Psikiyatri Makaleleri
Gece korkusu, çocukları ve çeşitli evrelerde yetişkinleri de etkileyebilen yaygın bir korku halidir. Genelde terapi seanslarıyla birlikte hastalık atlatılmaya çalışılır.
Hubris sendromunda kişilerde tanrısal bir ego bulunmakta ve bu rahatsızlığı yaşayan insanlar aşırı bir kibire tutulmaktadır ve adeta güç zehirlenmesi yaşamaktadır. Psikiyatrist eşliğinde tedavi planı uygulanır.
Mevsimsel depresyon kısaca mevsim geçişlerinde kişilerde ortaya çıkan depresyon durumu olarak ifade edilebilir. Tedavide, ışık tedavisi, medikal tedavi ve psikoterapi uygullanabilir.
Paris sendromu Paris’e ilk kez gelen bazı turistlerde olan, turistlerin yaşadığı hayal kırıklığı sonucu oluşan rahatsızlıktır. Birçok kişi için tedavi gerektirmez ve ülkesine dönmesinin ardından düzelme gösterir.
Kaygı bozukluğu ya da anksiyete bozukluğu olarak da bilinen anksiyete, günlük olarak yaşanılan kaygı ve korku durumdan farklı olarak yaşanan uygunsuz kaygı ve korku durumudur. İlaç, psikoterapi ya da her ikisi ile birlikte tedavi edilebilir.
Psikolog kelimesinin dilimizdeki karşılığı ruh bilimcidir. Psikologlar, danışanları gözlemleyerek neden-sonuç ilişkisi kurmak ve psikiyatristler tarafından istenen testleri uygulamak ve sonuçlarını değerlendirmekten sorumludur. Aynı zamanda gerekli yeterliliğe sahip olan psikologlar danışmanlık hizmeti vererek kişilerin psikolojik sorunlarında rehberlik de edebilirler.
Ergenlik dönemini henüz tamamlamamış olan tüm hasta grubuna psikiyatri hizmeti sunan tıp branşına Çocuk (Pediatrik) Psikiyatri adı verilir. Çocukluk ve ergenlik döneminde görülen davranış bozuklukları, DEHB, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, zeka geriliği, IQ seviyesinin yüksek olması, uyum sorunları, öfke nöbetleri vb. gibi ruhsal sağlık sorunlarının teşhis, takip ve tedavilerini çocuk psikiyatristleri gerçekleştirir.
Psikiyatri muayenesi sırasında öncelikle hastanın adı, medeni durumu, yaşı, hangi mesleği yaptığı ve nerede yaşadığı gibi genel sorular sorulur. Ardından şikayetleri, bu şikayetlerin ne zamandır var olduğu, yardım almak için neden o anın seçildiği öğrenilir. Hastanın bağımlılık öyküsünün olup olmadığı, daha önceki dönemlerde psikolojik yardım alıp almadığı, aile ve çocukluk öyküsü, cinsel hayatı, inancı, hobileri, kültürel etmenler, geçirilen travmalar ve yaşam şekli gibi bilgiler de psikiyatri muayenesinde yöneltilen sorular arasında yer almaktadır.