PDW
PDW testi, kanda bulunan trombositlerin boyutu ve dağılımını ifade etmektedir.
PDW Nedir?
PDW (Platelet Distribution Width), trombosit dağılım genişliği ya da platelet dağılım genişliği adları ile de bilinmektedir. PDW testi, kanda bulunan trombositlerin boyutu ve dağılımını ifade etmektedir. Trombositler kan pıhtılaşmasında rol alan hücrelerdir. Bu hücreler kemik iliğinde üretilir. Yeni üretilmiş bir trombosit yaklaşık 10 gün sonra dalakta parçalanır ve vücuttan atılır. Bu sırada kemik iliği, yeni trombosit üretimi yapmaktadır. Başlangıçta büyük olan bu hücreler, 10 günlük süre içerisinde giderek küçülürler. Sağlıklı bir kişinin trombosit boyutları birbirine yakındır ve aralarındaki mesafe eşit olmalıdır. Bu değerlerde herhangi bir dengesizlik olması, çeşitli hastalıkların habercisi olabilmektedir.
PDW Normal Değeri Kaç Olmalı?
Trombosit dağılım genişliği (PDW) testi, genel sağlık taramaları sırasında ya da bazı hastalıkların araştırılmasında kullanılmaktadır. PDW normal değerleri, testin yapıldığı laboratuvara bağlı olarak değişebilmektedir. Ancak her laboratuvar kendi referans değerlerini sonuç raporuna yazmaktadır. Yetişkin ve sağlıklı bir kişideki PDW değeri %44 - %56 arasında olmalıdır. Bu değer 9.0 - 14.0 fl şeklinde de ifade edilebilmektedir.
PDW tahlil sonucunun referans değerlerin dışında olması tek başına bir şey ifade etmeyeceği için, uzmanlar ilave tetkikler isterler. Böylece altta yatan sağlık sorunu kesin olarak teşhis edilebilir ve gerekli tedavi uygulanır.
PDW Nasıl Ölçülür?
PDW testi, genellikle kanama pıhtılaşma bozukluklarının olduğu durumlarda yapılır. Ancak genel muayeneler sırasında ya da cerrahi operasyonlardan önce de uygulanabilmektedir. Tam kan sayımı adı ile de bilinen hemogram pdw ölçümü için yeterli olmaktadır. Hastanın toplardamarından alınan bir iki mililitrelik kan örneği, mor kapaklı hemogram tüpüne aktarılır ve incelenmesi için laboratuvara gönderilir. Kan vermeden önce dikkat edilmesi gereken bir husus yoktur. Fakat hasta kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsa testten önce bırakması istenebilir. Gerekli açıklamalar sağlık personelleri tarafından yapılmaktadır. Gebelik veya adet döneminde olmak sonuçların düşmesine sebep olabilmektedir.
Hamilelikte PDW Değerleri Nasıl Olmalı?
Gebelik döneminin başlarında kandaki PDW değeri biraz düşük olabilir. Fakat gebelik ilerledikçe trombosit dağılım genişliği (PDW) artış gösterir. Kemik iliğinin trombosit hücresi üretiminde yaşanan artış sayesinde doğum sırasında fazla miktarda kan kaybı olmaz. Hamilelikte PDW değerinin referans değerlerinin dışında olması halinde gebe takip edilir ve gerekli durumlarda bebeğe zarar vermeyecek ilaçlar reçete edilir.
Bebeklikte PDW Değerleri Nasıl Olmalı?
Bebeklerde ve çocuklarda PDW değeri rutin olarak takip edilmez. Fakat herhangi bir hastalıktan şüpheleniliyorsa kontrol edilmektedir. Bu dönemde PDW değerinin referans değerler dışında olması, çoğunlukla kansızlık gibi hastalıkları işaret etmektedir. Çocuklarda iştahsızlık, kilo alamama ve benzeri belirtiler görülürse, bir pediatri uzmanına gidilmesi tavsiye edilmektedir.
PDW Düşüklüğü Nedenleri ve Hastalıkları?
