Yüzde Kızarıklık

Yüzde kızarıklık, ciltte farklı nedenler sonucunda kırmızı renk değişikliği görülmesi olup kızarıklığa neden olan hastalık belirlendikten sonra uygun tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

Yüzde Kızarıklık Nedir?

Yüzde çeşitli faktörlere bağlı olarak ciltte kırmızı yönünde bir renk değişikliği sonucu kızarma meydana gelir. Kızarıklık birçok etkene bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Cilt altında meydana gelen kanlanma artışı cildin daha kırmızı görünmesine neden olur. Cilt kızarıklığı, güneşe maruziyet gibi basit bir nedenden dolayı ortaya çıkabileceği gibi sistemik bir hastalığın da habercisi olabilir.

Cilt kızarıklığının ayrımında önemli olan, kızarıklığın dağılımı ve şekli, ne kadar süredir var olduğu ve ek bir semptom gösterip göstermediğidir. Kızarıklıkla birlikte ciltte yanma, kabarıklık, kaşıntı ve döküntü olabilir. Kızarıklığın niteliğine, oluşma süresine ve diğer şikayetlere göre altta yatan neden aranır.

Yüzde kızarıklık, kişinin aldığı besinlere, alkol kullanımına, cinsiyetine ve hormonal durumuna göre fizyolojik olarak oluşabilir.

Güneşe maruziyet, egzersiz sonrası kızarıklık, panik durumlarında meydana gelen yüz kızarması da fizyolojiktir ve tehlikeli bir durum oluşturmaz. Bazı kanser tiplerinde, tiroid bezleri fazla çalışan kişilerde, sistemik hastalığa sahip kişilerde ve bazı nörolojik hastalıklarda yüz kızarıklığı görülür.

Rozasea yani gül hastalığında da yüz kızarıklığı tipiktir ve uzun süre kalıcıdır.

Yüzde Kızarıklık Belirtileri Nelerdir?

Yüzde pembe/kırmızı yönde renk değişimi kızarıklık olarak tanımlanır ve kızarıklık, dağılıma, yerleşime, döküntülü- kaşıntılı olup olmamasına, kabarık veya yüzeyel oluşuna göre değişkenlik gösterir.

Kızarıklığa eşlik eden başka şikayetler de olabilir ve bu şikayetler kızarıklığa neden olan altta yatan hastalık hakkında fikir verebilir. Kızarıklığa neden olan etkene göre yanma, kaşıntı, döküntü, pullanma da eşlik edebilir.

Sistemik hastalıklarda kızarıklıkla birlikte diğer vücut kısımlarında, kol ve bacaklarda da benzer lezyonlar görülebilir, cilt tutulumuna ek olarak iç organ tutulumu da olabilir ve tutulan organa göre farklı belirtiler ortaya çıkarabilir.

İnflamatuar kas hastalıklarında yüzde ve diğer vücut bölgelerinde kızarıklığa ek olarak kas güçsüzlüğü, kas ağrıları, eklem ağrıları gibi belirtiler görülebilir.

Kanser varlığında, kanserin türüne göre farklı şikayetler eşlik edebilir. Kilo kaybı, halsizlik, kronik yorgunluk, tüm kanser tiplerinde görülen ortak belirtilerdir.

Alkol kullanımına bağlı yüz kızarıklığında kızarıklığa baş ağrısı, uyku hali eşlik edebilir.

Ağır beslenme sonrası yüz kızarıklığında mide ağrısı, mide yanması, hazımsızlık gibi şikayetler eşlik edebilir.

Yüzde Kızarıklık Nedenleri Nelerdir?

Yüz kızarmasının altında yatan pek çok fizyolojik ve patolojik durum vardır. Yüz kızarıklığı tek başına bir hastalık için belirleyici değildir.

Fakat bazı hastalıklarda görülen karakteristik kızarıklıklar hastalık hakkında bilgi edinmeye yardımcı olur. Kızarıklık, deri altında kan dolaşımının artışı sonucu yoğun kanlanmadan dolayı ciltte kırmızı yönünde bir renk değişikliği meydana gelmesidir.

