Bebeklerde Bıngıldağın Geç Kapanması
Bıngıldağın geç kapanması ise normal zamanında kapanmayan ve geciken yumuşak dokunun varlığını devam ettirmesi olarak kabul edilmektedir. Tedavide d vitamini takviyesi, kalsiyumdan zengin besin tüketimi, anne sütü uygulanabilir.
Bebeklerde Bıngıldağın Geç Kapanması Nedir?
Bebeklerde bıngıldak yeni doğan bebeklerin kafasındaki yumuşak kısımdır ve zaman içerisinde gelişerek kemiklerin kaynaşması ile kafatası haline gelmektedir. Bebeklerde bıngıldak zamanla yavaş yavaş sertleşmekte ve bir süre sonra kapanarak sert hale gelmektedir. Ancak bazı durumlarda bebeklerde bıngıldağın geç kapanması durumu yaşanabilmektedir.
Bıngıldağın geç kapanması ise normal zamanında kapanmayan ve geciken yumuşak dokunun varlığını devam ettirmesi olarak kabul edilmektedir.
Bıngıldak Ne Zaman Kapanır?
Bıngıldak genellikle doğum öncesi anne karnında kafatasının gelişimine bağlı olarak şekillenmekte doğumdan sonra ise gelişimini devam ettirmektedir. Kafatası gelişimi ile doğumdan sonra yeni doğan bebeklerde 6 adet bıngıldak bulunur. Bunlardan en büyük olanı kafatasında en tepede bulunan baklava dilimi şeklinde olan bıngıldaktır. Bu bıngıldak bebeğin gelişim düzeyine bağlı olarak 9-18 ay aralığında tamamen kapanır. Ancak bu süre 24 aya kadar da uzayabilir ya da belirlenen tarihlerden biraz daha önce de kapanabilir. Yumuşak doku yavaş yavaş sertleşerek ve kapanarak kafatasını oluşturur.
Bebeklerde Bıngıldağın Geç Kapanmasının Zararları Nedir?
Fizyolojik olarak meydana gelen her sorunda olduğu gibi bıngıldağın geç kapanması da vücutta çeşitli zarar ve etkiler bırakabilmektedir.
Bu etkilerden bazıları şunlar olabilmektedir;
- Raşitizm (kemiklerin yumuşaması ve zayıflaması)
- Vitamin eksikliklerin oluşması,
- İskelet ve kemik gelişim sorunları,
- Tiroid bezinin yetersiz çalışması (Hipotiroidi) gibi bebeklerde bıngıldağın geç kapanması birtakım sorunlara neden olabilmektedir.
Bıngıldağın Geç Kapanması Belirtileri Nelerdir?
Bıngıldağın geç kapanması genellikle endişe yaratan bir durum olarak görülebilmektedir ve sıklıkla ebeveynlerce kontrol edilmektedir. Bıngıldağın geç kapanmasının en temel belirtisi ise kafanın üst bölgesinde yer alan yumuşaklığın bulunması halidir. Bu yumuşaklık normal kapanma süresinin geçmesine rağmen devam etmektedir ve kemikleşme ile kafatasının oluşumu gecikmektedir.
Bebeklerde Bıngıldağın Geç Kapanmasının Nedenleri Nelerdir?
Bebeğin kafatasının gelişimi, fizyolojik gelişimi ile orantılı olarak gelişen ve birleşen bir yapıya sahiptir. Buna ek olarak bebeklerde bıngıldağın normal süreden uzun süre sonra kapanması durumu ciddi bir problem oluşturmamaktadır. Ancak buna neden olan başka bir rahatsızlığın olabileceği de unutulmamalıdır ve bebek mutlaka doktora götürülmelidir.
Bebeklerde bıngıldağın geç kapanması çeşitli rahatsızlıklara ek olarak birtakım nedenlerden de kaynaklanabilmektedir.
