LYM

LYM (Lenfosit), kemik iliğinde üretilen, vücuda dışarıdan gelebilecek virüs, bakteri, mantar ve benzeri hastalık oluşturucu organizmaları engellemeye yarayan, beyaz kan hücreleridir.

LYM (Lenfosit) Nedir?

LYM (Lenfosit), kemik iliğinde üretilen, vücuda dışarıdan gelebilecek virüs, bakteri, mantar ve benzeri hastalık oluşturucu organizmaları engellemeye yarayan, beyaz kan hücreleridir. LYM, ana bağışıklık hücre türlerinin başında gelir ve vücudun hastalıklara karşı korunmasını sağlar.

Lenfosit, genel amacı itibariyle vücudu koruyan bir hücredir. Bağışıklık sistemi ve vücut sağlığına zarar vermek isteyen virüs, bakteri, mantar, parazit, toksin, kanser gibi yabancı maddelere karşı direnç oluşturmaktadır.

Lenfosit, iki ayrı türe sahiptir. Bu türler şu şekilde listelenebilir:

  • T LenfositleriT lenfositleri, kemik iliğinde üretilerek bağışıklık sisteminde görev almak üzere, boyun bölgesinde bulunan timüs bezlerine aktarılır. Burada vücudu, dışarıdan gelebilecek zararlara karşı koruma görevini yerine getirir.
  • B LenfositleriB lenfositleri, kemik iliğinde üretilir ve vücuda dışarıdan giren yabancı maddelere karşı savaş veren, bağışıklık sistemi proteini antikorların üretimini sağlar. Antijen adı verilen yabancı maddeler, vücuda girdiklerinde antikor direnci ile karşılaşır. B lenfositleri tarafından üretilen antikor proteininin fazlalığı ve gücü, vücut sağlığını korumak adına bir husustur.

LYM Normal Değerleri Kaç Olmalı?

Lenfosit değerleri çeşitli etkenlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Cinsiyet, ırk, yaşam tarzı, bulunulan bölge, vücuttaki lenfosit değerlerinin değişkenliğine yol açabilecek etkenlerdir.

Ayrıca kronik ya da akut bir hastalık bulunan kişilerde de LYM değeri farklılık göstermekte, düşüş veya yükselişe neden olabilmektedir.

LYM referans aralığı, yetişkin bireyler için 1000 – 4800 mcl aralığında kabul edilir. Herhangi bir hastalık veya enfeksiyon bulunması durumunda, vücuttaki lenfosit oranı olarak kabul edilen değer aralığında değişme yaşanabilmektedir.

LYM Nasıl Ölçülür?

LYM testi öncesinde hastanın durumu, doğru ölçüm için büyük önem arz etmektedir. Test yaptıracak bireyde bulunan farklı bir rahatsızlık, enfeksiyon, kronik hastalık veya gebelik gibi durumlar, test sonucunun beklenen değerler dışında çıkmasına neden olmaktadır.

Vücutta bulunan LYM (Lenfosit) seviyesi, kan testi yapılarak ölçülmektedir. Steril bir ortamda, uzman hekim tarafından gerçekleştirilen test sonuçlarına göre, hastaya teşhis konulabilmektedir.

Değer, sağlıklı bireylerde referans aralığı dışında bulunuyorsa, uzman hekim gerekli testleri yaparak, hastaya teşhis koyabilir. Uygun tedavi yöntemi belirlenerek hasta, tedaviye alınabilmektedir.

Bebeklerde LYM Değeri Kaç Olmalı?

LYM, bir diğer adıyla lenfosit, bebeklerin bağışıklık sisteminin oluşmasında, dışarıdan gelebilecek hastalıkların önlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bağışıklık sisteminin, antikor üretiminde rol alan LYM, bebek gelişimine doğrudan etki etmektedir.

Bebeklerde, bağışıklık sisteminin yeni oluşması nedeniyle, LYM değeri 11000 mcl aralığına kadar yükselebilmektedir. Yapılan testlerde, daha yüksek görülmesi halinde uygun tedavi yöntemine başvurulabilir.

Çocuklarda, bebeklere oranla bağışıklık sistemi gelişmiş haldedir. Vücudun tanımadığı, dışarıdan gelebilecek yabancı maddelere karşı LYM değeri 3000 – 9500 mcl arasında olmalıdır. Daha düşük veya yüksek LYM değerlerinin teşhis edilmesi halinde, uzman hekim tarafından uygun tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

LYM Düşüklüğü Nedenleri ve Hastalıkları Nelerdir?

Lenfosit düşüklüğü, vücuttaki LYM sayısının, referans değerden düşük olmasından kaynaklanmaktadır. Oluşan rahatsızlığa, “Lenfopeni” adı verilmektedir.

Kandaki lenfosit seviyesi, yetişkinler için 1000 mcl, çocuk ve bebeklerde ise 3000 mcl altında bulunması halinde hastaya lenfopeni teşhisi konuşmaktadır. LYM düşüklüğü, vücudun bağışıklık sistemini dirençsiz kılarak, dışarıdan gelebilecek virüs, bakteri gibi mikroorganizmalara açık hale getirecektir.

LYM düşüklüğü nedenleri şu şekilde listelenebilir:

  • Vücutta bulunan toksinler tarafından lenfositlerin yok edilmesi,
  • Vücudun yetersiz düzeyde lenfosit üretmesi,
  • Herhangi bir rahatsızlık nedeniyle lenfositlerin, dalak ya da lenf bezlerinde kalması.

LYM düşüklüğü, ciddi sonuçlar doğurabilecek önemli bir rahatsızlıktır. Vücutta bulunan toksinler ile yeterli seviyede mücadelenin verilememesi, sonucu ağır olabilecek hastalıkların oluşumuna neden olmaktadır. Lenfosit düşüklüğü nedenleri, kontrol altına alınarak engellenmelidir.

Lenfosit düşüklüğü nedeniyle oluşabilecek hastalıklar şu şekilde listelenebilir:

  • Kanser,
  • AIDS,
  • Grip benzeri enfeksiyon hastalıkları,
  • Çölyak,
  • Crohn (Protein kaybına neden olan bağırsak rahatsızlıkları).

LYM Düşüklüğü Belirtileri

Lenfosit düşüklüğü, vücutta oluşan diğer rahatsızlıkların aksine, belirti göstermeyebilir. Özellikle yetişkin ve yaşlı bireylerde herhangi bir LYM düşüklüğü semptomu hissedilmeyebilir.

Lenfosit düşüklüğü genellikle, farklı bir hastalık nedeniyle verilen kan testi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Lenfosit eksikliği belirtileri şu şekilde listelenebilir:

Lenfosit Düşüklüğü Tedavisi

Lenfosit düşüklüğü birçok rahatsızlıktan meydana gelebilmektedir. Ciddi bir hastalık sonucu LYM düşüklüğü oluşmadıysa, ilaç tedavisi en etkili yöntem olacaktır.

LYM düşüklüğünün, kullanılan farklı bir ilaçtan kaynaklandığı teşhis edildiğinde, uzman doktor gereken tedaviyi uygulayarak, ilaç alımını durdurabilir ya da değiştirebilir.

Sürekli devam eden lenfosit düşüklüğünün bulunması halinde doktor, detaylı kan testi isteyebilmektedir. Elde edilen test sonucu ile hastanın lenfosit seviyesi sürekli takip altında tutulur. Bu kapsamda lenfosit eksikliğine neden olabilecek hastalıklar, gerekli görüntüleme testleri, kemik iliği biyopsisi gibi görüntüleme ve cerrahi işlem uygulamaları ile teşhis edilebilmektedir.

Lenfosit düşüklüğü, vücut bağışıklık sisteminde ciddi hasarlar bırakabilmektedir. Bu nedenle lenfosit düşüklüğü tedavisinin ardından hasta, bağışıklık sistemini güçlendirecek yöntemleri tercih etmelidir. Bu yöntemler uzman hekim tarafından hasta ile paylaşılmaktadır.

Lenfosit Düşüklüğüne Ne İyi Gelir?

