Bebeklerde Grip

Bebeklerde grip, üst solunum yollarını etkileyen, ciddi bir hastalıktır. Farklı virüs çeşitlerinin neden olmasından dolayı tedavide, bağışıklık sistemi güçlendirici tedaviler tercih edilmektedir.

Bebeklerde Grip Rahatsızlığı Nedir?

Bebeklerde grip, üst solunum yollarını etkileyen, ciddi bir hastalıktır. Grip, çoğu zaman soğuk algınlığı ile karıştırılabilmektedir. Fakat bebeklerde grip rahatsızlığı, daha ciddi sonuçlar ortaya çıkarabilen, tedavi süreci daha uzun olabilecek bir rahatsızlıktır.

Bebeklerde grip, ebeveynlerin dikkati üzerine teşhis edilebilmektedir. Bağışıklık sistemi gelişmekte olan bebeklerin, grip olması halinde uzman doktor muayenesi yapılması gereklidir.

Bebeklerde Grip Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde grip rahatsızlığının görülmesi çok sık yaşanabilen bir durumdur. Grip, pek çok belirtisi olan bir hastalıktır. Bebeklerde grip başlangıcı düşük veya yoğun şekilde belirtiler görülebilmektedir.

Bebeklerde grip belirtileri şu şekilde listelenebilir:

Bebeklerde Grip Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda gribe, influenza ailesine üye virüsler neden olmaktadır. Bilinen en yaygın olanları ise A ve B virüsleridir.

Bağışıklık sistemi yeni gelişmekte olan bebekler, dışarıdan gelebilecek hastalıklara karşı dayanıksızdır. Bağışıklık sisteminin henüz ilk kez karşılaşacağı virüslere antikor üretme sürecinde, bebeklerde grip rahatsızlığı görülebilmektedir. Bu süre zarfında bebek dışarıdan vitamin ve bağışıklık sistemini güçlendirici, doktor bilgisi ve tavsiyesinde olan ilaç ya da gıdalar tüketmelidir.

Bebeklerde gribe neden olan virüs, birçok farklı şekilde vücuda giriş yapabilir. Bebeklik dönemi içerisinde, dışarıdaki objelerle yani tanışan bebek, gördüğü her şeyi ağzına götürmek isteyebilir. Bu durum da grip gibi sağlığı ciddi etkileyen enfeksiyonların oluşumuna yol açabilmektedir.

Bebeklerde Grip Teşhisi

Bebeklerde grip teşhisi, mevcut belirtilerin şiddetini artırması sonucunda, uzman hekimi muayenesi sonucunda konulmaktadır. Özellikle yüksek ateş ve kuru öksürük şiddetinin yüksek olması, bir an önce bebeğin, doktor tarafından muayene edilmesini gerektirmektedir.

Bebeklerde grip teşhisi şu adımlar ile konulmaktadır:

  • Tıbbı geçmiş: Bebeklerde grip teşhisi konulması için doktor tarafından yapılan ilk işlem bebeğin tıbbi geçmişini öğrenmek olacaktır. Öğrenilen bilgiler ile aileden kronik rahatsızlık olup olmadığı, astım, KOAH gibi solunum hastalıklarının aile bireylerinde bulunup bulunmadığı öğrenilmektedir. Olması halinde, bebeklerde grip sırasında oluşabilecek komplikasyonların önlenmesi adına farklı tedavi yöntemleri tercih edilebilmektedir.
  • Fiziksel muayene: Bebeklerde grip rahatsızlığı için edinilen tıbbi geçmiş bilgisinin ardından doktor, fiziksel, elle muayene kısmına geçmektedir. Bu kapsamda, bebeğin nefes alış verişleri, kalp ritimleri, vücut rengi ve benzeri alanlar kontrol edilmektedir. Fiziksel muayene sırasında yapılan işlemler gribin türü ve hangi evrede olduğu ile ilgili fikir verebilir, ön teşhisin tamamlanmasına olanak sağlayabilir.
  • Tıbbı görüntüleme cihazları: Uzman hekim tarafından yapılan ön teşhisin ardından, bebek gribine neden olan virüsün verdiği zararların daha net görülebilmesi adına tıbbi görüntüleme cihazlarının yardımına başvurulabilir. Bu sayede, virüsün vücutta ortaya çıkardığı semptomlardan faydalanılarak, oluşan zarar ortaya çıkarılabilmektedir.
  • Laboratuvar testleri: Bu aşamada uzman hekim, bebeklerde grip rahatsızlığının ortaya çıkmasına neden olan virüsün türünü anlamak için sürüntü, balgam ve idrar testleri isteyebilmektedirler. Alınan örnekler laboratuvarda inceleme yapılması için gönderilmektedir. Laboratuvar sonuçlarına göre hastalık ile ilgili tam teşhis konulabilmektedir.

Bebeklerde Grip Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde grip rahatsızlığına virüs çeşitlerinin neden olmasından dolayı tedavide, bağışıklık sistemi güçlendirici tedaviler tercih edilmektedir. Bebeklerde grip belirtilerinin görülmesi üzerine uzman hekim muayenesi yapılır. Muayene ve tetkikler sonucunda ise grip teşhisi ve şiddeti belirlenir.

Bebeklerde grip tedavisi bitkisel ürünlerin yardımıyla, uzman doktor tarafından verilecek olan rahatlatıcı ve bağışıklık sistemi güçlendirici ilaç ya da vitaminler ile gerçekleştirilebilir.

Bebeklerde grip tedavisinde, bebeğin yaşı da önem göstermektedir. 1, 2 aylık bebek grip tedavisi ile 9 aylık veya 1 yaş bebek grip tedavisi farklılık gösterebilmektedir. Bu kapsamda anne sütünün önemi büyük olduğundan, belirli yaş gruplarında da hastalığın geçirilme süreç ve belirtileri farklılık gösterebilmektedir.

Bebeklerde grip tedavisi şu şekilde yapılmaktadır:

  • Anne sütü: Bebeklerde grip ve soğuk algınlığı tedavisinde en önemli husus anne sütü olmaktadır. Anne sütünde bulunan bağışıklık sistemi güçlendirici ve koruyucu vitaminler, gribal enfeksiyonun rahat bir şekilde atlatılmasını sağlayabilmektedir. 1, 2, 3 aylık bebek grip olursa, anne sütü ile gribin atlatılması mümkün olabilmektedir. Daha büyük bebeklerde ek gıda ve vitamin takviyesi de yapılabilmektedir.
  • İlaç tedavisi: Gribal enfeksiyonların nedeni virüs çeşitleri olduğundan, herhangi bir antibiyotik tedavisi uygulanmamaktadır. Bebeklerde grip ilacı olarak, bağışıklık sistemi güçlendirici vitaminler, bebek grip şurubu tavsiye edilmektedir. Bu kapsam kullanılacak ilaç hakkında doktor bilgisi ve önerisi bulunmalıdır. Doktor muayenesi sonucunda, hekim tarafından verilmemiş hiçbir ilaç kullanılmamalıdır.
  • Vitamin kullanımı: Bebeklerde grip rahatsızlığı, bağışıklık sisteminin ürettiği antikorlar ile tedavi edilmektedir. Bu kapsamda, muayene edilen bebeğe, gribin şiddeti ve evresine göre vitamin kullanımı tavsiye edilebilmektedir. Aynı zamanda bebeklerde grip burun tıkanıklığı ve solunum güçlüğüne neden oluyorsa, farklı ilaç kullanımları söz konusu olabilmektedir. 
  • İstirahat: Bebeklerde grip tedavisinde, istirahat etmenin rolü büyüktür. İstirahat eden bebekte, bağışıklık sistemi antikor üretimi daha yüksek olabilmektedir. Anne sütü veya vitaminler ile destek olunan bağışıklık sistemi, gribe neden olan virüs ile mücadele ederek, hastalığın tedavi edilmesini sağlamaktadır.
  • Tedavi sonrası uygulamalar: Bebeklerde grip rahatsızlığı sık rastlanılan bir hastalık olmakla beraber, tedavi sonrasında da bazı gelişmeler takip edilmelidir. Tıbbi geçmiş doktor tarafından incelenirken, ailede bulunan kronik bir solunum rahatsızlığı, bebeklerde grip sonrası da tetkik yapılmasını gerektirebilir. Ailede bulunan kronik rahatsızlıkların şiddeti ve sayısı göz önüne alınarak, uzman hekim tarafından, grip sonrasında bebekte akciğer ve solunum yolları kontrolü istenebilmektedir.

