Lazerle Varis Tedavisi Nedir?
Endovenöz lazer ve transkutanöz lazer olmak üzere iki türden oluşan lazerle varis tedavisi, günümüzde en sık tercih edilen varis tedavisi olarak bilinmektedir.
Vücuttaki toplardamarların hasar almaları ve yapılarının bozulması sonucu şişip, genişlemesine varis adı verilmektedir. Varisler kalıtsal olabileceği gibi farklı nedenlerden dolayı da oluşabilmektedir. Yaş, aşırı kilo, hareketsizlik, uzun süre ayakta durulan işler yapmak gibi etkenler varis oluşumu üzerinde büyük rol oynamaktadır. Varis, genellikle kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle varis görünümünün ve varis belirtilerinin iyileştirilmesi için çeşitli tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Günümüzde en sık tercih edilen yöntem ise lazerle varis tedavisi olarak bilinmektedir.
Lazerle varis tedavisi endovenöz lazer ve transkutanöz lazer olmak üzere iki türden oluşmaktadır. Endovenöz lazer uygulaması ile büyük toplardamarlardaki varislerin tedavi edilmesi hedeflenmektedir. Kateter kullanılarak, damar içi tedavisi yapılmaktadır. Transkutanöz lazer uygulaması ile de küçük ve orta genişlikteki, yüzeysel olan varislerin tedavi edilmesi hedeflenmektedir. Cilt üzerinden lazer atışları yapılarak varisleşen damarlar yok edilmektedir.
Lazerle Varis Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Endovenöz lazerin uygulanma şekli aşağıdaki gibidir;
- Hasta uzanır.
- Öncelikle ultrason kullanılarak problemli damarın yeri tespit edilir.
- İşlem yapılacak olan toplardamarın çevresine lokal anestezi için bir solüsyon verilir. Lazerle varis ameliyatı genellikle ayak bileği veya diz bölgesinden yapılmaktadır.
- İlgili bölgenin lokal anestezi ile uyuşmasıyla damarın üzerine küçük bir kesi atılır.
- Atılan kesiden içeriye bir fiber kateter sokulur ve bu kateter kasığa ulaştırılır.
- Gereken yerlere içeriden lazer atışları yapılır.
- Lazer ışınlarının verdiği ısı ile tedavi gerçekleşir.
- İşlem bittikten sonra kateter yavaşça geri çekilir ve vücuttan çıkartılır.
- Uygun, elastik bandajlar kullanılarak bacak sarılır.
Transkutanöz lazer ise 2 – 3 mm genişliğindeki lazer başlıkları kullanılarak yapılmaktadır. Hastalıklı damarlar tespit edildikten sonra cilt üzerinden lazer ışınları atılarak gerçekleştirilmektedir. Anestezi gerektirmez, nadiren sedasyon uygulanabilir.
Lazerle Varis Ameliyatı Avantajları
Lazerle varis ameliyatının diğer varis tedavilerine göre daha avantajlı olduğu bilinmektedir. Lazerle varis ameliyatının avantajları aşağıdaki gibidir;
- Genel anesteziye ihtiyaç duyulmamaktadır.
- Kişi işlemden birkaç saat sonra günlük hayatına geri dönebilmektedir. Uzun bir dinlenme süresi gerektirmemektedir.
- Başarı oranının %98 olduğu bilinen, etkili bir yöntemdir.
- İşlem süresi kısadır.
- Güvenli bir yöntemdir.
- Ağrısız bir yöntemdir. Kişiyi zorlayacak bir iyileşme süreci bulunmamaktadır.
- Kozmetik açıdan da başarılı bir yöntemdir. İşlemden sonra herhangi bir iz kalmamaktadır. Varis görünümünü iyileştirerek kişinin estetik kaygılarını da gidermektedir.
- Cerrahi müdahalelerden daha az maliyetli ve ekonomik bir yöntemdir.
