Hamilelikte Grip

Grip, pek çok virüsün neden olduğu burun, boğaz ve akciğerlere yerleşen üst solunum yolu enfeksiyonudur. İlaçlar, istirahat ve beslenme düzeni düzenlemeleri gibi tedaviler uygulanabilir.

Hamilelikte Grip Nedir?

Grip, pek çok virüsün neden olduğu burun, boğaz ve akciğerlere yerleşen üst solunum yolu enfeksiyonudurGenellikle hapşırık ile öksürük yoluyla yayılan grip her yaş grubunu etkilemektedir. Ayrıca hamileliğin ilk aylarında grip olmak anne adaylarının karşılaştığı durumların başında yer alır. Bu dönemde bağışıklık sisteminin düşük olmasından dolayı anne adaylarının karşılaştığı bu enfeksiyon türü hem anneler hem de bebek için tehlikeli olabilmektedir. Bundan dolayı hamilelik döneminde gribe yakalanan anne adayları bu durumu mutlaka ciddiye almaları gerekir.

Hamilelikte Grip Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik döneminde anne adaylarının en fazla karşılaştıkları üst solunum enfeksiyon türlerinden biri olan grip bu dönemde her annede farklı belirtiler gösterebilir. Ancak genellikle vücudun kırgınlaşması ile birlikte grip belirti göstermeye başlamaktadır.

Genel olarak bakıldığında gebelikte grip ile karşılaşan anne adaylarında görülen belirtiler şu şekildedir:

Hamilelikte Grip Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik döneminde bağışıklık sistemindeki değişikliklerden dolayı anne adaylarında kalp ve akciğerlerde de değişiklikler meydana gelebilmektedir. Bu dönemde bağışıklık sistemi sağlıklı çalışmayarak grip enfeksiyonunun oluşmasına ortam hazırlamaktadır. Influenza olarak adlandırılan gribe A ve B virüsleri genellikle enfeksiyonun oluşmasına neden olmaktadır.

Genel olarak gebelikte grip ve soğuk algınlığına neden olan başlıca unsurlar şu şekildedir:

  • Gribe yakalanmış birisiyle temas halinde olma
  • Bağışıklık sisteminin düşük olması
  • Gribe yakalanmış birisi ile yakın temasta bulunma
  • Virüslü havayı teneffüs etmek

Hamilelikte Grip Teşhisi

Hamilelik döneminde anne adayının karşılaştığı grip, bazen soğuk algınlığı ile karıştırılabilmektedir. Bu dönemde gribin neden olduğu enfeksiyon veya yüksek ateş bebeği de etkiyebileceğinden dolayı mutlaka doğru tanının geç olmadan konulması gerekir. Doğru teşhisin konulması için yapılması gereken bazı yöntemler bulunmaktadır. Hamile kadınlarda grip teşhisi için kullanılan tetkik ve yöntemler şu şekildedir:

  • Fizik MuayeneGribin tanısı genellikle fiziksel muayene ile kolay bir şekilde konulabilmektedir. Bu aşamada uzman doktor anne adayında görülen belirtileri, beslenmesi ve genel sağlık durumu hakkında bilgi alır. Ardından anne adayına fiziksel muayene yapılır ve duruma göre bazı tetkikler istenilebilir. Genellikle fiziksel muayene grip tanısı için yeterli olsa da bazen uzman doktorlar kesin ve doğru tanı için başka tetkikler de isteyebilir.
  • Çubuk Tanı Kitleri: Fiziksel muayenenin yeterli olmadığı durumlarda daha hızlı bir şekilde tanı koymak için günümüzde de sıklıkla kullanılan tanı kitleri kullanılır. Bu aşamada anne adayından burun sürüntüsünden örnek alınarak enfeksiyonun türü öğrenilir. Boğaz salgısında, geniz sürüntüsünde, burun salgılarında ve balgama yerleşen virüslerin türleri çok kısa sürede anlaşılmaktadır. 

Hamilelikte Grip Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelik döneminde grip belirtileri yaşamaya başladığınız anda çok geç olmadan mutlaka uzman doktora başvurmanız gerekmektedir. Bu dönemde anne adaylarının en çok kaygılandıkları durum genellikle gribin bebeğe zararı olup olmaması durumudur.

Normalde anne adayının yaşadığı grip virüsü bebeğe zarar vermez. Ancak gribin neden olduğu ateş ve ağır enfeksiyon gibi komplikasyonlar bebeğe zarar verebilmektedir. Anne adayı bu gibi durumlarla karşılaştığı zaman mutlaka uzman bir enfeksiyon doktorundan yardım almalıdır. Hamilelik döneminde anne adayına önerilen tedavi yöntemleri şu şekildedir:

  • Oral İlaçlar: Hamilelikte grip ilacı çoğu doktor tarafından önerilmemektedir. Ancak anne adayının yaşadığı belirtiler şiddetli olduğu durumlarda enfeksiyon doktoru gebelikte kullanmaya uygun grip ilaçları önerebilir. Yanlış ilaç kullanımı hem bebek hem de anne için zararlı olabilir. Bundan dolayı kullanılacak ilaçların kadın doğum uzmanı tarafından onaylanması gereklidir. Genellikle antiviral ilaçlar hamileler için zararlı değildir. Fakat mutlaka doktorun kontrolünde gerçekleşmesi gerekir.
  • İstirahat: Anne adayının bu süreçte dinlenmesi ve konforlu olması önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlük tutmak amacıyla çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri de yapılabilir.
  • Beslenme Düzeni: Anne adayının düzenli ve sağlıklı beslenmesi, gribi yenmesi için gerekli olan değişikliklerdendir. Kadın doğum uzmanı ve diyetisyen ile birlikte anne adayının vücut yapısına ve ihtiyaçlarına bağlı olarak yeni beslenme düzeni oluşturabilir. Bu süreçte tüketilen besinler anne ve bebek sağlığını korur.

