Psikiyatri Makaleleri
Uyum bozukluğu için uygulanan tedavi yöntemleri arasında psikoterapi, aile terapisi, bilişsel davranışçı terapi ve grup psikoterapileri yer alır.
Kişinin hayatında stresli bir olay, uzun ve aşırı derecede olumsuz etkiye sahip ise bu kişide yaygın anksiyete bozukluğu, adaptasyon problemleri ve umursamaz ya da pervasızca davranışlar şeklinde karakterize olan uyum bozukluğundan söz edilebilir.
İçe kapanıklık; insanların dışarda gelen uyaranlara daha fazla zaman ayırmaları, sesiz olmaya, durup gözlem yapmaya meyilli olmaları durumu olup tedavi gözleme göre yapılmaktadır
Nevroz, olumsuz veya takıntılı düşünce, fikir ve dürtülerin kişilerin zihinlerini meşgul etmesi durumu olup tedavisinde ilaç tedavisi ile psikoterapi kullanılmaktadır
Gebeliğin değişen faktörlerine bağlı olarak ortaya çıkan, anneyi ve bebeği olumsuz yönde etkileyen Hamilelik Depresyonu; terapi ve ilaç tedavisi ile kontrol altına alınmaktadır.
Psikolog kelimesinin dilimizdeki karşılığı ruh bilimcidir. Psikologlar, danışanları gözlemleyerek neden-sonuç ilişkisi kurmak ve psikiyatristler tarafından istenen testleri uygulamak ve sonuçlarını değerlendirmekten sorumludur. Aynı zamanda gerekli yeterliliğe sahip olan psikologlar danışmanlık hizmeti vererek kişilerin psikolojik sorunlarında rehberlik de edebilirler.
Ergenlik dönemini henüz tamamlamamış olan tüm hasta grubuna psikiyatri hizmeti sunan tıp branşına Çocuk (Pediatrik) Psikiyatri adı verilir. Çocukluk ve ergenlik döneminde görülen davranış bozuklukları, DEHB, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, zeka geriliği, IQ seviyesinin yüksek olması, uyum sorunları, öfke nöbetleri vb. gibi ruhsal sağlık sorunlarının teşhis, takip ve tedavilerini çocuk psikiyatristleri gerçekleştirir.
Psikiyatri muayenesi sırasında öncelikle hastanın adı, medeni durumu, yaşı, hangi mesleği yaptığı ve nerede yaşadığı gibi genel sorular sorulur. Ardından şikayetleri, bu şikayetlerin ne zamandır var olduğu, yardım almak için neden o anın seçildiği öğrenilir. Hastanın bağımlılık öyküsünün olup olmadığı, daha önceki dönemlerde psikolojik yardım alıp almadığı, aile ve çocukluk öyküsü, cinsel hayatı, inancı, hobileri, kültürel etmenler, geçirilen travmalar ve yaşam şekli gibi bilgiler de psikiyatri muayenesinde yöneltilen sorular arasında yer almaktadır.