Gebelikte Göğüs Ucu Yaraları

Doğumun ardından emzirmeye yeni başlayan annelerin göğüs uçlarında yaralar oluşabilir. Tedavide göğüs ucu pedi, merhem, ilaç tedavisi ve doğru emzirme pozisyonları gibi tedavi seçenekleri vardır.

Gebelikte Göğüs Ucu Yaraları Nedir?

Bebeğin sağlıklı bir bebeklik dönemi geçirebilmesi için ihtiyaç duyduğu süt, annedeki hormonal değişiklikler sonucunda oluşmakta ve bebek bu sütten emme yoluyla faydalanmaktadır. Anne sütünün besin değeri bebeğin gelişimine büyük katkı sunarken aynı zamanda anne ile bebek arasındaki duygusal bağın kuvvetlenmesini de sağlar. Doğumun ardından emzirmeye yeni başlayan annelerin göğüs uçlarında yaralar oluşabilir. Bu yaralar emzirme sırasında zorluk çıkararak acı ve ağrı hissine neden olabilir.

Gebelikte göğüs ucu yaraları, emzirme sürecinin konforsuz bir hal alması neticesinde annenin bebeğini emzirmesinden vazgeçmesine bile neden olmaktadır. Memenin ve memeyi çevreleyen kahverengi alanında hassaslığı, göğüs ucu yaraları ve diğer çeşitli göğüs ucu problemleri, uygulanacak tedavi yöntemleri ile iyileştirilebilir. Tedaviye ek olarak doğru emzirme yöntemleri ve koruyucu birtakım ürünler sayesinde emzirme süreci tekrar sağlıklı ve konforlu bir hal alacaktır.

Gebelikte Göğüs Ucu Yaraları Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte göğüs ucu yaraları belirtileri, anne adayının bebeğini emzirirken acı ve hassasiyet duyması ile fark edilir. Bu belirtilerin ardından göğüs ucu yaralarından şüphe duyulabilir.

Gebelikte göğüs ucu yaraları belirtileri aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

  • Göğüs ucunda çatlama
  • Göğüs ucunda kanama
  • Zonklama
  • Göğüsten sızma

Gebelikte Göğüs Ucu Yaraları Nedenleri Nelerdir?

Gebelik döneminde ortaya çıkan göğüs ucu yaraları genellikle ilk kez anne olan kadınlarda görülmektedir. Emzirme sürecinde bebeğin anne göğsünü yanlış kavraması, yaraların en önemli nedenlerindendir.

Emme refleksiyle birlikte doğan bebekler, bu reflekse sahip olsalar dahi memeden süt getirmek için deneme yoluna başvururlar. Deneme sürecinde, annenin bebeğini desteklemesi ve doğru pozisyonda tutması gereklidir. Göğüs ucunda meydana gelen yaraların en büyük sebebi emzirme pozisyonunun yanlış olmasıdır.

Emzirme sırasında bebeğin meme ucunu tam kavraması gerekir. Emmeye çalışan bebek sadece meme ucunu ağzına alarak emmeye çalışır ise yara oluşumu gerçekleşebilir.

Yanlış emzirme pozisyonu sonucunda bebek yanlış bir emme şeklini benimseyebilir. Yanlış emme şeklinin sonucunda ise bebek her memeyi emmek için refleks gösterdiğinde meme tahriş olmaya başlar ve sızlamalar görülür. Bu sürecin devam etmesinin ardından meme ucunda kanama oluşma ihtimali vardır ve göğüs ucu yaralarının boyutları büyüyebilir.

Emzirme döneminde memenin düzenli olarak ıslanıp kuruması sonucunda meme ucunda sıcaklık ve nemin etkisiyle birlikte çatlamalar oluşabilir. Meme ucunun nemli kalması sonucunda çatlamalara zemin oluşabilir.

Emzirme döneminde, emzirmenin hemen ardından göğüs ucunun temizlenmemesi sonucunda göğüs ucunda biriken süt mantar enfeksiyonuna sebep olabilir. Bu da göğüs ucu yaralarının oluşmasına neden olabilir.

Gebelikte Göğüs Ucu Yaraları Teşhisi Nasıl Yapılır?

