Kadın veya erkek bireylerde çeşitli sebeplerden ötürü psikolojik veya fiziksel olarak oluşan cinsel isteksizlik durumudur. Psikolojik veya hormonal soruna göre tedavi yöntemi izlenir.

Öğrenme güçlüğü, bireyin okuma yetisi, konuşma yetisi, dinleme yetisi, yazma yetisi gibi zihinsel basit fonksiyonlarını kavrarken zorluk yaşamasıdır. Tedavide eğitsel terapileri uygulanmaktadır.

Alkol kullanımının çoğalması durumunda kişinin, kendisine ve çevresine zarar vermesi ile devam eden alkol bağımlılığının tedavisi, çok basamaklı bir süreçtir. 

Kişinin her konuda kendinden şüphe duyması, pasif olması ve eleştirilere karşı hassas olması gibi kavramlar özgüven eksikliğini tanımlamakta olup, tedavide öncelik kişinin ön yargılarını yıkmasıdır.

Sosyal medya bağımlılığı, kişinin çok fazla sosyal medyada zaman geçirmesi ve orada gördüklerine özenmesi olup psikoterapi ve medikal yöntemler ile tedavi edilmektedir.

Psikiyatri ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Psikolog Nedir? Psikolog Ne Yapar?

Psikolog kelimesinin dilimizdeki karşılığı ruh bilimcidir. Psikologlar, danışanları gözlemleyerek neden-sonuç ilişkisi kurmak ve psikiyatristler tarafından istenen testleri uygulamak ve sonuçlarını değerlendirmekten sorumludur. Aynı zamanda gerekli yeterliliğe sahip olan psikologlar danışmanlık hizmeti vererek kişilerin psikolojik sorunlarında rehberlik de edebilirler.

Çocuk Psikiyatri Nedir? Çocuk Psikiyatrisi Ne Yapar?

Ergenlik dönemini henüz tamamlamamış olan tüm hasta grubuna psikiyatri hizmeti sunan tıp branşına Çocuk (Pediatrik) Psikiyatri adı verilir. Çocukluk ve ergenlik döneminde görülen davranış bozuklukları, DEHB, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, zeka geriliği, IQ seviyesinin yüksek olması, uyum sorunları, öfke nöbetleri vb. gibi ruhsal sağlık sorunlarının teşhis, takip ve tedavilerini çocuk psikiyatristleri gerçekleştirir.   

Psikiyatri Ne Sorar?


Psikiyatri muayenesi sırasında öncelikle hastanın adı, medeni durumu, yaşı, hangi mesleği yaptığı ve nerede yaşadığı gibi genel sorular sorulur. Ardından şikayetleri, bu şikayetlerin ne zamandır var olduğu, yardım almak için neden o anın seçildiği öğrenilir. Hastanın bağımlılık öyküsünün olup olmadığı, daha önceki dönemlerde psikolojik yardım alıp almadığı, aile ve çocukluk öyküsü, cinsel hayatı, inancı, hobileri, kültürel etmenler, geçirilen travmalar ve yaşam şekli gibi bilgiler de psikiyatri muayenesinde yöneltilen sorular arasında yer almaktadır.