Lenfosit düşüklüğü ciddi sonuçları olan, önemli bir rahatsızlıktır. Doktor teşhis ve önerisi kapsamında ilaç tedavisi uygulanarak, hastalığın etkilerinin azaltılması amaçlanmaktadır. LYM düşüklüğü, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve kilo kaybına neden olmaktadır. Bu durumda, lenfosit seviyesini arttıran gıda ve takviye ilaçların kullanımı doktor bilgisi dahilinde önerilebilmektedir.

Lenfosit artışını sağlamak için şu öneriler yapılmaktadır:

  • Havuç, ıspanak, balkabağı, marul ve kavun gibi beta karoten içeren besinlerin tüketimi,
  • Portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi yüksek C vitamini içeren gıdaların tüketimi,
  • Yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et gibi çinko değeri yüksek besinlerin tüketimi,
  • Doktor önerisi ve bilgisi dahilinde D vitamini takviyesi,
  • Bol su tüketimi,
  • Sigara ve alkol kullanımının bırakılması.

 Lenfosit Düşüklüğü Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Yapılan kan tahlili sonucu ortaya çıkan LYM düşüklüğü, vücutta pek çok ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle, uzman doktor tarafından uygun tedavi yöntemi tercih edilir ve uygulama başlanır.

Lenfosit düşüklüğü, bağışıklık sisteminin gücünü zayıflatacağından kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Farklı bir hastalıktan dolayı oluşan LYM düşüklüğünde, ilgili hastalığın tedavisine başlanarak, lenfosit değerinin tekrar referans aralığında bulunması sağlanmaktadır.

Özellikle hamilelikte lenfosit düşüklüğü, bebek ve anne sağlığında hayati tehlikeye neden olabilmektedir. Bebeğin bağışıklık sisteminin oluşmasında önemli bir rol alan lenfosit, düşük değere sahip olduğunda, anne düşük yapabilmektedir. Tekrar eden düşüklerde anne adayına lenfosit aşısı yapılmaktadır. Yapılan aşı sayesinde annenin bağışıklık sisteminin güçlenmesi sağlanmaktadır. Güçlenen bağışıklık sistemi, annenin düşük yapma riskini en aza indirmektedir.

LYM düşüklüğü tedavi edilmediği taktirde grip, kanser, AIDS gibi hayati tehlike oluşturabilecek hastalıklar görülebilmektedir.

LYM Yüksekliği Nedenleri ve Hastalıkları Nelerdir?

Kandaki lenfosit seviyesinin, yetişkinler için 4900 mcl üzeri, çocuklar için tam değer değişmekle birlikte ortalama 9000 mcl üzeri bulunması halinde LYM yüksekliği teşhisi konulmaktadır. Genellikle geçirilen hastalık sonucunda ortaya çıkan zararsız ve geçici bir rahatsızlıktır. Fakat sürekli yüksek seviyede bulunan lenfosit değeri, kronik enfeksiyon ya da kan kanseri gibi ciddi hastalıkların olabileceğini de göstermektedir.

Bu aşamada uzman doktorlar detaylı testler yaparak, LYM yüksekliğinin neden kaynaklandığını teşhis etmektedirler. Teşhisin ardından uygun tedavi yöntemi uygulanarak, lenfosit seviyesi uygun değer aralıklarına düşürülmektedir.

Bebeklerde LYM yüksekliği, çok fazla rastlanılan bir durum değildir. Bağışıklık sisteminin yeni gelişmesi nedeniyle, bebeklerdeki lenfosit normal değeri, yetişkinlere göre daha yüksek seviyede yer almaktadır. Bebeklerde LYM değeri, 11.000 mcl üzerine çıktığında, bebeğin yakın zamanda enfeksiyon geçirdiğini ve bu süreçte bağışıklık sisteminin çalıştığını göstermektedir.

Lenfosit yüksekliği genel olarak, vücutta geçirilen rahatsızlık sonrası yaşanmaktadır. Hastalık yapıcı antikorları yok etmek için üretilen lenfosit, görevini tamamladıktan sonra kanda bulunmaya devam eder. Bu nedenle hastalık sonrası yapılan testlerde LYM değeri yüksek çıkabilmektedir. Bu artış sürekli devam ettiğinde ciddi sonuçlara yol açabilmektedir.

