Doğum Sancısı

Doğum sancısı, gelişimini 9 aylık süre içerisinde tamamlayan ve artık dünyaya gelmek üzere olan bebeğin doğum aşamasına gelmiş olduğunu gösteren sancılardır. Ağrıyı azaltmak için yürüyüş, egzersiz gibi seçenekler vardır.

Doğum Sancısı Nedir?

Doğum sancısı, anne karnındaki gelişimini 9 aylık süre içerisinde tamamlayan ve artık dünyaya gelmek üzere olan bebeğin doğum aşamasına gelmiş olduğunu anneye bildiren ve bunu takiben kendisini doğuma hazır hale getirmeye çalışan rahmin olduğu bölgedeki kasılmalar ile meydana gelen ve oldukça şiddetli bir şekilde ağrı hissettiren bir kasılma çeşididir.

Doğum sancısını gerçek ve yalancı sancı olarak iki farklı şekilde ele almak mümkündür. Sahte doğum sancısı, gerçek doğum sancısının aksine düzensizdir, şiddeti ve yoğunluğu çok fazla değişime girmez, bazı durumlarda çok ağrılı olabilir, genellikle üst üste olmaz ve kısa sürer. Rahim ağzında yumuşamaya ne açılmaya neden olmaz. Yalancı doğum sancılarına “Braxton Hicks” adı verilir. Bu tür sancılar uzandığınızda, ılık bir duş aldığınızda yani kısacası kendinizi rahat hissettiğinizde geçerler. Aslında anneyi doğuma hazırlar niteliktedirler ve 16 haftalık gebelik dönemi sonrası yavaş yavaş görülürler.

Gerçek ve normal doğum sancısı ise düzenli kasılmaların görüldüğü, genellikle kademeli bir şekilde şiddeti ve yoğunluğu çok değişen, üst üste gelen, gittikçe sıklaşan ve uzun süreli niteliktedir. Rahim ağzında açılmayı ve yumuşamayı sağlar. Çok kısa süreli olarak durduğu görülebilir ancak kısa süre içerisinde tekrar başlaması muhtemeldir. Bu tür sancılar uzandığınızda veya bir bardak su içtiğinizde geçmezler.

Doğum Sancısının Aşamaları Nelerdir?

Doğumun sancısı 3 farklı aşamada gerçekleşir. Bunlar;

  1. Rahim ağzının açılması
  2. İtme ve doğum
  3. Plasentanın doğurulması şeklinde sıralanabilir.

Rahim ağzının açılması, doğumun başlangıç sürecidir. Bu süreçte kasılmalar sık halde değildir. Genellikle yarım saatte bir ve bir dakikalık süre uzunlukta olmak suretiyle görülür. Yavaş yavaş aşamalarla şiddetlenmeye başlar ve sıklığı da bununla birlikte artar. Sancıların sıklığı iki dakikada bir olarak değişir ve süresi de bir dakikanın üzerine çıkar. Rahim ağzı açılırken;

  • Gerilmemeye çalışın.
  • Rahatlamaya çalışın. Ilık bir duş ya da banyo rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
  • Eşinizden veya bir yakınınızdan masaj desteği alın.

İtme ve doğum, doğumun ikinci aşaması sürecidir. Rahim artık 10 santimetrelik açılmayı tamamlamıştır ve bebek kendisini doğum kanalına doğru itmeye başlamıştır. Bebeğin baş kısmı pelvik tabana ulaştığı zaman, kalın bağırsağı anüs kısmına bağlayan ve “rektum” adıyla adlandırılan kısma dayandığında anne adayı kendisini bebeği itmek istiyormuş gibi hisseder. Doğum sancısı sırasında hareket halinde olan bebek, ağrılarınızı daha da şiddetli hissedişinizin kaynağıdır. Bu süreci takiben doğumun tamamlanması ve süreci tamamen anne adayının durumuna bağlıdır. Doğum tamamlandığında ağrıların, sancıların hepsi son bulur.

Plasentanın doğurulması aşaması ise doğumdan sonra başlayacak olan sancılarla geçirilir. Plasenta, bebeğin doğmasının ardında rahim ile bağlantısını koparır ve hemen sonrasında ise yaklaşık on dakikalık süre geçtikten sonra çok sancılı ve şiddetli bir şekilde tekrar rahim kasılmaları başlar. Plasentanın tam olarak doğurulması ile birlikte doğum süreci başarılı bir şekilde tamamlanır.

