Dalgalardan Korkma Hastalığı

Dalgalardan korkma hastalığı adı olarak bilinen kimofobi, dalgalı sulardan korkan kişilerde görülen bir hastalık olup, tedaviye cevap vermek oldukça belirleyici rol oynamaktadır.

Dalgalardan Korkma Hastalığı Nedir?

Dalgalardan korkma hastalığı adı olarak bilinen kimofobi, dalgalı sulardan korkan kişilerde görülen bir hastalıktır. İnsanlar yaratılış itibari ile birbirlerinden çok farklı özelliklere sahip canlılardır. Bu özelliklerden bir tanesi de herkesin farklı bir fobisi olmasıdır. Kimi insanlar kedileri sever ve onlarla oynamaya bayılırken kimileri de kedi gördüğünde tüyleri diken diken olur ve bu canlılardan kaçarlar. Bu şekilde belirti gösteren fobilerden bir tanesi de kimofobidir.

Fobi, her insanda görülebilen ve üzerinde ısrarla durulduğunda geçen anksiyete bozukluğudur. Bu bozukluk sonucunda kimi insanlar yüksekten, kimileri ise başka şeylerden korkabilir. Dalgalardan korkan kişiler ile nadir olarak karşılaşılsa da dünyada bunun gibi daha pek çok farklı fobi bulunduğunun bilinmesi gerekir.

Dalgalardan korkan insanlar ile sudan korkan insanlar aynı fobiye sahip değildir. Hidrofobi olarak bilinen sudan korkma hastalığı ile kimofobi tıbbi olarak da birbirlerinden tamamen farklı anksiyete bozukluklarıdır. Kadınlarda ve erkeklerde de görülebilen bu rahatsızlığın tedavisi de mümkündür.

Dalgalardan Korkma Hastalığı Belirtileri

İnsanlarda dalgadan korkma rahatsızlığı bu hadise ile karşılaşıldığında kendisini belli eder. Sizde böyle bir hastalık olup olmadığını anlamak için şu belirtileri izlemelisiniz.

  • ÇarpıntıGenel olarak fobiye sahip kişilerde çarpıntı görülmesi olağan bir durumdur. Kişi dalga ile karşılaştığında nefes alışverişinin değişmesi, korkması sonucunda vücutta çarpıntı meydana gelir.
  • Yüz Kızarması: İnsanlar korktukları bir şey ile karşılaşınca yüz kızarması görülebilir. Bu durum kişiden kişiye değişse de korku anında kanın beyne hücum etmesi sonucunda yüzün kızarması sık görülen bir durumdur.
  • Yüz Kaşınması: Kişide kişiye değişse de yüzün kaşındığı da bilinen belirtilerdendir. Dalgalardan korkma hastalığı belirtisi olarak yüz kaşıntısı da görülür.
  • Yanma Hissi: Kaşıntı, kızarma sonrasında özellikle yüz bölgesinde yanma hissi de gelebilir. Bu durumda korku derecesine göre kişiden kişiye değişen bir yanma hissi meydana gelir.
  • Titreme: Korku derecesine göre dalgalardan korkma belirtilerinden bir tanesi de titremedir. Çok korkan kişilerin vücutlarının her yerlerinin titrediği görülür.
  • Bulanık GörmeDalgalardan korkan kişilerde deniz kenarında bir dalga ile karşılaşılması durumunda veya araba ile geçerken dalga görülmesi durumunda görmede bulanıklık ile karşılaşılabilir.
  • Nefes Alamama: Fobisi bulunan kişilerde görülen durumlardan bir tanesi de nefes alamamadır. Kapalı asansörlerde kalan kişilerde sıklıkla görülen bu durum, dalgalardan korkan kişilerde de nadiren de olsa görülebilmektedir.
  • Ağızda Kuruluk: Heyecan, korku ve titreme sonrasında insanlara soğuk bir su verilir. Korkan çocuklardan hatırlanabilen bu durumda insanların ağızlarının hızlı bir şekilde kuruduğu bilinir.
  • Yutkunamama: Korku ve panik karşısında düzenli olarak yapılan bazı şeyler unutulabilir veya yapılamaz. Yutkunamama durumu da bunlardan bir tanesidir.
  • Mide Bulantısı: Genellikle uzun süreli dalgalara bakma durumunda mide bulantısı belirtileri görülse de kısa süreli olan ve baktı geçti olarak adlandırılan durumlarda mide bulantısı nadiren görülür.
  • Bilinç Kaybı: Ani korkma ve panik durumuna karşı insan vücudunun nasıl bir tepki vereceğini kestirmek zordur. Ancak hızlı değişen kan basıncı, ani hareketler sonucunda bilinç kaybı görülebilir.
  • Düşük Tansiyon: Tansiyon, ani hareket ve duygu değişimleri karşısında yükselen ve düşen bir unsurdur. Ancak korku durumunda genellikle tansiyon düşmesi de görülür. Korkunun derecesine bağlı olarak tansiyon düşüklüğü hissedilebilir. Çok korkan ve panik yapan kişilerde tansiyon düşüklüğü görülür.
  • Bayılma: Dalgalardan korkma durumuna dakikalarca maruz kalan kişiler bir zaman sonra bayılırlar. Vücudun aşırı tepkisi, ani hareketler, kan basıncının tavan yapması ve tansiyon düşüklüğünden sonra bayılmanın yaşanması son derece normaldir.
  • Sinir Krizi Geçirme: Korku ile uzun süre mücadele eden kişilerde sinir krizi de görülür. Bu durumda kişinin sakinleştirilmesi için zorda olsa o ortamdan uzaklaştırılması gerekir.
  • Şok Geçirmek: Kriz anında şok geçirmek dalgalardan korkma fobisinin önemli belirtileri arasında bulunur. Erkeklere nispeten bayanlarda şok geçirmek daha sık görülür.

