Hamilelikte Ayak Yanması
Özellikle hamileliğin ilerleyen aylarında kendini gösteren gebelikte ayak yanması, doğal bir durumdur. Tedavi vitamin ve mineral takviyesi, beslenme düzeni, çeşitli ilaç ve tedavilerle yapılabilmektedir.
Hamilelikte Ayak Yanması Nedir?
Hamilelikte ayak yanması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Özellikle hamileliğin ilerleyen aylarında kendini gösteren gebelikte ayak yanması, doğal bir durumdur. Gebenin ayak tabanında aşırı ısınması durumu ile ortaya çıkmaktadır. Ayrıca zaman zaman vücudun farklı bölgelerinde de meydana gelebilmektedir. Genellikle gebelerde ayak yanması bazen oldukça şiddetli hissedilebilen bir durumdur.
Hamilelikte Ayak Yanması Belirtileri Nedir?
Hamilelikte ayak yanmasının en temel belirtisi ayak tabanında hissedilen ısı artışıdır ile birlikte yanmadır. Ayak tabanındaki yanma fazlalaştıkça gebeyi rahatsız edebilmektedir. Belirti yalnızca ayak tabanında değil birçok farklı bölgede de kendini gösterebilen vücut ısısında fazlalaşma şeklindedir. Isı artışına ek olarak gebe bir bunalma ve huzursuzluk durumu da yaşayabilmektedir.
Gebelikte Ayak Yanması Nedenleri Nelerdir?
Özellikle gebelikte ayak yanması problemi çok sık karşılaşılan bir durumdur. Gebeler ayak tabanının yanmasından gebelik süreci boyunca mustarip olabilmektedir. Hamilelikte ayak yanmasının birçok nedeni olabilmektedir.
Bu nedenler ise şu şekilde sıralanmaktadır:
- Hamilelik döneminde hormon düzeylerindeki artış,
- Depresyon ve stres düzeylerindeki değişiklik,
- Vücutta oluşan ödem,
- Hipotiroidi,
- Fazla kilo ya da kilo artışı,
- Çeşitli böbrek fonksiyonu sorunları
- Vitamin ve mineral eksiklikleri,
- Gebelikte yaşanan şeker
- Gebelik ile beraber artan kan hacmi
- Yüksek tansiyon,
- Fazla ayakta kalma gibi nedenler hamilelikte ayak yanmasına neden olabilmektedir. Nedenlerin çoğu hamilelik zamanı ortaya çıkabildiği gibi hamilelik öncesi de var olabilmektedir.
Hamilelikte Ayak Yanması Teşhisi Nasıl Konur?
Ayak yanması hamilelikte sıklıkla karşılaşılan bir fizyolojik olaydır ve doğaldır. Ancak bazen bu durum rahatsız edici olmaktadır. Bu tür bir gebelikte ayak yanmasının görülmesinin ardından zaman kaybetmeden uzman doktora başvurulmalıdır. Ayak yanmasının temelinde yatan şeyin ne olduğu da doktor tarafından yapılan çeşitli tetkikler ile mümkündür. Bunlar;
Hasta Öyküsü Alma: Ayrıca gebeden ayak yanmasında neler yaşadığına dair hasta öyküsü de alabilir. Tüm bunların sonucunda hamilelikte ayak yanmasının altında yatan nedenlere de ulaşılabilir.
Kan Testi: Gebede ayak yanmasının temelinde neyin yattığını bulmak için çeşitli kan örnekleri istenmektedir. Bu kan örnekleri ile gebede hangi vitamin ve minerallerin eksik olduğu görülebilir.
İdrar Testi: Hamilelikte ayak yanmasının temelinde böbrekler ile ilgili sorun olup olmadığının anlaşılması için idrar örnekleri istenebilir.
Hamilelikte Ayak Yanması Tedavisi Nasıldır?
Hamilelikte ayak yanması çok fazla olmadığı sürece doğal bir durumdur. Ancak bazı durumlarda ayak yanması kişiyi rahatsız edebilecek boyutlara da gelebilmektedir. Bu noktada gebe uzmandan yardım alarak ayak yanmasını en aza indirmeye çalışabilmektedir. Doktor özellikle çeşitli vitamin ve mineral takviyesinde bulunacak tedavi uygulayabilir. Aynı zamanda hamilelikte ayak yanmasına neden olabilecek diğer rahatsızlıklara yönelik de tedaviler uygulanabilir. Örneğin yeni beslenme düzeni oluşturabilir ya da tansiyon için çeşitli ilaç tedavileri uygulayabilir. Doktor aynı zamanda gebe için rahatlatıcı egzersizleri de tedaviye katabilir.
Hamilelikte Ayak Yanması Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Hamilelikte ayak yanması sıklıkla meydana gelen ve birçok gebenin karşılaştığı doğal bir durum olarak görülmektedir. Bu durum hamilelikteki hormon artışı ve çeşitli vücut fonksiyonlarına bağlı olarak gelişebilen bir durumdur. Bu yüzden hamilelikte ayak yanması hamilelik süreci bittikten kendiliğinden ortadan kalkabilecek bir durum olarak görünmektedir. Ancak gebelikte ayak yanmasını aşırı düzeyde yaşayan ve bu durumdan rahatsız olan gebeler ise doktora giderek ayak yanmasını ortadan kaldırmak isteyebilmektedir.
Ek olarak gebelikte ayak yanmasının da altında yatan asıl neden öğrenilerek bu rahatsızlık en az düzeye indirilebilir. Ancak hamilelikte ayak yanması genellikle tehlikeli bir durum değildir ve hamilelik dönemi bittiğinde de belirtileri azalarak biter.
Hamilelikte Ayak Yanmasına Ne İyi Gelir?
Hamilelikte ayak yanması yaşayan gebeler için evde yapılacak birçok yöntem mevcuttur. Bu yöntemlerden bazıları oldukça işe yarayarak gebeyi rahatlatabilmektedir.
Gebelikte ayak yanması için evde yapılabilecek şeyler ise şunlardır:
- Ayak tabanına direkt olmayacak şekilde bir beze sarılmış buz yerleştirilerek serinletilebilir.
- Benzer olacak şekilde gebe ayaklarını soğuk suyun içinde tutabilir.
- Buzdolabında soğutulan kolonya ayak tabanlarına dökülebilir.
- Ayaklara nane, mentol gibi çeşitli ferahlatıcı yağlar ile masaj yapılabilir.
- Kalın ve dar giysiler yerine ince, bol ve pamuklu giysiler tercih edilebilir.
- Egzersiz yaparak kan basıncınızı düzenleyebilirsiniz.
- Hamilelikte ayak yanması için özellikle giyilen ayakkabıların da rahat ve konforlu olması önemlidir. Daha rahat ve ayak tabanını iyi hissettirecek ayakkabılar tercih edilmelidir.
Gebelikte ayak yanması için tüm bunlar bir süreliğine de olsa kişiyi rahatlatacaktır. Ancak bu durum hamilelik döneminde doğal ve hormonların etkisi ile ortaya çıkan bir durum olarak görülmektedir. Bu yöntemler kısa süreli rahatlamalar sağlar. Hamilelikte ayak tabanının yanmasının tamamen geçmesi için ise doğum sonrası gerçekleşmektedir.
Hamilelikte Ayak Yanmasına Ne İyi Gelmez?
Hamilelikte ayak yanmasına iyi gelmeyen ve gebenin bu şikayetinin fazlalaşmasına neden olabilecek unsurlar da bulunmaktadır.
Bunlar;
- Özellikle kalın, yünlü ve sıkı giysiler hamilelikte ayak yanmasını fazlalaştırmaktadır.
- Aşırı baharatlı, tuzlu ve şekerli gıdaların tüketilmesi.
- Hareketsiz bir yaşam.
- Konforsuz ayakkabılar.
- Çok fazla sıcak ve bunaltıcı ortamlar.
- Sağlıksız ve düzensiz bir beslenme biçimi.
Hamilelikte Ayak Yanması için Hangi Doktora Gidilir?
Hamilelikte ayak yanması hamilelik sürecinin doğal bir getirisidir. Özellikle ayak tabanlarındaki yanma vücudun başka birçok bölümünde de görülebilir. Hamilelikte ayak yanması neredeyse çoğu hamilenin karşılaştığı bir durumdur ancak bazı gebelerde ayak yanması normalden çok daha fazla olabilmektedir. Aynı zamanda ayak yanmasına bunaltı hali, stres, depresyon gibi çeşitli semptomlar da eşlik etmektedir.
Bu durumların hepsi hamilelerin gebelik sürecini olumsuzlaştırmaya başladığı ve rahatsız olmaya başladıkları an gebeler doktora gitmelidir. Gebelikte ayak yanması için özellikle kadın doğum uzmanına başvurulmalıdır. Ortopedi ya da dahiliye uzmanları da bu durumda gidilebilecek doktorlardandır.
Hamilelikte Ayak Yanması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Hamilelikte ayak yanması nasıl geçer?
Hamilelikte ayak yanması hamilelik sürecinin getirmiş olduğu doğal bir durumdur. Bu durum evde ayakları soğuk su içine sokma, rahat kıyafetler giyme, egzersiz yapma gibi çeşitli yöntemlerle hafifletilebilir. Ancak gebelikte ayak yanması özellikle hormonlara bağlı bir durum olduğundan etkisi hamilelik süreci boyunca devam eder. Özellikle ayak tabanında aşırı yanma durumunda ise kadın doğum ya da dahiliye doktoru ile görüşülmelidir. Bu şekilde hamilelikte ayak yanması için sorunun başka kaynağı varsa bu durum da tedavi edilebilir.
Hamilelikte ayak yanması ne zaman başlar?
Hamilelikte ayak yanması özellikle gebeliğin 3. ayından itibaren başlamaktadır. Ayak yanması 3. aydan gebelik bitimine kadar varlığını koruyabilmektedir.
Ayak yanması hamilelik belirtisi midir?
Ayak yanması tek başına hamilelik belirtisi olarak kabul edilmez. Ayak yanmasının temelinde birçok hormonal düzen ve çeşitli sorunlar da yatabilmektedir. Birey neden ayak yanması yaşadığını doktora giderek en sağlıklı biçimde öğrenebilir.
Hamilelikte ayak yanması bebeğin cinsiyeti ile ilgili midir?
Hamilelikte ayak yanması çeşitli kulaktan dolma bilgileri beraberinde getirerek bebeğin cinsiyeti ile ilgili bir durum olabileceğinin söylenmesine neden olmuştur. Ancak gebelikte ayak yanmasının bebeğin cinsiyeti ile hiçbir alakası yoktur.
Hamilelikte ayak yanmasına evde ne yapılabilir?
Gebelikte ayak yanması için evde birçok yöntem ile durum az da olsa hafifletilebilir. Bunlardan bazıları; ayakları soğuk suyun içine sokmak, ayak tabanına buz ile kompres uygulamak, soğutulmuş kolonya ile ayakları serinletmek, rahat kıyafetler giymek gibi yöntemlerdir. Bu yöntemler hamileleri bir süre de olsa rahatlatmaktadır.