Hamilelikte ishal hamilelik sürecinde hormonal dalgalanmalar, diyet değişiklikleri nedeniyle sulu ve gevşek yapıdaki dışkılama olarak tanımlanır. Beslenme programı, sıvı alımı, antibiyotik ve serum tedavisi gibi tedavileri uygulanır.

Mide ülseri, mide mukozasının ortadan kalkması veya görevini yerine getirememesi durumunda midede oluşan yara olup verdiği rahatsızlıkları giderici tedaviler uygulanır.

Kolesistit hastalığı, safra kesesinde iltihap oluşması sonucu çıkan bir rahatsızlık olup safra kesesinde olan iltihabın yayılmasını önlemek adına tedaviler uygulanır.

Yemek borusunu mideden ayıran kasların düzgün çalışmamasıyla oluşan Akalazya, gıdaların, yemek borusundan mideye doğrudan ulaşabilmesi için farklı yöntemlerle tedavi edilebilir.

İnsan bağırsağında bulunan amipler bir tür bağırsak paraziti olup bu parazitlerin yol açtığı amipli dizanteri hastalığının tekrarlanmaması için kişinin hijyenine önem vermesi gerekir.

Gastroenteroloji ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Gastroenteroloji hangi hastanelerde var?
Gastroenteroloji özelleşmiş bir yan dal olduğu için her hastanede bulunmayabilir. Özellikle küçük devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde pek rastlanmaz, buralarda gastroenterologların baktıkları hastalıklarla yine konuyla ilgili uzmanlıkları olan Dahiliye uzmanları ilgilenir. Bunun dışında tıp fakültelerinde ve eğitim araştırma hastanelerinin birçoğunda gastroenteroloji bulunmaktadır.
Gastroenteroloji muayenesi nasıl yapılır?
Gastroenterolojide ilk yapılan işlem hasta hikayesinin alınmasıdır. Doktorunuz size şikayetlerinizle ilgili sorular soracak, kullandığınız ilaçları ve ailenizin hastalık geçmişini sorgulayacaktır. Tam olarak doğru bilgileri vermeniz teşhisinizin konmasını hem hızlandırır hem başarısını arttırır. Muayene olarak ilk uygulanan işlem genelde karın muayenesidir. Doktorunuz karnınızı eliyle bazı bölgelerine bastırarak ve kontrol ederek muayene yapar. Bu esnada size sorular sorabilir. Bağırsak hareketlerinizi kontrol etmek için karnınızı stetoskop ile dinleyebilir. Bunların dışında hastalığınıza özel bulgular için başka muayeneler de yapabilir. Gastroenteroloji muayenesi esnasında acı, ağrı ve ya sıkıntı çekilmez.
Gastroenteroloji randevusu nasıl alınır?
Her hastanenin kendi sistemine göre bu konuda ayrı bir prosedürü olacaktır fakat genel olarak dahiliye bölümünden randevu alırken görevliler size şikayetinizi sorup yönlendirme yapacaktır. Bazı hastanelerde doğrudan randevu da alınabilmektedir. Eğer gastroenteroloji bölümü olmayan bir hastanede muayene olduysanız ve doktorunuz uygun görürse sizi gastroenteroloji bölümü olan bir hastaneye sevk edebilir.