinin karaciğer ve pankreasının normal seyrinde ve düzenli bir şekilde çalıştığının göstergesidir.
Yeşil kaka yapmak ise bebek ve çocuklarda hiçbir rahatsızlık yokken de görülebilen bir durumdur çünkü dışkıya rengini veren safra sıvısıdır ve safra sıvısının rengi kahverengimsi yeşildir bu duruma bağlı olarak safra sıvısı dışkıya yeşil renk verebilir.
Bebeklerin doğumdan sonraki 4 gün süresince (mekonyum dönemi) yeşil kaka yapması normal sayılabilir. Bu dönem bebeğin anne karnındayken ürettiği dışkıları çıkartmaya devam ettiği ve emme ile aldığı sütünde bu dışkıya yavaş yavaş katıldığı Çocuk hastalıkları uzmanlarınca normal sayılan bir başka dönemdir.
Fakat yeşil kaka dışkılama durumu rahatsızlıklar sonucu da meydana gelebilir.
Özellikle diyet ve ishal çocuklarda yeşil kaka yapan sebeplerin başında gelir. Bunun haricinde gıda boyaları, enfeksiyonlar, parazitler, virüsler, susuzluk, gıda zehirlenmesi gibi durumlarda da yeşil kaka yapılabilir.
Yeşil kaka dışkıladıysanız yapılabilecek ilk şey bir sonraki dışkılamayı beklemektir. Eğer ikinci dışkılamada kakanın rengi düzelirse geçici sebeplerden dolayı dışkı renginiz bozulmuştur ve hekime gitmenize gerek yoktur ama eğer dışkı renginiz hala yeşilse doktora başvurmanız gerekmektedir.
Yeşil Kaka Nedenleri Nelerdir?
Yeşil Kaka dışkılamanın yaşa ve yaşam stiline bağlı olarak birçok sebebi olabilir;
1-Diyet: Marul, maydanoz, lahana, yaprak gibi klorofil içeren yeşil bitkiler tüketmek. Yeşil gıda boyası içeren yiyecek ve içecekleri tüketmek; yeşil dışkılamaya sebep olan nedenlerden bir tanesidir. Mor ve mavi yiyecekler (mor erik, böğürtlen, yaban mersini gibi) tüketmek de yeşil dışkılamaya sebep olabilir. Ayrıca sinameki, yeşil çay tüketimi ve buğday çimi, arpa gibi bitkisel ürünlerin tüketimi de yeşil dışkıya sebep olabilir.
2-Virüsler: Norovirüs, Rotavirüs gibi virüsler sindirim sisteminde bozukluk yaratarak dışkının rengini değiştirebilirler. Bu viral hastalıkları geçiren kişilerin mide-bağırsak sistemlerinde atıkların hızlı bir şekilde bağırsaklardan geçmelerinden dolayı (ishal rahatsızlığı) atıklar safra sıvısı ile yeterince etkileşemez ve kaka yeşil renkte çıkabilir.
3-İshal: İshal, dışkının içerisindeki su ve elektrolitlerin miktarını değiştirerek dışkının sindirim sisteminden daha hızlı geçmesi durumu sonucu oluşur. İshale bağlı safra sıvısının etkisiyle dışkının rengi yeşile dönebilir.
4-Bakteriler: Özellikle Salmonella bakterilerinin yaptıkları enfeksiyonlar bebeklerde ve çocuklarda yeşil ve kötü kokulu sulu ishale sebep olabilir. Ayrıca Giardia enfeksiyonları sonucu da yağlı ve bol sulu yeşil kaka dışkılama sıklıkla görülür.
5-Kafein: Fazla kafein tüketimi sonucunda dışkının renginde kahverengimsi yeşil renge doğru bir değişiklik ve ishal gözükebilir.
6-İlaç ve Antibiyotiklerin Alımı: İndometazin, Medroksiprogesteron, siprofloksasin gibi antibiyotikler ve kabızlığın çözümü için kullanılan laksatif ilaçlar yan etki olarak yeşil kakaya sebep olabilir.
