RDW Düşüklüğü

RDW düşüklüğü, kırmızı kan hücrelerinin yetersiz olması durumu olup altta yatan hastalığın tedavi edilmesi RDW değerini normal değerine getirir.

RDW Düşüklüğü Nedir?

RDW düşüklüğü, tam kan sayımı testinin bir parametresi olan RDW değerinin düşük olma durumudur. RDW değerinin açılımı İngilizce’ de red cell distribution width demek olup çevirisi kırmızı kan hücresinin değişim genişliğidir.

Kırmızı kan hücreleri vücudumuzda oksijenin taşınmasını sağlayan hücrelerdir. Akciğerlerden oksijen alıp karbondioksit verir, vücuda oksijen dağıtıp hücrelerden karbondioksiti alırlar. Bu sayede hücresel işlevlerimiz aksamadan devam eder.

Kırmızı kan hücrelerinin belirli bir yaşam süresi olup kemik iliğinde üretilip belli bir süre sonunda yıkılırlar. Bu süre boyunca kırmızı kan hücreleri sürekli üretilmeye devam eder.

Kırmızı kan hücrelerinin belirli bir büyüklükte ve şekilde olması gerekmektedir. Kırmızı kan hücrelerinin büyüklük ve şekillerinin bu belirli oranın dışında seyir göstermesi çeşitli hastalıklar sebebiyle olabilmektedir.

Bu durumun tespiti için bazı laboratuvar testleri ve parametreleri kullanılmaktadır. RDW değeri de bu değerlerden biridir. Üretilen kırmızı kan hücrelerinin hacimlerinde ve büyüklüğündeki değişiklikleri gösterir.

Kırmızı kan hücrelerinin büyüklükleri birbirine benziyorsa RDW değeri normal veya düşük çıkar. Fakat kırmızı kan hücrelerinin büyüklükleri farklılık gösteriyorsa RDW değeri yüksek çıkar.

RDW değeri tam kan sayımı testlerinde iki şekilde yer alır. Bunlardan biri RDW – SD olup kırmızı kan hücrelerinin hacimlerinin standart sapma değeridir. Normal RDW – SD aralığı 29 – 47 fL olarak kabul edilir.

RDW değerinin bir diğer ölçülme şekli RDW – CV olup kırmızı kan hücrelerinin hacimsel dağılımının standart sapmasının yüzdesel olarak hesaplanmasıdır. RDW – CV değerinin normal aralığı % 11.5 – 14.5 arası kabul edilmektedir.

Tabi bu değer cinsiyet ve ölçüm yapan laboratuvar nedeniyle farklılık gösterebilir. RDW – CV değerinin %10,2'den az olması durumu RDW düşüklüğü olarak kabul edilmektedir.

RDW değerinde çeşitli hastalıklar ve durumlar sonucunda farklılıklar oluşabilir. Özellikle kan doku ile ilgili hastalıklarda bu durum gerçekleşebilmektedir.

RDW değeri hastalıkların tanısının konulmasında ya da şüphe edilmesinde tek başına kullanılabilecek bir değer değildir. Tam kan sayımı testindeki diğer parametreler ile birlikte koordineli bir şekilde tetkik edilmelidir.

RDW Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

RDW düşüklüğü kırmızı kan hücrelerinin hacimsel dağılımının ölçümü olup bu dağılımın dengeli ve birbirine yakın olması RDW düşüklüğüdür.

Kırmızı kan hücrelerinin hacimsel olarak farklılık göstermesi sonucunda ise RDW değeri yüksek ölçülür. RDW değerinin %10,2'den az olması halinde kişide RDW düşüklüğü vardır denilebilir.

RDW düşüklüğü çeşitli hastalıklar sonucunda oluşabilir. Bu hastalıkların büyük bir çoğunluğu kan hastalıklarıdır. Kişide kronik kansızlık olması, kişinin yüksek düzeyde kan kaybı yaşaması, demir ve vitamin emilimlerinde sorun yaşanması gibi çeşitli nedenler sonucunda RDW değerinde düşme oluşabilir.

Kişi RDW düşüklüğünü hissedemez. RDW düşüklüğü tam kan sayımı testlerinde saptanabilen bir laboratuvar değeridir. Fakat kişide var olan hastalıklar sonucu bu durum gerçekleşebilir. Kişide var olan hastalığın belirtilerini kişi hissedebilir.

RDW düşüklüğüne neden olabilecek hastalıklardan en sık neden kan hastalıklarıdır. Özellikle anemi rahatsızlığında bu durum gözlenebilir. Bu tür rahatsızlıklarda kişide bazı belirtiler ve şikayetler oluşabilir.

Bu belirtiler şunlardır;

Bu belirtiler herhangi bir hastalığa özgü belirtiler değildir. Birçok hastalık ve durum sonucunda oluşabilecek belirtilerdir. Aynı zamanda kişide RDW düşüklüğü durumu oluşup bu durum kişide belirti vermeyebilir.

RDW Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?

RDW değeri tam kan sayımı testinin içinde yer alan bir parametredir. Çeşitli hastalıkların saptanmasında diğer değerlerle birlikte değerlendirilir. Kişiye yapılan tam kan sayımı testindeki RBC, MCV ve benzeri değerlerle birlikte değerlendirilmesi gerekir.

RDW değerindeki anormal durumlar genellikle kan hastalıkları ile ilgilidir. Bazı hastalıklarda RDW değerinde artış olmakta ve RBC ile MCV değerleri ile birlikte değerlendirildiğinde tanı için önemli bir veriye ulaşılmaktadır.

Kanda RDW düşüklüğü de yüksekliği gibi genellikle kan hastalıkları kaynaklı oluşur. RDW düşüklüğünün klinik önemi RDW yüksekliğine göre daha az önemdedir. Çünkü sık karşılaşılan bir durum olmayıp RDW yüksekliğine göre risk oluşturması daha azdır.

RDW düşüklüğünün en yaygın nedeni anemidir. Anemi kişide kırmızı kan hücrelerinin yetersizliği durumudur. Kişide yorgunluk, bitkinlik, cilt renginde solukluk gibi belirtiler oluşturur.

Anemi hastalığının birçok sınıflandırması bulunup bunlardan biri makrositer ve mikrositer anemi sınıflandırmasıdır. Üretilmiş kırmızı kan hücrelerinin boyutlarının normalden büyük olması makrositer, normalden küçük olması mikrositer anemi olarak adlandırılır.

Hem makrositer hem de mikrositer anemide RDW değerlerinde düşüş gözlenebilir. Bu iki anemi türüne neden olabilecek sebepler ise kişinin kan kaybı yaşaması, kronik kansızlık yaşaması, vitamin ve demir emiliminde sorun yaşaması gibi nedenlerdir.

RDW Düşüklüğü Teşhisi

RDW değeri tam kan sayımı testi sonucunda ölçülen bir değerdir. Bazı hastalıklar ve durumlar sonucunda değerinde yükselme veya düşme gözlenebilmektedir.

RDW düşüklüğü bir hastalık değil bazı hastalıkların tespitinde hekime yardımcı olan klinik bir parametredir. Değerlendirilmesi süresince diğer tam kan sayımı testi değerleri ile birlikte analiz edilmelidir.

RDW düşüklüğü durumu, kişiden alınacak kanın laboratuvar ortamında incelenmesi sonucunda tespit edilir. Yapılacak test CBC veya bir diğer adıyla hemogram testidir.

Yapılan bu teste tam kan sayımı testi denir. Birçok hastalık ve durumun tespitinde bu test hekime fayda sağlar. RDW değeri de bu test içindeki diğer değerler ile birlikte incelenerek hastalıklı durumların tespitinde fayda sağlar.

