Bebeklerde Tırnak Kırılması
Bebeklerde tırnak kırılması, güçsüz tırnakların daha kırılgan olmalarından kaynaklanmaktadır. Vitamin takviyesi, güneş ışığından faydalanma, tırnak güçlendirici kremler gibi tedaviler uygulanır.
Bebeklerde Tırnak Kırılması Nedir?
Tırnak kırılması problemi her yaşta bireyin yaşayabileceği bir problemdir ve vücutta çeşitli eksiklik ve sorunların göstergesi olarak kabul edilmektedir. Bebeklerde tırnak kırılması ise zaten güçsüz tırnakların daha kırılgan olmalarından kaynaklanmaktadır. Bu durum bebeğin gelişimine bağlı olarak değişebildiği gibi fizyolojik problemlerden de kaynaklanabilmektedir. Bebeklerde tırnak kırılması özellikle yeni doğanlarda görülen bir durum olabildiği gibi çoğunlukla zaman içerisinde düzelmektedir.
Bebeklerde Tırnak Kırılmasının Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde tırnak kırılması olası ve normal bir durum olarak kabul edilebilir. Ancak bebeğin gelişimi ile birlikte meydana gelen kırılmalar düzelmezse bunun altında yatan nedenler araştırılmalıdır.
Bu bağlamda bebeklerde tırnak kırılmasının belirtileri;
- Güçsüz tırnaklar,
- Esnekleşen ve sert olmayan tırnak yapısı,
- Sürekli dip veya uçlardan kırılan tırnaklar en temel belirtileri arasındadır.
Bebeklerde Tırnak Kırılması Nedenleri Nelerdir?
Yeni doğanlarda tırnak kırılması oldukça normal bir durumdur. Çünkü tırnak yapısı tıpkı saç gibi henüz tam olarak gelişim göstermemiştir.
Bebeklerde tırnak kırılması nedenleri ise;
- Bebeğin doğumundan sonra sertleşmemiş ve yapısı tam oturmamış tırnak yapısı
- Demir, magnezyum, çinko, kalsiyum, biotin gibi vitaminlerin eksik olması,
- Hipotiroidi
- Kronik kalp ve akciğer rahatsızlıkları,
- Sistemik enfeksiyon hastalıkları (sedef hastalığı gibi),
- Tırnak mantar ve enfeksiyonu gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanmaktadır.
Ancak yeni doğan her bebeğin tırnaklarının zayıf bir yapıda olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle bebeklerde tırnak kırılması belirtilen rahatsızlıklardan kaynaklanmıyor olabilir. Tırnak kırılması ve esnekliği oldukça doğal bir durumdur. Ancak bebeklerde tırnak kırılmasının sürekliliği ve tırnak yapısının aynı kalması ile birlikte uzun süre devam eden tırnak kırılmalarında sorunun kaynağı araştırılabilir.
Bebeklerde Tırnak Kırılması Teşhisi Nasıldır?
Bebeklerde tırnak kırılması doğumdan sonraki aylarda oldukça sık görülen bir olaydır. Neredeyse her bebek tırnak kırılması yaşamaktadır. Bunun en temel nedeni henüz gelişimini tamamlamamış tırnak yapısıdır.
Bu noktada bebeklerde tırnak kırılması teşhisi;
Fiziki Muayene: Doktor, fiziksel muayene ile bebeğin tırnak yapısını inceler ve tırnak kırılması ile ilgili bir durum olup olmadığını saptamaya çalışır.
Kan Örneği: Bebeklerde tırnak kırılmasının altında yatan temel nedeni ve bebeğin vücudunda eksik vitamin ve mineralleri saptamak amacıyla yapılmaktadır.
Bu teşhis yöntemlerine ek olarak gerekli görüldüğü takdirde başka tetkikler de istenebilmektedir.
Bebeklerde Tırnak Kırılması Tedavisi Nasıldır?
Bebeklerde tırnak kırılması oldukça normal bir durumdur ve özellikle de ilk aylarda oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Bu durum gelip geçicidir ve bebek büyüdükçe tırnakları güçlenmektedir. Ancak geçmeyen ve kırılmaya devam eden tırnaklar için;
- Vitamin takviyesi,
- Güneş ışığından faydalanma,
- Tırnak güçlendirici kremler kullanılabilir.
Zaman içerisinde tırnakların sertleşmesi ile birlikte tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır. Ancak altında yatan ciddi nedenlerin teşhisi ile birlikte doktor tarafından çeşitli tedaviler uygulanabilmektedir.
Bebeklerde Tırnak Kırılması Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Bebeklerde tırnak kırılması durumu genellikle ciddi ve büyük bir sorun teşkil etmeyen ve neredeyse her bebekte görülen bir problemdir. Doğumda bebeklerin çoğunun tırnakları normal bir insana göre daha ince ve zayıf yapıdadır. Bu durum da kırılmaya neden olabilmektedir.