7-Gıda Zehirlenmesi: Gıda zehirlenmesi sonucu mide ve bağırsak florası bozulur, dışkı normal renginden sapabilir. Bu gibi durumlarda da yeşil kaka görülebilir.
8-Mide-Bağırsak sisteminin kendi rahatsızlıkları: İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBD), Crohn hastalığı, İrritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi hastalıklar sonucu sindirim sistemi bozulur ve yeşil kaka dışkılanabilir.
9-Anne sütü ve formül süt/mama: Anne sütüyle beslenen bebeklerde, bebeğin dışkısı hardal sarısı ve yeşil tonlarında olabilir ve bebeğin dışkısının rengi annenin diyetine bağlı olarak değişebilir. Bu durum genellikle sağlıklı ve olağan olarak düşünülür.
Formül mama ile beslenen ve anne sütü almayan/alamayan bebeklerin yeşilimsi sarı renkli dışkı yapması normal kabul edilir. Beslenme düzeni bu şekilde olan bebeklerde yeşil dışkılama yapılması, bu durumun sürekli olması ve bebeğin sağlık durumunda yeşil dışkı haricinde bir sıkıntısının olmaması (ateş, ağlama, huzursuzluk gibi sıkıntıların yaşanmaması) fazla endişelenilmesi gerekmeyen bir durum olmakla beraber eğer bebekte ishalle birlikte yeşil dışkılama varsa bu durum oldukça tehlikelidir.
Anne sütünün bebeğe yetersiz gelmesine bağlı olarak da bebeklerde yeşil dışkılama olabilir. Böyle bir durumda saatin kaç olduğuna bakılmaksızın bebek emzirilmeli ve doyurulmalıdır. Doymayan ve az beslenmiş bebeklerde yeşil dışkılama olağandır, kontrol altına alınması gereken bir durumdur.
10-Aşı: Aşı yapımı sonrası vücut çeşitli reaksiyonlar gösterir ve aşı ile vücuda alınmış olan zararlı mikroorganizmalara veya onların ürünlerine karşı bağışıklık oluşturmaya çabalar, vücut bu savaşı verirken ishal, bulantı, yeşil kaka gibi durumlarla karşılaşılabilir. Genellikle geçicidir fakat uzun süre devam ederse hekime danışılması gerekmektedir.
11-Alerjiler: Gluten enteropatisi yani Çölyak hastalığında görülen gluten alerjisi gibi gıdalara karşı gelişen alerjiler ve gıda intoleransları sonucu yeşil kaka dışkılanabilir. Ayrıca annenin inek sütüne alerjisi varsa ve anne farkında olmadan inek sütünü bir şeylerin içerisinde tüketmişse emzirmeyle sütü alan bebek yeşil kaka dışkılayabilir.
12-Soğuk Algınlıkları ve mide nezlesi gibi gastro-intestinal sistem hastalıkları
13-Diş çıkarırken oluşan aşırı tükürük üretiminde: Bu başlık henüz tıp hekimlerince tartışma konusu olmakla beraber bebeklerde diş çıkartma evresinde aşırı salya üretimi ve bu salyaların yutularak sindirim sistemine gitmesi sonucu yeşil kaka dışkılanması bir çok çocuk hastalıkları uzmanı tarafından doğrulamaktadırlar.
14-Demir ilaçları alımı: Vücudun demiri tam olarak ememesine bağlı olarak yeşil dışkılanır. Takviyenin kesilerek farklı bir takviye ürünü ile değiştirilmesi ile dışkı rengi normale dönecektir.
