Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi
Doğum sonrasında hormonların eski düzenine dönmesi ve doğum ile birlikte farklı hormonların çalışması sonucunda saçlarda dökülme meydana gelebilmektedir. Vitamin takviyesi, mineral takviyesi ve egzersiz gibi tedavi yöntemleri vardır.
Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Nedir?
Hamilelik ile birlikte kadınlarda birtakım hormonal değişiklikler yaşanması son derece normaldir. Bu dönemde kadınlarda östrojen hormonu yükselmektedir. Östrojen hormonunun yükselmesi ile birlikte genellikle kadınların saçlarının normal seviyedeki dökülmesi durur ve saçlar daha gür görünür. Fakat doğum sonrasında hormonların eski düzenine dönmesi ve doğum ile birlikte farklı hormonların çalışması sonucunda saçlarda tekrardan bir dökülme meydana gelebilmektedir.
Bu durum, kadınlarda genel olarak bir endişe sebebi olmaktadır. Doğumdan sonra yaşanan saç dökülmesi son derece olağan ve geçici bir durumdur. Bu sebeple de kadınların saç dökülmesi yaşaması durumunda paniğe kapılmadan gerekli uygulamaları yapmaları hâlinde eski saçlarına kavuşmaları mümkündür.
Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Belirtileri
Hamile kalındıktan sonra kadınlarda baştan aşağı bir değişim meydana gelmektedir. Hamileliğin ilk üç ayında saçların renk tonları soluklaşmakta ve matlaşmaktadır. Cansızlaşan saçlar, yine bu ilk üç aylık periyotta dökülmeye başlamaktadır. Fakat hamileliğin son iki ve üçüncü evrelerinde östrojen seviyesinin giderek artması ile birlikte saçlar gürleşir ve parlak bir görünüme sahip olur.
Doğum sonrasında ise östrojen seviyesinin eski düzenine dönmesi ile birlikte normalde 70 ile 100 tel arasında olan dökülme, çok daha fazla olabilir. 100 telden fazla saç dökülmesi, annelerin doğumdan sonra saç dökülmesi problemi yaşadığının en büyük belirtisidir.
Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Nedenleri
Doğumdan sonra yaşanan hormonal değişimler, annelerin biyolojik ve fizyolojik yapılarında çeşitli değişiklikleri de beraberinde getirmektedir.
Doğumdan sonra yaşanan saç dökülmelerinin en genel nedenleri ise şu şekildedir;
- Östrojen seviyesinin normale dönmesi, annelerde doğum sonrasında yaşanan saç dökülmesinin ilk nedenlerinden biridir.
- Doğum yapan kadınların, iştahlarının açılması ve bebeklerine süt olur düşüncesi ile normalden fazla yemek yemesi de saç dökülmesi nedenlerindendir. Özellikle sağlıksız beslenen anneler, farkında olmadan saçları başta olmak üzere genel sağlıklarına da büyük bir zarar vermektedir.
- Hamilelik esnasında östrojen hormonunun yanı sıra kadınlarda estrodial hormonu adı verilen bir hormon da salgılanmaktadır. Bu hormon, hamilelik boyunca anne adaylarının saçlarının parlak durmasına ve gürleşmesine sebep olmaktadır. Doğumdan sonra azalan ve ortadan kalkan bu hormon ile birlikte saçlarda dökülme yaşanması oldukça normaldir.
- Bebekli bir hayata uyum sağlamaya çalışan anneler için bu durum büyük bir stres kaynağıdır. Yoğun stres, annelerin saçlarının cansızlaşmasına ve dolayısıyla dökülmesine neden olmaktadır.
- Doğumdan sonra annelerin vücutlarında bazı mineral ve vitaminlerde de yetersizlik meydana gelebilmektedir. Özellikle de doğumdan sonra yaşanan demir eksikliği, annelerin kendini yorgun hissetmesine ve saçlarının dökülmesine sebep olmaktadır.
Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Teşhisi
Doğumdan sonra yaşanan saç dökülmesinde, kadınlar zaten stres altında olduğu için paniğe kapılmaları oldukça olağandır. Yaşanan bu problemin teşhisi için öncelikle yeni doğum yapmış annelerin kendilerini izlemeleri önerilmektedir. Normal dökülme miktarından çok daha fazla sayıda (ortalama 100 saç telinden daha fazla) bir dökülme söz konusu ise, doğum sonrasında yaşanan saç dökülmesi problemi ile karşı karşıya kalındığı söylenebilir. Maksimum 1 yılı aşkın bir süredir bu problemin yaşanması durumunda ise daha doğru ve kapsamlı bir teşhis için mutlaka bir doktora gidilmelidir. Doktorlar tarafından ilk olarak istenen kan testi ile birlikte yaşanan probleme ilişkin tıbbi bir teşhis konularak tedaviye başlanabilmektedir.
Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Tedavisi
Doğum tarihini takip eden ilk bir yılı geçen ve normal olarak kabul edilen miktardan çok daha fazla saç dökülmesi yaşanması, tıbbi bir tedavi gerektirebilmektedir. Çünkü bu gibi durumların altında farklı sağlık problemleri yaşanabilmektedir.
Bu tedavi için öncelikle doktora gidilmesi ve doktor kontrolünde yapılacak olan testler sonrasında gerekli tedaviye başlanması gerekmektedir. Genellikle vitamin ya da mineral eksikliği faktörlerinden kaynaklanabildiği gibi kanser gibi çok daha ciddi hastalıklar da saç dökülmesinin altında yatan sebeplerden biridir. Fakat normal olarak kabul edilen miktarlarda yaşanan saç dökülmesinde, annelere doğal yöntemlerin uygulandığı bir tedavi önerilmektedir.
Beslenme düzeninde yapılacak düzenlemeler, birtakım takviyeler, kullanılan şampuan ya da diğer saç ürünlerinin içeriğinin değiştirilmesi ve düzenli egzersiz gibi basit yöntemlerle doğumdan sonra yaşanan saç dökülmesinin önüne geçilebilmektedir.
Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Tedavi Edilmezse
Doğumdan sonra yaşanan saç dökülmesinin tedavi edilmemesi, annelerin kendilerini psikolojik olarak çok daha kötü hissetmelerine sebep olmaktadır. Zaten bir bakıma stres faktörlü olan bu problem, tedavi edilmediği sürece daha da tetiklenmektedir. Bu sebeple de saç dökülmesinin artmaması ve anneleri psikolojik açıdan daha da etkilememesi açısından tedavi edilmesi son derece önemlidir.
Doğumdan Sonra Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?
Doğumdan sonra yaşanan saç dökülmesi problemi, hemen her kadında yaşanabilen ve geçici bir durumdur. Bu problemin yaşanması durumunda, uygulanacak olan birkaç yöntem ile birlikte saç dökülmesinin önlenmesi mümkündür.
Bu yöntemler ise en genel ifadeler ile şu şekildedir;
- Dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı ile birlikte hem saç dökülmesi hem de doğum sonrasında yaşanan diğer hormonal problemlerin de önüne geçmek mümkündür. Özellikle de beslenme düzeni içerisine dahil edilen antioksidan içerikli besinler ve flavonoid (bu etken madde için doktorunuza danışmanız önerilmektedir) açısından zengin olan sebze ve meyvelerin tüketilmesi oldukça etkilidir.
- Bol miktarda su içmek, vücuttaki toksinlerin hızlı ve sağlıklı bir şekilde atılmasına yardımcı olur. Vücudu temizlemenin en kolay yöntemi olan su içimi, annelerin stresini azaltırken aynı zamanda saç dökülmelerinin de önüne geçmektedir.
- Saç dökülmelerinin önüne geçmek için en etkili madde hiç şüphesiz ki biyotindir. Biyotin, B vitamini, C vitamini ve E vitamini gibi takviyeler, doğumdan sonra saç dökülmesine son derece iyi gelmektedir.
- Doğumdan sonra kullanılan saç ürünlerinin içeriklerine çok daha özen gösterilmesi gerekmektedir. Paraben, sülfat ve diğer kimyasal maddeleri içermeyen ürünlerin kullanılması gerekmektedir. Bu maddeleri içeren ürünler saçların cansız, mat ve sağlıksız görünmesine sebep olurken aynı zamanda dökülmesine de engel olmamaktadır. Bu sebeple de daha doğal içeriklere sahip olan ve pH açısından uygun olan saç ürünlerinin kullanılması son derece etkilidir.