Bebeklerde Grip Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Bebeklerde grip, sık görülmesi ile beraber kolay atlatılan bir hastalık olarak bilinmektedir. Anne sütü ile beslenen bebekler, grip rahatsızlığını daha kolay atlatabilirken, ailede kronik rahatsızlık bulunan veya bağışıklık sistemi zayıf bebeklerde bu süreç uzayabilmektedir.

Bebeklerde grip, tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde, yüksek ateşin yol açabileceği havale gibi daha büyük sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca tedavi işleminin yapılmaması sonucunda, zatürre, bronşit gibi ciddi sorunlara yol açabilecek hastalıklar, bebeklerde görülebilmektedir.

Bebeklerde Gribe Ne İyi Gelir?

Bebeklerde grip rahatsızlığın belirmesinin ardından, medikal tedaviler ile beraber evde bakım uygulamaları, hastalığın kontrol altına alınması ve kolay atlatılmasına yardımcı olabilmektedir.

Bebeklerde grip rahatsızlığı genel olarak 1-2 hafta içerisinde geçmektedir. Ancak hastalığın geçirilme şiddetine bağlı olarak bu süreç daha da uzun olabilmekte, halsizlik gibi belirtiler kalabilmektedir. Bebeklerin evde bakımı ve beslenmesi bu sürecin daha çabuk geçirilmesini sağlayabilmektedir.

Grip rahatsızlığı sürecinde bebeklerde rahatlama yaratmak için şunlar yapılabilir:

  • Bebeğin istirahat etmesi sağlanmalıdır. Bu sürede bağışıklık sistemi daha hızlı antikor üretimi yaparak, virüsün etkilerinin azaltmasında süreci kısaltacaktır.
  • Bebeklerin bol sıvı tüketmesi sağlanmalıdır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde, öğün sayısı artırılabilir.
  • Grip rahatsızlığı geçiren bebeğin ek gıda tüketiyor olması halinde, C vitamini yüksek ve bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdaların tercih edilmesi hatalığın rahat atlatılmasını sağlayabilmektedir.
  • Doğal nemlendiriciler ile bebeğin bulunduğu odanın nem oranı uygun koşullara ayarlanmalı, sürekli havalandırılarak temiz hava akışı sağlanmalıdır.
  • 1 yaşından büyük ve gıda tüketimine başlamış bebeklerde limon, portakal gibi gıdaların tüketimi artırılabilir. 

Bebeklerde Gribe Ne İyi Gelmez?

Bebeklerde grip, medikal tedavinin yanında, ev ortamının da uygun koşullar sağlaması ile beraber kısa sürede tedavi edilebilecek bir rahatsızlıktır. Hastalık sürecinde doktor önerisi ve tavsiyesi dışında ilaç kullanımı kesinlikle yapılmamalıdır.

Bebeklerde grip, solunum sorunlarına da neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda havanın kuru ve nemsiz olması, solunum rahatsızlığının daha ileri seviyelere çıkmasına neden olabilmektedir. Bu kapsamda kuru ve nemsiz odalar, grip rahatsızlığına iyi gelmeyecektir.

Bebeğin uzun zaman geçirdiği ve uyuduğu odaların havalandırılmaması, gribal enfeksiyonun tedavi sürecini kötü etkileyecek bir diğer unsurdur.

Bebeklerde Grip için Hangi Doktora Gidilir?

Bebeklerde grip belirtilerinin bir veya birkaçının görülmesi halinde, zaman kaybı yaşanmadan uzman doktor muayenesi yapılmalıdır. Bu kapsamda, oluşan belirtilerin nedenini anlamak için gerekli tetkiklerin yapılacağı çocuk doktorlarından randevu alınmalı ve zaman kaybetmeden bebek muayene edilmelidir.

Dahiliye veya kulak burun boğaz bölümü, çocuk doktorları tarafından muayene edilen bebekten istenilen tetkikler yapılarak, hastalık teşhisinin konulması gerekmektedir. Uzman doktor, bu kısımda teşhisin doğruluğunu sağlamak adına pek çok tahlil isteyebilmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Bebeklerde Grip ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte grip bebeği etkiler mi? Zarar verir mi?

Hamilelik sırasında vücutta oluşan değişiklikler anne adayının gribe yakalanma olasılığını artırmaktadır. Kalp ritim hızındaki değişiklikler, akciğer kapasitesi ve bağışıklık sisteminde oluşan fizyolojik değişiklikler nedeniyle anne gribal enfeksiyon geçirebilmektedir. Hamileliğin son dönemlerinde, grip rahatsızlığı geçiren anne adayı, doğum sonrası bebeğe hastalığı geçirme riskini de taşımaktadır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Emziren anne grip olursa bebeğe geçer mi?

Gribal enfeksiyon, anne sütü ile bebeğe geçmemektedir. Fakat solunum yolu, bulaşıcılığı artırmada en büyük etkendir. Emziren annelerin grip olması halinde, süt verme sırasında bebek ile olan mesafesini koruması halinde grip, bebeğe geçmeyecektir. Bu kapsamda annenin, grip rahatsızlığını bebeğe geçirmemek için çeşitli önlemler alınması gerekebilir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Bebekler diş çıkarırken grip olur mu?

Bebeklerde diş çıkarma sırasında pek çok bulgu görülebilmektedir. Hafif ateş, huzursuzluk, ishal, mide bulantısı örnek olarak verilebilir. Diş çıkarma sırasında ortaya çıkan bulgular, grip ve soğuk algınlığı rahatsızlığı ile karıştırılabilmektedir. Fakat diş çıkarma durumunun grip veya soğuk algınlığı ile ilgili bir bağlantısı bulunmamaktadır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Grip olan bebeklere ne verilir?

Bebeklerde grip rahatsızlığı ortaya çıktığında medikal tedavinin yanında, evde bakım ve beslenmenin de önemi büyüktür. Bu kapsamda anne sütü ile beslenen bebeklerde öğünler artırılabilir. Ek gıda tüketimine başlayan bebeklerde ise C vitamini yüksek gıdalar tercih edilebilir. Bu kapsamda, bebeğin bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olmaktadır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Yeni doğan bebek grip olursa ne yapmalı? Grip nasıl geçer?

Yeni doğan bebeklerde grip rahatsızlığının görülmesi durumunda, uzman doktor tarafından destek alınmalıdır. Bebeğin dünyaya yeni gelmiş olması nedeniyle, henüz hastalıklara karşı hazır olmayan bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, hekim tarafından uygulanacak tedavi yöntemleri ile mümkün olacaktır. Doktor muayenesi, tavsiyesi ve bilgisi olmadan kesinlikle ilaç kullanılmamalıdır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Bebeğin grip olduğu nasıl anlaşılır? Kaç gün sürer?

Bebekler grip olduklarında çeşitli belirtiler ortaya çıkmaktadır. Burun tıkanıklığı, öksürük, hapşırık, mide bulantısı, bazı durumlarda yüksek ateş, bebeğin grip olduğunda ortaya çıkabilecek belirtilerdir. Bebeklerde grip rahatsızlığı teşhisi konulmasının ardından tedavi uygulamalarına başlanır. Tedavi uygulamaları sonucunda ise genellikle 1-2 hafta içerisinde hastalık tamamen atlatılmış olunur.

Stj. Dr. Havva Küçük

Bebeklerde grip aşısı ne zaman ve nasıl yapılmaktadır?

Grip aşısı bebeklerde 6. ayın sonundan itibaren yapılabilmektedir. Altıncı aydan, 9 yaşına kadar olan grupta, daha önce aşı uygulaması yapılmadı ise tek sefere mahsus, bir ay ara ile iki doz şeklinde uygulanmaktadır. Bebeklerde grip aşısı, grip rahatsızlığı ortaya çıkmadan, bağışıklık sisteminin grip yapıcı virüslere karşı hazırlıklı olması için yapılmaktadır. Grip rahatsızlığı sırasında aşı olmak, gribin geçmesini sağlamamaktadır.

Stj. Dr. Havva Küçük