RDW Düşüklüğü Tedavisi

RDW değeri tam kan sayımı testinin içinde yer alan bir parametre olup bazı hastalıklarda değeri normalden sapabilmektedir. RDW düşüklüğü bir hastalık değil bazı hastalıkların tespitinde hekime yardımcı olan klinik bir değerdir.

RDW değeri kırmızı kan hücrelerinin büyüklüklerinin değişiklik göstermesi ve bu değişikliğin standart sapmasıdır. Bu nedenle RDW değerinde farklılığa neden olan sebep genellikle kan hastalıklarıdır.

RDW düşüklüğünün normale dönmesi altta yatan hastalığın tedavisine bağlıdır. Altta yatan hastalık tedavi edildiği takdirde RDW değeri de normal sınırları içine çekilecektir.

RDW değeri incelenirken diğer tam kan sayımı testi değerleri ile birlikte incelenir. RDW değeri tek başına bir hastalığın ya da anormal bir durumun varlığını gösteremez.

RBC, MCV ve benzeri diğer parametreler ile birlikte RDW değerine de bakılmalı, gerekli durumlarda altta yatan hastalığın tespiti için ek tetkikler yapılmalıdır.

RDW Düşüklüğü Tedavi Edilmezse

RDW değeri kırmızı kan hücrelerinin büyüklüğündeki değişikliğin standart sapma olarak değerlendirilmesidir. Özellikle kan hastalıklarında RDW değerinde bazı sapmalar olabilmektedir.

Makrositer ve mikrositer anemide bu durum oluşabilmektedir. Ayrıca kişide kaybı olması ve kronik kansızlık yaşaması da bu duruma neden olabilir.

Bu durumların ciddiyeti kişiden kişiye farklılık göstermesine rağmen genellikle hayati problem oluşturmaz. Uzun süreli bir tedavi programı izlenilebilir. Basit tedavilerle bu durum ortadan kaldırılır.

RDW Düşüklüğüne Ne İyi Gelir?

  • RDW ve diğer tam kan sayımı testi değerlerinde sorun yaşayan kişiler beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. Kişilerin beslenme düzenlerine, besin içeriklerine, dengesine ayrı özen vermeleri lazımdır. Aksi halde kan değerlerinde anormal sonuçlar oluşabilir.
  • Kişilerin beslenme düzenlemesinin yanı sıra ayrıca yaşına, sağlığına ve durumuna uygun fiziksel aktivitede bulunması gerekir. Kişinin daha sağlıklı bir vücuda ulaşması için fiziksel aktivite önemlidir.
  • Kişilerin vücut sıvı dengelerine dikkat etmeleri gerekir. Sağlık durumları ve aktivite durumlarına göre gün içinde uygun miktarda sıvı almaları faydalıdır.

RDW Düşüklüğüne Ne İyi Gelmez?

  • RDW değerlerinde ve diğer tam kan sayımı değerlerinde problem yaşayan kişilerin hantal yaşam şeklinden uzak durmaları gerekir. Yaş ve sağlığına uygun sportif aktivitelerde bulunması beden sağlığı için faydalıdır.
  • Bireylerin uyku düzenlerine önem vermeleri gerekir. Uykusuzluk çekmemeleri ve düzenli uyku uyumaları sağlıkları için faydalıdır.
  • Sigara birçok hastalığın ana kaynağı olup kan hastalıklarında da sorun oluşturabilen bir etkendir. Birçok hastalığın risk faktörleri arasında sigara yer almaktadır. Kişi, kan değerlerinin düzelmesi için ve genel sağlık önlemleri adına sigaradan uzak durması gerekir.

Hamilelerde RDW Düşüklüğü

Hamilelik dönemi, vücudun normal işleyişinden farklı çalıştığı bir dönemdir. Bu nedenle bazı kan değerlerinde değişiklik oluşabilmektedir. RDW değerinin değerlendirilmesi ise tam kan sayımı testinin diğer değerleri ile birlikte yapılıp analiz edilmesi gerekir.

