1 Yaşından Küçük Bebeklerde Su Çiçeği
Nadir de olsa 1 yaşından küçüklerde görülen su çiçeğine neden olan HPV yani Herpes virüsü türünden olan varisella zoster oldukça bulaşıcıdır.
1 Yaşından Küçük Bebeklerde Su Çiçeği Nedir?
Suçiçeği genellikle 4 yaş ve üzeri çocuklarda görülen bir hastalıktır. Ancak nadiren de olsa 1 yaşından küçük bebeklerde su çiçeği de görülebilmektedir. Su çiçeğine neden olan HPV yani Herpes virüsü türünden olan varisella zoster oldukça bulaşıcıdır. Bu virüs hastalığın en temel nedenidir.
Bununla beraber 1 yaşından küçük bebeklerde su çiçeğinin görülmesinin temelinde ise bağışıklık sisteminin henüz çok fazla gelişmemiş olması da yatar. Bu nedenlerden dolayı 1 yaşından küçük bebeklerde su çiçeğine rastlanabilmektedir. Genellikle deri üzerinde kırmızı, kaşıntının eşlik ettiği kabarcıklar ile karakterizedir.
1 Yaşından Küçük Bebeklerde Su Çiçeği Belirtileri Nedir?
1 yaşından küçük bebeklerde suçiçeği çok rastlanılan bir durum değildir. Fakat nadiren de olsa 1 yaşından küçük bebeklerde su çiçeğine rastlanabilmektedir. Su çiçeğinin birtakım belirtileri mevcuttur. Ebeveynler bu durumda bebeklerinde belirtilerden hangilerinin yer aldığını tespit edebilmektedir.
1 yaşından küçük bebeklerde su çiçeğinin belirtileri ise şunlardır;
- 1 yaşından küçük bebeklerde su çiçeğinin ve genel olarak diğer bireylerdeki su çiçeğinin en önemli belirtisi ciltte yer alan içi su dolu kabarcıklardır.
- Aynı zamanda kabarcık etrafında kızarıklık vardır.
- Kabarcıklara eşlik eden kaşıntı bulunur.
- Ciltte çeşitli döküntüler yer alır.
- Döküntüler ile birlikte seyreden 38-39 oC ateş.
- Halsizlik ve yorgunluk.
1 Yaşından Küçük Bebeklerde Su Çiçeğinin Nedenleri Nedir?
1 yaşından küçük bebeklerde su çiçeğinin görülmesi durumu çok nadirdir. Ancak suçiçeği bulaşıcı bir hastalık olduğundan görülebilme ihtimali de vardır. Su çiçeğinin en büyük nedenlerinden birisi varisella zoster adı verilen virüstür. Bu virüs su çiçeğinin oluşumundaki en temel nedendir. Buna ek olarak virüsü taşıyan yani suçiçeği geçiren biri ile temas da bu hastalığı oluşturan nedendir. Solunum yoluyla ya da içi su dolu kabarcıklara temas ile sağlıklı birey de su çiçeği virüsü alabilir.
1 Yaşından Küçük Bebeklerde Suçiçeği Teşhisi Nasıl Yapılır?
Suçiçeği kuluçka süresinden sonraki ilk günlerde ateş ve ateşe eşlik eden döküntüler ile kendini göstermektedir. Ebeveynlerce saptanan ilk belirtiler ile birlikte asıl teşhis doktor tarafından konulmaktadır. Bunlara ek olarak;
- Doktora götürülen bebek ilk olarak fiziki muayeneden geçirilir.
- Kan testi istenebilir.
- Aynı zamanda doktor deri üzerindeki kabarcıkların şekline göre ELİSA antikor testi isteyebilir. Bu şekilde de 1 yaşından küçük bebeklerde su çiçeğinin tanısını koyabilir.
1 Yaşından Küçük Bebeklerde Suçiçeği Tedavisi Nasıldır?
Suçiçeği genellikle kuluçka süresinden sonraki gün belirtilerini net bir şekilde gösteren ve ilk günleri diğer günlere göre daha ağır olan bir hastalıktır. Sağlıklı çocuklarda özellikle hastalık kendiliğinden geçer. Ancak 1 yaşından küçük bebeklerde suçiçeği diğer bireylere göre biraz daha ağır geçebilmektedir. Bununla birlikte suçiçeği için tedavi de doktor tarafından uygulanabilir.
Bu tedavi ise;
- Yatak istirahati,
- Aşırı ateş durumunda ateş düşürücü çeşitli ilaçlar,
- Derideki kabarcık ve kaşıntı için krem,
- Hastalığın ağırlığına bağlı olacak şekilde antiviral ilaçlar gibi çeşitli yöntemler ile hastalığın ağır seyri düzenlenerek hafifletilebilir.
Hastalığın seyrinde kullanılacak olan ilaçlar doktor tarafından verilmelidir. Doktorun vermiş olduğu ilaç harici başka ilaçlar kullanılmamalıdır. Ancak çoğunlukla ilaç kullanılmaz ve hastalık kendiliğinden kaybolur.
1 Yaşından Küçük Bebeklerde Suçiçeği Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Suçiçeği özellikle kendiliğinden geçen ve çok ağır seyretmeyen bir hastalıktır. Bu yüzden tedavisinde genellikle hastalığın kendiliğinden geçmesi beklenir. Ancak 1 yaşından küçük bebeklerde suçiçeği özellikle düşük bağışıklık ve çeşitli hastalıklara sahip ise daha dikkat edilmesi gerekilen bir durumdur. Bunlara ek olarak çok yüksek ateş de bebekte çeşitli sorunlara neden olabilecek komplikasyonlar yaratabilmektedir. Bunun gibi 1 yaşından küçük bebeklerde suçiçeği için ağır durumlarda acilen doktora gidilerek sorun yaratan durum ortadan kaldırılmalıdır.
1 Yaşından Küçük Bebeklerde Suçiçeğine Ne İyi Gelir?
Suçiçeği genellikle istirahat ile düzelen ve kendiliğinden geçen bir hastalıktır. 1 yaşından küçük bebeklerde suçiçeği görülmesi durumunda da evde yapılabilecek şeyler mevcuttur. Ancak bunlar hastalığı tedavi etmez; sadece bebeğin bu dönemi daha rahat atlatmasına yardımcı olur.
Bunlar:
- Bebek sıcaklığı fazla olan ortamlardan uzak tutulmalıdır. Bu terleme ile bebekteki kaşıntıyı artırabilir.
- Su dolu keselerin patlatılmaması sağlanmalıdır.
- 1 yaşından küçük bebeklerde su çiçeği için özellikle bol bol istirahat sağlanmalıdır.
- Bebek düzenli beslenmelidir.
- Bebeğin bulunduğu ortam sık sık havalandırılmalı ve temiz tutulmalıdır.
- Terlemeye bağlı kıyafetleri değiştirilmelidir.
1 Yaşından Küçük Bebeklerde Suçiçeğine Ne İyi Gelmez?
Su çiçeğine iyi gelmeyecek ve hastalığın da seyrini olumsuz etkileyecek birçok durum da mevcuttur. Özellikle 1 yaşından küçük bebeklerde suçiçeği daha da dikkat edilmesi gereken bir hastalık olduğundan şunlar uygulanmamalıdır:
- Bebeğin beslenme düzeninin aksaması ve yetersiz beslenmesi,
- Aşırı ateş durumunda doktordan yardım alınmaması,
- Doktorun vermiş olduğu ilaçların düzenli şekilde kullanılmaması,
- Aspirin özellikle bu dönemde bebek için uygun olmamakta ve enfeksiyonu artırmakta olduğu için kullanılmamalıdır.
- Aşırı sıcak ortamlarda bebek tutulmamalıdır.
- Bebekte bulunan yaraların kaşınması daha fazla enfeksiyona neden olur bu yüzden yaralar kaşınmamalıdır.
- Havasız, kapalı ve temiz olmayan bir ortam da 1 yaşından küçük bebeklerde suçiçeği oluşumunda olumsuz bir etkiye sahiptir.
1 Yaşından Küçük Bebeklerde Suçiçeği için Hangi Doktora Gidilir?
Su çiçeği genellikle her insanın geçirdiği bir tür bulaşıcı hastalıktır. Bu hastalık genellikle okul öncesi dönemde ve sonrasında görülebilmektedir. Ancak bazen çeşitli nedenlerden dolayı 1 yaşından küçük bebeklerde de su çiçeği görülebilmektedir. Bu durumda ebeveynler 1 yaşından küçük bebeğin suçiçeği çıkarması durumunda pediatri doktoruna gidebilirler.
Suçiçeği doktora gitmeden de geçebilen bir hastalıktır. Ancak 1 yaşından küçük bebeklerde yaşanan suçiçeği ve eşlik eden bulgular ile normale göre biraz daha ağır seyredebilmektedir. Bu yüzden tedbir amaçlı bebek doktora belirtiler belli olmaya başladıktan sonra daha da ağırlaşmadan götürülmelidir. Özellikle geçmeyen ateş için doktora hemen gidilmelidir.
1 Yaşından Küçük Bebeklerde Su Çiçeği ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
1 yaşından küçük bebekte suçiçeği ne kadar sürede bulaşabilmektedir?
Su çiçeğinde bulaş özellikle ilk döküntülerin görülmeye başlamasından itibaren başlar. Özellikle 6-8 gün içerisinde bulaşma riski mevcuttur. Döküntüler ile birlikte bulaş riski de azalır.
1 yaşından küçük bebekte suçiçeği başka komplikasyonlara yol açar mı?
Özellikle ağır seyreden suçiçeği hastalığında çeşitli komplikasyonlar meydana gelebilir. Doktor tedavisi almamış ve ağır vakalarda ikincil enfeksiyon meydana gelebilir ve bu de vücudun diğer organlarını etkileyebilir. Bu durum da geri getirilmesi güç hasarlar yaratabilir.
1 yaşından küçük bebeklerde suçiçeği ne zaman geçer?
1 yaşından küçük bebeklerde suçiçeği 2 haftalık kuluçka süresinden sonra kendini gösterir. Daha sonraki günlerde ise hafifleyerek kaybolur. Yaklaşık 10-15 gün sürede belirtiler ortadan kalkar.
1 yaşından küçük bebekte suçiçeğinden nasıl korunur?
Su çiçeğinden korunmak için en temel yol suçiçeği geçiren hastalar ile temas edilmemesidir. Aynı zamanda bebek yaşını doldurduktan sonra suçiçeği aşısı olarak su çiçeğinden korunabilir.