15-Foremilk- Hindmilk dengesizliği: Bebek emzirilmeye başlandığı ilk anda aldığı anne sütü sonraki gelecek sütlere göre daha fazla su oranına sahiptir, bu süte ön süt denir. Emzirme süreci ilerledikçe anne sütündeki yağ içeriği artarken su miktarında azalma olur dolayısıyla süt yoğunlaşır ve sütün hacim azalır. Hacmi azalmış ve yoğunlaşmış olan bu süte de 'anne sütü' adı verilir. Ön süt ve anne sütü arasındaki fark yağ ve su oranıdır. Bebek ilk olarak hacimce fazla yoğunluk olarak az olan ön sütü emer ve doymaya bağlı olarak bazen daha yağlı ve besin içeriği yüksek olan anne sütünü ise tam alamayabilir bu duruma bağlı olarak bebekte yeşil kaka dışkılama problemi meydana gelebilir.
16- Yakın zamanda safra kesesi aldırmak: Safra kesesini aldırmış kişilerin artık safrayı depolayacak organları olmadıklarından dolayı dışkıları yeşil renge dönüşebilir.
Yeşil Kaka Teşhisi
Yeşil kaka hastalığının teşhisi fizik muayeneye bağlı olarak yapılmaktadır; hastanın hekime rahatsızlığını ve dışkısını tarif etmesi, hekim tarafından dışkının görülmesi ile teşhis konulur. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda Çocuk hastalıkları uzmanı mutlaka hastanın dışkısını görmelidir. Rahatsızlığı yaşayan bebek veya çocuksa gerek bezin hastaneye getirilmesi gerekse fotoğrafının çekilerek doktora gösterilmesi ve varsa kokusunun tariflenmesi ile hekim bilgilendirilmelidir.
Bu şekilde dışkılayan erişkin yaş hastalar ise mümkünse dışkının az bir miktarını temiz bir kap içerisinde getirerek veya dışkının fotoğrafını çekerek ilgili hekime gösterebilirse hastalığın teşhisi için kolaylık sağlanır.
Hekim tarafından yapılacak olan testler daha çok yeşil kakanın hangi sebeplere dayanarak oluştuğunu araştırmak içindir. Bu tahliller arasında en çok;
Labaratuvar tahlilleri:
Kan ve İdrar Tahlilleri: Enfeksiyonları ve alerjik durumların varlığını ortaya çıkartmak, demir fazlalığın tespiti için bu tahliller yapılır.
Dışkı Örneklemeleri: Dışkının içeriğinin araştırılması (yağlı, mukuslu, kanlı), dışkıda bulunan kötü bakterilerin araştırılması için yapılır.
Burun Sürüntüleri: Olası bir viral veya bakteriyel enfeksiyonun varlığını kanıtlamak amaçlı yapılır.
Prick Testi: Alerjik durumun hangi besin, içecek veya maddeye ait olduğunu bulabilmek amaçlı deriden yapılan bir testtir.
Röntgen ve Kolonoskopi yöntemleriyle de dışkı ve mide bağırsak sistemleri incelenip, detaylı sonuçlar alınabilir.
Bu yöntemler bebekler, çocuklar ve yetişkinlerde, yeşil dışkının oluşma sebebinin anlaşılmasına yardımcı olurlar.
Yeşil Kaka Tedavisi
- Bebeğinizi bolca emzirin
- Mide-Bağırsak gibi gastrointestinal sistemin organlarınızı üşütmemeye dikkat edin
- Bol sıvı tüketimi sağlayın
- Hijyene çok dikkat edin: Özellikle bebeklerin biberonları, kaşıkları, mamalarını ve sütlerini muhafaza ettiğiniz kapları sterilize etmek gerekir. Erişkin insanlar ise özellikle kullandıkları tuvaletleri temiz tutmalıdır. Alınan besinler güzelce yıkanmalı, et ve et ürünleri güzelce pişirilmeli çiğ bırakılmamalıdır. Bu şekilde olası enfeksiyonların önüne geçilmelidir.
- Süt artırıcı çayları içmeyin: Sütünüzün bebeğinize az gelmesi ve bebeğin doymaması durumunda süt artırmak amaçlı kullandığınız süt artırıcı çaylar ve kahveler bebeğinizin ishal ve buna bağlı yeşil dışkılamasına sebep olabilir. Bu ek gıdaların yerine hurma, ceviz, fındık, havuç gibi besinler tüketilmelidir. Süt doğal yollarla artırılmalıdır.