Dalgalardan Korkma Hastalığı Nedenleri

Kimofobi rahatsızlığı genellikle bayanlarda erkeklere nazaran 2,5 kat daha fazla görülür.

Bu rahatsızlığın nedenleri arasında şunlar yatar:

  • Çocukluk Dönemi: Fobiler genel olarak çocuk yaşlarda oluşur. Çocukken baştan geçen kötü bir hadise, durum insanlarda travmaya kadar giden bir süreci tetikleyebilir. Bu süreç sonrasında kimofobi olarak adlandırılan rahatsızlık görülebilir.

Çocukken yaşanan bu durumlarda hasta veya bir yakını dalgalara kapılma, dalga ile mücadele etme ve boğulma gibi durumlar ile karşılaşırsa bu çocukta fobi oluşmasına neden olur.

  • Çevresel Faktörler: Dalgalardan korkma rahatsızlığının nedeni sadece çocukluk yaşında bazı durumlar ile birebir karşılaşılması değildir. Aynı zamanda çocukken duyulan, işitilen şeylerde bu korkunun oluşmasına neden olabilir.
  • Ebeveyn Faktörü: Ebeveynler bir şeyden çok korkarsa bundan çocuklarının da korkması son derece doğaldır. Farkında olunmasa da ebeveynlerin korkusu çocuklara henüz küçük yaşlardan itibaren empoze edilmeye başlar.
  • Yaşama Şekli: Kimofobi korkusuna neden olan etmenlerin bir kısmı da hastanın yaşama şekli ile alakalıdır. Dere kenarında büyüyen bir çocukta kimofobi korkusu görülmezken bu ortamlarda büyümeyen çocuklarda korku görülmesi yaşama şekli ile alakalıdır.

Dalgalardan korkma hastalığı erkeklerde daha az görülür. Psikolojik olarak daha sert bir yapıya sahip olan erkeklerin bu hastalığa yakalanma ihtimali daha düşüktür. Bu nedenle henüz çocukluk yaşlarından itibaren kimofobi korkusu gibi fobilerin kız çocuklarında daha çok görüldüğü bilinmeli ve ona göre bazı özel önlemler alınmalıdır.

Dalgalardan Korkma Hastalığı Teşhisi

Dalgalardan korkma hastalığı (Kimofobi) teşhis etmek aslında hem kolay hem zordur. Hastalığın kişide yarattığı etkiye göre teşhis etmek kolay olabilmektedir. Teşhisi konusunda kişinin hangi ortamda belirti gösterdiğini bilmesi gerekir. Doktorlar tarafından o ortam detaylı bir şekilde analiz edilir ve korkuya neyin sebep olduğu anlaşılır.

  • Korku ile Yüzleşmek: Hasta hangi ortamda korku belirtisi gösterdi ise ortam detaylı şekilde incelenir. Bu durumun sonucunda doktor hangi tip korkuya kapılmış olduğunu söyler ve hasta emin olunması adına çok kısa zaman dilimi içerisinde dalga ile yüzleştirilir. Dalgaya karşı korku belirtilerini gösteren kişinin teşhisi de konmuş olur.

Dalgalardan Korkma Hastalığı Tedavisi

İnsanların farklı semptomlar gösterdiği ve sonucunda ciddi tehlikeler ile yüzleştiği fobilerin tedavisi mümkündür. Kalıcı olarak tedavi edilmesi için kişinin de oldukça büyük bir çaba sarf etmesi gerekir.

  • Serotonin Geri Alım İnhibütörü (SSRI): Kimofobi hastalığı için öncelikli olarak antidepresan ilaç tedavisi uygulanır. SSRI denilen ilaçlar ile hasta korkudan tamamen kurtulabilir. İlaç kullanımından itibaren ilk 2 ay içerisinde başarılı sonuç almak mümkündür. Bazı hastalarda ise daha uzun zaman içerisinde ilaca karşı başarılı sonuç alındığı gözlenebilir. Ancak bu durum kimi zaman ilaç bırakıldığında tekrar baş gösterebilmektedir. Bu durumda ise diğer yollara başvurulmalıdır.
  • Davranış Tedavisi: Psikolojik bir durum olan davranış tedavisi için hastanın büyük bir çaba göstermesi gerekir. İn vivo ismi verilen ve kişinin korkusu ile yüzleşmesi hadisesi davranış tedavisi ile yapılır. Bu tedavi yolu da ilaç tedavisi kadar etkili olabilirken başarılı bir tedavi sürecinin ardından çoğu kişi hastalıktan tamamen kurtulur.
  • EMDR Tekniği: Ruhsal travma sonucu başlayan bir kimofobi rahatsızlığa sahip olan kişilerde EMDR ismi verilen tedavi yöntemi uygulanır. Burada kişinin deneyimleri değerlendirilmekte, hepsi birer birer toplanmakta ve sonrasında kişi ile diyalog kurularak bu korkularından sıyrılması sağlanır.

Dalgalardan Korkma Hastalığı Tedavi Edilmezse

Dalgalardan korkma hastalığının tedavi edilmesi kişiye bağlı bir durumdur. Deniz kenarında yaşayan ve her gün dalgalar ile karşı karşıya kalan kişinin tedavi olmaktan başka bir yolu yoktur. Deniz, nehir, göl kenarında yaşamayıp nadiren dalga gören kişinin ise tedavi olması kendisine bağlıdır. Hastalığın tedavi edilmemesi durumunda bazı belirtiler en üst safhaya çıkabilir.

Bunlar:

  • Nefes alamama problemi yaşayan kişi korku ile yüzleştiğinde dakikalarca nefes alamayabilir. Bu durum ise hastanın hayati tehlikesinin ortaya çıkmasına neden olur.
  • Ağız kuruluğu çeken kişi tedavi edilmezse belirti büyüyerek kişinin ağzında his kaybı ve tat alamamasına neden olur.
  • Bilinç kaybı belirtisi gösteren kimofobi hastalarının bilinçleri tekrar yerine gelmeyebilir ve zorlu bir psikolojik sürecin içerisine girebilirler.
  • Bayılma, sinir krizi geçiren hastalarda ise bu durum herhangi bir organlarının işlevini kaybetmesi ile sonuçlanabilir.
  • Korku karşısında ani tansiyon düşüklüğü yaşanıyorsa bu vücudun tüm dengesini bozabilir ve hasta tansiyon ilaçlarına bağımlı hale gelebilir.

Dalgalardan Korkma Hastalığına Ne İyi Gelir?

Dalgalardan korkma hastalığının semptom seviyesinin azaltılması mümkündür.

Kişiden kişiye değişen semptomların etkisi şu şekillerde düşürülebilir:

  • Ortamdan Uzaklaşmak: Kişinin belirti göstermeye başladığı anda bulunduğu ortamdan uzaklaşmak ona iyi gelecektir. Bu kimi zaman dalgalardan uzaklaşmak olabilirken kimi zamansa dalgaların fotoğrafından dahi uzaklaşmak olabilir.
  • İlaçların Düzenli Kullanımı: Psikolojik olarak tedavi gören kişiler antidepresan ilaçları doktorların reçete ettiği şekilde kullanması gerekir. Bu ilaçların düzenli kullanılması semptomların azalması ve yok olması için son derece önemlidir.
  • Psikolojik Hazırlık: Kimofobi hastalığı olan kişilerin karşısına birden bire dalga ile karşılaşabileceği bir ortam çıkarmaktansa onu alıştıra alıştıra bu ortamlara sokmak hastaya daha iyi gelecektir.

Dalgalardan korkan kişiler, psikolojik olarak su dahi gördüklerinde tedirgin olurlar. Bu tedirginlik hali ise hastanın güvendiği kişiler sayesinde aşılabilir. Hastayı güvende olduğuna ikna etmek öncelikli konuların başında gelir.

Dalgalardan Korkma Hastalığına Ne İyi Gelmez?

Dalgalardan korkma hastalığı bulunan kişiler bu hastalık süresince kendilerine iyi gelmeyen bazı durumlarla karşılaşabilirler. Bunlar hastalığın tedavi edilmesini zorlaştırırken gösterilen semptomlarında seviyesini arttırıcı etmenlerdir.

  • Aniden Ortaya Çıkan Dalgalar: Hastanın hiç beklemediği durumlarda dalgalar ile karşı karşıya kalınırsa eğer bu durum hasta için son derece kötü olaylar zincirinin başlamasını sağlayabilir. Kimi zaman araç ile seyahat ederken anlık görülen dalgalar kimi zamansa resim sergisinde resmedilen dalgaların aniden fark edilmesi bu durumu tetikleyebilir.
  • Uzun Süre Maruz Kalmak: Hastalığı bulunan kişiler, dalgalara uzun süre boyunca maruz kalmamalıdır. Uzun süre dalgalı ortamda bulunan kişiler birden fazla semptom gösterir ve bu hastanın sağlığında kalıcı izler bırakabilir.

Dalgalara karşı fobisi bulunan kişilerin yukarıdaki durumlar ile karşılaşmamak adına dikkat etmesi gerekir. Aynı zamanda bu korkunun saklanmaması ve çevresindeki yakın kişiler tarafından bilinmesi de hastanın zor duruma karşı alacağı tedbirler arasındadır.

Dalgalardan Korkma Hastalığı İlaçları

Dalgalardan korkma hastalığı adı için tedavi amacıyla bazı ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçların bir kısmı antidepresanlar iken bir kısmı ise gösterilen semptomların etkisinin azaltılması için kullanılan ilaçlardan ibarettir.

  • Antidepresan İlaçlar: Psikolojik bir rahatsızlık olan dalgalardan korkma hastalığı antidepresanların kullanılması ile tedavi edilebilir. Bu ilaçların ortak özelliği sertralin maddesini hepsinin barındırmasıdır.
  • Ağrı Kesiciler: Ağrı kesici olarak kullanılan ilaçlar, hastalığın belirtilerini dindirmek için kullanılır.

Çocuklarda Dalgalardan Korkma Hastalığı

Dalgalardan korkma hastalığı genellikle çocuk yaşlarında başlar. Bu yaşlarda çocukların duyduğu, gördüğü, şahit olduğu olaylar ile birlikte onlar farkında olmadan gelişen bir fobidir. Fobinin fark edilmesi ise dalgalar ile ilk karşılaşıldığında başlar.

Çocuklarda kimi zaman ebeveynlerinden geçen fobilerde bulunur. Eğer bir çocuk dalgalardan korkuyorsa onun ebeveynlerinde de dalgalardan korkma hastalığı olabileceği bilinmelidir. Bu hastalık ebeveyn ve çocuğun birlikte psikolog desteği ile üstesinden gelebileceği durumlardan birisidir.

Dalgalardan Korkma Hastalığı için Hangi Doktora Gidilir?

Dalgalardan korkma hastalığı genel olarak fobiler arasında değerlendirilen bir rahatsızlık türüdür. Sebepleri tamamen psikolojik nedenlerden oluştuğu için hastanelerin Psikoloji bölümüne veya özel kliniklere gidilebilir. Burada görev yapan Psikologlar veya Psikiyatristler tarafından hasta gözlemlenmelidir.

Dalgalardan korkan kişiler bu durum ile ne kadar sık karşılaştıklarını ve hangi belirtilerin görüldüğünü iyi bilmelidir. Belirtilerin ciddiyetine göre vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekir. Nefes alamama, baygınlık ve şok geçiren kişilerin hiç vakit kaybetmeden hastaneye gitmesi gerekirken yüz kızarması, yüzde yanma görülen kişiler belirtinin seviyesine göre kendilerince en uygun zamanda hastaneye gitmelidirler.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
3
Makeleyi Paylaşın