Hamilelikte Grip Tedavi Edilmezse

Hamilelik döneminde anne adayı pek çok enfeksiyon sorunlarıyla karşılaşmaktadır. Bu enfeksiyonların başında grip gelmektedir. Genellikle bağışıklık sisteminin düşük olmasından dolayı ortaya çıkan bu enfeksiyon hafif geçirildiği zaman bir tehlike oluşturmasa da şiddetli olduğu zaman hem anne hem de bebek için tehlike yaratabilir. Yapılan araştırmalara göre gebelik döneminde grip enfeksiyonunu ağır geçiren anneler erken doğum veya düşük yapma gibi problemlerle karşılaşabilir. Bundan dolayı bu dönemde grip enfeksiyonuna yakalanan anne adayı mutlaka tedavi edilmelidir.

Hamilelikte Gribe Ne İyi Gelir?

Hamilelik döneminde anne adayı her türlü problemle karşılaşabilir. Bu sorunlardan biri de grip enfeksiyonudur. Ancak bu süreci hafif geçiren anne adayları, gribi evde tedavi yöntemleri ile çözmesi de mümkündür. Hamilelikte gripten kurtulmanın doğal yolları da vardır. Bunların başında C vitamini takviyesi gelmektedir. Bol bol c vitamini içeren besinler tüketmek gribe en iyi gelen takviyedir. Ayrıca bu süreçte sıvı tüketimi de oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra düzenli beslenmek de bağışıklık sistemini güçlendirerek bu sürecin daha iyi atlatılmasını sağlamaktadır.

Hamilelikte Gribe Ne İyi Gelmez?

Gribe yakalanan anne adaylarının bağışıklık sistemi düşük olmasından dolayı anne adaylarının düzensiz ve sağlıksız beslenmesi bu durumun daha kötü olmasına neden olabilir. Ayrıca uyku düzeni de oldukça önemlidir. Bu süreçte düzensiz uykular anne adayının daha da halsiz ve yorgun kalmasına neden olacaktır.

Hamilelikte Grip için Hangi Doktora Gidilir?

Gebelik döneminde anne adayının gribe yakalanması bu dönemi daha zor yaşamasına neden olabilir. Ayrıca ilk 3 ayında grip nedeniyle annede oluşan enfeksiyon veya yüksek ateş bebeğe de zarar verebilir. Bundan dolayı hamilelik döneminde gribe yakalanan anne adayı bu durumu hafife almamalı ve mutlaka uzman bir doktordan yardım almalıdır. Hamilelikte grip için başvurulması gereken klinik enfeksiyon bölümüdür.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte Grip ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte grip bebeği etkiler mi? Hamileyken grip olmak bebeğe zarar verir mi?

Hamilelik döneminde anne adayının karşılaştığı sorunlardan biri de griptir. Bu enfeksiyon genellikle hamileliğin ilk aylarında görülmektedir. İlk aylarında görülen grip bebeği çok fazla etkilemez. Ancak anne adayı hamileliğinin son aylarında gribe yakalanırsa bu durum bebeği etkileyebilir. Grip genellikle kan yoluyla değil de hava yoluyla ve temasla bulaşır.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte grip tehlikeli mi?

Grip üst solunum yolunu etkileyen bir enfeksiyon türüdür. Virüs yalnızca üst solunumu etkilediğinden dolayı bu süreçte grip çok tehlikeli değildir. Ancak bu süreci ağır geçiren anne adayları yine de uzman doktor kontrolünde geçirmelidir.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte grip olunca ne yapılmalı?

Bu süreçte hamile olan anne adaylarının yapacağı en iyi şey dinlenmesidir. Bunun dışında düzenli beslenmek ve C vitamini içeren takviyeler almak da oldukça önemlidir. Ayrıca bu süreçte anne adayları bol bol sıvı tüketmeleri gerekir.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte grip için ne tür çay içilmeli?

Grip genellikle bağışıklık sistemini düşürdüğünden dolayı anne adayları bağışıklığı güçlendirecek ek takviyeler almalıdır. Rezene, zencefil, kuşburnu ve Ihlamur çayları bu süreçte hamile kadınların bağışıklığını güçlendiren bitkisel çaylar arasında yer alır.


Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte grip aşısı yaptırmak sağlıklı mıdır?

Grip aşısı, canlı enfeksiyon aşısı değildir. Bu yüzden hamilelikte grip aşısı 9 aylık dönem için herhangi bir ayında uygulanabilir. Ancak gribe yakalandıktan sonra yapılan aşıların hiçbir faydası yoktur.

Dr. Hande Erölmez