Kanlanma artışının yanında deride meydana gelen otoimmün reaksiyonlar da deride renk değişikliklerine neden olur. Rozasea olarak da geçen gül hastalığında kızarıklık kroniktir ve yüzde ısı artışı da etki eder. Bazı gıdaların ve alkol kullanımının da yüzde kızarmaya ve ısı artışına etkisi vardır.

  • Güneş/Solaryum: Yaz aylarında güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde güneş altında uzun süre bulunmak cilt yanıklarına neden olur ve birkaç gün süren kızarıklık yaratır. Kızarık görüntü ile birlikte güneş kaynaklı durumlarda ciltte yanma da hissedilir. Güneş koruyucu krem veya losyon kullanmadan direkt güneş ışınlarına maruz kalmak doğru değildir. Güneşin zararlı ışınları deride bozukluğa neden olur. Sıcak iklimlerde özellikle öğle saatlerinde uzun süre güneşte kalmak ciddi yanıklara neden olur. Solaryum altında da UV ışığa maruziyet, gereken süreyi aştığı zaman kötü sonuçlara neden olur. Ciltte yanıklar oluşur ve kızarma/ten renginde fazla koyulaşma tablosu ortaya çıkarır.
  • Kullanılan ilaçlar: Kalp yetmezliğinde kullanılan beta bloker ajanların yan etki olarak ciltte kızarıklık gibi sonuçları vardır. Bunların dışında bazı antibiyotikler, aspirin, kanser ilaçları, epilepsi ilaçları ciltte kızarıklığa neden olabilir. Kızarıklığa döküntüler de eşlik edebilir. Bu ilaçların dışında diğer birçok ilaca karşı da alerjik reaksiyon gelişme riski vardır. Alerjik reaksiyon sonucu deri döküntüleri, kızarıklık, kaşıntı gibi şikayetler ortaya çıkabilir.
  • Beslenme: Ağır yemeklere sahip bir öğünün ardından yüzde kızarma meydana gelmesi normaldir. Yağlı, baharatlı ve özellikle acı besinler sonrası yüzde kızarma, sıcak basması, ciltte ısı artışı normaldir ve birkaç saat içerisinde düzelir. Sıcak içeceklerin tüketimi de aynı etkiyi yaratır.
  • Alkol kullanımı: Yüksek oranda alkol alımını takiben 15-20 dakika içerisinde yüzdeki kılcal damarların genişlemesi ve kanlanmanın artışı ile birlikte yüzde kızarıklık meydana gelir. Alkol alımına bağlı yüz kızarıklığına baş ağrısı da eşlik edebilir. Alkol oranının yoğunluğu ile kızarıklığın başlama süresi doğru orantılıdır.
  • Egzersiz: Egzersizle birlikte kaslarda enerji metabolizması sonucu artan ısı miktarı, kızarıklığa neden olur. Fizyolojik olan bu durum geçicidir genellikle egzersizden sonra soğuma ile düzelir.
  • Hormonal nedenler: Hormonal değişiklikler vücutta kan dolaşımını etkileyerek cilt renginde değişikliğe neden olabilir. Menstrüel dönemde hormonların artışı ile kadınlarda vücut ısısında artma, terleme, yüzde kızarma gibi etkiler görülebilir. Menopoz döneminde de aynı etkiler kadınlarda görülür. Bu durum fizyolojiktir.
  • Alerji: Bir yiyeceğe veya ilaca karşı vücutta meydana gelen alerjik reaksiyonlar sonucu ciltte kaşıntılı, döküntülü kızarıklıklar oluşabilir. Kurdeşen olarak adlandırılan bu cilt lezyonları bazen hayati risk taşıyabilir. Alerji sonucu meydana gelen reaksiyonlar hayati fonksiyonları bozabilir. Yüzde kızarıklık ve kaşıntı ile kendini belli eder.
  • Egzama: Yüzde kızarıklık, kaşıntı, pullanma, çatlama, döküntülerle seyreden cilt rahatsızlığıdır. Herhangi bir vücut bölgesinde olabilir. Yüzde de görülebilir. Kozmetik açıdan kişiyi rahatsız etse de ciddi bir risk oluşturmaz. Yüzde kızarıklık kaşıntı ve pullanma ile kendini belli eder. Yüzde kızarıklık ve pul pul dökülme egzamayı düşündürür.
  • Rozasea: Gül hastalığı veya roza olarak da bilinen rozasea, kronik seyreden, tekrarlayıcı ataklara sahip olabilen, tipik olarak yüzde kızarıklığa neden olan bir deri hastalığıdır. Damarlardaki genişlemeler sonucu meydana gelir ve ödem eşlik edebilir. bazı alt tiplerinde iltihabi akneler de eşlik edebilir. Güneşe maruziyet, stres, aşırı sıcak veya soğuk, genetik etkenler, alkol kullanımı, sindirim sistemi rahatsızlıkları gül hastalığını tetikleyebilir. Deri tutulumuna ek olarak göz tutulumuna da neden olur ve gözde sulanma, yanma, ağrı ve ışığa hassasiyet eşlik edebilir.
  • Sistemik Lupus EritematozusOtoimmün bir hastalık olan SLE’de bilinmeyen nedenlerle otoantikorlar üretilir. Bu otoantikorlar vücudun kendisine karşı savaşmasına neden olur ve birçok sistemde bozulmalar meydana getirir. Birden çok sistemi etkileyen bu sistemik hastalıkta yüz kızarıklığı tipik olarak görülür. Yüzde kelebek şeklinde kızarıklığa neden olur. kızarıklık burun kenarları ve yanaklar ile sınırlıdır. Keskin sınırları olan kızarıklık parlak kırmızı renkte, yüzeyel veya deriden kabarık şekilde meydana gelebilir. Kızarıklık, kafa derisinde de kendisini gösterebilir. Yüz kızarıklığına ödem de eşlik edebilir. Cilt değişiklikleri ile birlikte bu hastalıkta nörolojik tutulum, eklem tutulumu, kalp ve akciğer tutulumu, ağızda yaralar, böbrek tutulumu görülür. Mutlaka kontrol altına alınması gereken, aksi takdirde vücudun kendi kendisine karşı yıkım yaratarak doku kaybına ve ölüme yol açan ciddi bir hastalıktır.
  • Dermatomyozit/Polimyozit: İnflamatuar kas hastalıklarından olan dermatomyozit ve polimyozitte vücudun kendisine karşı ürettiği otoantikorlar kas hücrelerinde etkileşime girer ve kaslarda yıkım ile karakterizedir. Bu hastalıklarda yüz kızarıklığı karakteristiktir. Bazı alt tiplerinde göz çevresinde alın ve yanaklar üzerinde pembemsi renklerdedir. Güneşe maruziyet ile bu kızarıklıklar artar. Bazı alt tiplerde boyun bölgesinde ve ellerde de kızarıklık görülür. Cilt bulgularına ek olarak kas güçsüzlüğü, kaslarda zayıflık ve kas erimesi görülür. Kalp ve eklem tutulumu da yapabilir.
  • Skleroderma: Deri ve iç organların bağ dokularında fibrozis ile karakterize bir hastalıktır. Deri ve iç organlarda kollajen birikimi vardır. Aynı zamanda küçük damar patolojileri de mevcuttur. Sklerodermanın farklı alt tipleri vardır. Bazı alt tiplerinde yalnızca cilt tutulumu gözlenir, bazılarında cilt tutulumu olmadan yalnızca iç organ tutulumu gösterirken bazı tipler hem cilt hem iç organ tutulumu ile karakteristiktir. Sklerodermada deride kollajen artışından dolayı deri sertliği vardır ve bu sertlik ilerleyen zamanlarda kasların kasılmasına ve hareketine engel olur. sklerodermada yüz görünümü tipiktir. Sert deriye sahip yüz, parlak ve kırmızıya yakın bir renktedir ve hareket kısıtlılığından dolayı maske yüz olarak adlandırılır.
  • Psikolojik nedenler: Anksiyete yüz kızarıklığına en sık neden olan psikolojik problemlerdendir. Duygu değişimleri, utangaçlık, panik durumları yüzde kızarıklığa neden olur. Bu durumda psikoterapi almak faydalı olabilir.
  • Enfeksiyon hastalıkları: Bakteriyel veya viral enfeksiyonlarda vücutta meydana gelen ateş ve terleme ile birlikte yüz kızarıklığı da görülebilir. Enfeksiyon, basit bir üst solunum yolu enfeksiyonundan iç organlarda kendini gösteren enfeksiyon tiplerine kadar hemen her türde ateşe neden olabilir ve bu durum yüzde kızarıklığa neden olabilir.
  • Kanser: Böbrek üstü bezinden adrenalin salgılayan hücre tümörleri, vücutta adrenalin salgısını arttırır ve kişide heyecan durumu yaratarak bunun sonucunda kalp çarpıntısı, terleme, yüzde kızarıklık gibi durumlara yol açar. Aynı zamanda tiroid bezinin tümörleri de tiroid hormonlarının fazla salgılanmasına yol açar ve vücutta metabolizmayı hızlandırır, kalbi normalden fazla çalıştırır, dokuların fazla kanlanmasına neden olur ve yüzde kızarıklığa neden olur. Karaciğer metastazı olan diğer kanser türleri de yüzde, kol ve bacaklarda ani kızarıklığa neden olur.

Yüzde Kızarıklık Teşhisi

Yüz kızarması, altta yatan hastalığın bulunması ve uygun tedavi seçimi ile ortadan kalkabilen bir rahatsızlıktır.

Fakat yüzde kızarıklığa neden olan birçok farklı hastalık grubu vardır ve yüz kızarıklığı tek başına bir hastalık için fikir oluşturmaz. Eşlik eden şikayetlere göre uygun tetkikler istenir ve doğru tanıya gidilir.

  • Hastanın öyküsü: Hastadan alınan öykü ile kızarıklığın ne zaman ortaya çıktığı, sürekli mi olduğu veya herhangi bir durum sonrası mı ortaya çıktığı, daha önce böyle bir şey yaşayıp yaşamadığı, geçirdiği hastalıklar, mevcut hastalığı olup olmadığı, kullandığı ilaçlar, aile geçmişi sorgulanmalıdır.
  • Fizik muayene: Yapılan fizik muayene ile, yüzdeki kızarıklığın dağılımı, kabarık mı yüzeyel mi olduğu, döküntülü olup olmadığı, rengi, vücudun başka yerinde var ise bunların tipi ve dağılımına bakılarak ayırıcı tanıya gidilir. Hastada eşlik eden şikayetlere göre fizik muayene aşaması değişkendir. Tümör kaynaklı durumlarda, karın muayenesi, steteskop ile kalp ve akciğer muayenesi yapılabilir. Eklem tutulumundan şüphe edilen durumlarda eklem hassasiyeti, tutulan eklemlerde tutulum şekline bakılabilir. Şikayetlerin şekline göre oldukça değişken olan bu aşamada alınan bilgiler tanıya götürmede çok yardımcıdır.
  • Deri biyopsisi: Tanıya gitmede oldukça yardımcı olan deri biyopsisi ile, ciltte kızarıklığa neden olan hastalığı araştırmak için lezyonun olduğu yerden biyopsi alınır ve patoloji laboratuvarında incelemeye gönderilir. Yüzde pek uygulanmayan bu yöntem ile, nedeni bulunamayan lezyonlarla ilgili bir fikir edinilebilir.
  • Laboratuvar testleri: Yüzde kızarıklığa neden olan hastalığı bulmak amacıyla laboratuvar testleri istenir. Alınan kan örneklerinde hormon düzeylerine bakılır. Tümör belirteçlerine bakılır. Enzim düzeylerine bakılır.
  • İmmünolojik testler: Otoantikorları araştıran bu testlerde kandaki antikor düzeylerine bakılarak otoimmün hastalık varlığı araştırılır.
  • Kan kültürü: Enfeksiyon etkenini dışlamak veya saptamak için kan kültürü yapılır. Aynı zamanda şikayetlere yönelik boğaz kültürü, idrar kültürü de yapılabilir. Kültür ile etken bakteri üremesi sağlanır ve bakteri örneği alınarak mikroskopta incelenir, bakterinin türü saptanır ve tanıya gidilir.
  • Radyolojik incelemeler: MRI, röntgen, ultrasonografi, renkli doppler ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, kemik yoğunluğu ölçüm cihazları yüz kızarıklığına eşlik eden belirtilere göre kullanılabilir. Tümör kaynaklı olan durumlarda, damar hastalıklarında tanıda bu yöntemler oldukça yardımcıdır. Görüntüleme yöntemlerinde elde edilen hastalık bulgularına göre yorumlama yapılır, tanıya gidilir.

