Hiperplastik bir polip, vücudunuzdaki dokulardan dışarı çıkan ekstra hücrelerin büyümesidir. Cerrahi tedavi ve gözlem tedavisi gibi seçenekler ile tedavi uygulanmaktadır.

Genellikle bozulmuş ağız hijyeni veya ağız kuruluğu gibi nedenlerin sonucunda ortaya çıkabilen ağızda acı tat, astım, reflü veya gebelik sonucu olabilir. Tedavisi altta yatan sebebe göre planlanır.

Mide tembelliği olarak da bilinen gastroparezi, midedeki kasların sindirim esnasında yaptığı normal hareketlerini etkileyen ve bozan durumdur. Diyet ve ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

Safra yollarında görülen sinsi ve ilerleyici iltihabi bozukluğa primer sklerozan kolanji̇t denmekte olup, kesin bir tedavisi yoktur.

Palmar eritem, genelde her iki elde ancak tek bir elde de görülebilen avuç içinin kırmızılaşması durumudur. Altta yatan durum tespit edilmeli ve buna uygun tedaviler uygulanmalıdır.

Gastroenteroloji ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Gastroenteroloji hangi hastanelerde var?
Gastroenteroloji özelleşmiş bir yan dal olduğu için her hastanede bulunmayabilir. Özellikle küçük devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde pek rastlanmaz, buralarda gastroenterologların baktıkları hastalıklarla yine konuyla ilgili uzmanlıkları olan Dahiliye uzmanları ilgilenir. Bunun dışında tıp fakültelerinde ve eğitim araştırma hastanelerinin birçoğunda gastroenteroloji bulunmaktadır.
Gastroenteroloji muayenesi nasıl yapılır?
Gastroenterolojide ilk yapılan işlem hasta hikayesinin alınmasıdır. Doktorunuz size şikayetlerinizle ilgili sorular soracak, kullandığınız ilaçları ve ailenizin hastalık geçmişini sorgulayacaktır. Tam olarak doğru bilgileri vermeniz teşhisinizin konmasını hem hızlandırır hem başarısını arttırır. Muayene olarak ilk uygulanan işlem genelde karın muayenesidir. Doktorunuz karnınızı eliyle bazı bölgelerine bastırarak ve kontrol ederek muayene yapar. Bu esnada size sorular sorabilir. Bağırsak hareketlerinizi kontrol etmek için karnınızı stetoskop ile dinleyebilir. Bunların dışında hastalığınıza özel bulgular için başka muayeneler de yapabilir. Gastroenteroloji muayenesi esnasında acı, ağrı ve ya sıkıntı çekilmez.
Gastroenteroloji randevusu nasıl alınır?
Her hastanenin kendi sistemine göre bu konuda ayrı bir prosedürü olacaktır fakat genel olarak dahiliye bölümünden randevu alırken görevliler size şikayetinizi sorup yönlendirme yapacaktır. Bazı hastanelerde doğrudan randevu da alınabilmektedir. Eğer gastroenteroloji bölümü olmayan bir hastanede muayene olduysanız ve doktorunuz uygun görürse sizi gastroenteroloji bölümü olan bir hastaneye sevk edebilir.