HBSAG
HBSAG, Hepatit B hastalığında kan panellerini oluşturan üç testten bir tanesidir ve Hepatit B yüzey antijeni olarak da nitelendirilebilir.
HBSAG Nedir?
HBSAG, Hepatit B hastalığında kan panellerini oluşturan üç testten bir tanesidir. Hepatit B hastalığına yönelik tanı konulurken kan örneği alınması uzmanlar tarafından yeterli görülmektedir. Ancak hastalara en doğru tanının konulabilmesi için üç farklı test yapılmaktadır.
HBSAG (Elisa) Hepatit B yüzey antijeni olarak da nitelendirilebilir. Bu terim genellikle kan testlerinde karşılaşılan bir terimdir. Bu terimin anlamı Hepatit B ile ilgili yapılan kan testlerinin sonuçlarını değerlendirmede önemlidir.
Bu değerin ölçümlenmesi sayesinde kişide hepatit b virüsü enfekte durumu belirlenebilir. Ayrıca hasta enfekte olduysa kronik enfeksiyon ya da akut altında yatan bir neden olabilir. Hepatit B şüphesi olan tüm hastalarda HBSAG değeri incelenmektedir.
HBSAG Normal Değerleri Kaç Olmalı?
HBSAG değer aralıkları kişinin hepatit b hastalığı taşıyıp taşımadığını göstermektedir. Kişide hepatit b konusunda bir inceleme yapılırken birçok kontrol de yapılmaktadır. Kişinin kilo sorunu, yaşı ya da alkol kullanma durumu hastalığın seyrini etkilemektedir.
HBSAG referans aralığı 1 altı ve üstü olarak incelenmektedir. Kişide değerinin birin üzerinde çıkması sonucun pozitif olduğunu gösteren bir durumdur. Kişide test sonucu 1 altında çıktıysa kişide sonuçların negatif olduğunu göstermektedir. Hepatit B hastalığına karşı bağışıklığı olan kişiler için test sonuçları 100 gibi yüksek değerler gösterebilir.
HBSAG tahlili yapıldığında kişinin yaşı, cinsiyeti, beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı değerlerin farklı olmasına yol açabilen etmenlerdir.
HBSAG Testi Nasıl Yapılır?
HBSAG testi hastadan alınan kan testi örneği ile yapılmaktadır. Hepatit B virüsü olan hastaların vücudundaki virüsün yüzeyinde HBSAG proteini bulunmaktadır. Bu proteinin varlığı kişide pozitif test sonucunu gösterir ve kişinin hepatit b virüsü taşıdığının göstergesi olarak kabul edilebilir.
Kan testi genellikle aç karnına yapılmaktadır. Hastanın test için özel bir hazırlık yapması gerekmemektedir. Ancak HBSAG testi öncesinde doğru sonuçlar için kullanılan düzenli ilaçların doktora bildirilmesi gerekir. Doktor test öncesinde bazı ilaçların kullanımına ara verilmesini isterse test yapılana kadar belirtilen sürede ara verilebilir. Laboratuvar ortamında kan örneğinde yapılan incelemede hepatit b virüsü olup olmadığına bakılır.
HBSAG Düşüklüğü Nedenleri
HBSAG düşüklüğü test sonucunun negatif olduğunu göstermektedir. HBSAG testi ile hastada hepatit b virüsü olup olmadığına yönelik bir değerlendirme yapılabilir.
HBSAG testinin normal değerinin 1’in altında olması test sonucunun negatif olduğunu göstermektedir. Kişide HBSAG negatif olması durumunda hastalık olmadığı kanısına varılır. Bu durumda kişinin hepatit b hastalığını bulaştırma gibi bir durumu yoktur.
HBSAG Yüksekliği Nedenleri
HBSAG yüksekliği hastanın test sonucunun 1 değerinin üzerinde olduğunu göstermektedir. Bu durumda hastanın hepatit b hastalığına yakalandığı sonucuna varılabilir.
Bu durumda HBSAG pozitif olduğu değerlendirmesi yapılır. Hastalarda enfeksiyon kronik ya da akut olarak ortaya çıkmaktadır. Hepatit virüsü enfekte olan hastalardan kan yoluyla başka kişilere de geçebilir. Çok önemli bir durum olduğu için test sonucunda hemen tedavi planlanmalıdır.
HBSAG değeri yüksekliği 6 ay ya da daha uzun bir süre sürerse kronik karaciğer ya da kronik taşıyıcılık olduğu anlamı çıkarılabilir. Akut enfeksiyonu olan kişilerde belirtiler 1-2 ay geçtiğinde kendiliğinden yok olabilir.
Test sırasında ara değerlerin çıkması gri zon olarak yorumlanmaktadır. Test sonuçlarının ara değerlerde olması net bir değerlendirmenin yapılmasını engellediği için testin tekrar edilmesi istenebilir ya da ilave hepatit b tanı testleri yapılabilir.
HBSAG Yüksekliği Belirtileri
HBSAG pozitif değerleri olması durumunda hastada virüs taşıma durumu kesinleşmiş demektir. Ancak bu durum kişide hiçbir belirti ortaya çıkarmayabilir. Genellikle HBSAG yüksekliği belirtileri şu şekilde ortaya çıkmaktadır;
- Göz bölgesinde sararma şikayetleri
- Ciltte sararma ve renk değişikliği görülmesi
- Halsizlik
- İştah kaybı sorunları
- Yüksek ateş takibi
- Eklemlerde ağrı şikayetlerinde artış
- Mide bulantısı ve kusma şikayetleri
- Karın ağrısı belirtileri görülmektedir.