Kanda yeterli miktarda trombosit hücresi yoksa, PDW değeri düşük çıkmaktadır. Bu durum kemik iliğinin yeterince üretim yapamadığı anlamına gelebilir. Ayrıca trombositler olması gerekenden daha fazla kullanılıp, kısa süre içerisinde vücuttan atılıyor olabilir. Problemlerin kaynağı vakit kaybetmeden araştırılmalıdır. PDW düşüklüğüne sebep olan hastalık ve durumlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
- Lösemi gibi kemik iliğini etkileyen bazı kanser türleri
- Folik asit eksikliği
- B12 eksikliği
- Hepatit (karaciğer iltihabı) ve kızamık gibi virüs kaynaklı enfeksiyon hastalıkları
- Antibiyotik gibi ilaçların yan etki oluşturması
- Aplastik anemi (kemik iliğindeki bir sorundan kaynaklanan kansızlık türü)
- Radyoterapi ve kemoterapi tedavisi görmek
- Lupus (kelebek hastalığı) gibi bağışıklık sistemi hastalıkları
- Gebelik döneminde olmak
- Adet döneminde olmak
- Yoğun kanamalara sebep olan bazı hastalıklar
PDW Düşüklüğü Belirtileri?
PDW değerindeki düşüş pek çok hastalığı işaret edebilir. Bu yüzden ortaya çıkan belirtiler oldukça çeşitlidir ve hastadan hastaya göre değişiklik gösterir. Ayrıca bu belirtiler direkt olarak hastalık tanısı konmasını sağlamamaktadır. Altta yatan hastalığın teşhis edilebilmesi için yapılması gereken tetkikler bulunur. PDW eksikliği, trombosit sayısının yetersizliğinden kaynaklandığı için hastaların çoğunda kanama pıhtılaşma bozuklukları gözlemlenir. Yaşanan diğer belirtilerden bazıları şunlardır:
- Adet kanamasının fazla olması
- Diş etlerinde kanama
- Herhangi bir yaralanmada kanamanın uzun süre devam etmesi
- Ciltte morarmalar
- İdrarda ya da dışkıda kan görülmesi
- Yüksek ateş
- İdrar renginde değişiklik
Kanda PDW Düşüklüğü Tedavisi
PDW düşüklüğü için direkt olarak uygulanması gereken bir tedavi yöntemi yoktur. Öncelikle trombosit genişliği dağılımı eksikliğine yol açan sorun tespit edilmelidir. Daha sonrasında altta yatan soruna yönelik bir tedavi uygulanır. Enfeksiyon kaynaklı eksikliklerde ilaç tedavisi, kanser kaynaklı eksikliklerde ise cerrahi tedaviye başvurulabilir. Hekimler hastanın yaşı, genel sağlık durumu ve benzeri faktörlere bağlı olarak hastaya özel bir tedavi planı oluşturmaktadır. Tedavi bittikten sonra PDW değerinin normale dönmesi beklenir.
PDW Eksikliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?
PDW eksikliği, ciddi kan kaybına yol açabilmektedir. Bu yüzden tedavi edilmemesi halinde hayati tehlike oluşturabilir. Basit bir yaralanma sonucunda oluşan kanamanın uzun süre durmaması, hastada hemorajik şok (fazla miktarda kan kaybına bağlı oluşan şok türü) gibi istenmeyen sonuçlar görülmesine sebep olabilir. Ayrıca altta yatan sorun, kanser gibi sürekli ilerleme gösteren bir hastalıksa, tedavinin gecikmesi ya da ihmal edilmesi hastanın iyileşme şansını büyük ölçüde düşürür.
PDW Yüksekliği Nedenleri ve Hastalıkları Nelerdir?
Platelet adı verilen trombosit hücreleri yeni üretildiklerinde büyüklerdir ve genç hücre olarak kabul edilirler. Bu hücreler yaşlandıkça boyutları da küçülür ve 10 günün sonunda vücuttan atılırlar. Sağlıklı bir bireyde bu dağılım birbirine yakın olmalıdır. Eğer birçok genç ve yaşlı platelet bir aradaysa PDW değeri yüksek çıkmaktadır. Bu soruna sebep olabilecek durum ve hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:
- Lenfoma gibi bazı kanser türleri
- Tüberküloz (verem) benzeri enfeksiyonlar
- Splenektomi (dalağın alınması)
- Demir eksikliği anemisi (demir eksikliğine bağlı olarak oluşan kansızlık türü)
- Doğum kontrol haplarının kullanımına bağlı oluşan bazı hastalıklar
PDW Yüksekliği Belirtileri
PDW yüksekliğine sebep olan hastalık, kendine özgü belirtiler oluşturmaktadır. Hastalarda bu belirtilerden bir ya da birkaçı görülebilir. Belirtilerin şiddeti hastalığın ne kadar ilerlediğine ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Trombosit dağılım genişliği yüksekliğinde görülen belirtilerden bazıları şunlardır:
- Yorgunluk ve halsizlik
- Yüksek ateş
- Kilo kaybı
- Gece terlemesi
- Solunum problemleri
Kanda PDW Yüksekliği Tedavisi
PDW yüksekliğine yol açan hastalık belirlendikten sonra, o hastalığa yönelik bir tedavi planı oluşturulur. Enfeksiyon ya da kansızlık gibi hastalıklarda çoğunlukla ilaç tedavisi yeterli olmaktadır. Bazı kansızlık türlerinde hastanın beslenmesi de yeniden düzenlenebilir. Eğer PDW yüksekliği kanser gibi bir hastalıktan kaynaklanıyorsa cerrahi tedaviye ek olarak kemoterapi ve radyoterapi planlanabilmektedir.
PDW Yüksekliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?
PDW yüksekliğine sebep olan sorunlar, son derece ciddi hastalıklar olabilmektedir. Verem, kanser ve kansızlık gibi hastalıklar tedavi edilmediklerinde hastanın yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürmektedir. Trombosit dağılım genişliği yüksekliği olan hastaların kanı çok daha hızlı ve fazla miktarda pıhtılaşabilir. Tedavi edilmemesi halinde emboli (hayati organlara pıhtı atması) riski oluşur. Ayrıca kötü huylu tümörler (kanser) ve tüberküloz (verem) hastalığı, sürekli olarak ilerleme gösterir ve ölüme varan sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle herhangi bir hastalık belirtisi görüldüğünde en kısa süre içerisinde bir uzmana muayene olunmalı ve tedaviye başlanmalıdır.
PDW ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Kanda PDW düşüklüğü nedir? PDW düşüklüğü ne anlama gelir?
Kanda PDW değerinin düşmesi, yeterince trombosit hücresi (kan pıhtılaşmasında rol alan hücreler) üretilmemesi ya da hücrelerin kısa süre içerisinde vücuttan atılması sonucunda oluşabilir. Altta yatan sebep basit bir vitamin eksikliği olabileceği gibi, çeşitli kanserler de olabilmektedir.
Hemogram PDW nedir?
Hemogram testi ile ölçülen PDW değeri, kanın pıhtılaşmasında rol alan trombosit hücrelerinin büyüklüklerini ve dağılım oranlarını ifade etmektedir. Bu değerin ölçümü ile kemik iliğindeki sorunların ve farklı hastalıkların teşhis edilmesi kolaylaşır.
PDW yüksekliği ne anlama gelir? PDW yüksekliği neyi gösterir?
PDW değerinin yükselmesi, pek çok hastalığı işaret edebilir. Bu yüzden tam kan sayımı testine ilave olarak kemik iliği biyopsisi (kemik iliğinden parça alınıp laboratuvarda incelenmesi) gibi tetkikler uygulanır. Meme kanseri gibi kanser türleri, bazı enfeksiyon hastalıkları ve kemik iliğinin fazla çalışması gibi hastalıklar PDW değerini yükselten sorunlardan bazılarıdır.