Doğum Sancısı Kaçıncı Haftada Başlar?

Doğum olayı her kadın için farklıdır ama aynı zamanda her kadın için acılı - ağrılı bir süreçtir. Doğum esnasında kadının rahim bölgesinde bulunan bütün kasları çok aktif bir şekilde harekete geçip çalışmaya başlarlar. Rahim ağzında yani serviks bölgesinde gerçekleşmek üzere olan, yaklaşık 10 santimetrelik bir açılma söz konusudur. Bununla beraber bu açılma esnasında ise kadının pelvik bölgesindeki kemikleri bir arada tutmaya yarayan bütün bağlar ve kaslar aynı anda gerilecektir.

Bütün bu olguların farklı farklı yaşanacağı gibi, doğum sancısının başlama haftası da değişiklik gösterebilir. Bu sebeple doğum sancısı kaçıncı haftada başlar şeklindeki bir soruya net bir cevap da vermek mümkün olmayacaktır. Yine de bir genelleme yapılacak olursa; anne adayındaki “SAT” olarak nitelendirilen son adet tarihine göre yapılan hesaplama beklenen muhtemel doğum tarihinden yaklaşık olarak 4 hafta yani 1 ay öncesinde başlar denebilir. Bu sancılar ile bebek doğum kanalına doğru yerleşmeye başlayacak ve vücut kendisini doğuma hazır hale getirmeye çalışacaktır.

Doğum Sancısı Neye Göre Değişiklik Gösterir?

Her doğum eşsizdir ve her kadının doğum süreci farklılık gösterir. Doğum sancısı ise doğum yapacak olan kişinin içinde bulunduğu genel duruma göre farklılıklar gösterecektir.

  • Doğumun karmaşıklık düzeyine,
  • Doğumda beklenen bir anomali olup olmamasına,
  • Doğumun ne kadar süreceğine,
  • Doğum yapan kişinin ağrı eşiği düzeyine,
  • Doğum yapan kişinin genel sağlık durumuna,
  • Doğum yapan kişinin doğum ekibine olan güvenine,
  • Doğum yapacak kişinin korku seviyesine göre değişiklik gösterecek ve şiddeti de bunlara göre artacak ya da azalacaktır.

Doğum Sancısını Azaltmak İçin Uygulanabilecek Olan Yöntemler Nelerdir?

Doğum sancısını azaltmak için ya da doğum sancısı geldiğinde uygulanabilecek olan yöntemler kişiden kişiye değişiklik gösterir. Buradaki en doğru kararı verecek olan kişi hamilelik sürecinizi takip eden ve sizinle ilgili detayları bilen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı doktorunuzdur. Bu yöntemleri aşağıdaki gibi listelemek mümkündür.

  • Doğumun başlangıcı esnasında yapılabilecek şeylerin başında ev ya da hastane içerisinde sürekli yürümektir. Yürüyüş, rahim ağzındaki açılmasının daha çabuk olmasına yardımcı olacaktır.
  • Banyo yapmak bedeninizin ve psikolojinizin rahatlamasını sağlayacaktır.
  • Ağrı hissedilen bölgede, kullanımı son derece güvenli ve anne adayının vücudundaki doğal mekanizmasını ağrılarına karşı harekete geçirmeye yardımcı olacak olan TENS cihazı kullanılabilir. Bu cihaz vasıtası ile cilt üzerine çok minik elektrik akımı verilecektir ve bu akımlar da ağrının şiddetini azaltmaya yardımcı olacaktır.
  • Sancıların şiddeti iyice arttıktan sonra anne adayının omurilik bölgesinden enjeksiyonu sağlanarak uyuşturucu özelliğe sahip olan anestezik maddenin verilmesiyle birlikte bel bölgesinden aşağıdaki kısımları uyuşturacak ve hissizlik sağlayacak olan epidural uygulaması yapılabilir.
  • Sancıların şiddetini azaltmak amacıyla bacak veya kalça bölgesine iğne ile enjekte edilmek suretiyle verilen ve etkisi yaklaşık olarak 4 saat sürüp uykulu hissetmenize yardımcı olacak olan petidin uygulaması yapılabilir.
  • Anne adayına bir ağızlık yardımı ile kasılmalar esnasında sancısını ve acısını kısa süreli azaltmaya yardımcı olacak olan gaz – hava verilebilir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Doğum Sancısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Doğum sancısı kaç dakikada bir gelir?

Rahim ağzının açılması esnasında doğumun başlangıç sürecine girmiştir. Bu süreçte kasılmalar sık halde değildir. Genellikle yarım saatte bir ve bir dakikalık süre uzunlukta olmak suretiyle görülür. Yavaş yavaş aşamalarla şiddetlenmeye başlar ve sıklığı da bununla birlikte artar. Sancıların sıklığı iki dakikada bir olarak değişir ve süresi de bir dakikanın üzerine çıkar.

Ass. Dr. Samet Töken

Yalancı doğum sancısı kaç gün sürer?

“Braxton Hicks” adı da verilen yalancı doğum sancıları genellikle düzensiz seyrederler. Bu sebeple ne kadar süreceği veya nasıl bir şiddette olacağı ile ilgili olarak net bir bilgi vermek doğru değildir. Genelleme yapılacak olur ise; 1 saat ile 1 gün arasında sürebilir demek mümkündür.

Ass. Dr. Samet Töken

Nişan gelmeden doğum sancısı başlar mı?

Nişan, halk arasında kullanılan bir tabirdir. Tıbbi olarak nitelenecek olursa, kadınlarda rahimin ağız bölgesinde bulunan ve dışarısı ile temasını kesen bir tür koruyucu – tıkaç niteliğinde olduğunu söylemek mümkündür. Mukuslu ve kanlı bir tabaka halinde olan nişan, doğum sancıları başlamadan önceki süreçte iki – üç gün öncesinde ya da doğum sırasında da gelebilir. Yani, nişan gelmeden doğum sancısı başlar demek mümkündür.

Ass. Dr. Samet Töken

Doğum sancısında bebek hareket eder mi?

Doğum sancısı ve doğum esnasında bebeğin anne rahmi içerisindeki pozisyonunu rahim kanalına girerek değiştirmesi ve kendini doğum pozisyonuna uygun hale getirmesi gerekmektedir. Bu sebeple bebek anne adayım doğum sancısı çekerken çeşitli hareketler yaparak, özellikle baş bölgesini pelvik kemik yapısı içerisinde bulunan doğum kanalına sokmak için çabalayacaktır. Bu süreç bebek için de anne için de yorucu bir süreçtir ve sancının daha da artarak hissedilmesine neden olur.

Ass. Dr. Samet Töken

Doğum sancısı nereden başlar?

Doğum sancısı ilk olarak anne adayının karın bölgesinden başlar ve sırt bölgesine doğru yayılır. Bazı durumlarda ise bunun tam tersi olarak anne adayının sırt bölgesinden başlayıp karın bölgesine doğru yayıldığı da görülmektedir. Anne adayının yaşadığı doğum sancıları, genellikle hafif kramplar halinde başlayıp daha da şiddetli kramplara dönüşerek devam eder.

Ass. Dr. Samet Töken

Doğum sancısı belden mi başlar?

Hayır, doğum sancısı genellikle anne adayının karın veya sırt bölgesinden başlar. Bu ağrılar hafif kramplar şeklinde başlarken, ilerleyen süre içerisinde şiddetli kramplara dönüşür. Fakat bu kramplar da bel bölgesinde doğru oluşan yoğun haldeki bir baskıya neden olur. Bu baskı, kadınların menstrüasyon – adet döneminde yaşadıkları sancıdaki haliyle benzerlik gösterir.

Ass. Dr. Samet Töken

Doğum sancısı neye benzer?

Normal doğum yapan kadınlar tarafından doğum sancısı kadınların menstrüasyon – adet dönemi öncesinde ve o dönem esnasında yaşadığı dönemsel ağrıların şiddetli haline benzetilmektedir. Genellikle hafif kramplar şeklinde başlayan ağrılar – sancılar, daha da şiddetini arttırarak devam eder.