Kişide anormal bir durumun var olup olmadığı bu şekilde incelenir.

Kadınlarda RDW değerinin normal aralığı % 11.9 ile 15.5 arasında kabul edilmektedir. Hamilelik döneminde bu değerlerde sapma olması dahilinde diğer kan değerleri ile birlikte bir inceleme yapılarak kişideki anormal durum tespit edilmelidir.

Hamilelik döneminin sonlarına doğru RDW değerinde yükselme oluşabilir. Gebe kişiyi kontrol eden hekimin bu tür kriterlere dikkat etmesi gerekir.

Hamilelik döneminde kişinin bedensel ihtiyaçları daha fazla artmaktadır. Bu artma sonucunda kişi besinsel ihtiyaçlarına özen göstermelidir.

Gerekli vitamin ve minerallerin alımına dikkat etmeli, bu maddelerin eksikliği sonucunda kan değerlerinde sorun oluşabilmektedir. Bu durum da kişide hastalık oluşmasına neden olabilir.

Bu sebeple gebe kişi doktor tavsiyesine uygun şekilde vitamin ve mineral alımı gerçekleştirmelidir.

Çocuklarda ve Bebeklerde RDW Düşüklüğü

Çocukluk ve bebeklik çağında RDW düşüklüğü çok rastlanan bir durum değildir.

RDW yüksekliği diğer yaş gruplarında olduğu gibi erken yaş gruplarında da daha fazla sıklıkta ortaya çıkmaktadır.

Anemik hastalıklarda RDW değerinde farklılık oluşabilmektedir. Çocukluk çağında da anemi durumu gerçekleşmesi durumunda RDW değeri düşebilir.

Hastada solukluk, yorgunluk gibi belirtiler oluşabilir. Anemi rahatsızlığının tedavi edilmesiyle RDW ve diğer kan parametreleri normal düzeylerine gelir.

RDW Düşüklüğü için Hangi Doktora Gidilir?

RDW düşüklüğü genellikle kan ile ilgili hastalıklar sonucunda ortaya çıkar. RDW değeri CBC olarak adlandırılan tam kan sayımı testi sonucunda ölçülen bir değerdir.

Diğer tam kan sayımı testi değerleri ile birlikte değerlendirilip incelendiği takdirde anormal durum varlığı tespit edilebilir.

Tam kan sayımı testini ve RDW değerini tıp içinde tüm bölümler kullanabilmektedir. RDW düşüklüğüne sebep olabilecek rahatsızlıklar için başvurulması gereken bölüm Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüdür.

Dahiliye bölümünün bir yan dalı olan Hematoloji bölümü kan hastalıkları ile ilgili rahatsızlıklar ile ilgilenen bölümdür. Hastaların bu bölüme başvurması daha faydalı olabilir.

RDW düşüklüğünü birey kendisi hissedemez. Yapılacak testler sonucunda bu durum saptanabilir. Kişide herhangi bir hastalığa ait olan veya ait olmayan belirtiler varsa kişi doktora başvurabilir. Başvuru sonucunda gerekli testler yapılır ve ileri işlemler gerekli hallerde uygulanır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
36
2
Makeleyi Paylaşın

RDW Düşüklüğü ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

RDW Düşüklüğü Neyi Gösterir?

RDW değeri kırmızı kan hücrelerinin büyüklüğündeki değişikliğin standart sapmasının incelenmesidir. RDW değeri, üretilen kırmızı kan hücrelerinin hacminin büyük veya küçük olması ile bu durumun ne kadar değişkenlik gösterdiğini saptar. 

Bazı hastalıklarda kırmızı kan hücrelerinin üretimi, üretim hızı ve üretilen kırmızı kan hücrelerinin şekilleri değişebilmektedir. Bunun sonucunda tam kan sayımı testinde bazı değerlerde sapmalar olur. Bu değerlerin incelenmesi sonucunda kişide var olan hastalık durumu tespit edilebilir. 

Dr. Veysel Atasoy