Hamilelikte Sinir Krizi

Hamilelikte sinir krizi, anne adayının çeşitli sebeplerle gergin bir ruh haline bürünmesidir. Tedavi ilaç, antidepresan ve terapi gibi birçok yöntemi içermektedir.

Hamilelikte Sinir Krizi Nedir?

Hamilelikte sinir krizi, anne adayının çeşitli sebeplerle gergin bir ruh haline bürünmesidir. Gebelik sürecinde anne adayının duygularında, hormon düzeyinin değişmesine bağlı birçok değişiklik ortaya çıkar.

 Hamilelikte ortaya çıkan en önemli durumlardan biri sinir oluşumudur. Her anne adayında sinir görülmesine karşın hamilelikte aşırı sinir ve sinir krizi hem anne adayına hem de bebeğe rahatsızlık veren bir durumdur. Hamileyken sinir krizi geçirmek çok olağan bir durum olsa da çok sık hale geldiyse önemli bir sorun oluşturacaktır.

Hamilelikte sinir krizi şiddetli, orta şiddette ve hafif düzeyde görülebilir. Hafif sinir krizleri yaşanması dahi gebelik sırasında ve sonraki dönemde çocuksa davranışsal farklılıklar ortaya çıkarılabilir. Bu yüzden anne adayı gebelik döneminde olabildiğince rahat hissedeceği bir yaşam geçirmelidir.

Hamilelikte Sinir Krizi Belirtileri

Hamilelikte sinir krizi anne adayının yaşadığı ruhsal değişimlerle ortaya çıkmaktadır. Bu durum anne adayının davranışlarından anlaşılabilir.

Hamilelikte sinir ve stres seviyesinin arttığını gösteren bazı durumlar şöyle sıralanabilir;

  • Mide bulantısı ve kusma şikayetlerinde artış
  • Yorgunluk ve sürekli halsizlik hissi
  • Tükenmişlik hissetme
  • Sırta vuran ağrılar
  • Baş ağrısı şikayetleri
  • Sinirlilik hali
  • Çok basit durumlar karşısında öfke duyma, sinirlenme
  • Sürekli olarak olumsuz düşünme
  • Bebeğe ve kendine yönelik bazı olumsuzluklar kurgulama
  • Depresyon ve anksiyete gibi durumlardır.

Hamilelikte Sinir Krizi Nedenleri

Hamilelikte sinir krizi geçirmek çok olası bir durumdur. Hamilelikte sinir krizi nedenleri her anne adayında farklı olmaktadır. Bunun yanında bazı nedenler her kadında ortak olarak görülür.

Gebelik döneminde yaşanan sinir krizi nedenleri şu şekilde olabilir;

  • Mide bulantısı, kusma, kabızlık, halsizlik hali, yorgunluk hissi ve ağrı gibi problemlerle başa çıkmakta zorlanmaya başlamak
  • Gebelik dönemindeki rutin testlerin yaptırılması
  • Daha önce yaşanan gebeliklerde bazı sorunlar ve gebelik kayıpları yaşama
  • Gebelik hormonlarının değişimine bağlı ruh hali değişimleri yaşanması
  • Doğum sürecine yönelik kaygılar geliştirme
  • Bebeğin bakım süreciyle ilgili kaygılar yaşama
  • Gebelik ve bebeğin, iş koşullarını olumsuz etkilemesi ve iş hayatında yaşanan olumsuzlukları
  • Aile hayatındaki olumsuz durumlar
  • Zor hayat koşulları olması
  • Beklenmeyen bir hamilelik deneyimi yaşama gibi durumlardır.

Hamilelikte Sinir Krizi Teşhisi

Hamilelikte sinir krizi teşhisi için öncelikle uzmanların hastayı görmesi ve klinik olarak bu tanının konulması gerekir. Bu süreçte ilk olarak bebeğin sağlık durumu ve anne adayının sağlığı güvence altına alınmalıdır.

Sinir krizi teşhisi geçmiş yaşam deneyimlerini öğrenme ve fiziki muayene sırasında öğrenilir. Anne adayının bilinci bu süreçte açık değilse bir yakınından detaylı bilgiler alınabilir.

Hamilelikte sinir krizi tanısı için şu yöntemler kullanılır;

  • Hasta Öyküsü: Anne adayında sinir krizinin başlama durumu, ortaya çıkan şikayetler ve sinir krizine neden olan olaylar detaylı olarak anlatılır. Bu süreçte hasta mahremiyetine özen gösterilmelidir.  Daha önce sinir krizi geçiren anne adaylarına kullandığı ilaçlar gibi farklı sorular da sorulur. Gebelik döneminde alkol ve madde bağımlılığı olmayacağı için bu sorular genellikle sorulmaz. Bilinci bulanık olan kişilerde bir yakınından yardım almak gerekir.
  • Fiziki Muayene:  Anne adayı sinir krizi geçirirken istemli ya da istemsiz olarak kendine zarar verebilir. Çünkü sinir krizi halinde kişi kendisine ve çevresine zarar vermek isteyecektir. Bu yüzden travma ve yaralanma durumlarında ilk olarak bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Sinir krizi teşhisi acil hekimi tarafından konulabileceği gibi kesin tanı için uzman bir psikiyatriste başvurulmaktadır. Gebelikte sinir krizinin erken dönemde tanısının koyulması ve tedavi edilmesi hem bebeğin hem de anne adayının ruhsal ve fiziksel sağlığı için önem taşır.

Hamilelikte Sinir Krizi Tedavisi

Hamilelikte sinir krizi tedavisi öncelikle anne adayında psikolojik ve fiziksel stresin azaltılması ve bu sayede kişinin iyileştirilmesine yönelik planlanır. Stresin kaynağının ortadan kalkması gerekir. Aksi halde farklı bir tedavi uygulanmalıdır.

Gebelikte sinir krizi nedensiz de olabileceği için kaynağa yönelik tedavi zor olabilir. Anne adayı sinir krizi geçirdiğinde ilk olarak hasta ve bebeğin güvenliği sağlanmalı, sakinleşmesi için gerekli adımlar atılmalıdır.

Anne adayı hemen sinir krizi geçirdiği ortamdan uzaklaştırılarak sakin bir ortama alınmalıdır. Bu süreçte yüz yıkama, ılık duş alma, uyuma ve sakinleşmeyi sağlayacak bir yakınla konuşma yararlı olabilir. Tedavi sinir krizine yol açan nedenleri ortadan kaldırarak olur.

Hamilelikte sinir krizi tedavisi için uygulanan yöntemler şöyledir;

  • İlaç Tedavisi: Sinir krizi tedavisinde antidepresan ilaçlar yoğun olarak kullanılmaktadır ancak çeşitli yan etkileri olduğu için hamilelik döneminde uzman doktora danışmadan kullanılmalıdır. 
  • Terapi Tedavisi: Gebelikte sinir krizi tedavisi kişiye özel terapi olarak planlanabilir. Aşırı stresi azaltmak için uzman psikiyatrist anne adayıyla konuşarak sinir krizinin nedenlerini arar ve anne adayının endişelerini ve korkularını yenmesine yardımcı olur. Gebelik boyunca sinir krizi oluşmaması için terapi tedavisi devam ettirilebilir.
  • Alternatif Tedavi Yöntemleri: Anne adayının vücudunda yaşanan değişimlere bağlı stresi ya da doğumla ilgili kaygılara yönelik stresi kontrol altına almak mümkündür. Bunun için hamilelik masajı, hamilelik yogası gibi alternatif yöntemler kullanılabilir. Bu etkinlikler düzenli olarak evde ya da bir eğitmen eşliğinde yapılabilir.
  • Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Anne adayının sinir krizini atlatabilmesi ve bu durumun tekrar etmemesi adına yaşam tarzında değişiklik yapılması önerilmektedir. Stresi arttıran durumlardan uzaklaşmak, olumlu düşünmek, sağlıklı ve dengeli beslenme, düzenli egzersiz yapmak, bebeğe odaklanmak ve yeterli uyumak gibi değişiklikler anne adayına iyi gelecektir. 

Hamilelikte sinir krizi tekrar edebilen bir rahatsızlıktır. Bu yüzden anne adayında tedavi sonrası tekrar edebilir. İlk olarak basit yaşam tarzı değişiklikleriyle sinir krizleri atlatılabilir. Ancak anne adayı stresle başa çıkmada zorlanıyorsa bir uzmandan yardım alması doğru olacaktır.

Hamilelikte Sinir Krizi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Hamilelikte sinir krizinin tedavi edilmemesi anne adayının hem ruhsal hem de fiziksel açıdan yıpranmasına ve zarar görmesine yol açabilir. Bu durumda iş hayatı ve sosyal yaşam olumsuz etkilenebilir. Hamilelik döneminde ve sonrasında bebekte davranış problemleri görülebilir. Bu yüzden gebelikte sinir krizleri erken dönemde tedavi edilmelidir.

Hamilelikte Sinir Krizine Ne İyi Gelir?

Hamilelikte sinir krizini atlatmak ve tekrar etmesini engellemek için sinir krizine yol açan durumlar anne adayının yaşamından uzaklaştırılmalıdır. Aksi halde anne adayının uzmandan destek alması gerekir. İlk aşamada yaşam tarzı değişiklikleri sinir krizinin önüne geçebilir.

Hamilelikte sinir krizi yaşayanlar şu uygulamaları gerçekleştirebilirler;

  • Sinir krizine yol açan neden eş, arkadaş veya doktorla en kısa sürede paylaşılmalıdır.
  • Gebelik döneminde ortaya çıkan sinir krizinin geçici olduğu ve doğum sonrası tekrar eski yaşama dönüleceği bilinmelidir.
  • Beslenmeye dikkat etmeli, düzenli olarak egzersiz yapmalı ve uyku düzeni oturtularak yeterli derecede uyunmalıdır.
  • Anne adayının sakinleşeceği müzikler dinlenmelidir. 
  • Aile ve arkadaş ortamında daha fazla zaman geçirmeye ve eğlenceli etkinlikler düzenlemeye özen gösterilebilir.
  • Anne adayı güvendiği kişilerden çok küçük durumlarda dahi destek almalıdır.
  • Anne adayını rahatlatan spor, egzersiz, kitap okuma ve resim gibi aktivitelere daha fazla zaman ayrılmalıdır.
  • Sinir krizi boyutu arttıysa mutlaka bir doktordan yardım alınmalıdır.

Hamilelikte Sinir Krizine Ne İyi Gelmez?

Hamilelikte sinir krizine iyi gelmeyecek durumlar öncelikle stresli yaşamdır. Stres, anne adayının yaşamından uzaklaştırılmalıdır. Ayrıca yoğun bir iş hayatı, az uyuma ve dengeli beslenmeme de sinir krizini tetikleyebilir.

Hamilelik döneminde endişe ve umutsuz düşünme, ruh sağlığını etkiler. Kafeinli içecekleri aşırı tüketme ve düzenli egzersiz yapmama da sinir krizini tetikler. Ayrıca aşırı kilo alma gibi durumlar da gebelikte sinir krizine iyi gelmez.

Hamilelikte Sinir Krizi için Hangi Doktora Gidilir?

Hamilelik dönemi içinde sinir ve stres seviyesinin artması çok olağandır. Ancak her anne adayında bu süreç farklı şekilde işler. Gebelik döneminde sinir ve stres seviyesinin artması farklı zaman ve seviyelerde olur. Sinir krizi dayanılmaz bir hal aldıysa ve hem anne adayının hem de bebeğin olumsuz etkilenmeye başladığı durum yaşanıyorsa bir uzmana görünmek gerekir.

Gebelikte sinir krizi için psikiyatrist ile görüşmek gereklidir. Kadın doğum uzmanlarının yönlendirdiği psikologlarla da görüşülebilir. Bu süreçte terapi desteği alınır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
1
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte Sinir Krizi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte sinir krizi bebeği etkiler mi?

Hamilelikte sinir krizi aşırı stresli olmaya bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu dönemde stres seviyesinin artması hem anne adayının hem de bebeğin ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Doğum sonrasında da bebeğin ruh sağlığında olumsuzluklar ortaya çıkabilir. Gebelik döneminin ilk 3 ayı içinde aşırı stresli yaşam ve sinir krizi bebeğin vücut gelişiminde doğumsal hastalıklar oluşumuna yol açabilir.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte sinir krizi ne kadar sürer?

Gebelikte sinir krizi bir olaydan sonra ani bir şekilde ortaya çıkabilir. Ayrıca anne adayının uzun bir önem yoğun stres altında kalması da sinir krizini tetikleyebilir. Anne adaylarında sinir krizi 20-60 dakika arasında sürecektir. Strese yol açan neden ve kişiye göre sinir krizi süresi değişebilir. Sinir krizi her anne adayında tekrar edebilir. Anne adayının o an ortam değiştirmesi ve rahatlatılması sürenin daha kısa olmasını sağlar. Sinir krizi süresi kişiye ve duruma göre değişiklik gösterir.

Dr. Hande Erölmez