- İshal Tedavisi:
İshal için Evde Sıvı Tedavisi
Evde ishal için ilk müdahale olarak tuzlu ya da şekerli yiyecek ve içecekler verilebilir. İshali olan hastada beslenme ve sıvı tüketiminin devamı sağlanmalıdır. Sıvı tedavisinde ana prensip kusma ve ishal yoluyla kaybedilen sıvıyı yerine koyarak kişinin aşırı su kaybına uğramasını engellemektir.
Bebeklerde anne sütü ve/veya formül mamaya devam edilmelidir.
Çocuklar ve erişkinler için ise eczanelerde ORS (Oral Rehidratasyon Sıvısı) denilen şeker-tuz paketleri satılmaktadır. Bu paketler çoğunlukla 1 litre su içerisinde çözdürülerek, ishal ve kusma sonucu kaybedilen sıvı ve mineralleri yerine koymaya yararlar. Çocuklar tarafından bu sıvıların tatları sevilmeyebilir ilk başta mide bulantısı kusma yapabilir fakat yine de verilmelidir.
Eğer çocuğunuz sık sık kusuyorsa ve bu karışımı tek seferde alamıyorsa o zaman bu sıvıları 2-3 dk da bir 1’er çay kaşığı olmak üzere verebilirsiniz.
Çocuk ve erişkinler bu sıvıları aldıkça mineral ve sıvı ihtiyaçları giderilecektir, bu duruma bağlı olarak kusmalarında ve genel durumlarında iyileşme görülecektir.
Fakat bu tedaviye rağmen gözlerinde çöküklük, dudaklarında kuruluk olan ve ishal-kusma yollarıyla fazla derecede sıvı kaybeden çocuk ve yetişkinlerde vaziyet daha fazla ilerlemeden hemen bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır.
Medikal İshal Tedavisi
Yetişkinler ve çocuklarda; hekim tarafından uygun görülürse hastaya damar yolu açılır ve serum verilerek sıvı-elektrolit tedavisine başlanır. Bu tedavide amaç hastanın kaybettiği sıvıyı, vitamin ve minerali hastaya geri kazandırmaktır. Hekim gerek görürse tedaviye antibiyotik ekleyebilir fakat viral hastalıklarda antibiyotik tedavisi gerekmez bu sebeple ishalin sebebi iyi araştırılıp ona göre tedavi oluşturulur.
Bir yandan hastanın kalori alımı da desteklenmelidir; pirinç suyu, çorba, ayran, bol su ile karıştırılmış sütten yapılma muhallebi gibi fazlaca sıvı içeren hastaya verilmelidir. Eğer hasta bu besinleri mide bulantısı ve kusma şikayetleri sebebiyle alamayacak durumda ise mide bulantısı için bulantı kesiciler tedaviye hekim tarafından eklenir.
6 aydan küçük ve/veya ek gıdaya başlanmamış bebeklerde ise emzirme sıklaştırılarak sıvı açığı kapatılmaya çalışılır. Eğer bebek içerse belli aralıklarla kaynatılmış ve kendiliğinden soğuması beklenmiş ılık su da bebeğe verilebilir.
Salmonella Tedavisi
Salmonella enfeksiyonları antibiyotik kullanımına gerek kalmadan bir hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir. Salmonella’lı hastalar ishalleri devam ettiği sürece sıvı kaybını minimuma indirmeli sürekli sıvı takviyeleri ile kaybettikleri sıvıları geri koymalıdırlar. Nadir durumlarda bu hastalara antibiyotik tedavisi başlanır; yaşlı hastalar, aşırı sıvı kaybı olan sıvı ve katı gıda alamayan hastalar, HIV’li olup immunsupresyonu olan hastalar, kemoterapi ve radyoterapi tedavilerini gören hastalar gibi.
Giardiasis Tedavisi
Metronidazol bu hastalığın ve ishalinin tedavisinde ilk tercihtir. Metronidazol haricinde ornidazol, seknidazol ve tinidazol ajanları da kullanılabilir.
Yeşil Kaka Tedavi Edilmezse
Hastalarda ishal ve kusmaya bağlı olarak fazla sıvı kaybı olabilir. Sıvı kaybına bağlı olarak kişide halsizlik, yorgunluk, bulantı gibi hatta bilinç kaybına kadar giden geniş bir tabloyla karşılaşılabilir.
Enfeksiyonlar tedavi edilmezse kişinin genel durumu daha fazla bozularak enfeksiyon tüm vücuda yayılabilir. Hasta sepsise dahi gidebilir ve bu durum ölümle sonuçlanabilir.
Besin alerjilerine bağlı olarak gelişen yeşil kaka hastalığı tedavi edilmezse alerjik reaksiyonlar sonucu kaşıntı, nefes alamama, baygınlık, bilinç kaybı gibi durumlar meydana gelebilir.
Yeşil Kakaya Ne İyi Gelir?
- Pirinç, patates, yağsız etler, süt, yoğurt gibi gıdalar hem yeşil kakaya hem de yeşil kakaya sebep olan ishale iyi gelecektir.
- Ayrıca bol su tüketimi, düzenli ve dengeli beslenme de yeşil kakaya iyi gelerek tedaviye en çok yardımcı olacak şeylerin başında gelir.
- Yeşil kaka eğer besinler sebebiyle olduysa geçici bir durumdur ve o besinlerin tüketilmemesi halinde geçecektir.
- Hekim tarafından reçete edilen ilaçları düzgün kullanmak da yeşil kakaya iyi gelecektir.
Yeşil Kakaya Ne İyi Gelmez?
Sıvı tüketmemek hastanın yapabileceği en büyük yanlışlardan biridir. Hekim tarafından verilen ilaçların tamamının kullanılmaması da hastalığın yeniden yaşanmasının yolunu açabilir.
İshal yapan her sebep yeşil kakaya iyi gelmez ve kesinlikle kaçınılmalıdır.
Kişisel hijyene dikkat edilmelidir, bebeklerin bezlerinin düzenli değiştirilmesi ve bebeklerin altlarının temizlenmesi bebekleri enfeksiyonlardan korumak açısından çok önemlidir. Eğer hijyen kurallarına uyulmazsa yaşanan enfeksiyonlar sonucu bebekte yeşil kaka ile karşılaşılabilir.
Yağlı besinler, çay, hazır meyve suları ve asitli yiyecekleri hastalık süresince tüketmek kişiye iyi gelmeyecektir.
Hekimden habersiz olarak indometazin, medroksiprogesteron, siprofloksasin gibi antibiyotikleri kullanmak yeşil kaka yapacağından hastalığın düzelmesine asla iyi gelmeyecektir.
Yeşil Kaka Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
Antidiyaretik ilaçlar kullanılır ; İnatçı ishalleri kesmek amaçlı kullanılırlar.
1-Opiyatlar ve diğer opioidler
2-Parasempatolitik ilaçlar
3-Absorban ve kitle oluşturan ilaçlar
4-Oral rehidrasyon tuzları
Opiyatlar ve diğer opioidler
Kalın bağırsaklarda bulunan ve bağırsağı çepeçevre saran halka biçimindeki kaslarda ani kasılmalar yaparak, besinlerin bağırsaklardaki ilerleyici hareketlerini durdurur ve sıvı miktarının daha fazla artmasını azaltarak ishal önleyici etki yaparlar.
Kodein
Difenoksilat
Loperamid
Parasempatolitik ilaçlar
Parasemptamolitikler vücutta doğal olarak bulunan atropin benzeri ilaç grubudur. Yüksek dozda alındıklarında bağırsaktaki hareketleri yavaşlatarak ishal önleyici etki yaparlar. Sürekli hale geşmiş ishal durumlarında ise kasılma ve kolik tarzı ağrıların tedavisi için kullanılırlar, bağırsaktaki salgıları azaltıcı etkileri oldukça zayıftır.
Loperamid
Atropin
Absorban ve kitle oluşturan ilaçlar
Absorban ilaçlar bağırsak içerisinde kitleler oluşturarak dışkıyla reaksiyona girerler ve dışkının sertleşmesini sağlarlar. Bağırsak içerisinde katılaşmış olan bu ilaçlar tıpkı lifli gıdalar tüketildiğinde olduğu gibi bir tıkaç gibi görev yaparlar ve bu duruma bağlı olarak bağırsaktaki hareketleri yavaşlatırlar.
Oral Rehidrasyon tuzları
Belli oranlardaki tuz ve iyonları belli ölçüde su içerisinde karıştırarak oral rehidratasyon sıvısı oluşturulur ve tüketimiyle tedavi yapılmaya çalışılır. Eczanelerde hazır olarak satılmakla beraber erişkinler ve çocuklar için ayrı ayrı, tek kullanımlık formları da bulunmaktadır.
- Sıvı Tedavisi verilir: Damar yolu açılarak hekim tarafından izotonik sıvıya hasta için gerekli vitamin ve mineraller konularak sıvı tedavisi verilir.
- Antibiyotik Tedavisi verilir
Hekim tarafından uygun görülürse hastalara geniş spektrumlu antibiyotik tedavisi başlanır: Bu antibiyotikler arasında:
- Beta laktam antibiyotikler
- Azitromisin
- Aminoglikozidler
- Vankomisin
- Linezolid
- Seftriakson
- Sefotaksim
- Ampisilin / sülbaktam
- Daptomisin
- Gentamisin
- İmipenem
- Levofloksasin sayılabilir.
Sonraki aşamada ise hastadan alınan kültürlere göre antibiyotikler revize edilir.
Hamilelikte Yeşil Kaka
Hamilelikte dışkı yeşil renkte olabilir.
Hemen paniğe kapılmamalı öncelikle son zamanlarda yediğiniz besinleri gözden geçirmeli ve bir sonraki dışkınızı beklemelisiniz.
Vitamin takviyesi, Mineral takviyesi, Demir takviyesi alıyorsanız. Antibiyotik kullanıyorsanız dışkı renginiz yeşile dönebilir. Hekiminize danışarak bu durumu kısa bir süre içerisinde kendiniz ve bebeğiniz hiçbir zarar görmeden çözebilirsiniz.
Fakat bazen yeşil dışkı enfeksiyonlar, bağırsak hastalıkları, gıda zehirlenmeleri, Cellac Hastalığı, Giardia, Psödomembranöz Kolit, İrritabl barsak sendromu, Ülseratif Kolit, Bağırsak Kanseri, Crohn Hastalığı, Salmonella Gıda Zehirlenmesi, E.Coli, Viral Gastroenterit, Hormonal değişiklikler, Diyet, Doğum Öncesi Vitaminler, Bazı ilaçlar gibi sebeplere bağlı gelişebilir bu gibi durumlarda mutlaka hekime danışılmalıdır. Hamileyseniz ve bu konulardan şüpheleniyorsanız hekiminize en kısa sürede danışmalısınız.
Bebekler ve Çocuklarda Yeşil Kaka
0-6 Ay Arası Bebeklerde Yeşil Kaka
Anne sütü ile beslenen bebeklerin kakalarının rengi ‘anne sütü kakası rengi’ de denilen altın sarısı renginde olur. Fakat 4 ayını doldurmuş olan bebeklerde artık karaciğerden bağırsağa dökülen safra sıvısında artış olur ve bebeğin dışkısı yeşile dönebilir. Eğer bebeğiniz 4 ay civarında ise ve yeşil kaka yapıyorsa, sağlık durumu iyi ağlamıyor huzursuzlanmıyorsa kaka renginin yeşile dönmesi endişelenecek bir durum değildir.
Eğer bebeğiniz parlak yeşil renkte ve köpüklü kaka yapıyorsa anne sütündeki ön sütü alıp art süt-hindmilk-anne sütü dediğimiz yağlı sütü yeterince alamamasına bağlı olarak yeşil dışkılama yapıyor olabilir. Bu duruma dikkat edilmeli bir memedeki süt tamamen bitmeden bebeğe diğer meme verilmemelidir.
Demir takviyesi alan ve demirce zengin mamalarla beslenen bebeklerde koyu yeşile dönük kaka görülebilir. Eğer bebeğinize demir takviyesi vermiyorsanız, yeşil renkli katı gıdalara yeni geçmediyseniz ya da bebeğiniz mekonyum döneminde değilse (bebeğin ilk 4 günü) ve kakası koyu yeşil-siyaha yakınsa mutlaka en kısa sürede çocuk hastalıkları uzmanına danışılmalıdır.
Bebeğin yeşil kakası; soğuk algınlığının, besin zehirlenmesinin veya bağırsak enfeksiyonlarının belirtisi olabilmektedir.
6-12 Aylık Bebekte Yeşil Kaka
Ek gıdaya başlamış bebeklerin yedikleri ıspanak, bezelye gibi yeşil sebzeler henüz bu yiyeceklerle yeni tanışmış ve sindirmekte zorlanan bebeklerin dışkı renklerini yeşile çevirebilir.
Özellikle katı gıdaya geçişte bebeğinizin kakasının içerisinde turuncumsu yeşilimsi parçacıklar görebilirsiniz bu durumda da bebeğin besinleri sindirememesi veya hazır olmamasından dolayı alerjik reaksiyon geçirmesi söz konusu olabilir. Böyle durumlarda verilen besinler gözden geçirilmelidir ve bu besinler 1 hafta daha beklenerek tekrar denenmelidir.
Ayrıca vitamin ve/veya demir takviyesi alan annelerin sütü ile beslenen bu bebeklerde de dışkı yeşil renkte olabilir.
Diş çıkarma dönemindeki fazla tükürük salgısı yeşil renge neden olabilir
1 Yaş Üstü Çocuklarda Yeşil Kaka
Bu yaş grubundaki çocukların yeşil kaka yapma sebepleri artık erişkinlerle hemen hemen aynıdır.
Fakat erişkinlerden farklı olarak tedavilerinde daha dikkatli olunmalı kakaları sürekli kontrol edilmeli ve ardışık 2 kaka yeşil yapılmışsa ve gıda boyalı besinler tüketmek, yeşil yapraklı besinler tüketmek gibi bir durum yoksa acil bir şekilde doktora gidilmelidir.
Yeşil Kaka için Hangi Doktora Gidilir?
Yeşil kaka dışkılaması olan bebeklerde doğumdan sonraki ilk 4 gün olan mekonyum dönemi hariç, çocuklarda ise ardışık 2 dışkılamada da yeşil kaka görülen durumlarda bir çocuk hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.
Bu durumu yaşayan yetişkinler ise ardışık 2 dışkılama sonucu hala yeşil kaka varsa bir İç Hastalıkları uzmanına veya bir gastroenteroloji uzmanına tanı ve tedavi için başvurmalıdırlar.
Yeşil Kaka ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Bebekler neden yeşil kaka yapar?
Emen bebekler emzirme sırasında anne sütündeki yağlı kısmı alamamasından dolayı yeşil kaka olabilir. Demir takviyesine başlanmış annelerde ve bebeklerde takviyeye bağlı yeşil kaka görülebilir. Yeni doğmuş bebeklerde ise yeşil kaka normaldir çünkü bebek mekonyum dönemi denilen ilk 4 günlük dönemde hala anne karnındayken ürettiği dışkısını çıkartıyordur ve bu dönemin sonuna doğru bu dışkının rengi de yeşile dönebilir.
Bebeklerin yeşil kaka yapması normal mi?
Bebeklerin yeşil kaka yapması çoğu durumda normaldir. Uzun süre yeşil kaka yapan bebeklere dikkat edilmeli o zaman hekime götürülmelidir.