LYM yüksekliği sonucu oluşabilecek rahatsızlıklar şu şekilde listelenebilir:

LYM Yüksekliği Belirtileri

Lenfosit yüksekliği, tıpkı lenfosit düşüklüğünde olduğu gibi herhangi bir belirti göstermeyebilir. Hasta, başka bir rahatsızlık nedeniyle tahlil yaptırdığında LYM yüksekliği durumunu görebilmektedir. LYM yüksekliğinin pek çok belirtisi olabilir ve tam olarak ayrıştırılamaz.

Sık görülen lenfosit yüksekliği belirtileri şu şekildedir:

Lenfosit Yüksekliği Tedavisi

Lenfosit yüksekliğine neden olan pek çok durum bulunmaktadır. Geçirilen enfeksiyon sonrasında artış gösteren LYM değeri için uzman hekim tarafından ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Uygulanan tedavi yöntemi sonrası, lenfosit seviyesinde herhangi bir düşüklük görülmüyorsa, hastaya detaylı testler uygulanabilir.

Hastaya bu durumda, kan testi, görüntüleme testi bazı durumlarda ise biyopsi yapılabilmektedir. Test sonucunda kan ya da lenf kanseri teşhisi konulabilmektedir. Bu hastalıklar için kemoterapi tedavi yöntemleri uzman hekim tarafından tercih edilebilmektedir.

Lenfosit Yüksekliğine Ne İyi Gelir?

Lenfosit yüksekliği teşhis edilen hastalar, doktor tarafından izlemeye alınmaktadır. Düzenli yapılan kan testleri ile LYM seviyesi izlenir ve tedavi yöntemi belirlenir.

LYM seviyesi yüksek çıkan bireyler için şu öneriler yapılmaktadır:

  • Günlük egzersiz uygulaması,
  • Stres ve depresyondan uzak kalınması,
  • İdeal kilonun korunması,
  • Sağlıklı ve dengeli beslenme,
  • Sigara ve alkol kullanımın bırakılması.

LYM Yüksekliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kan tahlili sonucunda ortaya çıkan LYM yüksekliği tedavi edilmediği taktirde ciddi sonuçları bulunan bir rahatsızlıktır. Genellikle vücutta oluşan enfeksiyon sonrası artan LYM değeri, belli bir süre sonra normal değerlerde bulunacaktır.

Sürekli devam eden LYM yüksekliği rahatsızlığında ise uzman hekim tarafından gerekli testler uygulanarak tedaviye başlanmalıdır. Aksi halde kanser, AIDS gibi ciddi hastalıklar ortaya çıkmaktadır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
2
0
Makeleyi Paylaşın

LYM ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Lenfosit yüksekliği ne zaman tehlikeli olmaktadır?

Herhangi bir hastalığın ardından ortaya çıkan lenfosit yüksekliği genellikle bir tehlike barındırmamaktadır. Fakat sürekli artış gösteren ve zaman içerisinde normal değerlere gerilemeyen lenfosit yüksekliği ciddi hastalıklara yol açabilmektedir. Bu değer yetişkinler için 4800 mcl iken çocuklar için 9000 mcl seviyesi üstüdür.

Stj. Dr. Özlem Filiker

LYM yüksekliği ne anlama gelir?

Vücutta geçirilen enfeksiyon sonrası LYM değerinde artış görülebilmektedir. Bu artışın sebebi, enfeksiyon sırasında vücutta bulunan virüs, bakteri ve benzeri organizmalar ile mücadele veren lenfosit hücresinin, enfeksiyon sonunda vücuttan atılmaması. LYM yüksekliği belli bir süre içinde normal değerlere gerilemektedir. Sürekli LYM artışı bulunan bireyler, uzman doktor kontrolünde istenilen testleri yaptırmalıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Lenfosit aşısı fiyatı nedir?

Lenfosit aşısı anne adayı kadınlarda uygulanır. LYM eksikliğinden kaynaklanan bağışıklık sisteminin zayıflamasını engeller. Aşı uygulamasının ardından, annenin düşük yapma olasılığı düşmektedir. Lenfosit aşısı fiyatları kurumlara, aşı vurulacak bireyin alerji ve sağlık durumu gibi kriterlere göre değişiklik gösterebilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker