Gebelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı

Bebeğin büyümesi ve başının artık baskı yapmaya başlaması ile birlikte anne adaylarında kuyruk sokumu ağrısı meydana gelmektedir. Blokai, iğne ve ağrı kesiciler tedavi kullanılan yöntemlerdendir.

Gebelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı Nedir?

İnsanların leğen kemiği bölgesinde; kalın bağırsağın son kısımları, mesane, yumurtalık, rahim, sinirler, kaslar, ince bağırsak ve lenf damarları yer almaktadır. Fakat hamilelik ile birlikte bu bölgeye fetüs de eklenerek tüm sistemin çalışması büyük bir değişime uğramaktadır. Bebeğin büyümesi ve başının artık baskı yapmaya başlaması ile birlikte anne adaylarında kuyruk sokumu ağrısı meydana gelmektedir. Genellikle hamileliğin 4 - 6. Aylarında yaşanmaya başlanan bu ağrı, anne adaylarının hayat kalitesini de son derece düşürmektedir.

Gebelikte kuyruk sokumu ağrısının bebeğin büyümesi ile doğrudan ilgisi olmasına rağmen, bu sorunun altında farklı nedenler de bulunabilir. Normal bir ağrı olarak kabul edilse de geçmeyen ve anneyi son derece zorlayan durumlarda muhakkak bir doktora gidilmesi gerekmektedir.

Gebelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı Belirtileri

Hamilelik döneminde yaşanan kuyruk sokumu ağrısının çok belirgin belirtileri vardır. Bu problemde görülen en genel belirtiler ise şu şekildedir;

  • Yürüme, oturma ve yatma pozisyonlarında iken annenin kuyruk sokumunda ağrı yaşaması 
  • Oturup kalkarken kuyruk sokumunda batma yaşanması 
  • Hiçbir aktivite yapılmasa da kuyruk sokumunda bıçak batma hissinin olması 
  • Büyük tuvaleti yaparken kuyruk sokumunda meydana gelen ağrı

Yukarıda sözü geçen belirtiler, hamileliğin ilerleyen dönemlerinde görülmesi normal karşılanan belirtilerdir. Bu belirtilerin geçmemesi ve şiddetinin sürekli olarak artması hâlinde muhakkak bir doktora başvurulması önerilmektedir.

Gebelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı Nedenleri

Kuyruk sokumu ağrısı, farklı şiddetlerde olmak ile birlikte hemen hemen tüm hamile kadınlarda görülebilmektedir. Genellikle gebelik döneminin 4 ile 6. ayında başlayan bu ağrıların birbirinden farklı nedenleri bulunabilmektedir.

Bu nedenler ise şu şekildedir;

  • Hamilelik döneminde anne adaylarının vücudunda farklı hormonlar salgılanmaya başlar. Relaksin hormonu da annenin daha rahat ve kolay bir şekilde doğum yapabilmesini sağlar ve bunu yapabilmek için bağları gevşetir. Bağların gevşemesi ile birlikte vücut ağırlığı kemiklerin üzerine de baskı oluşturmaya başlar. Tüm bunların sonucunda ise annelerin kuyruk sokumunda bir batma ve ağrı hissi yaşanmaktadır. 
  • Bebeğin gün geçtikçe daha da büyümesi ile birlikte annenin leğen kemiğinde değişiklikler meydana gelmekte ve bu da ağrının oluşmasına sebep olmaktadır.
  • Annenin bu dönemde kilo almaya başlaması ile birlikte beden ağırlığının kemiklere çok daha baskı yapması sonucunda kuyruk sokumu ağrısı yaşanmaktadır.
  • Hamilelik döneminin öncesinde yaşanan kuyruk sokumu problemleri, bu bölge üzerine düşme ya da kaza geçirme gibi faktörler de hamilelik döneminde kuyruk sokumu ağrısı yaşanmasının nedenlerindendir. 
  • Hamilelik döneminde yaşanan en yaygın problemlerden bir diğeri olan kabızlık da bu dönemde kuyruk sokumu ağrısına sebep olmaktadır. 

Gebelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı Teşhisi

Hamilelik döneminde meydana gelen kuyruk sokumu ağrısının teşhisi için öncelikle doktorlar tarafından herhangi bir çatlak ya da kırık olup olmadığını tespit edebilmek için ilk olarak el ile muayene uygulamaları yapılmaktadır.

Hamilelik döneminde röntgen çekilmesi, bebeğe zarar verebileceğinden dolayı çok fazla tercih edilmemektedir. Fakat ağrının geçmemesi ve annenin dayanamayacak noktaya gelmesi durumunda, kuyruk sokumunda bir çatlak ya da kırık olup olmadığının tespiti için doktorlar tarafından bir defaya mahsus olmak şartıyla röntgen istemesi de mümkündür. Yapılan muayeneler doğrultusunda uygun tedavi yöntemlerine başlanmaktadır.

Gebelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı Tedavisi

  • Egzersiz Programı: Hamilelik döneminde yaşanan kuyruk sokumu ağrısının tedavisi için doktorlar tarafından öncelikle bir egzersiz programı önerilmektedir. 
  • Blokaj Tedavisi: Kuyruk sokumu bölgesinde ağrının çok şiddetli olması ve anne adayının hayat kalitesinin düşmesi durumunda blokaj adı verilen kuyruk sokumu iğnesi tedavisi de uygulanabilmektedir. Ameliyathane ortamında ve anne adayına lokal anestezi uygulanarak yapılmaktadır. Kuyruk sokumu iğnesi, özel bir teknik ile kuyruk sokumundaki sinir uçlarına iğne girilmesi ve geçici bir süre için bu sinirlerin uyuşturulması için ilaç verilmesi temeline dayanmaktadır. Yaklaşık olarak 15 dakika kadar süren bu işlem, alerjik reaksiyon dışında herhangi bir tehlikeye yol açmamaktadır.
  • Krem ve İlaç Tedavisi: Blokaj tedavisinin yanı sıra ağrı kesici kremler ve gebelik döneminde kullanılması uygun görülen ağrı kesici ilaçlar da doktorlar tarafından verilebilmektedir.

Gebelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı Tedavi Edilmezse

Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı, normal karşılanan ve çoğu anne adayında görülen bir problemdir. Tedavisi son derece kolay olmasına rağmen, ilerlememesi ve annenin hayat kalitesini daha da düşürmemesi açısından tedavi edilmesi şarttır. Bu problemin altında yatan farklı bir neden (kırık, çatlak ve tümör gibi) olması ve bu durumun fark edilmemesi durumunda hem bebeğin hem de annenin hayatı tehlikeye girebilmektedir.

Gebelikte Kuyruk Sokumu Ağrısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte yaşanan kuyruk sokumu ağrısı için anne adaylarının günlük aktivitelerinde daha yavaş ve sakin hareketlerde bulunması önerilmektedir. Bu ağrıların yaşanması durumunda ılık bir banyo yapmak da oldukça iyi gelmektedir. Ayrıca ortası delikli yastıklar kullanmak, ortopedik ayakkabılar kullanmak, lif açısından zengin besinler tüketmek, bol su içmek ve doktor kontrolünde bir egzersiz düzenini uygulamak da kuyruk sokumu ağrısını hafifletmektedir. Yoga, pilates, yüzmek ve yürüyüş yapmak da bu kapsamda en çok önerilen egzersiz türleri arasında yer almaktadır.

Gebelikte Kuyruk Sokumu Ağrısına Ne İyi Gelmez?

Hamileliğin ilk aylarında kuyruk sokumu ağrısı yaşanıyorsa, anne adaylarının ani hareketlerde bulunmasından kaçınması gerekmektedir. Ani hareketler, uzun süreli hareketsizlik, lif içeriği olmayan besinler ve yetersiz su içmek gibi faktörler bu ağrıya iyi gelmemektedir.

Gebelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Hamilelikte yaşanan kuyruk sokumu ağrısının dayanılmaz bir hâl almaya başlaması ve şiddetini giderek arttırması durumunda doktora gidilmesi gerekmektedir. Bu gibi bir problem yaşanması durumunda ortopedi, kadın hastalıkları doktoru ya da genel cerrah doktorlarına gidilebilmektedir. Yaşanan ağrının durumu ve nedenine göre birimler arasında yönlendirme yapılabilmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Gebelikte Kuyruk Sokumu Ağrısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kuyruk sokumu ağrısı hamilelik belirtisi mi?

Kuyruk sokumu ağrısının birbirinden farklı belirtisi ve nedeni bulunmaktadır. Fakat hamile olmayan kişilerde, kuyruk sokumu ağrısının yaşanmasının çok daha farklı sebepleri olabilmektedir. Bu sebeple de yaşanan bu ağrı ile hamilelik arasında doğrudan bir ilişki bulunmamaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı ne zaman başlar?

Hamilelik döneminin en yaygın problemlerinden biri olan kuyruk sokumu ağrısı, genellikle ilk 4. veya 6. ayda kendini göstermeye başlamaktadır. Ayrıca bebeğin büyümesi ve doğumun yaklaşması ile birlikte bebeğin baskı yapmaya başlaması ile birlikte anne adaylarının kuyruk sokumunda bir ağrının yaşanması oldukça normaldir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı nasıl geçer?

Hamilelikte yaşanan kuyruk sokumu ağrısı için bir doktora gidilmiş ise, öncelikli olarak doktor tarafından uygun görülen tedavi yönteminin uygulanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra, doktor onayından geçmesi şartı ile birtakım önerilerin de dikkate alınması durumunda bu ağrının hafifletilmesi mümkündür.

Uzun süre oturmak zorunda kalan anne adayları için, ortası delikli olan simit şeklindeki yastıkların üzerine oturmaları önerilmektedir. Özellikle bu ağrıların yaşandığı dönemlerde topuklu ayakkabıdan uzaklaşmak, ortopedik ayakkabılar kullanmak, lifli beslenmek ve bol su tüketmek de bu ağrıların geçmesi için oldukça etkilidir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı normal doğuma engel mi?

Hamilelik döneminde kuyruk sokumu ağrısının yaşanması, doktorlar tarafından normal karşılanmaktadır. Bu sürecin normal ağrılarından biri olması sebebi ile de hamilelikte kuyruk sokumu ağrısının yaşanmasının normal doğuma bir engeli bulunmamaktadır. Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken husus, bu ağrının kaynağıdır. Kuyruk sokumunda bir çatlak, tümör veya fıtık gibi bir durumun söz konusu olması durumunda doktorlar tarafından yapılan tetkikler ve muayeneler doğrultusunda doğumun gidişatına karar verilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker