Kleptomani, hastada önüne geçilemez bir çalma isteği hissi veren bir rahatsızlık olup, psikiyatrik ilaçlar ve psikoterapi tedavisi uygulanarak iyileştirme sağlanır.

Aleksitimi en basit anlatımıyla kişinin kendi duygularını fark etmemesi, duygularını tanımaması, hangi duyguyu hissettiğini ayırt edememesidir. Sosyokültürel ve bilişsel yönlerinin keşfedilmesi sonucu psikoterapi tedavileri önem kazanmıştır.

Amnezi, hastanın hafıza sorunları ve öğrenme güçlüğü yaşaması durumu olup tedavisi altta yatan sebebe göre yapılır

Nemfomanyakta denilen nemfomani, seks bağımlılığının kadınlarda görülen formuna verilen ad olup, tedavisi; psikoterapi ve gereken durumlarda da ilaç tedavisi uygulanarak yapılır.

Toplum tarafından normal kabul edilen davranışların dışına çıkılması olarak nitelendirilen antisosyal kişilik bozukluğu, dünya genelinde kabul gören tanı rehberiyle teşhis edilir.

Psikiyatri ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Psikolog Nedir? Psikolog Ne Yapar?

Psikolog kelimesinin dilimizdeki karşılığı ruh bilimcidir. Psikologlar, danışanları gözlemleyerek neden-sonuç ilişkisi kurmak ve psikiyatristler tarafından istenen testleri uygulamak ve sonuçlarını değerlendirmekten sorumludur. Aynı zamanda gerekli yeterliliğe sahip olan psikologlar danışmanlık hizmeti vererek kişilerin psikolojik sorunlarında rehberlik de edebilirler.

Çocuk Psikiyatri Nedir? Çocuk Psikiyatrisi Ne Yapar?

Ergenlik dönemini henüz tamamlamamış olan tüm hasta grubuna psikiyatri hizmeti sunan tıp branşına Çocuk (Pediatrik) Psikiyatri adı verilir. Çocukluk ve ergenlik döneminde görülen davranış bozuklukları, DEHB, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, zeka geriliği, IQ seviyesinin yüksek olması, uyum sorunları, öfke nöbetleri vb. gibi ruhsal sağlık sorunlarının teşhis, takip ve tedavilerini çocuk psikiyatristleri gerçekleştirir.   

Psikiyatri Ne Sorar?


Psikiyatri muayenesi sırasında öncelikle hastanın adı, medeni durumu, yaşı, hangi mesleği yaptığı ve nerede yaşadığı gibi genel sorular sorulur. Ardından şikayetleri, bu şikayetlerin ne zamandır var olduğu, yardım almak için neden o anın seçildiği öğrenilir. Hastanın bağımlılık öyküsünün olup olmadığı, daha önceki dönemlerde psikolojik yardım alıp almadığı, aile ve çocukluk öyküsü, cinsel hayatı, inancı, hobileri, kültürel etmenler, geçirilen travmalar ve yaşam şekli gibi bilgiler de psikiyatri muayenesinde yöneltilen sorular arasında yer almaktadır.