- Bebeğin yetersiz ve dengesiz beslenmesi,
- D vitamini eksikliği,
- Osteogenezis imperfekta (cam kemik hastalığı)
- Subdural hematom (beyin zarının altında sızıntı şeklinde kanama ve pıhtılaşma),
- Hipotiroidi,
- İskelet ve kemik gelişim bozuklukları,
- Hidrosefali (beyin içi basıncı artıran, kafatasını genişleten durum) gibi birçok nedene bağlı olarak bebeğin bıngıldak gelişimi gecikebilir. Bu durumların varlığının tespiti için bebek mutlaka doktora götürülerek kontrol edilmesi sağlanmalıdır.
Bebeklerde Bıngıldağın Geç Kapanması Nasıl Teşhis Edilir?
Bebeklerde bıngıldağın geç kapanması, öncelikle bebeğe bakım veren kişiler tarafından fark edilen ve kontrol gerektiren bir durumdur. Bu kişiler bebeğin bıngıldağının uzun bir süre geçmediğini elle dokunarak muayene etmektedir.
- Fiziki Muayene: Doktorun elle hafif basınç uygulayarak bebeğin kafatası yumuşaklığına bakarak muayene etmesidir. Bu muayene ile bıngıldağın yumuşaklık düzeyi tespit edilebilir.
- Kan ve İdrar Tetkikleri: Bebeğin kan ve idrarı alınır ve varsa bıngıldağın gelişimini bozan başka hastalık belirtileri ve nedenlerinin teşhisi için kullanılır.
Aynı zamanda bu durumun varlığının neden olduğu temel etken için ise kan testleri ve çeşitli görüntüleme aletlerinden yararlanabilmektedir.
Bebeklerde Bıngıldağın Geç Kapanması Nasıl Tedavi Edilir?
Bıngıldağın geç kapanması durumu çeşitli nedenlere bağlı bir durum olarak göz önüne gelebilmektedir. Bu nedenle tedavi yöntemi de altta yatan sebebe göre değişkenlik göstermektedir.
Buna göre bıngıldağın geç kapanmasının tedavisinde;
- D vitamini eksikliğinin giderilmesi için D vitamini takviyesi,
- Kemik sağlığı için kalsiyumdan zengin besinlerin tüketilmesi,
- Anne sütünün devamlı içilmesi bıngıldağın daha kolay kapanmasına yardımcı olabilmektedir.
Tüm bunlara ek olarak bıngıldağın geç kapanması durumu çok ilerleyen bir hal almadıysa tedavi gerektirmeden kendiliğinden de geçebilmektedir.
Bebeklerde Bıngıldağın Geç Kapanması Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Bebeklerde bıngıldağın geç kapanması durumu genellikle tedavi gerektirmeden kendiliğinden kapanabilmektedir. Ancak kimi durumlarda bıngıldağın kapanması normal sürenin üstüne de çıkabilmektedir.
Bu noktada ise bebeklerde;
- Raşitizm
- İskelet ve kemik gelişimi sorunları,
- Çeşitli vitamin eksiklikleri,
- Hormonal bozukluklar gibi birçok sorun meydana getirebilmektedir. Bu nedenle normal süresinden çok geç sürede hala kapanmayan bir bıngıldak sorununda mutlaka doktora gidilmelidir.
Bebeklerde Bıngıldağın Geç Kapanmasına Ne İyi Gelir?
Doktora gidilerek altında yatabilecek sebepler öğrenilebilir ve erken tedavi şansı da oluşturulabilir.
Bu noktada;
- Kalsiyum içerikli besinlerin tüketiminin artırılması,
- Uygun zamanda bebeğin güneş ışınlarından yararlanarak D vitamini almasının sağlanması,
- Doktordan yardım alınarak gerekli tedavilerin uygulanması bebeklerde bıngıldak gelişimi ve kapanmasına yardımcı olabilmektedir.
Bebeklerde Bıngıldağın Geç Kapanmasına Ne İyi Gelmez?
Bebeklerde bıngıldağın geç kapanması durumunda bebek için yapılmaması gereken en kötü şey uzun süre kapanmamasına rağmen;
- Bebeğin doktora götürülmemesi,
- Uygun tedavinin devam ettirilmemesi,
- Bebeğin sağlıklı beslenmemesi,
- Bıngıldağa sürekli ve sertçe dokunulması gibi çeşitli şeyler bebeklerde bıngıldağın geç kapanmasına kötü gelmekte ve bıngıldak gelişimini etkilemektedir.