Bebek geliştikçe ve anne sütüne ek diğer gıdalar ile beslenmeye başladıkça tırnak yapısı ve saçları güçlenmektedir ve böylece tırnak kırılması ortadan kalkmaktadır.
Ancak bebek büyümesine rağmen bebeklerde geçmeyen tırnak kırılması durumunda mutlaka uzman bir doktora götürülerek muayene edilmelidir. Çünkü altında birtakım sağlık problemleri yatabilmektedir.
Bebeklerde Tırnak Kırılmasın Ne İyi Gelir?
Bebeklerde tırnak kırılması için genellikle ilk aylarda tedaviye yönelik bir şeyin uygulanması doğru olmayabilir. Ancak;
- Bebeğin tırnak bakımının ve tırnak kesiminin düzenli yapılması,
- Bebeğin el temizliğine dikkat edilmesi,
- Düzenli ve dengeli bir şekilde anne sütü ve diğer ek gıdalar ile birlikte beslenmesi,
- Güneş ışığı alması sağlanması,
- Doktorun uygulayacağı tedavi yönteminin aksatılmadan uygulanması gerekmektedir.
Tüm bu uygulamalar bebeklerde tırnak kırılmasına iyi gelmektedir. Düzelmeyen tırnak kırılmalarında mutlaka doktor gözetiminde tedavi olunmalıdır.
Bebeklerde Tırnak Kırılmasın Ne İyi Gelmez?
Bebeklerde tırnak kırılmasına yapılacak çeşitli müdahaleler iyi gelmemekte ve aynı zamanda tırnak oluşum sürecini olumsuz etkilemektedir. Bunlar;
- Bebeğin tırnak bakımını yapmamak,
- Tırnak ve el temizliğini sağlamamak,
- Doktorun vereceği tedaviyi aksatmak veya uygulamamak,
- Bebeğin dengesiz ve düzensiz beslenmesi,
- Güneş ışığından belirli ölçüde almamak
- Doktor tavsiyesinde olmayan ürünleri bebek üzerinde kullanmak gibi çeşitli yapılacak şeyler bebeğin tırnak kırılmasında olumsuz durumlara neden olmaktadır.
Bebeklerde Tırnak Kırılması için Hangi Doktora Gidilir?
Bebeklerde tırnak kırılması yeni doğanlarda ve doğumdan sonraki aylarda gayet normal ve doğal bir durumdur. Tırnak yapısı zaman içerisinde sertleşen bir yapı olduğundan bebeğin tırnakları normal bir insana göre çok yumuşaktır.
Bu durum zamanla bebeğin gelişimine bağlı olarak daha da gelişerek normal yapısına ulaşmaktadır. Ancak bebek geliştikçe tırnak gelişimi ilk doğduğu gibi kalıyorsa uzman bir doktora gidilerek altında yatan nedenin araştırılmasında fayda vardır. Bebeklerde tırnak kırılması için pediatri doktoruna başvurulmaktadır.
Bebeklerde Tırnak Kırılması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Bebeklerde tırnak kırılması normal midir?
Bebeklerde tırnak kırılması oldukça normal ve sık karşılaşılan bir durumdur. Bu durum endişe verici bir durum değildir ve bebek gelişip büyüdükçe sorun ortadan kalkmaktadır. Ancak geçmeyen ve uzun süreli tırnak kırılmalarında mutlaka doktora gidilmesinde fayda vardır. Tırnak kırılmasına eşlik eden başka fiziksel ya da fizyolojik problemler de altta yatabilir.
Bebeklerde tırnak kırılması için evde ne yapılır?
Bebeklerde tırnak kırılması durumunda evde yapılabilecek birtakım uygulamalar mevcuttur. Bunlar bebeğin tırnak kesiminin düzgün ve düzenli yapılması, bebek yağı ile ellerin ve tırnakların ovulması da bebeklerde tırnakları beslemektedir. Tüm bunlara ek olarak bebeğin anne sütü ve diğer ek gıdalar ile düzenli bir şekilde beslenmesi bebeğin tırnak gelişimi üzerine etkisi bulunmaktadır.
Bebeklerde tırnak bakımı nasıl yapılmalıdır?
Bebeklerin tırnakları normale göre çok daha hassas ve ince yapıdadır. Bu nedenle özellikle ellere masaj yaparken oldukça nazik hareketlerde bulunulmalıdır. Tırnak kesimi için küçük bir tırnak makası önce limon kolonyası ya da başka bir dezenfeksiyon sıvısı ile temizlenmelidir. Buna ek olarak bebeğin el ya da ayak tırnakları için dar çorap ya da eldiven giydirilmemelidir. Tırnaklar ne uzun bırakılmalı ne de aşırı dibinden kesilmelidir. Uzun tırnaklar hem kırılmaya daha yatkındır hem de bebeğin kendisine zarar verir; kısa tırnaklar ise batma ya da tırnak dibi iltihabına bebeğin açık hale getirebilmektedir. Bu nedenle bebeğin el veya ayak tırnakları kontrol edilmelidir.