Yenidoğan Bebeğin Kafasında Şişlik
Doğumdan sonra bazı bebeklerin kafasında şişlik gibi şekil bozuklukları görülebilmektedir ve sık karşılaşılan bir durumdur. Kendiliğinden geçen hastalık eğer uzun süre geçmezse ameliyat ile tedavi edilmelidir.
Yenidoğan Bebeğin Kafasında Şişlik Nedir?
Doğumdan sonra bazı bebeklerin kafasında şişlik gibi şekil bozuklukları görülebilmektedir. Bu genellikle normal doğum ile dünyaya gelen bebeklerde karşılaşılan bir durumdur. Ancak çeşitli nedenlerden kaynaklandığı bilinmektedir. Çoğu zaman endişeye neden olmaması gereken bu durum bir süre sonra kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.
Yenidoğan bebeğin kafasında görülen şişliğin birkaç farklı türü bulunmaktadır.
- Kaput Suksadeneum: Cilt altı dokuda zarar görme sonucunda ödem oluşmasıdır. En sık görülen şişlik türüdür.
- Sefal Hematom: Kemik zarı altında kan birikmesi durumudur.
- Molding: Doğumdaki basınca bağlı olarak kafanın uzunlamasına bir şekil bozukluğuna uğramasıdır.
- Subgaleal Hematom: Doğumdan birkaç gün sonra dokunulduğunda çalkantılı bir his veren şişlik oluşması durumudur. Topaklı ve dalgalı bir görüntüsü vardır.
Yenidoğan Bebeğin Kafasında Şişlik Belirtileri Nelerdir?
Yenidoğan bebeğin kafasında şişliğin birtakım belirtileri bulunmaktadır. Başlıca belirti deri altındaki şişliktir. Ancak her şişlik türünün kendine özgü belirtileri bulunmaktadır.
- Kaput Suksadenum: Genellikle kafatasının doğum kanalına ilk giren bölümünde görülen deri altında şişlik, yumuşak cilt, parmakla dokunulduğunda çukur oluşması, bazen morarma, renk değişikliği gibi belirtileri bulunmaktadır.
- Sefal Hematom ve Subgaleal Hematom: Kafatasının arkasında görülen deri altında sert şişlik, basınç uygulandığında yayılan şişlik, dokununca su dolu balona elleme hissi, topaklı bir kitle ve dalgalı görünüm gibi belirtileri olabilir.
- Molding: Yanlardan basık, uzun kafa şekli ve yandan bakıldığında yukarı doğru uzayan bir kafa görüntüsü ile kendini gösterebilmektedir.
Yenidoğan Bebeğin Kafasında Şişlik Nedenleri Nelerdir?
Yenidoğan bebeğin kafasında görülen şişlik çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Genellikle bebeğin doğum kanalında ilerlerken basınca maruz kalması ve doğumda vakum gibi aletler kullanılması nedeniyle gelişebilen travmatik durumlar olduğu bilinmektedir.
Her şişlik türü farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelmektedir.
- Kaput Suksadenum: Bebek doğum kanalına girdikten sonra basınca maruz kalmaktadır. Ayrıca rahim ağzından geçerken daha fazla zorlanmaktadır. Başının sıkışması ile sıvı birikmekte ve şişlik oluşmaktadır. İri bebek, amniyon kesesinin erken açılması, uzun süren ve zor doğumlar bu şişlik türünün ortaya çıkma riskini arttırmaktadır.
- Sefal Hematom: Doğum sırasında damarların zedelenmesi nedeniyle kemik zarı ile kemik arasında kan birikmektedir.
- Molding: Doğum kanalında iken basınca maruz kalması sonucunda kafa kemiklerinin üst üste çıkması nedeniyle oluşmaktadır.
- Subgaleal Hematom: Doğum sırasındaki travma nedeniyle görülen bir durumdur.
Yenidoğan Bebeğin Kafasında Şişlik Teşhisi
Yenidoğan bebeğin kafasında şişlik teşhisi için herhangi bir kan tahlili ya da görüntüleme yöntemi kullanılmamaktadır. Bu durumun teşhisi için hastalık öyküsü ve klinik muayene önem kazanmaktadır. Normal şartlar altında, görülen bu şişlikler birkaç ay içinde ortadan kalkmaktadır. Yalnızca şişliklerin geçmediği ya da aşırı büyük olmaları halinde beyin tomografisi gibi görüntüleme yöntemleri kullanılabilmektedir.
Yenidoğan Bebeğin Kafasında Şişlik Tedavisi
Yenidoğan bebeğin kafasında şişlik olması tedavi gerektiren bir durum değildir. Birkaç ay içinde kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak sefal hematom olan bebeklerde kan hücrelerinin parçalanması nedeniyle kalsiyum birikebilmektedir. Bu durum ise kafada kalıcı şekil bozuklukları oluşmasına neden olabilmektedir. Bu şekil bozuklukları kişi belli bir yaşa geldikten sonra ameliyat ile tedavi edilip, düzeltilebilmektedir.
Yenidoğan Bebeğin Kafasında Şişlik Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Yenidoğan bebeğin kafasında şişlik görülmesi ebeveynleri endişelendiren bir durumdur. Ancak çoğu zaman endişelenilmemesi gerekmektedir. Çünkü tedavi edilmemesi herhangi bir soruna neden olmayan ve geçici olduğu bilinen bir durumdur. Yalnızca sefal hematom olan bebeklerin kontrol altında tutularak kalsiyum birikmesi riskinin ortadan kaldırılması gerekmektedir.
Yenidoğan Bebeğin Kafasında Şişlik için Hangi Doktora Gidilir?
Yenidoğan bebeğin kafasında şişlik için hastanelerin çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümüne, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarına gidilmesi gerekmektedir. Bu şişlikler doğum ile birlikte ya da doğumdan birkaç saat sonra ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle doğumdan sonra hastanede kalınan süreçte yapılan rutin kontroller sırasında doktor tarafından tespit edilmektedir.
Yeni Doğan Bebeğin Kafasında Şişlik ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Yenidoğan bebeğin kafasında şişlik tehlikeli midir?
Yeni doğan bebeğin kafasında şişlik normal şartlar altında tehlikeli bir durum değildir. Ancak sefal hematom olan bebeklerde anemi, sarılık ya da enfeksiyon gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Aynı şekilde subgaleal hematom olan bebekler de vücuttaki kanın %50 - %70’ini kaybettikleri için anemi olabilmektedir. Bazen de şok ya da damar içi pıhtılaşma gelişebilmekte ve nadiren ölüm ile sonuçlanabilmektedir.
Yenidoğan bebeğin kafasında şişlik ne zaman geçer?
Yenidoğan bebeğin kafasında şişlik, doğumdan bir süre sonra kendiliğinden geçmektedir. Ancak her şişlik türünün iyileşme süresi değişiklik göstermektedir. Kaput suksadeneum, doğumdan birkaç gün sonra düzelmeye başlamaktadır. Molding de kısa süre içinde iyileşmektedir. İlk başta sert olan sefal hematom zaman içinde yumuşamaktadır. Ancak tamamen geçmesinin genellikle 15 gün – 90 gün arasında gerçekleştiği bilinmektedir. Subgaleal hematom ise yaklaşık 2 ay içinde ortadan kalkmaktadır.