Hamilelikte Şeker

Hamilelik döneminde şeker yükselmesi ya da düşmesi hem bebek hem de annenin sağlığı açısından büyük bir risk taşımaktadır. Diyet listesi, egzersiz programı ve ilaç tedavisi ile tedavi uygulanabilmektedir.

Hamilelikte Şeker Nedir?

Kadınlar, hamilelik dönemindeyken normal hayatlarında karşılaşmadıkları hastalıklar ile karşı karşıya kalabilmektedir. Hamilelikte şeker de birçok kadında görülebilen ve hamilelik döneminde ortaya çıkan hastalıklardan biridir. Bu dönemde şeker yükselmesi ya da düşmesi hem bebek hem de annenin sağlığı açısından büyük bir risk taşımaktadır. Bu sebeple de anne adaylarının düzenli olarak kontrollerini yaptırmaları ve gebelikte şeker belirtileri görmeleri durumunda zaman kaybetmeden doktorları ile iletişime geçmeleri son derece önemlidir.

Hamilelikte Şeker Nedenleri Nelerdir?

Hamilelikte şeker yükselmesi ve düşmesinin farklı nedenleri vardır. Bu nedenler aşağıdaki gibi gruplandırılmaktadır:

Hamilelikte şeker yükselmesi nedenleri:

Hamile kalmadan önce şeker yükselmesi problemi yaşamayan anne adayları, hamilelik döneminde de yüksek şeker ile karşılaşabilmektedir. Hamilelikte şeker yükselmesinin nedenleri şu şekildedir;

  • Hamilelikte salgılanan hormonlar 
  • Plasentanın, annenin kanında glikoz birikimine sebep olması
  • Pankreasın yeterli çalışmaması 

Hamilelikte şeker düşüklüğü nedenleri:

Hamilelik döneminde yüksek şeker kadar düşük şekerin de çok sayıda riski bulunmaktadır. Doğru ve etkili bir tedavinin uygulanabilmesi için öncelikle yaşanan bu şeker düşüklüğünün nedenlerinin belirlenmesi gerekmektedir. Hamilelikte düşük şekerin nedeni şu şekildedir;

  • Hamilelik döneminde salgılanan hormonların, insülinin salgılanması ve etkisini değiştirmesi

Hamilelikte Şeker Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte şeker belirtileri, düşüklüğe ve yüksekliğe bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Hamilelik sürecinde her iki durumun da belirtileri takip edilmeli ve görülmesi halinde zaman kaybetmeden uzman doktorlara başvurulmalıdır.

Hamilelikte Şeker Yükselmesi Belirtileri

Gebelikte şeker yükselmesi, birtakım belirtiler ile kendini göstermektedir. Anne adaylarının aşağıdaki belirtileri kendisinde görmesi durumunda zaman kaybetmeden doktora gitmesi son derece önemlidir. Hamilelikte yüksek şeker belirtileri şu şekildedir;

  • Annede susuzluk hissiyatı 
  • Hızlı kilo kaybı
  • Normalden daha fazla yemek yeme isteği 
  • Normalden daha fazla idrara çıkma
  • Annede görülen sürekli halsizlik ve yorgunluk

Yukarıda yer alan belirtiler, genellikle anne adayında yüksek şeker olduğuna işaret etmektedir.

Hamilelikte Düşük Şeker Belirtileri 

Hamilelik döneminde genellikle yüksek şeker görülse de şekerin düşmesinin görülmesi de azımsanmayacak seviyededir. Hamilelikte şeker düşmesi, tıpkı yükselmesi kadar tehlikelidir. Şeker düşüklüğünün belirtileri aşağıdaki gibidir.

Hamilelikte düşük şekerin hafif belirtileri;

  • Cilt renginin soluklaşması
  • Kalpte çarpıntı
  • Bulantı 
  • Terleme ve titreme 

Hamilelikte düşük şekerin orta şiddette belirtileri;

Hamilelikte düşük şekerin ağır belirtileri;

  • Bayılma
  • Şuur kaybı
  • Şoka girme
  • Konvülsion ve kasılmalar 

Bu belirtilerden bir ya da birkaçının görülmesi durumunda anne adaylarının zaman kaybetmeden bir doktora gitmesi önerilmektedir.

Hamilelikte Şeker Teşhisi

Hamilelik döneminde annede diyabetin varlığını teşhis edebilmek için şeker yüklemesi yapılmaktadır. “50 gr. Glukoz Tarama Testi” adı verilen şeker yüklemesi, hamileliğin 24 ile 28. haftaları arasında uygulanmaktadır.

  • 1 bardağın içerisinde yer alan 50 gram glukoz anne adayına verilir.
  • Gebelikte şeker testi kapsamında, 1. saatin sonunda anne adayının kan şekeri değerine bakılmaktadır. 
  • Hamilelikte şeker yüklemesi normal değerleri maksimum 140 mg/dL’dir. 140 mg/dL ve daha yüksek ise bu sefer “Oral Glukoz Tarama Testi” uygulanmaktadır. 
  • Bu test ile 1 bardak su içerisinde 100 gram glukoz yer almaktadır. 
  • Anne adayına verilen bu 100 gram glukoz içerikli suyun ardından 3 saat sonra yeniden annenin kan şekeri ölçülmektedir. Bu test sonrasında elde edilen değerler ile kesin tanı koyulabilmektedir. 