- Saç dökülmesine en iyi gelen şeylerden biri de saçları yıkarken ya da bakım yaparken saçlara sert davranmadan masaj yapılmasıdır. Saç köklerine masaj yapmak, saç köklerindeki sinir uçlarını uyararak güçlendirir. Böylelikle saçların dökülmesi engellenmekte ve aynı zamanda saçların çok daha parlak bir görünüme sahip olması sağlanmaktadır.
- Annelerin stresten uzak durması ve kendilerini psikolojik olarak rahatlatması, saçlarının dökülmesi başta olmak üzere genel sağlıklarını düzeltmek açısından da son derece büyük bir öneme sahip olmaktadır.
Doğumdan Sonra Saç Dökülmesine Ne İyi Gelmez?
Doğumdan sonra yaşanan saç dökülmesinin en önemli nedenlerinden biri düzensiz ve sağlıksız bir beslenme düzenidir. Kızartma, işlenmiş gıda tüketimi, asitli ve alkollü içecekler, fazla miktarda tüketilen hamur işi gibi besinler saç dökülmesine iyi gelmeyen unsurlardır. Aynı zamanda paraben ve bu gibi kimyasal ürün içeren şampuan ya da saç kremlerinden de uzak durulması gerekmektedir.
Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi için Hangi Doktora Gidilir?
Doğum sonrasında yaşanan saç dökülmesi problemi, genellikle tıbbi bir tedavi gerektirmemektedir. Fakat doğumu takip eden 1 yıllık sürenin sonunda, annelerde hâlâ saç dökülmesi problemi yaşanıyorsa muhakkak bir doktora gidilmesi önerilmektedir. Bu sorun için genellikle dahiliye doktoruna gidilmesi daha doğrudur.
Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Doğumdan sonra saç dökülmesi normal mi?
Hamilelik dönemi ve doğum sonrasında annelerde yaşanan hormonal ve psikolojik değişiklikler son derece normaldir. Bu değişiklikler ve annelerin yoğun bir stres dönemine adım atması ile birlikte saç dökülmesi yaşamaları yaygın bir problemdir. Bu sebeple de annelerin bu problem ile karşı karşıya kalması durumunda paniğe kapılmadan kendilerine sunulan önerileri dikkate almaları son derece önemlidir. Böylelikle kısa sürede yaşanan saç dökülmesi sorunu kontrol altına alınabilmektedir.
Doğumdan sonra saç dökülmesi ne kadar sürer?
Doğumdan sonra yaşanan saç dökülmesi problemi, annelerin yaşadığı stres, vücutlarındaki hormonal değişimler ve bu gibi etkenlere bağlı olarak süre ve şiddet açısından değişkenlik gösterebilmektedir. Yaşanan bu yaygın problemin (altında başka bir tıbbi hastalık olmaması göz önünde bulundurulduğunda) ortalama 3 ile 6 ay arasında azalarak bittiği gözlemlenmektedir. En fazla 1 yıl kadar yaşanmasının normal karşılandığı doğumdan sonra saç dökülmesi problemi, daha uzun sürmesi durumunda tıbbi bir problem haline gelebilmektedir. Bu nedenle de annelerin kendilerini yakından takip etmeleri çok daha sağlıklıdır.
Doğumdan sonra saç dökülmesi ne zaman durur?
Hamilelik döneminde yaşanan hormon değişimi, doğumdan sonra bir süre daha devam etmektedir. Özellikle de bebeğin bakımı, annenin yeni hayatına uyum sağlamaya çalışması ve bu gibi etkenler annenin stres yaşamasına sebep olmaktadır. Hem hormonlar hem de annenin stres altına olması ile saç dökülmesi yaşanması son derece normaldir. Bu durum genellikle doğumdan sonrayı takip eden 1 yıl boyunca devam eder. Fakat 1 yılı aşkın bir süredir saç dökülmesi problemi yaşayan annelerin, bir doktora gitmeleri gerekmektedir. Yaşanan bu saç dökülmesi probleminin altında başka nedenler ortaya çıkabilir.