Lazerle Varis Ameliyatı Riskleri
Lazerle varis ameliyatının bazı riskleri bulunmaktadır. Ancak bu riskler geçici ve tedavi edilebilen risklerdir. Lazerle varis ameliyatı olanların karşılaşabileceği riskler aşağıda belirtilmiştir;
- Kanama
- Enfeksiyon
- Damarda meydana gelen kızarıklık, şişlik ve morarma
- Damarda sertlik
- Damar ve çevresinde ağrı
- Sinirlerin zarar görmesi
- Kanın pıhtılaşması
- İlgili bölgede cilt rengi değişmesi
Lazerle Varis Ameliyatının Yan Etkileri
Lazerle varis ameliyatının birtakım yan etkileri ortaya çıkabilmektedir. Ancak bunların hepsi nadir görülen ve tedavi edilebilen yan etkilerdir. Lazerle varis ameliyatının olası yan etkileri aşağıda belirtilmiştir;
- Uylukta uyuşukluk ve çekilme hisleri meydana gelebilir. Ancak bu birkaç hafta içinde düzelen bir durumdur.
- Flebitis, yani ven iltihabı oluşabilir. Ciltte kızarıklık ve hassasiyet gibi belirtiler göstermektedir. Reçete edilen antibiyotik kullanılmasıyla 1 hafta içinde ortadan kalkabilen bir durumdur.
- 1 – 2 hafta süren morluklar ortaya çıkabilir.
- Derin ven trombozu görülebilir. Çok nadir görülen bu durumun önüne geçilebilmesi için varis çorabı kullanımına mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Nadiren cilt yanıkları oluşabilmektedir.
Lazerle Varis Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler
İşlem sonrasında kişi hemen günlük hayatına dönebilmektedir. Ancak lazerle varis ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde yapılabilecek bazı şeyler bulunmaktadır. Komplikasyonların önüne geçilebilmesi için yapılması gerekenler aşağıda sıralanmıştır;
- 3 hafta boyunca varis çorabı kullanılması gerekmektedir. Bu çorapların güne başlarken, henüz yere basmadan önce giyilmesi gerekmektedir.
- Özellikle işlemden sonraki ilk 3 gün reçete edilen ilaçların kullanılması gerekmektedir. Bu şekilde oluşan ağrıların önüne geçilebilir.
- Lazerle varis ameliyatı sonrası duş için en az 1 gün beklemek gerekmektedir. Ameliyattan sonraki gün duş alınabilir. Ancak ilgili bölgeye sıcak su temas etmemesine dikkat edilmelidir.
- Her gün spor ayakkabı giyilerek yürüyüş yapılmalıdır.
- İşlem yapılan bölge sıcağa ve güneşe maruz kalmamalıdır.
- İşlemden sonra ilk birkaç gün boyunca uzun süre ayakta durmaktan ve yorulmaya neden olacak işlerden kaçınılması gerekmektedir. Bu husus şişliklerin önüne geçmek için önem kazanmaktadır. Şişmeler oluşması halinde ayakların havaya kaldırılıp dinlendirilmesi gerekmektedir.
- Ameliyattan sonra 1. ay ve 6. ayda yapılacak olan kontrollerin aksatılmaması gerekmektedir.
Kimler Lazerle Varis Ameliyatı İçin Uygun Değildir?
Lazerle varis tedavisi güvenli bir yöntemdir. Ancak uygulanmaması gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Lazerle varis ameliyatı için uygun olmayan kişiler aşağıda sıralanmıştır;
- Hamile kadınlar
- Bacak atardamar hastalığı bulunan kişiler
- Hareketsiz veya hareket kısıtlılığı olan kişiler
- Derin ven trombozu olan kişiler
- Kanamaya neden olabilecek hastalıklara sahip kişiler
Lazerle Varis Tedavisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Lazerle varis tedavisi fiyatları nedir?
Lazerle varis tedavisi fiyatları pek çok etkene bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. İşlemin yapıldığı kurum, cerrahın fiyat aralığı ve yapılacak ek işlemler lazerle varis tedavisi fiyatlarını doğrudan etkilemektedir. Net fiyat bilgisine ulaşmak için lazerle varis tedavisi yapan devlet hastaneleri, özel hastaneler ve sağlık kuruluşları ile iletişime geçilmesi gerekmektedir.
Lazerle varis ameliyatı ne kadar sürer?
Lazerle varis ameliyatı uzun süren bir işlem değildir. İşlem süresi yapılan lazer türüne ve uygulama yapılan alanın genişliğine göre değişebilmektedir. Transkutanöz lazer işlemi 15 – 30 dakika sürebilmektedir. Endovenöz lazer işlemi ise 45 – 50 dakik civarında sürmektedir. Bu süreler kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir.