Yenidoğan Bebeğin Ağzından Köpük Gelmesi
Bebeğin ağzında bulunan ve sıkça rastlanan pamukçuk ve dil ve yutkunma hareketlerinin yeterince gelişmemiş olmasından dolayı köpük gelebilmektedir. İlaç, damla ve damar yolu ile tedavi uygulanabilmektedir.
Yenidoğan Bebeğin Ağzından Köpük Gelmesi Nedir?
Yenidoğanda ağızdan köpük gelmesinin başlıca iki sebebi vardır. Bunlardan biri bebeğin ağzında bulunan ve sıkça rastlanan pamukçuktur. Diğer sebep ise yenidoğanda dil ve yutkunma hareketlerinin yeterince gelişmemiş olmasıdır. 6. ve 7. ayda olan ağızdan köpük gelmesinin sebebi ise bebeğin diş çıkarıyor olmasıdır. Bu sebeple bebeğinizin ağzından köpük geldiğini fark ettiğinizde dişlerinin çıkıp çıkmadığını kontrol edebilirsiniz. Fakat ağızdan köpük gelmesinin diş çıkarma dışında tehlikeli durumların habercisi olma ihtimali de vardır.
Yeni Doğan Bebeğin Ağzından Köpük Gelmesinin Belirtileri Nelerdir?
Ağızdan köpük gelmesi, dudaklarda köpüklü tükürüğün birikmesi şeklinde belirti gösterir. Anne adayları için gözle görülür bir fark etme sağlar. Korkulacak bir durum olmamakla beraber sebebinin öğrenilmesinin büyük bir faydası olacaktır.
Yenidoğan Bebeğin Ağzından Köpük Gelmesinin Nedenleri Nelerdir?
Yenidoğanda ağızdan köpük gelmesinin iki temel nedeni olan dil, yutkunma hareketleri ve pamukçuk dışında bazı nedenleri de bulunur. Ağızdan köpük gelmesi bazı noktalarda endişelenecek bir durumdur. Bu durumların ne olduğunu ele alacak olursak:
- Reflü: Bebeğinizin karnını doyurduktan sonra ağzından köpük geldiğini fark ettiyseniz reflü olma ihtimalini göz ardı etmemelisiniz.
- Epilepsi: Yetişkinlerde oluşan ataklarla kendini belli eden epilepsi hastalığı bebeklerde fark edilmekte zorlanılan bir hastalıktır. Ağızdan köpük gelmenin bu hastalığın belirgin belirtileri arasında olduğu unutulmamalıdır.
- Gıda Zehirlenmesi: Ek gıda sürecinde olan bebek aldığı besin aracılığıyla zehirlenmiş olabilir.
- Havale: Yüksek ateş sebebiyle bebeğin kendinden geçmesi durumudur. Semptomları arasında ağızdan köpük gelme de yer alır fakat tek başına sebep olamaz. Sabit bir noktaya bakma, dişlerde kitlenme, idrar kaçırma gibi belirtiler de eşlik eder.
Bebeğin Ağzından Gelen Köpüğün Teşhisi
Yeni doğan bebeklerde ağızdan köpük gelmesinin diş çıkarma, pamukçuk gibi sebepleri gözle görülür bir muayene ile tanısı konmaktadır. Fakat daha ciddi sorunların habercisi olan bu semptomun tanısı için farklı yöntemler söz konusudur.
Bu yöntemleri ele alacak olursak:
- Reflü Teşhisi: Hekimin ph-metre ile yapacağı asit ölçümü yöntemi ile bebekde reflü varlığı teşhis edilir veya ilaçlı mide-barsak filmi çekilir. Bu iki işlem reflünün tanısı için yardımcı etkendir.
- Havale Teşhisi: Bebekler havale belirtilerinin gözlemlenip gözlemlenmediği aile bireyleri tarafından dikkatli bir inceleme ile bilinmelidir. Havale şüphesi oluştuğu an hemen bir hekime gözükmek gerekmektedir.
- Gıda Zehirlenmesi Teşhisi: Bebekte gıda zehirlenmesi teşhisi, bebekle aynı gıdayı tüketmiş olan kişilerde oluşan semptomlardan öğrenilebilmektedir. Aynı besini tüketen kişide de zehirlenme semptomları gözleniyor ise bebekte zehirlenme söz konusudur. Fakat semptomlar yalnızca bebekte görülmüş ise bu durumda laboratuvar testleri tanının konmasında oldukça yardımcı olmaktadır.
- Epilepsi Teşhisi: MR aracılığı ile beyinde oluşan ve epilepsi geçirme ihtimaline sebep olan anormal yapıların olup olmadığı tespit edilir. Veya EEG ile yine beyinde anormal bir bulguya rastlanıp rastlanılmadığına bakılır. Her iki yöntem de epilepsi incelemeleri için kullanılmaktadır.
Bebeğin Ağzından Gelen Köpüğün Tedavisi Nasıl Yapılır?
Teşhisin konulmasının ardından rahatsızlıkların önüne geçmek için tedavi süreci başlatılır. Bu tedavi süreçlerinin gidişatından şu şekilde bahsedebiliriz:
- Pamukçuk Tedavisi: Doktor kontrolü ile bebeğe bir ilaç tedavisi uygulanır. 7-10 gün gibi bir süre aralığında bebeğe damla verilir. Bu yöntemle pamukçuğun geçmesi beklenir.
- Reflü Tedavisi: Bebeklerde görülen reflü belli bir zaman sonra kendiliğinden iyileşir, geçicidir. Bu sebeple herhangi bir ilaç tedavisi gerektirmemektedir. Evde dikkat edilmesi gereken birtakım durumlarla düzelebilecek bir rahatsızlıktır.