Yüzde Kızarıklık Tedavisi

Yüzde kızarıklık tedavisinde önemli olan nokta kızarıklığa neden olan hastalığı tespit etmektir. Altta yatan hastalığa göre tedavi rejimi belirlenir ve tedaviye uyum ile hastalık sorunsuz bir şekilde geçirilebilir.

Medikal Tedavi

  • Antibiyotikler/antiviraller: Enfeksiyon kaynaklı olan yüz kızarıklığında enfeksiyon etkenine göre uygun antibiyotik seçimi yapılır. Antibakteriyel veya antiviral ajanlar, yaş grubuna göre uygun şekilde uygun doz ve sürelerde belirlenir ve enfeksiyonun tedavisi ile neden olduğu yüz kızarıklığı ortadan kalkar.
  • Kortikosteroidler: Otoimmün hastalıklarda, bağışıklığı baskılamak hastalık tedavisinde ana hedeftir ve bu amaçla kortikosteroid grubu ilaçlar seçilir. Skleroderma, inflamatuar kas hastalıkları, SLE hastalığı gibi otoimmün hastalıklarda bağışıklık sistemi baskılayıcı ajanlar ile hastalık durdurulur ve cilt lezyonları ortadan kalkar.
  • İmmün supresif ajanlar: Metotrexat, azatiyopürin gibi baskılayıcı ilaçlar, steroidlerle birlikte verilebilir. Otoimmüniteyi baskılamak için kullanılırlar.
  • D- penisilamin: Skleroderma hastalarında kullanılır. Ciltte ve dokulardaki kollajen birikimini azaltır.
  • ACE inhibitörleri ve anjiyotensin reseptör blokerleri: Yüksek tansiyonun eşlik ettiği, kalp tutulumuna bağlı kalp yetmezliği görülen durumlarda bu grup ilaçlar kullanılır. Kaptopril, enalopril gibi ajanlar tercih edilir. Anjiotensin reseptör blokerleri de tercih edilebilir. Losartan bu grupta tercih edilebilen ilaçlardandır. Böbrek tutulumuna bağlı yüksek tansiyon krizlerinde tercih edilir.
  • Antipsikotik ajanlar/antidepresanlar: Anksiyete, heyecan, duygu durum bozuklukları, çekingenlik gibi psikolojik kaynaklı meydana gelen yüz kızarıklıklarında, nedenin psikolojik olduğuna karar verilince ve psikoterapinin yeterli olmadığı durumlarda bu ilaçlar kullanılır. Kişide sakinlik hissi yaratır ve anksiyete krizlerini önler.
  • Güneş koruyucular: Güneşe maruziyetle gelişen yüz kızarıklıklarında güneş koruyucu losyon ve krem kullanılmalıdır. Yüksek faktör kremler, güneşin zararlı ışınlarına karşı cildi koruyarak kızarıklığın önlenmesinde yardımcı olurlar. bununla birlikte güneş ışınlarının dik açıyla geldiği ve yüksek etki gücüne sahip olduğu öğle saatlerinde, özellikle yaz mevsiminde gölgede durmak, güneşten kaçınmak gerekir.
  • Kemoterapi: Kanser ile ilişkili yüz kızarıklıklarında, saptanan kanser türüne ve evresine göre kemoterapi ve radyoterapi belirlenir. Uygun dozlarda kürler ile tedaviye başlanır. Antikanser ilaçlarla kanserli hücreleri küçültmeyi amaçlayan kemoterapi sonrası, küçülen tümör ameliyat ile çıkarılabilir.

