Genel Cerrahi Makaleleri
Meme iltihabı olarak da bilinen mastit, daha çok emziren kadınlarda, memede kızarıklık, ağrı, şişlik görülmesidir. Antibiyotik tedavisi uygulanarak iyileşme gösterir.
Bağırsak zarında çeşitli nedenlerden dolayı sağlık yapısının bozulması, bağırsak iltihabına neden olur. İltihabın durumuna göre tedavi yöntemleri değişkenlik gösterir.
Mantar hastalığı genellikle deri, tırnak ve kıl yapısı gibi keratin içeren dokulara yerleşir. İlk uygulanacak tedavi mantar enfeksiyonuna sebep olan nedenin ortadan kaldırılmasıdır.
Bağırsak düğümlenmesi (İnvajinasyon), bağırsak parçasından birinin kendinden sonra gelen parçanın içine girmesi olup, tedavisinde ilk öncelik oluşan tıkanıklığı çözmektir.
Hodgkin lenfoma hastalığı, lenfositlerin mikroplara karşı direnç gösterememesi olup kanseri tamamen yok etmek üzere uygun olan tedavi yöntemi uygulanır.
Dahiliye ve genel cerrahi bölümleri ortak noktada buluşsalar da aslında farklı tıp branşlarıdır. Dahiliye bölümünü ve genel cerrahi bölümünü birbirinden ayıran en büyük fark, dahiliyenin ameliyat yapmıyor oluşudur. Dahiliye bölümü medikal tedavi yaparken, genel cerrahi bölümü ameliyatla tedavi yapar.
Bir hasta ilk olarak dahiliye bölümüne gitmelidir. Orada hastanın tetkikleri yapılır ve bir teşhis konulur. Eğer kişinin hastalığı sadece medikal tedavi ile düzelebilecek bir hastalıksa dahiliye bölümü gerekli tedaviyi uygular. Ancak eğer kişide tümör vb. hastalıklar saptanırsa hasta genel cerrahi bölümüne yönlendirilir ve cerrahi tedaviler uygulanır.
Varisler, toplardamarlarda bulunan kapakçıkların bozulması ile beraber aşağı doğru kan kaçağı olması sonucunda oluşur. Bazen damarların içindeki pıhtılar ameliyat sırasında koparak kalp, beyin ya da akciğer gibi hayati organlara giderek tıkanmaya sebep olabilmektedir. Varis tedavisinin doğru yapılabilmesi için damarlar hakkında detaylı bilgiye sahip olmak önemlidir. Bu yüzden varis tedavisi, kalp ve damar cerrahisi bölümü tarafından gerçekleştirilmektedir.