- Havale Tedavisi: Havale genellikle birkaç dakika içerisinde kendiliğinden durur. Fakat bu durma çocuğunuzda gözlemlenmiyorsa durdurmak için ilaç tedavisi uygulanabilir.
- Gıda Zehirlenmesi Tedavisi: Genellikle gıda zehirlenmeleri herhangi bir tedavi süreci gerektirmeksizin evde atlatılabilir. 1-3 gün içerisinde tüm belirtileri ortadan kalkar. Eğer ağır bir zehirlenme söz konusu ise damar yolu ile sıvı desteği verilebilir.
- Epilepsi Tedavisi: Çocukların yüzde 70’i epilepsi tedavisinde ilaç kullanımına olumlu yanıt vermektedir.
Bebeklerde Ağızdan Köpük Gelmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Yenidoğanda ağızdan köpük gelmesinin korkulmayacak iki sebebi vardır. Bunlar ağızda pamukçuk çıkması ya da dil ve yutkunma hareketlerinin yeterli gelişmeyi göstermemiş olmasıdır. Bebeklerde ise buna ek olarak diş çıkarıyor olmaları da köpük gelmesinin korkulmayacak nedenleri arasındadır. Fakat durumu tehlikeli kılan bebeğin ağzından köpük gelmesinin birtakım hastalıkların belirtisi olmasıdır. Reflü, epilepsi gibi hastalıkların semptomları arasında yer alan ağızdan köpük gelmesi tedavisi yapılmadığı durumda bebekte ilerleyen yaşlarında tehlikeli durumlara sebebiyet verebilir. Bu yüzden bebeğinizde oluşan rahatsızlıkların sebebini mutlaka bir hekime danışarak öğrenmelisiniz.
Bebeklerde Ağızdan Köpük Gelmesine Ne İyi Gelir?
Bebeğin ağzında oluşan köpüğün önüne geçmek, konforunu sağlamak için evde dikkat etmeniz gereken bazı hususlar mevcuttur.
Bunlardan bahsedecek olursak:
- Beslenme tarzını düzenlemek
- Bebek karnını doyurduktan sonra gazını çıkarmak
Bebeklerde Ağızdan Köpük Gelmesine Ne İyi Gelmez?
Ağızda köpük oluşumunu tetikleyen birtakım faktörler vardır. Bunlara dikkat edilmesi bebek için oldukça faydalıdır. Bu faktörleri sıralayacak olursak:
- Biberon ucunun hızlı bir akıntı sergilemesi bebek süt içerken ağızda köpüklenme olmasına neden olabilir.
- Bebeğe taze olmayan besin verilmesi de ağzından köpük gelmesinin sebepleri arasında yer alır
Yenidoğan Bebeğin Ağzından Gelen Köpük için Hangi Doktora Gidilir?
Bebeğinizin ağzından köpük gelmesinin gayet olağan sebepleri olabileceği gibi oldukça tehlike arz edecek sebepleri de vardır. Erken teşhisin her zaman faydalı olduğu aşikardır. Bu sebeple bebeğinizde bir problem fark ettiğiniz süreçte hemen bir Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı’na görünmeniz gerekmektedir.
Yenidoğan Bebeğin Ağzından Köpük Gelmesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Bebeğin ağzından köpük gelmesi tehlikeli bir durum mudur?
Bebeğin ağzından gelen köpüğün sebebine bağlı olarak değişen bir durumdur. Genel olarak endişe etmenizi gerektirecek bir durum olmamakla beraber bazı durumlarda tehlike arz etmektedir. Altında yatan farklı hastalıklar haricinde ağızdan gelen köpüğün rengindeki farklılık da bir sorunun habercisi olabilir. Ağızdan gelen köpükte mavi, yeşil, mor, siyah gibi renklere rastlarsanız mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.
Bebeğin süt içtikten sonra ağzından köpük gelmesinin sebebi nedir?
Bebeğinizin karnını doyurduktan sonra ağzından köpük geldiğini fark ediyorsanız, reflü ihtimalini düşünmelisiniz. Reflü, midenin içerisinde olan besinlerin soluk borusuna geri kaçması olarak bilinen bir rahatsızlıktır. Reflü bebeklerde oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Bebek büyükçe ilerleyen zaman eşliğinde kendiliğinden iyileşen bir rahatsızlıktır. Bu sebeple korkulmaması gerekir. Fakat bebeğinizin ağzından süt içtikten sonra köpüklenme yaşanmasının tek ve kesin sebebi reflü olmayabilir. Bu sebeple bir sağlık kuruluşuna gözükmenizde fayda vardır.
Bebeğin ağzından köpük gelmesi epilepsi belirtisi olabilir mi?
Epilepsi hastalığının semptomları arasında ağızdan köpük gelme yer alır. Fakat tek belirtisi bu değildir. Ağızdaki köpüğe ek olarak gözlerin sabit bir noktaya kitlenmesi, çenede hareketsizlik ve bilinç kaybı şeklinde oluşan semptomlar da eşlik ediyorsa bu noktada geç kalmadan mutlaka bir hekime görünmelisiniz.
Uyurken bebeğin ağzından köpük gelmesi hangi durumun belirtisidir?
Uyurken bebeğinizin ağzından köpük gelmesinin birkaç sebebi olabilir. Bunlardan en olağan olanı diş çıkarma ya da ağızda pamukçuk olmasıdır. Bebeğinizde köpük geldiği esnada yüksek ateş durumu mevcutsa havale tehlikesi de yaşıyor olabilir. Bir diğer sebepler de epilepsi ya da zehirlenme durumudur. Daha kesin bir tanı ve tedavi süreci için en kısa zamanda doktora gözükmeniz gerekmektedir.