Fizik Tedavi

  • Eklem tutulumu, kas ve iskelet anormalliklerine neden olan hastalıklarda, kas erimesi, kas güçsüzlüğü gibi şikayetlerde fizik tedavi uygulanır. Kaslarda küçülmenin önlenmesi, kemiklerde meydana gelen bozuklukların önlenmesi veya düzeltilmesi amacıyla fizik tedavi başarı sağlayabilir.

Lazer

  • Yüzde meydana gelen damar genişlemesine yönelik lazer tedavisi uygulanır. 6-8 hafta süre ile değişen seans sıklığına sahip uygulamada kalıcı iyileşme sağlamak için, uygulama sonrası güneşten korunma, güneş koruyucu sürmeden güneşe çıkmama, damarların genişlemesine neden olan sıcak duştan ve yoğun egzersizden kaçınma gereklidir.

Cerrahi Girişim

  • Tümör kaynaklı hastalıklarda, kemoterapi ile tümörü küçültme işleminden sonra, ameliyat ile alınacak boyuta ulaşmış tümör, genel anestezi altında hastadan uzaklaştırılır. Tedavide son ve önemli bir noktayı koyan cerrahi müdahale ile kanser tamamen çözülür ve hastada şikayetler sonlanır.

Yüzde Kızarıklık Tedavi Edilmezse

Yüzde kızarıklığa neden olan hastalıklar çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Kronik kötü gidişli bir hastalık kaynaklı olabileceği gibi, yemek sonrası, alkol alım sonrası ortaya çıkıp saatler sonra geçebilen basit kızarıklar da olabilir.

Kızarıklık, uzun sürüyorsa, döküntülere ve ödeme sahipse, belirli dönemlerde nüks ediyorsa ve eşlik eden başka şikayetler de varsa mutlaka uzmana başvurulması gerekir.

Altta yatan hastalığın türüne göre, ilerleyiş değişkenlik gösterir. Kanser varlığında mutlaka tedaviye başlanması ve geç kalınmaması gerekir, ölümcül olabilir.

Gebelikte Yüzde Kızarıklık

Gebelikte yüz ve diğer deri kısımlarında meydana gelen kızarıklıklar fizyolojiktir. Gebelik sürecinde artan kan volümü ve artan kan dolaşımı cilt altı kan damarlarında genişlemeye yol açar.

Böylece dokular fazla kanlanır ve cilt rengi kırmızıya yakın görünür. Genellikle yanaklarda kızarıklık olarak kendini belli eder.

Kızarıklık eğer döküntülü, kaşıntılı, deriden kabarık, vücutta yaygın şekilde ise mutlaka uzmana başvurulmalı ve altta yatan hastalık saptanmalıdır.

Kızarıklık ile birlikte başka bir şikayet mevcutsa geç kalınmadan doktora başvurulmalıdır.

Bebeklerde Yüzde Kızarıklık

Bebeklerde cildin hassas olması, dış etkenlerden kolay bir şekilde etkilenmesine neden olur ve sıklıkla kızarıklık, döküntülü kızarıklık gibi lezyonlar görülür.

Ağlamaktan, sıcaklıktan, ateş yükselmesinden kaynaklı kızarıklıklar ciddi bir durum yaratmaz.  bebeklerde yüzde kızarıklık ve kuruluk hassas cilde sahip bebeklerin soğuğa ve kullanılan şampuanlara bağlı olarak görülür.

Yüzeyel hemanjiomlar, doğuştan bebeklerin yüzlerinde, göz kapaklarında, ağız çevresinde görülebilir. 2 yaşına kadar kaybolur.

Ciddi bir durum değildir. yeni doğan bebeklerde yüzde kızarıklık fizyolojik olarak görülebilir, eşlik eden başka bir belirti yoksa ciddi bir durum oluşturmaz.

Bebeklerde sıkı giydirme, güneşe maruz bırakma, çok sıcak ortamlarda bulunmadan dolayı da fizyolojik olarak yüzlerinde kızarma meydana gelebilir.

Miliaria/isilik olarak da bilinen bu durum, ter bezi kanallarının tıkanması sonucu oluşur, sıkı giydirme ve sıcak ortam dışında ter bezlerinin olgunlaşamaması da neden olabilir.

Yenidoğanlarda ve süt çocuklarında sık rastlanır. Toplu iğne başı büyüklüğünde kırmızı benekler oluşur. İçi sıvı dolu olabilir. İlaç tedavisi gerektirmez, kendiliğinden geçme eğilimi gösterir. Banyo sıklığını arttırmak fayda sağlar.

Kullanılan deterjanlar, hassas bebek ciltlerinde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Bebeklerin soğuk ortamlarda bulunmalarıyla, hassas olan ciltlerinde kırmızı beneklenmeler görülebilir. Bu durum fizyolojiktir ve risk taşımaz.

Bebeklik egzaması, ciltte kuruluk, kaşıntı, döküntü ve kızarıklıkla seyreden bir durumdur. Yenidoğanlarda görülmez. Süt çocukluğunda da görülür.

Yanaklarda kızarıklık belirgindir, kaşıntılı ve kabukludur, kol ve bacaklarda görülebileceği gibi saçlı deride, gövde ve bez bağlanan kısımlarda da görülür.

Yüzde Kızarıklık için Hangi Doktora Gidilir?

Yüzde kızarıklık, tek başına hastalık konusunda çoğu zaman fikir vermez. Eşlik eden diğer şikayetlere göre kızarıklığa neden olan hastalık konusunda ihtimaller biraz şekillenir.

Kızarıklık için önce deriyi ilgilendirdiği için Dermatoloji bölümüne gidilmelidir. Ancak yüzdeki kızarıklığa başka semptomlarda eklenirse gitmeniz gereken bölümler değişkenlik gösterir.

Kızarıklığa ateş, halsizlik, öksürük, üşüme titreme gibi belirtiler eşlik ediyorsa enfeksiyon olma ihtimali çok yüksektir ve Enfeksiyon Hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.

Psikolojik açıdan şikayetlerin varlığı psikiyatrik bir rahatsızlığı düşündürür ve Psikiyatri bölümüne başvurulmalıdır.

Sindirim sistemi bozuklukları, yaygın cilt tutulumu, kalp çarpıntısı, tansiyon gibi şikayetlere sahip olan hastaların Dahiliyeye başvurmaları gerekir.

Kas ve eklem ağrıları, kemik ağrıları, ciltte sertleşme kabalaşma, hareket etmede zorlanma gibi şikayetler varlığında Romatoloji uzmanına başvurulması gerekir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
16
2
Makeleyi Paylaşın

Yüzde kızarıklık ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Elma Sirkesi Yüzde Kızarıklık Yapar Mı?

Sirke, asit yapıda bir maddedir ve cilt pHsına uyum göstermez. Cilde uygulandığı zaman tahriş edebilir ve kızarıklığa neden olabilir. Yüze uygulanan sirke, bu nedenle kızarıklığa neden olur. temizlik amacıyla yüze sirke uygulamasından kaçınılmalı, cilt pHsına uygun temizlik ürünleri kullanılmalıdır.

Bilge Türelik