Gebelikte şeker yükleme testi fiyatı, her hastanede farklılık gösterebilmektedir. Bu sebeple de uygulama ile ilgili detayları ve bu testin fiyatı için ailelerin hastaneler ile iletişime geçmesi önerilmektedir.

Hamilelikte Şeker Tedavisi

Hamilelikte şeker yükselmesi ve şeker düşüklüğü için uygulanan tedavi yöntemleri farklılık göstermektedir.

Hamilelikte Şeker Yüksekliği Tedavisi 

Yapılan glukoz testleri sonrasında anne adayında gebelikte şeker teşhisi konulmuşsa, gerekli tedavi yöntemleri uygulanmaya başlanmaktadır.

  • Diyet Listesi: Hamilelikte şeker diyeti listesi uygulanarak uygun besinlerin gün içinde tüketilmesi sağlanmaktadır. Bu durum neticesinde anne adayının şeker seviyesi ortalama düzeyde tutulmaktadır.
  • Egzersiz: Şeker değerlerinin ortalama düzeyde tutulması amacıyla annenin yürüyüş ve birtakım basit egzersizler yapması gerekmektedir.
  • İlaç Tedavisi: Bu kapsamda anne adayına, diğer şeker hastalarında olduğu gibi ağızdan alınan şeker ilacı verilmemektedir. Şeker ilacının bebeğin sağlığı üzerinde etki göstermemesi için uygun dozda kullanılması gereklidir. Ayrıca ilaçların uygunluğu kadın doğum uzmanları tarafından da onaylanmalıdır. İlaç tedavisine ek olarak insülin tedavisi de uygulanmaktadır.

Hamilelikte Düşük Şeker Tedavisi 

Hamilelik döneminde kontrol altına alınmayan şeker düşüklüğü, annenin hipoglisemik şok yaşamasına ve dolayısıyla hayatını kaybetmesine yol açabilmektedir. Bu gibi durumların yaşanmaması için muhakkak tedavi edilmesi gerekmektedir. Hamilelikte şeker düşüklüğünde uygulanan en yaygın tedaviler şu şekildedir;

  • Hamilelikte şeker düşüklüğü için genelde anne adayına kana hızla karışan şekerli sıvılar ya da yiyecekler verilmektedir. 
  • Anne adayı eğer hipoglisemik şoka girmişse, annenin damar yolu açılarak kontrollü bir şekilde şekerli serum verilmektedir. 
  • Anne adayının gün içerisinde şeker düşüklüğü yaşamaması için uygun diyet listesi hazırlanmalıdır. Anne adayı böylelikle ihtiyaç duyduğu şeker miktarını gün içinde tükettiği besinlerle karşılamaktadır.

Gebelikte Şeker Yüksekliği Varsa Nasıl Beslenmeli?

Anne adayına eğer gebelik döneminde şeker hastası teşhisi konulmuş ise, bu kapsamda gerekli tedavilerin uygulanması gerekmektedir. Şeker diyeti, uygulanan tedavinin oldukça önemli bir bölümünü kapsamaktadır.

Hazır gıdalar, şerbetli tatlılar, gazlı içecekler, beyaz undan yapılan yiyecekler ve bu gibi şekeri yükselten besinlerden uzak durulması gerekmektedir. Gebelikte şekeri olan anne adaylarının daha çok sebze ve protein ağırlıklı beslenmesi, karbonhidratı ise sağlıklı besinlerden alması önerilmektedir.

Hamilelikte Şeker için Hangi Doktora Gidilir?

Hamilelik döneminde, düşük ya da yüksek şeker için yukarıda yer alan belirtilerden bir ya da birkaçının görülmesi durumunda zaman kaybetmeden doktora gidilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda kadın doğum ya da dâhiliye uzmanına gidilebilmektedir. Gerekli görülmesi durumunda uzman doktorlar, farklı birimlere yönlendirebilmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte Şeker ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte şeker yüklemesi ne zaman, hangi haftada yapılır?

Hamilelik döneminde şeker yüklemesi genellikle 24 ve 28. haftalar arasında yapılmaktadır. Gebelikte şeker yüklemesi için net tarih, doktorun yaptığı muayeneler sonucunda verilmektedir. Bu yükleme sonrasında annedeki şeker değerleri yine doktor tarafından incelenerek gerekli tedavi sürecine başlanmaktadır. Belirli aralıklarla gebelikte şeker ölçümü yapılarak anne adayının sağlığı kontrol altına alınmaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte şeker yüklemesi nasıl yapılır?

Hamileliğin 24-28. haftaları aralığında uygulanan şeker yüklemesi testi, 1 bardak içerisinde bulunan 50 gram glukozun anne adayına verilmesiyle başlar. Glukozun tüketilmesinin ardından 1 saat sonra, anne adayının kan şekeri düzeyi değerlendirilir. Bu sayede gebelikte diyabet için önlem alınmaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte şeker kaç olmalı, kaç olursa tehlikelidir?

Hamilelik döneminde anne adaylarının kan şekeri değerinin 70 mg/dL olması beklenmektedir. Bu değerin altında olan kan şekeri, anne adayının hipoglisemi yani düşük şekeri olduğunu göstermektedir. Aynı şekilde kan şekeri eğer bu değerden daha yüksek olursa anne adayında yüksek şeker olduğu söylenebilmektedir. Yüksek veya düşük şeker hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından son derece tehlikelidir.

Dr. Hande Erölmez

Gebelikte şeker yüklemesi yapılmalı mı, yapılmazsa ne olur?

Anne adayında şeker hastalığının olup olmadığını anlamanın en doğru yolu, şeker yüklemesidir. Tedavi edilmeyen şeker hastalığı hem annenin hem de bebeğin hayatını tehlikeye atabilmektedir. Bu sebeple de gebelikte şeker yüklemesi yapılması doktorlar tarafından önerilmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte şeker yüklemesi neden yapılır?

Gebelikte yapılan şeker yüklemesi, anne adayında yüksek şeker olup olmadığını teşhis edebilmek amacı ile yapılmaktadır. Uzman doktor tarafından yapılması gereken şeker yüklemesi, doğru bir tedavinin uygulanabilmesi açısından son derece önemlidir.

Dr. Hande Erölmez

Gebelikte şeker yüklemesi zararlı mı? Hamilelikte şeker yüklemesi bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte şeker yüklemesi yaptıranlar, bu test sonrasında normal hayatlarına geri dönebilmektedir. Hamilelikte şeker yüklemesinin zararları konusunda anne adayları büyük bir endişe duymaktadır. Fakat yapılan araştırmalar doğrultusunda bu testlerin herhangi bir zararının olmadığı ortaya koyulmaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Gebelikte şeker yüklemesi aç karnına mı yapılır?

Hamilelikte yapılan şeker testinde, anne adayının aç ya da tok olmasının bir önemi bulunmamaktadır. Şeker yüklemesi testine ek olarak farklı bir tahlil yapılması gerekiyor ise uzman doktor tarafından anne adayına gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Gebelikte şeker kaç olursa bebeği etkiler?

Gebelik döneminde anne adayının açlık kan şekeri (12 saatlik yemek yememe sonrasında) değerinin 60-90 mg/dL olması beklenmektedir. Tokluk kan şekerinin ise 120-130 mg/dL arasında olması beklenmektedir. Bu değerlerin altında ya da üstünde olan kan şekeri değerleri hem bebeğin hem de anne adaylarının sağlığını tehlikeye atabilmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte şeker diyeti nasıl olmalı?

Gebelikte şeker teşhisi konulan anne adaylarına, kadın doğum doktoru ve uzman diyetisyen kontrolünde bir diyet listesi verilmektedir. Bu diyet listesi, anne adayının hamilelik dönemi ve durumuna göre özel olarak hazırlanmalıdır. Hazırlanan şeker diyeti listesinde çikolata, beyaz un ile hazırlanan yiyecekler, şerbetli tatlılar ve gazlı içeceklerin tüketimi genellikle yasaklanmaktadır. Daha çok sebze ve protein ağırlıklı olan bu diyet listesinde, aynı zamanda sağlıklı karbonhidratlar yer almaktadır. Hamilelikte şeker düşüren yiyecekler olan tam tahıllı yiyecekler, kepekli makarna, kepekli pirinç, yulaf ve buğday gibi besinlerin tüketilmesine özen gösterilmesi gerekmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte şeker düşüklüğü bebeğe zarar verir mi?

Gebelikte şeker yükselmesi kadar şeker düşüklüğü de son derece tehlikeli hastalıklardır. Anne adayında görülen şeker düşüklüğü, tedavi edilmemesi kapsamında bebeğin anne karnında ölmesine sebep olabilmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte şeker hastalığı bebeğe zarar verir mi?

Hamilelik döneminde şeker hastalığı oldukça yaygın bir şekilde görülmektedir. Kontrol altına alındığı takdirde hem annenin hem de bebeğin sağlığı da koruma altında olmaktadır. Hamilelikte şeker hastalığının bebeğe zararları oldukça fazla olmak ile birlikte tedavi edilmemesi durumunda bebeğin anne karnında ölmesine de sebep olabilmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte şeker yüklemesi zorunlu mu? Hamilelikte şeker yüklemesi gerekli mi?

Hamilelikte şeker yüklemesi yapılması doktorlar tarafından zorunlu tutulmamaktadır. Fakat bu dönemde şeker hastalığının meydana gelmesi ve tedavi edilmemesi hem annenin hem de bebeğin hayatını riske atmaktadır. Bu sebeple de hamilelikte şeker yüklemesi yapılması gereklidir ve uzmanlar tarafından da önerilmektedir.

Dr. Hande Erölmez