Ortopedi ve Travmatoloji Makaleleri
Parmakta kuğu boynuna benzeyen şekil bozukluğuna kuğu boynu deformitesi denir. İleri şekil bozukluğu ve fonksiyon kaybına sahip hastalar haricinde öncelikle ameliyatsız tedavi seçenekleri tercih edilir.
İç varis, dokuların derininde bulunan toplardamar yapılarının genişleyip kıvrımlaşmış haline denmekte olup, tedaviler kolay ve cerrahi müdahale olmadan yapılabilmektedir.
Tibia kırığı, incik kemiği veya kaval kemiği olarak da bilinen büyük kemiğin kırılması durumuna denmekte olup, tedavisi; hastada oluşan kırığın derecesine göre planlanır.
Kemikler genellikle sert yapılar olup kist bulunmamasına rağmen nadiren boşluklarda kistler oluşabilmektedir. Birçok kemik kisti herhangi tedaviye ihtiyaç duymamaktadır.
Yürüyüş sırasında esneyen, ayağa gelen yükün dengeli bir biçimde dağıtılmamasına ve ayak kavsinin artmasına pes kavus denir. Tedavi yöntemleriyle hasta takip edilir, gerekli görülürse ileride ameliyat planlanabilir.
Ortopedi, iskelet ve kas sistemleriyle ilgilenen bilimdir. Onkolojik ortopedi, pediatrik ortopedi ve klinik ortopedi gibi alt dalları bulunur. Vücutta hareket ve duruştan sorumlu olan tüm kemik, kas, eklem ve benzeri dokuların sağlığı ile ilgilenir. Ortopedik kelimesi ise “ortopedi ile ilgili olan” anlamına gelir ve anatomiye uygunluğu vurgular.
Kemiklerde oluşan bir travma sonucunda meydana gelen sağlık sorunlarının acil tedavilerini yapan branştır. Çıkıklar, alt ekstremite kırığı (bacak vb), kalça kırığı, üst ekstremite kırığı (kol vb), göğüs kafesi kırıkları, çatlaklar ve ezikler gibi sorunları kapsar. Hasar gören bölgelerin eski işlevlerine kavuşmaları ve varsa hayati tehlikenin ortadan kaldırılması amaçlanır. Ortopedi bilim dalı ile birleşerek, ortopedi ve travmatoloji anabilim dalını oluştururlar.