Bebeklerde Tükürük Yutamama
Bebeklerin çeşitli nedenlerden dolayı tükürük salgısını yutamaması ve ağızda tutmasıdır. Tedavide nedene göre ilaç ve ameliyat uygulanabilmektedir
Bebeklerde Tükürük Yutamama Nedir?
Bebeklerin çeşitli nedenlerden dolayı tükürük salgısını yutamaması ve ağızda tutmasıdır. Bazı bebeklerde tükürük yutamamanın belirtileri görülebilmektedir. Bunun nedeni henüz yutkunmayı bilmemeleridir.
Bebeklerin yutkunma refleksleri 4 – 6 aylıkken, yutma kaslarının gelişmesiyle oluşmaktadır. Yutkunma refleksleri gelişene kadar, dil itme refleksini kullanmaktadırlar. Bu nedenle sürekli olmadığı sürece yeni doğan bebeklerde tükürük yutamama normal kabul edilebilmektedir. Ancak sürekli görülmesi birtakım sorunların işareti olabilir.
Bebeklerde Tükürük Yutamama Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde tükürük yutamamanın birkaç belirtisi bulunmaktadır. Ancak bunlar ayırt edici belirtiler olmayabilir. Bu nedenle bebeğin dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir.
Bebeklerde tükürük yutamama belirtileri aşağıdaki gibidir:
- Salya artışı
- Ağız ve dudaklarda tükürük birikmesi
- Öksürük
Bebeklerde Tükürük Yutamama Nedenleri Nelerdir?
Bebeklerde tükürük yutamamanın çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bebeklerde tükürük yutamamaya neden olan hastalıklar ve durumlar aşağıda belirtilmiştir:
- Diş Çıkarma: Bebeklerde dişlerin görülmesi 6 – 7. ayları bulabilmektedir. Ancak diş kökleri 2. ay itibariyle diş etinin içinde büyümeye başlamaktadır. Bu nedenle diş eti ağrıları olabilmektedir. Tükürük salgısı da enfeksiyona karşı birtakım enzimler içerdiği için diş çıkarma sürecinde daha fazla tükürük üretilmektedir. Tükürük miktarı arttıkça bebekler yutkunmakta zorluk çekebilmektedir.
- Üşütme: Bebekler üşüttükleri zaman boğaz ağrısı ve mide bulantısı gibi belirtileri olabilir. Bu nedenle de tükürük yutmakta zorlanabilirler. Ancak üşütme durumunda tükürük yutamama semptomuna yemek yerken zorlanma da eşlik edebilmektedir.
- Özofagus Atrezisi: Yemek borusu tıkanıklığı da denen durumdur. Yemek borusunun tıkalı olması nedeniyle bebek, tükürüğünü yutamaz ve çoğu zaman ağzından atar. Bazı bebeklerde tükürük yutamamaya kusma, öksürme, morarma ve solunum sıkıntısı gibi belirtiler de eşlik edebilmektedir.
- Duodenal Atrezisi: Onikiparmak bağırsağı tıkanıklığı olarak da bilinmektedir. Nadir görülen bir doğumsal sorundur. Kromozomal anomaliler nedeniyle de görülebilen bir durumdur. Onikiparmak bağırsağının tıkalı olması nedeniyle bu bebeklerde tükürük yutamamanın yanında beslenme bozuklukları ve kusma gibi belirtiler de görülebilmektedir.
- Sinir Sistemi Bozuklukları: Ensefalit, menenjit ve serebral palsi gibi sinir sistemi bozuklukları da yutma refleksinde görülebilecek birtakım sorunlara neden olabilmektedir. Bir tür sinir ve kas sorunu olan, yutma güçlüğü olarak da bilinen disfaji nedeniyle de bebeklerde tükürük yutamama olabilmektedir.
Bebeklerde Tükürük Yutamama Teşhisi
Bebeklerde tükürük yutamama teşhisinin amacı tükürük yutamamaya neden olan durumların tespit edilmesidir. Bu durumların teşhisi birkaç aşamadan oluşmaktadır.
Bebeklerde tükürük yutamama teşhisi:
- Hastalık Öyküsü: Bebeğin ebeveyninden hastalık öyküsü alınması ilk adımdır. Bu aşamada doktor, ebeveynlerin takibi sonucunda gözlemlenen belirtileri öğrenmektedir.
- Fizik Muayene: Doktor elleriyle bebeğin vücudundaki bazı noktalara baskı uygulayarak ağrı ve acı hissettiği bölgeleri tespit edebilir. Ayrıca bebeğin solunumunu da kontrol edebilir.
- Ultrasonografi: Diş çıkarma ya da üşütme gibi durumlar olmaması ve daha ciddi sorunlardan şüphelenilmesi halinde detaylı ultrasonografi incelemesi yapılmaktadır.
Bebeklerde Tükürük Yutamama Tedavisi
Bebeklerde tükürük yutamamanın tedavisi de tükürük yutamamaya neden olan durumlara göre değişiklik göstermektedir. Bazı durumlarda sadece takip gerekebilirken ciddi durumlarda ameliyat gerekebilir.
Bebeklerde tükürük yutamama tedavisi aşağıdaki gibidir:
- İlaç Tedavisi: Üşütme ve diş çıkarma gibi durumlarda görülen tükürük yutamama için genellikle ilaç tedavisi kullanılmaktadır.
- Ameliyat: Özofagus atrezisi ve duodenal atrezisi olan bebeklerin tedavisi için genellikle ameliyatlar öne çıkmaktadır. Bu ameliyatlardan sonra bebekler yutkunma sorunu çekmeden hayatlarına devam edebilmektedir.
Bebeklerde Tükürük Yutamama Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Bebeklerde tükürük yutamamanın hayatları üzerindeki etkisi, bu duruma neden olan etkenlere göre değişiklik göstermektedir. Diş çıkarma ve üşütme her bebekte görülebilen ve geçici durumlardır. Ancak yemek borusu tıkanıklığı ve onikiparmak bağırsağı tıkanıklığı çok ciddi ve hayat kalitesini çok olumsuz etkileyebilecek hastalıklardır. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmeleri gerekmektedir.
Bebeklerde Tükürük Yutamamaya Ne İyi Gelir?
Henüz yutkunma refleksi gelişmemiş olan bebekler için yapılabilecek birkaç uygulama bulunmaktadır.
Bu uygulamalar aşağıdaki gibidir:
- Emzikler bebeğin tükürük salgısının üretimini arttırmaktadır. Bu nedenle emzik kullanımı azaltılabilir ya da kademeli olarak bırakılabilir.
- Yutkunma refleksinin geliştirilmesi için yapılabilecek bazı masajlar vardır. Bunlar genellikle bebeğin dudakları ve ağız çevresi üzerinde yapılabilen masajlardır. Bu konu hakkında doktordan bilgi alınmalıdır.
Bebeklerde Tükürük Yutamama için Hangi Doktora Gidilir?
Bebeklerde tükürük yutamamanın yanında aşırı salya akışı gözlemlenmesi halinde doktora danışılması gerekmektedir. Birçok bebekte üşütmesi nedeniyle bu belirtiler gözlemlense de herhangi bir önemli hastalığın önüne geçilmesi için detaylı muayene edilmesi gerekebilir.
Bebeklerde tükürük yutamama için hastanelerin çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümüne gidilmesi gerekmektedir. Bu bölümde hastalar pediatri uzmanları tarafından muayene edilmektedir.