Kişilerde bu belirtiler başlayana kadar kuluçka süresi 1.5 ay ile 6 ay arasında değişebilir. Hastalarda kuluçka süresi uzadıkça farkında olmadan hastalığın başka kişilere bulaştırılması söz konusu olur.
Kan testi sonucunda hepatit b tanısı konulduğunda genellikle hastalar hemen yatırılır ve tedavi süreci başlatılır. Tedavi planları ise hastanın gösterdiği belirtiler dikkate alınarak planlanır ve hastanın iyi dinlenmesi sağlanır.
HBSAG Yüksekliği Tedavisi
HBSAG pozitif tedavisi hastanın durumuna göre belirlenmektedir. Hastada akut hepatit b saptanması durumunda uzun bir tedavi uygulanmamaktadır. Bu durumda genel olarak akut enfeksiyonlar hastanın evinde dinlenmesi, sağlıklı beslenmesi, su tüketimini arttırması gibi durumlarla tedavi edilebilmektedir. Ayrıca kişinin alkol ve sigara gibi alışkanlıkların da bırakılması istenebilir.
Ağır vakalarda ise antiviral ilaçlar kullanılır. Kronik hepatit b tanısı olan kişilerde ise bu ilaçlar sayesinde hastanın virüse karşı savaşması sağlanır. Bu sayede ilerleyen dönemlerde karaciğer sorunlarının ortaya çıkma olasılığı da azaltılır.
Kronik hepatit b olan kişilerde enfeksiyonun kötüye gitme durumu ve karaciğerde hasar olup olmadığına bakılmaktadır. Karaciğerde hasar olması durumunda karaciğer nakli gerekebilir. Ancak genellikle hastalar beslenme listesi, düzenli kontroller ile problem yaşamadan yaşamını sürdürebilir. Kullanılacak ilaçlar ve tedavi seçenekleri tamamen hastanın durumu ve doktorun tavsiyelerine göre şekillenecektir.
HBSAG Değeri Nasıl Düşürülür?
HBSAG tedavisi hastanın hafif olması durumunda evde yapılmaktadır. Bu süreçte hastanın beslenme alışkanlıkları çok önemlidir. Hastanın vücutta yüksek enerji oluşturması adına karbonhidrat ve protein açısından zengin besinler tüketmesi gerekir. Protein barındıran besinler doku onarımını sağlarken karbonhidrat açısından zengin besinler ise hastanın tükettiği enerjiyi elde etmesini sağlar.
Hasta aynı zamanda vücutta yer alan toksinleri de dışarı düzenli olarak atabilmelidir. Bunun için de doktorların önerdiği gibi bol sıvı tüketimi önemlidir. Yoğun olarak yemek yerine hastalar düzenli, az ve sık beslenmeye özen göstermelidir. Hastalar sebzeleri, meyveleri ve kuru baklagilleri tüketebilir. Sebzelerin pişmiş olarak ve yıkanarak tüketilmesi daha iyi olacaktır.
Bu süreçte hastaların katı yağlar, yağlı besinler, hamur işi ve tatlılar, yağlı yiyecekler, fazla et, fazla su ve yumurtadan kaçınması gerekmektedir.
HBSAG Yüksekliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Hepatit b virüsü kişide 6 ay kadar kuluçkada kalabilir. Ortaya çıkıp saptandıktan sonra hemen tedavi edilmelidir. Hastada bu virüsün yani HBSAG yüksekliği durumunun tedavi edilmemesi ilerleyen evrelerde karaciğer sorunlarına yol açabilir.
Erken tedavi ile hastalık kontrol altına alınmadığında karaciğer kanseri, karaciğer yetmezliği ve siroz gibi birçok hastalık ortaya çıkabilir. HBSAG yüksekliği tedavisi yapılmadığında dolaylı olarak hastanın yaşamını yitirmesi de söz konusu olabilir.
HBSAG pozitif annenin bebeği de hepatit b taşıyıcısı olabilir. Anne adayında genellikle gebeliğin son haftalarında ya da doğum sırasında bebeğe bulaştırabilir. Bebeğe hemen doğumdan sonra aşı uygulanması durumunda hepatit b virüsünün işlevi ortadan kaldırılabilir.
HBSAG ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
HBSAG elisa negatif ne demek?
HBSAG Elisa negatif hastanın hepatit b virüsünün taşımadığını göstermektedir. Yani hastalar yapılan test sonucuna göre hastalığı kan yoluyla başkalarına bulaştıramaz. Test sonucu güvenlidir ancak gerek duyulması halinde ek testler istenebilir.
HBSAG testi nerede yapılır?
HBSAG testi devlet hastaneleri, özel hastaneler ve sağlık merkezlerinde yapılabilmektedir. Bu test laboratuvarlarda değerlendirildikten sonra test sonuçları ilan edilmektedir. Bu test, laboratuvar donanım koşullarını sağlayan sağlık koşullarında yapılabilmektedir.
HBSAG pozitif nasıl bulaşır?
HBSAG pozitif bulaşma durumları korunmasız cinsel ilişki, uyuşturucu madde kullanımı, sterilize olmayan kişisel bakım setleri, tıraş bıçağı ve makas, kulak delme ve küpe denemesi, steril olmayan ortamlarda sünnet, cerrahi işlem, diş çekimi, ortak diş fırçası kullanma ve hepatit b virüsü taşıyıcısı gebeler olarak sıralanabilir.