Kedi Tırmığı Hastalığı

Kedi tırmığı hastalığı, yavru kedinin ısırması ya da tırmalaması sonucu insana bartonella henselae bakterisinin bulaşması olup, genellikle antimikrobiyal tedavi uygulanmaktadır.

Kedi Tırmığı Hastalığı Nedir?

Kedi tırmığı hastalığı yavru kedilerin tırmalamasıyla veya ısırmasıyla insana geçen Bartonella Henselae tipi bakterinin neden olduğu bir hastalıktır. Bu bakterinin kedilerden kedilere veya insanlardan insana geçişi yoktur. Sadece kedilerden insana geçer. Sıklıkla çocuk yaş grubunda görülür.

Yavru kedilerin insanı tırmalaması veya ısırmasından sonra bakterinin 10 günlük kuluçka süresinden sonra 1-3 hafta kadar süren ısırılan bölgede kızarıklık, şişlik, akıntılı lezyon oluşur. Isırılan bölgede bölgesel lenf bezlerinde de enflamasyon görülür ve bundan kaynaklı hafif ateş, terleme, yaygın vücut ağrıları görülebilir.

Etkenin gözden girmesi durumunda konjunktivit denilen göz iltihabı ve kulak önündeki lenf bezinin iltihabı görülür.

Kedi Tırmığı Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kedi tırmığı hastalığında belirtiler kediyle temastan yaklaşık 10 gün sonra görülmeye başlar. Bakterinin kuluçka süresi 10 gün olduğu için belirtiler 10. günden sonra ortaya çıkmaya başlar. Lezyonlar kırmızı, cilt yüzeyinden kabarık, akıntılı olabilir. İlerleyen dönemlerde temas bölgesindeki lenf bezlerinin iltihabı görülür.

Kedi Tırmığı Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Kedi tırmığı hastalığında tek neden kedilerle temas esnasında ciltte tırmalama veya ısırma sonucu kedilerin tükürüğünde bulunan Bartonella Henselae bakterisinin bulaşıdır. Bu bakteri kedilere pirelerden geçer.

Kedi-kedi geçişi veya insandan insana geçiş yoktur. Tek geçiş yolu pire ısırıklarıyla kedilere, onlardan da tükürük veya tırmalama yoluyla insana geçer.

Kedi Tırmığı Hastalığı için Kimler Risk Altındadır?

Kedi tırmığına neden olan etken bakteri Bartonella Henselae açık yaralardan kolaylıkla vücuda geçiş yapabilir, yakın bölgesel lenf düğümlerinde iltihaba neden olabilir. Hastalık enfeksiyondan kaynaklanan ateş, terleme, halsizlik ile kendini gösterebilir. Ancak ilk verdiği belirtiler temas bölgesinde kızarıklık, şişkinlik ve bazen de akıntılı olabilen lezyonlardır.

Bağışıklık sisteminin güçlü olması kedi tırmığı hastalığının kolay atlatılmasına hatta tedavisiz atlatılmasına yardımcı olur. Bağışıklığı düşük kişilerde hastalık alevlenmeye daha meyillidir, uygun ilaçlar ile tedavi desteklenmelidir. Kanser bağışıklık sistemini zayıflatan bir hastalık olduğu için kedi tırmığı hastalığı açısından risk faktörlerindendir.

Aynı şekilde diyabetin vücudu enfeksiyonlara yatkın hale getirmesinden dolayı bu hastalarda kedi tırmığı hastalığının atlatılması için destek tedavi şarttır.

HIV/AIDS hastalarında yetersiz kalan bağışıklık sistemi kedi tırmığı hastalığı ile baş edemez, enfeksiyon ilerleyici niteliktedir. Bu hastaların mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Yaşlanmayla birlikte azalan bağışıklık sistemi de kedi tırmığı hastalığına yatkınlık oluşturur. Risk taşıyan kişilerin hayvanlarla temasını kesmesi veya temas etse bile temas sonrası önlemlerini alması gerekmektedir.

Şüpheli temaslarda mutlaka yakın bir sağlık kuruluşuna başvurması kişinin sağlığı açısından önemlidir.

Kedi Tırmığı Hastalığı Teşhisi

Kedi tırmığı hastalığında tanı için öykü ve fizik muayene yeterlidir. Hasta öyküsünde yakın zamanda kedi teması tanı koydurur. Kesin tanı ise temas bölgesinde oluşan iltihabi lenf düğümlerinden biyopsi örneği alınarak patoloji laboratuvarında mikroskop altında incelenmesidir.

Biyopsi incelemesinde lenf bezleri, tüberküloz, sarkoidoz gibi hastalıklarda olan benzer şekilli iltihaplanma görülür. Kedi tırmığı hastalığını diğer hastalıklardan ayırt etmek tedavi için önemlidir.

Kedi tırmığı hastalığının kesin tanısı için mikroskopta etken bakteri olan Bartonella Henselae’nin varlığının görülmesi gerekmektedir. Hastada bakteri varlığını göstermek için polimeraz zincir reaksiyonu kan testi yapılabilir.

Kedi Tırmığı Hastalığı Tedavisi

Kedi tırmığı hastalığı genelde kendiliğinden iyileşme eğilimi gösterir. Bu nedenle antimikrobiyal tedavi gerekli değildir. Fakat göz tutulumunun olduğu durumlarda doksisiklin ve rifampisin kombinasyonu kullanılır.

