Psikiyatri Makaleleri
Dissosiyatif amnezi, kişide strese neden olan olayların yaşanmasının ardından meydana gelen ve kişisel bilgilerin unutulması ile sonuçlanan psikiyatrik bir durumdur. Tedavide psikoterapi ve ilaç tedavileri olarak iki aşama mevcuttur.
Kokain bağımlılığı; koka bitkisinin yapraklarından elde edilen bir uyuşturucu olan kokaine olan bağımlılık durumu olup destekleyici ilaç tedavisi ve davranışsal tedavi seçenekleri bulunmaktadır.
Eroin bağımlılığı, bir defa kullanımı dahi bağımlılık gelişimine neden olabilecek önemli bir sorundur. Kişinin tedavi için istekli olması ve tüm zorlukların sonucunda bağımlılığın aşılacağına olan isteğinin ve inancının bitmemesi gerekmektedir.
Hamilelik döneminde gerek fiziksel gerekse hormonal değişimler sonucu anne adayı stres altına girebilir. Tedavi psikoloji ilaçları yada psikoterapilerle yapılabilmektedir.
İnat, bir kişinin bir inanç, bir davranış, bir durum veya herhangi bir şeyi doğru ya da yanlış olduğunu bilmesine rağmen bu duruma karşı gelmekte direnmesi halidir. Uzman bir psikolog eşliğinde terapilerle tedavi edilebilmektedir.
Psikolog kelimesinin dilimizdeki karşılığı ruh bilimcidir. Psikologlar, danışanları gözlemleyerek neden-sonuç ilişkisi kurmak ve psikiyatristler tarafından istenen testleri uygulamak ve sonuçlarını değerlendirmekten sorumludur. Aynı zamanda gerekli yeterliliğe sahip olan psikologlar danışmanlık hizmeti vererek kişilerin psikolojik sorunlarında rehberlik de edebilirler.
Ergenlik dönemini henüz tamamlamamış olan tüm hasta grubuna psikiyatri hizmeti sunan tıp branşına Çocuk (Pediatrik) Psikiyatri adı verilir. Çocukluk ve ergenlik döneminde görülen davranış bozuklukları, DEHB, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, zeka geriliği, IQ seviyesinin yüksek olması, uyum sorunları, öfke nöbetleri vb. gibi ruhsal sağlık sorunlarının teşhis, takip ve tedavilerini çocuk psikiyatristleri gerçekleştirir.
Psikiyatri muayenesi sırasında öncelikle hastanın adı, medeni durumu, yaşı, hangi mesleği yaptığı ve nerede yaşadığı gibi genel sorular sorulur. Ardından şikayetleri, bu şikayetlerin ne zamandır var olduğu, yardım almak için neden o anın seçildiği öğrenilir. Hastanın bağımlılık öyküsünün olup olmadığı, daha önceki dönemlerde psikolojik yardım alıp almadığı, aile ve çocukluk öyküsü, cinsel hayatı, inancı, hobileri, kültürel etmenler, geçirilen travmalar ve yaşam şekli gibi bilgiler de psikiyatri muayenesinde yöneltilen sorular arasında yer almaktadır.