Beyin ve Sinir Cerrahisi Makaleleri
Boyun fıtığı, omurgadaki disklerin omuriliğe doğru fıtıklaşması sonucu ortaya çıkan durum olup, tedavisi için birçok faktör değerlendirilerek en uygun tedavi yöntemi uygulanır.
Kafa içerisinde yer alan ağrıya duyarlı yapıların çeşitli nedenlerle aşırı aktif edilmesi sonucunda oluşan ağrıya baş ağrısı denmekte olup, tedavisi için ağrının türüne göre ilaçlar verilir.
Parkinson hastalığı, dopamin üreten beyin hücrelerinin ölümü sonucu gerçekleştiği düşünülen nörolojik bir hastalık olup, tedavisi; ilaç ve cerrahi tedaviyi içerir.
Migren, genelde ataklar halinde gerçekleşen baş ağrısıdır. Migrenin kendisi tedavi edilmese bile, ağrı ataklarının sıklığı ve yoğunluğu azaltılabilmektedir.
Karpal tünel, el bileğinde yer alan dar bir geçiştir. Karpal tünelden geçen median sinirin sıkışmasıyla karpal tünel sendromu oluşup tedavi sürecinde genellikle medikal tedaviler uygulanır.
Nöroloji, nöroşirurji bölümü ile aynı sağlık sorunlarını kapsar. Ancak sinir sistemi ve beyinde görülen hastalıkların cerrahi olmayan tedavilerini üstlenir. Harici olarak baş dönmesi, baş ağrıları, MS hastalığı, baygınlık, vücutta uyuşma ve hissizleşme, istemsiz kas seğirmeleri, parkinson hastalığı, migren, unutkanlık, uyku bozuklukları, baygınlık, dalgınlık ve titreme gibi sağlık sorunlarıyla da ilgilenir.
Beyin cerrahi bölümü, nöroloji bölümü ile aynı hastalıkları inceler. Ancak nöroloji, cerrahi dışındaki tedavi yöntemlerinin uygulanmasından sorumludur. Beyin cerrahi bölümü ise diğer tedavi yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda yapılacak ameliyatları üstlenir. Bu nedenle beyin cerrahi (nöroşirurji) ve nöroloji bölümleri aynı değildir.