Bağışıklık sisteminin zayıf olduğu kişilerde antimikrobiyal tedavi desteği verilir. Siprofloksasin, rifampisin,tetrasiklin, trimetoprim, sulfamektazol tedavide kullanılan antibiyotiklerdir.

Tedavi süresi ve kullanım dozu hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Hastanın lenf bezlerindeki enfeksiyondan kaynaklanan ağrısını dindirmek için lenf bezi içerisine enjeksiyon ile ağrı kesici uygulanabilir, ağız yolundan da ağrı kesici alınabilir. Ateş, terleme gibi hastalık semptomları da tedavi edilebilir.

Kedi Tırmığı Hastalığı Tedavi Edilmezse

Kedi tırmığı hastalığı çoğunlukla tedavisiz, kendiliğinden geçebilen bir hastalıktır. Bir çok hasta, tedavi almadan bu hastalığı atlatmaktadır. Gözün tutulduğu, yaygın lenf bezlerinin tutulduğu ağır durumlarda tedavi gerekir.

Tedavi edilmeyen olgularda göz enfeksiyonu ciddi bir hal alabilir, ilerleyebilir, sistemik hale gelebilir. Hastada bağışıklık sistemi zayıf ise bu hastalık ile mücadelesi güç olur. Hastanın yaşam kalitesi bozulur. Lenf bezi enfeksiyonlarına müdahale edilmediği için vücutta yaygın ağrılar görülür ve zamanla artar.

Şüpheli kedi temasından sonra veya belirtiler ortaya çıktıktan sonra uzman hekime başvurulmalıdır.

Gebelerde Kedi Tırmığı Hastalığı

Kedi tırmığı hastalığının gebe kadınlarda bebeğin gelişimi için bir sorun yarattığı herhangi bir araştırmada gösterilememiştir. Fakat gebelik durumunda her türlü hastalık anne ve bebek için risk oluşturacağından, şüpheli kedi teması, kedi ısırığı yaralaması gibi durumlarda mutlaka başvurulmalıdır.

Uygun tedaviye başlanmalıdır. Tedavide kullanılacak ilaçlar hekim tarafından hastanın durumuna göre seçilir.

Çocuklarda Kedi Tırmığı Hastalığı

Kedi tırmığı hastalığına genelde sokak hayvanları ile sık temasta bulunan çocuklarda daha fazla rastlanır. Hastalık tedavisiz de geçebileceği için ciddi bir risk yaratmaz.

Fakat kedilerden insanlara geçen tek hastalık kedi tırmığı hastalığı değildir. Birçok hastalık riski bulunur. Bunları dışlamak, hastalık semptomlarını tedavi etmek, olası diğer enfeksiyonların (göz enfeksiyonu, lenf bezi enfeksiyonu gibi) önünü kesmek için uzman hekime başvurulmalıdır.

Tedavide azitromisin ile büyüyen lenf bezlerinin küçülmesi sağlanır. Rifampisin, siprofloksasin, trimetoprim, sulfametoksazol gibi antibiyotikler ile enfeksiyon tedavisi uygulanır.

Kedi Tırmığı Hastalığından Korunmak için Alınabilecek Önlemler

Kedi tırmığı hastalığı ev kedilerinde veya sokak kedilerinde rastlanan, etkeni taşıyan pirelerin kedileri ısırmasıyla geçiş gösteren bir hastalıktır. İnsanlara bu şekilde enfekte olmuş kedilerin ısırmasıyla veya tırmalamasıyla geçişi olur.

Bu geçişi, alınacak bazı tedbirlerle önlemek mümkündür:

  • Kedilerle temastan sonra eller, temas edilen bölgeler su ve sabunla yıkanmalıdır.
  • Deride bulunan yaralardan veya ağız, göz gibi dışarıya açık organlardan kediler uzak tutulmalıdır. Yaralarla temas eden enfekte kedilerden bakterinin vücuda girişi daha kolay olur.
  • Kedilerle temas esnasında oluşan çizik, ısırık gibi yaralanmalar sonucu temas bölgesi dezenfekte edilmelidir.
  • Kedilerin pirelerden kaynaklı olarak enfekte olmasını önlemek için kedilere pire karşıtı ürünler ile bakım yapılmalıdır. Kediler pirelerden temizlenmelidir.
  • Evde beslenen kedilere ait oyuncaklar düzenli aralıklarla temizlenmelidir. Etken, kedilerin tükürükleri ile geçiş gösterdiği için kedilerin ağzıyla oynadığı oyuncaklar, yemek kapları, yatakları mutlaka temizlenmelidir.

Kedi Tırmığı Hastalığı için Hangi Doktora Gidilir?

Kedi tırmığı hastalığı çoğu zaman kendiliğinden iyileşme eğilimi gösterir. Fakat yine de şüpheli kedi temasından hemen sonra Enfeksiyon Hastalıkları bölümüne gidilmelidir.

Kişi kedinin tırmalamasını, ısırmasını fark etmemiş olduğunda ise belirtiler ortaya çıkar çıkmaz Enfeksiyon Hastalıklarına başvurmalıdır. Kedilerden insana geçen diğer hastalıklar için de kişide gerekli araştırmalar yapılmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
7
0
Makeleyi Paylaşın