Ass. Dr. Samet Töken

Doğum sancısı gelmesi için neler yapılmalıdır?

Doğum sancısı normal şartlar altında anne karnındaki bebek gelişimini tamamladıktan sonra doğal bir şekilde başlar. Gelişim tamamlandıktan sonra doğal bir şekilde doğum başlamamış ise suni sancı yöntemiyle anne adayına oksitosin hormonu verilebilir. Bu hormon sayesinde rahim ağzında açılmalar, sancı ile birlikte meydana gelecek ve doğum eylemi başlayacaktır.

Doğum sancısının gelmesini tetikleyici bazı eylemler de vardır.

  1. Eşinizden özellikle sırt bölgenize ve karın bölgenize yoğunlaşarak masaj yapmasını isteyin. Böylelikle bedeniniz rahatlayacak ve doğum sancılarınızın gelmesi için salgılanması gereken oksitosin hormonu daha rahat salgılanacaktır.
  2. Partnerinizle seks yapın. Gebelik sürecinizi takip eden doktorunuz tarafından bu konuda herhangi bir uyarı almadıysanız, orgazm esnasında oksitosin hormonu salgılanacak ve böylelikle rahim ağzında beklenen açıklık daha kolay bir şekilde oluşacaktır. 
  3. Göğüs bölgenize ılık bir havlu koyun ve bir süre bekledikten sonra meme uçlarınıza masaj yapın. Süt verme yani emzirme ile benzerlik gösterecek olan bu eylem, kan dolaşımı sisteminizde oksitosin hormonunun salgılanmasını sağlayarak doğum eylemini tetikleyecektir.
  4. Yürüyüş yapın. Yürüyüş esnasında bedeniniz hareket halinde olacağı için doğum eylemini rahatlatacak şekilde açılmalar sağlayabilir.
  5. Ilık bir duş alın. Bu sayede bedeniniz rahatlayacak ve doğum eylemine sizi hazırlayacaktır.
  6. Bitki çayı ile bedeninizi rahatlatmaya çalışın. Papatya çayı gibi gebelik döneminde de tüketilebilen, güvenli olan bitki çaylarından içerek kendinizi doğuma hazırlayabilirsiniz.
Ass. Dr. Samet Töken

Doğum sancısı ne kadar sürer?

Doğumun ve doğum sancılarının ne kadar süreceği kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Halk arasında, genellikle genetik bir özellik olarak nitelendirilir. Bazı kadınlar doğum sancısını çok az süre çekerlerken, bazı kadınlar ise çok uzun süre doğum sancısına maruz kalırlar.

Rahimin kasılmasına bağlı olarak “serviks” olarak adlandırılan rahim ağzının açılarak kendisini doğuma hazır hale getirmesi, genellikle ilk gebeliklerde oldukça uzun sürecektir. 10 santimetrelik bir açılma, birçok kadında yaklaşık olarak bir tam gün sürer. İlk gebelik sonrasında ise bedeniniz bu duruma daha önce maruz kaldığı için, bu sefer daha kolay bir açılma yaşanacaktır ve haliyle de daha kısa sürecektir.

Ass. Dr. Samet Töken

Doğum sancısı ile adet sancısı benzerlik gösterir mi?

Kadın bireyler her ay düzenli olarak menstrüasyon dönemi geçirirler. Halk arasında “adet dönemi”, “regl dönemi” gibi isimlerle adlandırılan menstrüasyon döneminin ilk günleri bazı kadınlar için dayanılmaz şiddetteki ağrılar, sancılar ile geçer. Bu sebeple bazı kadınlar adet döneminde görülen sancılar ile doğum sancısını birbirine oldukça benzetirler. Bazı kadınlarda ise durum bunun tam aksidir. Doğum sancısının bambaşka bir halde gerçekleştiğini dile getirirler.

Ass. Dr. Samet Töken

Doğum sancısı nasıldır, nasıl bir ağrıdır?

Doğum sancısı düzenli bir şekilde kasılmaların görüldüğü, kademe kademe şiddetlenerek yoğunlaşan, peş peşe ardı arkası kesilmeden gelen, süre ilerledikçe daha da sıklaşan, uzun süren bir ağrıdır. Bu ağrının temelinde ise oksitosin hormonu yatmaktadır. Bu hormon salgılanarak rahimi doğumun gerçekleşmesi için uyarana maruz bırakır.

Ass. Dr. Samet Töken

Doğum sancısı NST cihazında kaç olarak görülmelidir?

NST cihazı üzerinde şiddeti yüzde 40 ve daha üstü olan gebelik dönemindeki sancılar, 20 dakika içerisinde 3 kereden fazla bir şekilde gerçekleşiyorsa doğum sancıları başlamış demektir. Bedeniniz artık kendisini doğuma hazır hale getirmeye çalışıyor denebilir.

Ass. Dr. Samet Töken

Doğum sancısı vücudun hangi bölümlerinde hissedilir ve nasıl başlar?

Doğum sancısı genellikle birçok kadında ilk olarak karın bölgesinde hissedilmeye başlar. Hafif kasılmalar şeklinde kendini gösterir. Sonrasında ise sırt bölgesinin alt kısımlarında hissedilir, düşünülenin aksine bel bölgesinden başlamaz ama sırt bölgesinin alt kısımlarındaki ağrıyı takiben bel bölgesinde şiddetlenerek devam eder. Bazı kadınlarda doğum sancısı bacaklara vurur, kasılmalar ve ağrı hissiyle kendisini bu bölgede de hissettirir.

Ass. Dr. Samet Töken

Doğum sancısı nerede olur?

Doğum sancısı ilk olarak anne adayının karın bölgesinden başlar ve sırt bölgesine doğru yayılır. Bazı durumlarda ise bunun tam tersi olarak anne adayının sırt bölgesinden başlayıp karın bölgesine doğru yayıldığı da görülmektedir. Anne adayının yaşadığı doğum sancıları, genellikle hafif kramplar halinde başlayıp daha da şiddetli kramplara dönüşerek devam eder. Anne adayının bacak bölgesinde de baskıya bağlı olarak sancıların olumsuz etkisi görülebilir.

Ass. Dr. Samet Töken

33.,34., 35., 36. haftalık gebelikte sancı nasıldır?

Gebeliğin son trimester dönemine yani son üç aylık dönemine gelen bu haftalarda sancı görülmesi, anne adayının dokularının ve eklemlerinin yumuşamasına, yumuşama ile birlikte gevşemesine bağlı olarak görülmektedir. Genellikle bu haftalarda görülen sancılar “Braxton Hicks” adı verilen yalancı doğum sancılarıdır. Anne bedenini gerçek sancılara ve doğuma hazırlayıcı niteliktedir. Çok sık olması halinde tehlike teşkil edebilir. Bu sebeple gebelik sürecini takip eden doktor ile anne adayının bu konu ile ilgili olarak iletişimde kalması gerekli ve önemlidir.

Ass. Dr. Samet Töken

Doğum sancısı kaç dakikada bir gelir?

Doğum sancıları başlangıçta 20 dakika kadar uzun aralıklı bir şekilde meydana gelecektir. Sonrasında ise şiddeti artarken sıklığı ise ters orantılı bir şekilde azalma gösterecektir. 20 dakika kadar uzun aralıklarla başlayan sancılar 5 dakikalık aralıklara düştüğü taktirde, doğum eylemi gerçekleşmeye başlamış olacaktır. Doğum eyleminin sonuçlanmasına yakın bir zamanda ise sancılar bir buçuk dakika ile yarım dakika arasındaki sıklıkla hissedilir hale gelecektir.

Ass. Dr. Samet Töken

Doğum sancısı kaç dakikada bir gelir?

Doğum sancıları başlangıçta 20 dakika kadar uzun aralıklı bir şekilde meydana gelecektir. Sonrasında ise şiddeti artarken sıklığı ise ters orantılı bir şekilde azalma gösterecektir. 20 dakika kadar uzun aralıklarla başlayan sancılar 5 dakikalık aralıklara düştüğü taktirde, doğum eylemi gerçekleşmeye başlamış olacaktır. Doğum eyleminin sonuçlanmasına yakın bir zamanda ise sancılar bir buçuk dakika ile yarım dakika arasındaki sıklıkla hissedilir hale gelecektir.

Ass. Dr. Samet Töken