Bebeklerde Kansızlık

Kansızlık, vücuttaki doku ve organlara kan taşıma görevi olan kan hücrelerinin hemoglobin ve alyuvar açısından yetersiz kalması anlamına gelmektedir. Tedavi genellikle demir takviyesiyle sağlanır.

Bebeklerde Kansızlık Nedir?

Kansızlık, vücuttaki doku ve organlara kan taşıma görevi olan kan hücrelerinin hemoglobin ve alyuvar açısından yetersiz kalması anlamına gelmektedir. Kansızlık teşhisi konulan bebeklerde, zaman kaybetmeden uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Çünkü kansızlık problemi yaşayan bebeklerde, bu durum tedavi edilmediği takdirde çok daha ciddi sorunlara açabilmektedir.

Bebeklerde kansızlık problemi, birbirinden farklı sebeplerle ortaya çıkabilir. Bebekler, doğdukları ilk günden itibaren gelişimlerine devam ederken vücutlarında da farklı değişiklikler olur. Bu değişikliklerin bazıları, bebeklerde kansızlık belirtileri olarak görülebilmektedir. Anne ve babaların bebeklerini yakından takip etmeleri ve düzenli olarak kontrollerine götürmeleri son derece büyük bir öneme sahip olmaktadır. Doktor kontrolleri sayesinde bebeklerde anemi problemi kolay bir şekilde teşhis edilebilmekte ve zaman kaybetmeden tedaviye başlanabilmektedir.

Bebeklerde Kansızlık Belirtileri

Her hastalıkta olduğu gibi bebeklerde kansızlık probleminin de farklı belirtileri vardır. Bu belirtileri bebeğinde gözlemleyen ailelerin zaman kaybetmeden bir uzman doktora görünmeleri gerekmektedir. Bebeklerde kansızlık belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Sürekli olarak ve katılma derecesine varacak kadar şiddetli bir ağlama
  • İştahsızlık 
  • Bebeğin dudaklarında, tırnaklarında ve göz kapaklarında görülen solgun renk 
  • Bebeğin nefes alışverişlerinde daraltı 
  • El ve ayaklarda şişme 
  • Bebeğin güçsüz olması 
  • Toprak, kalem ucu ve bu gibi yemek kategorisine girmeyen nesneleri yeme arzusunun olması (Pika Sendromu)
  • Gözün beyaz bölgesindeki renk değişikliklerinin olması 

Yukarıdaki belirtilerden bir ya da birkaçının gözlemlenmesi durumunda ailelerin zaman kaybetmeden doktora gitmeleri son derece önemlidir.

Bebeklerde Kansızlık Nedenleri

Bebeklerde kansızlığın görülmesinin en yaygın nedenlerinden biri, demir eksikliğidir. Bebeğin yeteri kadar demir alamaması, zamanla kansızlığa yol açmaktadır. Bunun sebebi ise; demirin hemoglobin üretiminde en etken madde olmasıdır. Bu maddenin eksikliği, hemoglobin eksikliğine ve dolayısıyla kansızlığa yol açmaktadır. Bunun yanı sıra anne sütünün vitamin ve mineral açısından zengin olmaması durumunda da bu problem meydana gelebilir. Özellikle eğer 9 aylık bebekte kansızlık problemi görülüyorsa, burada bebeğin hangi süt ile beslendiği araştırılması gerekmektedir. Çünkü 1 yaşından önce inek sütü içen bebeklerde de kansızlık sıklıkla görülmektedir.

Ek gıdaya geçen bebeklerin, demir açısından zengin besinler tüketmesi gerekmektedir. Bütün bunların yanı sıra, bebekte çölyak hastalığının olması da anemi sebeplerinden biridir. Bebeğin burnunun sık sık ve uzun süre kanaması, bebekte geçmeyen ishal, bebeğe verilen ilaçların bazıları ve annenin hamilelik sürecinde yeterli miktarda demir almaması gibi sebepler de bebeklerde anemiye yol açan sebepler arasında yer almaktadır.

Bebeğin herhangi bir sebepten dolayı prematüre olarak doğması, bebekte kansızlık probleminin ortaya çıkmasına sebep olur. Prematüre bebeklerde kansızlık görülme oranı son derece yüksektir. Çünkü bebek, henüz anne karnındaki gelişimini tamamlayamadığı ve yeterli miktarda vitamin ve minerali vücuduna alamadığı için kansızlık problemi ile beraber dünyaya gelir.

Bebeklerde Kansızlık Teşhisi

Bebeklerde kansızlık belirtilerinin görülmesi durumunda, bu problemin varlığını teşhis etmek oldukça kolaydır. Ailelerin doktorlarına başvurduğu sebepler doğrultusunda bebekten alınan kan örnekleri sonrasında hızlı bir şekilde sonuca ulaşılabilmektedir. Kandaki değerlere göre, bebeklerde kansızlık sınırı 80 ile 100 femtolitre arasında olmalıdır. Bu aralıktan daha düşük olması durumunda, bebek için en uygun kansızlık tedavisine başlanmaktadır.

Bebeklerde Kansızlık Tedavisi

Yapılan kan testleri sonucunda bebeklerdeki kansızlık sınırının altında çıkan bir değer olması durumunda, doktorlar tarafından bebeğin biyolojik durumuna uygun etkili tedavi yöntemine karar verilir. Bebeklerde kansızlığın farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu sebeple de uygun tedavi yöntemi, bu çeşitlere yönelik olarak farklılık göstermektedir.

Orak hücreli anemi ya da Akdeniz Anemisi (Talasemi) adı verilen kansızlıklar için çok daha kapsamlı bir süreç izlenmektedir. Fakat genel olarak demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlıklar için doktor tarafından uygun doz miktarında kullanılması önerilen bir demir ilacı tedavisi uygulanmaktadır. Genellikle şurup ya da damla formunda olan bu demir ilacı takviyesi, bebeğin kansızlık durumuna göre ortalama 3 ay kadar sürmektedir.

Yeni doğan bebeklerde kansızlık tedavisi için ise, genellikle annenin beslenme düzeninin yenilenmesi önerilmektedir. Annenin demir alımını arttırması için gerekli besinleri tüketmesi ve gerek duyulması durumunda annenin demir takviyesi alması gerekmektedir.

Bebeklerde Kansızlık Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Bebeklerde görülen kansızlığın zamanında tedavi edilmemesi durumu, ilerleyen zamanlarda bebeklerde aneminin görülmesine sebep olmaktadır. Bu durumun anemiye evrilmesi, bebeklerin zihinsel gelişimleri üzerinde son derece olumsuz bir etki bırakmaktadır.

Bebeklerde Kansızlığa Ne İyi Gelir?

Bebeklerde görülen kansızlığın farklı çeşitleri vardır. Bu çeşitlere göre farklı tedavi yöntemleri uygulanmakta olup, bazı besinlerle bu eksikliği onarmak da mümkündür.

Doktor kontrolünde tüketilmesi şartıyla, aşağıdaki besinlerin bebeklerde kansızlığa iyi geldiği bilinmektedir:

  • Dana ve kuzu ciğeri 
  • Kuru üzüm
  • Kırmızı et
  • Kırmızı/yeşil yapraklı meyve ve sebzeler
  • Kurutulmuş meyveler
  • Patates 
  • Bazı tahıl grupları
  • Yumurtanın sarısı 

Yukarıda sayılan bu besinlerin emilimini arttırmak için, bu besinlerle birlikte bebeğe C vitamini de verilmelidir. Çünkü C vitamini, demir emiliminin artmasına neden olmaktadır.

Bebeklerde Kansızlığa Ne İyi Gelmez?

Kansızlık problemine iyi geldiği bilinen besinler ile birlikte bebeğe süt ürünlerinin verilmesinden kaçınılmalıdır. Bu besinlerle birlikte süt ürünlerinin de verilmesi, besinlerdeki demir emiliminin engellenmesine sebep olmaktadır.

Bebeklerde Kansızlık için Hangi Doktora Gidilir?

Bebeklerde kansızlık belirtileri, genellikle bebeklerin yaşam kalitesini düşürmekte ve bu durum ailelerini de önemli oranda etkilemektedir. Bu sebeple de bebeklerinde, yukarıda bahsedilen belirtilerden birini bile görmeleri durumunda zaman kaybetmeden bir doktora gitmeleri gerekmektedir. Bebeğinde kansızlık olduğundan şüphelenen ailelerin, bebekleri ile ilgilenen çocuk doktoruna ya da bir dahiliye uzmanına başvurmaları gerekmektedir.  

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Bebeklerde Kansızlık ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde kansızlık nasıl giderilir?

Bir bebeğe kansızlık teşhisi konulmuşsa, bebeğin durumuna uygun olarak verilen kansızlık ilaçlarının düzenli olarak kullanılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra (doktor kontrolünde olması şartıyla) kansızlık için bebeğin ek gıda takvimine uygun ya da beslenme düzenine ek olarak farklı besinlerden destek almak mümkündür. Kırmızı et, kuru yemişler, kuru baklagiller, pekmez ve kırmızı meyveler kansızlığa iyi gelen besinlerdir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte kansızlık bebeği nasıl etkiler?

Hamilelikte kansızlık tedavisi gören ya da hamilelik döneminde yeterli miktarda demir takviyesi almayan annelerin bebeklerinde, çok yüksek ihtimalle kansızlık görülebilmektedir. Hamilelikte kansızlık bebeği olumsuz yönde etkilediği gibi bu durum annenin sağlığı açısından da oldukça sıkıntılıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebeklikte kansızlığa iyi gelen besinler nelerdir?

Dana eti, kırmızı et, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuruyemişler ve pekmez gibi demir açısından zengin olan besinler, bebeklikteki kansızlığa iyi gelmektedir. Uzman doktor tarafından kansızlığı gidermek amacıyla tüketilmesi gereken besinler ebeveynlere bildirilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebeklerde kansızlık uykusuzluk yapar mı?

Bebeklerde kansızlık ve buna bağlı olarak demir eksikliğinin olması, bebeklerin kendini yorgun hissetmesine dolayısıyla sürekli olarak uyumasına yol açabilmektedir. Bu nedenle, bebeğin sürekli uyuma isteği duyması, kansızlık belirtisi olarak görülebilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebeklerde kansızlık nasıl anlaşılır?

Bebeklerde uzun süreli ağlama halleri, cildinde soluk renk, öğrenmesinde güçlük, iştahsızlık, yorgunluk ve uykusuzluk, huzursuzluk, geç yürüme veya geç konuşma gibi belirtilerin olması, bebekte kansızlık olduğunu gösteren işaretlerdendir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebeklerde kansızlık nasıl önlenir?

Bebek hala annesini emiyorsa, annesinin doktor kontrollü olarak demir takviyesi alması önerilmektedir. Demir içerikli besinler ve demir takviyesi, bebeklerde kansızlığı önlemenin önemli bir adımıdır. Aynı şekilde bebek eğer ek gıdaya veya katı beslenme düzenine geçmişse, yine beslenme düzeni içerisine demir açısından zengin besinler eklenebilir. Düzenli kontroller esnasında demir oranı düşük olması durumunda, kansızlık görülmeden önce yine demir takviyesine başlamak da bu problemin ortaya çıkmasını engellemektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte kansızlık bebeğe zarar verir mi?

Anne karnında olan bebekler, direkt olarak annelerinin tükettiği yiyecek ve içeceklerden beslenmektedir. Bu sebeple de hamilelik döneminde yeterli miktarda demir içeren besinleri tüketmeyen annelerin bebeklerinde kansızlık görülmesi oldukça normaldir. Bu sebeple de annelerin hamilelik döneminde, doktorlarının verdiği miktarda demir takviyesi alması ya da demir içerikli besinler tüketmesi son derece önemlidir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebeklerde kansızlık iştahsızlık yapar mı?

Kansızlık ile iştahsızlık birbiri ile doğrudan bağlantılıdır. Genelde iştahsızlık problemi yaşayan bebeklerde kansızlık olduğundan şüphelenir. Fakat kansızlığın direkt olarak iştahsızlığa yol açtığının söylenmesi tam olarak doğru olmayabilir. İştahsızlık problemi yaşayan bebeklerde, kansızlığın yanı sıra farklı problemler de görülebilir. Öncelikle bu problemlerin araştırılması gerekmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Kansızlık bebek olmasına engel mi?

Yapılan birçok araştırma, hamile kadınlarda kansızlık olmasının hamileliğin çok güç geçmesi veya düşük yapma ihtimalinin oldukça fazla olduğunu ortaya koymaktadır. Kansızlık, bebek olmasına engel olmasa da bebeğin ölü doğması ya da daha sonrasında bebekte yaşanabilecek her türlü gelişim problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Bu sebeple de hamile kalmayı düşünen kadınların, hamile kalmadan önce gerekli takviyeleri alması son derece önemlidir. Aynı şekilde hamilelik sürecinde kansızlık olmasında ise, doktor kontrolünde olacak şekilde demir takviyesi ya da uygun besinleri tüketmesi gerekmektedir.  

Stj. Dr. Özlem Filiker