Göğüs ucu yaraları, dışarıdan bakıldığında kolaylıkla teşhis edilebilecek rahatsızlıklardandır. Ağrı, hassasiyet ve göğüs bölgesinde yara oluşumuna benzer çıkıntıların görülmesiyle birlikte sağlık kuruluşlarına başvuran anneler için aşağıdaki süreç izlenir:

  • Hastalık Hikayesi: Uzman doktor, göğüs ucundaki oluşumlar hakkında bilgi almak için anneye çeşitli sorular yönlendirecektir. Bebeğin kaç aylık olduğu, emzirmeyi hangi pozisyonda gerçekleştirdiği, belirtilerin ne zamandan beri görüldüğü gibi sorular bunlardan birkaçıdır. Annenin daha önceden yaşadığı hastalık ve rahatsızlıklara ek olarak kullandığı ilaçların da uzman doktora bildirilmesi gereklidir.
  • Fiziksel Muayene: Hamilelikte göğüs ucu yaraları fiziksel muayene ile teşhis edilmektedir. Hastalık öyküsü ile edinilen bilgilere ek olarak uzman doktorun fiziksel muayene gerçekleştirmesinin ardından göğüs ucu yaraları teşhis edilmektedir.
  • Kan Tahlili: Göğüs ucunda oluşan yaralar çeşitli enfeksiyonlardan kaynaklanıyor ise tedavi sürecini şekillendirmek amacıyla kan tahlili yapılması istenebilir. Kan tahlili sonucunda hastalığa sebep olan bakteri öğrenilir. Böylelikle emzirmenin devam edip etmemesi konusunda net çıkarımlar yapılabilir.

Gebelikte Göğüs Ucu Yaraları Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamilelikte göğüs ucu yaraları tedavisinin doğru şekilde yapılabilmesi için yaralara sebebiyet veren durumun doğru tespit edilmesi gereklidir.

Gebelikte göğüs ucu yaraları tedavisi için aşağıdaki işlemler uygulanmaktadır:

  • Göğüs ucu pedi: Göğüs ucu yaraları nem sonucunda oluşmuş ise göğüs ucu pedleri kullanılmaktadır. Göğüs ucu pedleri, nemliliği ortadan kaldırarak iyileşmeye olumlu katkı sunmaktadır. Yeterince nemi içerisine hapseden pedler, uygun aralıklarla değiştirilmelidir.
  • Merhem: Emziren annelerin, emzirme sürecine devam etmeleri için özel içeriklerle hazırlanmış göğüs ucu kremleri bulunmaktadır. Bu kremler, göğüs ucundaki hassasiyeti yok ederek emzirme sürecinin devam etmesini sağlamaktadır. Merhemler, uzman doktorun reçete ettiği sıklıkla kullanıldığı takdirde göğüs ucu yaraları zaman içerisinde kaybolmaktadır.
  • İlaç tedavisi: Hamilelikte göğüs ucu yaraları enfeksiyondan kaynaklanıyor ise mutlaka ilaç tedavisi ile kontrol altına alınmalıdır. Bazı bakteri çeşitleri, emzirme yoluyla bebeğe geçebildiği için bebeğin de sağlığı tehlike altına girebilir. Kullanılacak ilaçlar, enfeksiyonun çeşidine göre değişkenlik göstermektedir.
  • Doğru emzirme pozisyonları: Göğüs ucunda oluşan yaraların tekrarlamaması amacıyla anne adayına doğru emzirme pozisyonları eğitimi verilmelidir. Tedavinin ardından anne adayının bu teknikleri uygulamasıyla birlikte göğüs ucu yaralarının oluşma ihtimali azalacaktır.

Gebelikte Göğüs Ucu Yaraları Tedavi Edilmezse

Göğüs ucu yaraları tedavi edilmezse bölgede oluşan hassasiyet düzeyi artar, ağrı oluşur ve emzirme süreci anne adayı için konforsuz bir hal alabilir. Bebekler gün içerisinde sıkça emzirmek ister ve ek gıdaya geçene kadar bu süreç aynı sıklıkla devam eder. Tedavi edilmeyen göğüs ucu yaraları, anne adayının bebeğini emzirmek istememesine ve emzirmeyi kesmesine neden olabilir.

Hamilelikte göğüs ucu yaraları enfeksiyondan dolayı oluşmuş ise enfeksiyonun emzirme yoluyla bebeğe geçme ihtimali bulunmaktadır. Enfeksiyonun tedavi edilmediği durumlarda bebeğin sağlığı da tehlikeye girebilir.

Gebelikte Göğüs Ucu Yaralarına Ne İyi Gelir?

Gebelikte oluşan hassasiyet, çatlama ve göğüs ucu yaralarını kontrol altına almak için evde uygulanabilecek çeşitli yöntemler bulunmaktadır.

Hamilelikte göğüs ucu yaralarına iyi gelen yöntemler aşağıdaki gibidir:

  • Her emzirmenin ardından göğüs ucu ve çevresine ılık kompres uygulaması yapabilirsiniz. Bu uygulama, göğüs ucundaki hassasiyet düzeyini azaltacaktır.
  • Her emzirmenin ardından meme ucunun temizlenmesi ve ardından kurulanması gerekmektedir. Bu işlem yapılmaz ise göğüs ucu yaralarına zemin hazırlanabilir. Nem problemini ortadan kaldırmak için göğüs pedleri düzenli olarak kullanılmalıdır.

Gebelikte Göğüs Ucu Yaralarına Ne İyi Gelmez?

Göğüs ucu yaralarının temelinde annenin bebeğini yanlış pozisyonda emzirmesi bulunmaktadır. Anne bebeğini yanlış pozisyonda tutar ve bebek göğüs ucunu tam kavramadan emer ise göğüs ucu yaralarına zemin hazırlanmaktadır.

Hamilelikte göğüs ucu yaralarına iyi gelmeyen durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Emzirmenin ardından göğüs ucunun nemli bırakılması,
  • Göğüs ucu temizliğinin ve bakımının yapılmaması,
  • Bebeğin yanlış pozisyonda emmeye devam etmesi.

Gebelikte Göğüs Ucu Yaraları için Hangi Doktora Gidilir?

Göğüs bölgesinde hassasiyet, ağrı ve yara şeklinde çıkıntılar görülüyor ise emzirmeye bağlı göğüs ucu yaralarından şüphe duyulabilir. Bu belirtilerin görülmesinin ardından uzman doktorlara başvurulmalıdır. Aksi takdirde anne için emzirme dönemi ağrılı ve sancılı bir süreç olacaktır. Emzirme sırasında konforun düşük olması hem bebeğin yetersiz beslenmesine hem de annenin acı duymasına neden olacaktır. Süreç bu şekilde devam eder ise anne adayı emzirmeyi sonlandırmak isteyecektir.

Hamilelikte göğüs ucu yaraları görülüyor ise kadın hastalıkları ve doğum bölümüne başvurulması gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Gebelikte Göğüs Ucu Yaraları ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Göğüs ucu yaraları bir hastalığın belirtisi midir?

Göğüs ucu yaraları hamilelerin çoğunda karşılaşılan bir problemdir. Bebeğin doğru emzirme pozisyonunda tutulmaması, bebeğin meme ucunu tam kavramaması ve meme ucu bakımının doğru bir şekilde yapılmaması sonucunda bu problem ile karşılaşılabilir. Bu durumlara ek olarak mantar enfeksiyonu gibi çeşitli hastalıklar da göğüs ucu yaralarına neden olabilir. Uzman doktor muayenesinin ardından enfeksiyon durumu görülür ise uygun tedavi yapılmaktadır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Göğüs ucu yarası olan anneler emzirebilir mi?

Göğüs ucu yaraları enfeksiyon kaynaklı değilse anne adayının bebeğini emzirmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır ancak emzirme süreci ağrılı ve acılı geçebilir. Bu yüzden kesinlikle tedavi edilmesi gereklidir. Göğüs ucu yaraları enfeksiyon kaynaklı ise enfeksiyonun kaynağı tespit edilmeli ve ardından tedavi edilmelidir. Aksi takdirde enfeksiyon bebeğe geçebilir. Enfeksiyon var ise bu süre zarfında bebeğin emzirilmemesi istenebilir.

Stj. Dr. Havva Küçük