Bıngıldağın Geç Kapanması için Hangi Doktora Gidilir?
Bıngıldağın geç kapanması halinde ya da kafatasında herhangi bir sorunun anlaşılıp anlaşılmayacağının en iyi tespiti uzman doktorlar tarafından yapılmaktadır. Bunun için ise pediatri doktoruna gidilerek bebeğin kafa çevresi ölçüleri ve bıngıldak kontrolü yaptırılabilir. Aynı zamanda pediatrik nöroloji bölümüne de götürülebilir.
Bebeklerde Bıngıldağın Geç Kapanması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Bıngıldağa dokunmak bebeğin beynine bir zarar verir mi?
Çok aşırı sert darbeler olmamak kaydı ile bebeğin bıngıldağına dokunulabilir. Ancak bölgenin her zaman korunması ve her zaman dikkat edilmesi gereken bir bölge olduğu da unutulmamalıdır. Sert ve travmaya yol açacak müdahaleler yapılmadığı müddetçe bıngıldağa dokunmak bebeğin beynine zarar vermemektedir.
Bebeklerde bıngıldağın geç kapanması bir sorun yaratır mı?
Bebeklerde bıngıldağın geç kapanması genellikle ebeveynlerce bir sorunun kaynağı olarak görülebilmektedir. Ancak bu durum beyin gelişimi açısından bir sorunun olmadığının ama yine de altında başka sağlık sorunlarının yatabileceğinin göstergesi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle bebekte bıngıldak geç kapanması halinde mutlaka doktora gidilmeli ve altta yatan sebep öğrenilmelidir.
Bıngıldakta bir sorun olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Bıngıldak özellikle sert darbelere karşı korunması gereken bir yapı halindedir. Bu yapı zamanla değişim ve farklılaşmalara uğrayarak sert bir görünüm kazanmaktadır. Ancak bıngıldakta şişlik, çökme gibi durumlara oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir. Bıngıldakta çökme aşırı sıvı kaybının yaşanmasından; şişme ise beyin zarı iltihabı, kafa içi kitle gibi çok ciddi problemlerden kaynaklanmaktadır. Bu durumların erken fark edilmesi ve mutlaka doktora gidilerek tedavi olunması gerekmektedir.
Bıngıldağın geç kapanması durumunda verilen ilaçlar etkili olur mu?
Bıngıldağın geç kapanması durumunda bebeklere doktor tarafından verilen vitamin takviyeleri bıngıldak için etkili olabilmektedir. Ancak bebeğe verilecek tüm takviyeler yalnızca doktor tarafından verilmeli ve mutlaka doktorun belirttiği süre kadar ara vermeden kullanılmalıdır.
Bıngıldak nasıl kontrol edilir?
Bıngıldak kontrol edilirken yalnızca el ile çok küçük dokunuşlar ile sert olup olmadığı kontrol edilebilir. Bu noktada anne babalar oldukça tedirgin olabilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki bıngıldak sanılanın aksine oldukça sert bir yapıdadır ve sert darbeler hariç ufak dokunuşlardan etkilenmez. Ancak her zaman en iyi kontrol uzman bir doktor tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle bebek mutlaka doktora götürülerek muayene ettirilmelidir.
Bebeklerde bıngıldak en geç ne zaman kapanır?
Bıngıldak genellikle doğumdan sonraki aylarda bebeğin gelişimine paralel olarak gelişen ve belli bir süre sonra sertleşerek gelişimini tamamlayan, kafatası kemiğini oluşturan bir yapıdır. Bu yapı bebeklerde genellikle 12-18 ay aralığında iken tamamen kapanmaktadır. Ancak bu süre kimi bebeklerde tamamen sertlik kazanması için 24 ay da sürebilmektedir.
Bu durum bebeğin gelişimine bağlı olarak süren ve mutlaka takip edilmesi gereken bir durum olarak göze çarpmaktadır. Aynı zamanda bebeklerde bıngıldağın geç kapanması çok büyük bir sorun teşkil etmez ancak her ihtimale karşı bebek mutlaka uzman bir doktor kontrolünde her zaman bulunmalıdır.