Psikiyatri Makaleleri
Temizlik hastalığı kişinin takıntılı bir biçimde her şeyin kirli olduğuna inanması ve her şeyi sürekli yıkama ve silme eyleminde bulunmasıdır. Tedavi genellikle terapilerle yapılmaktadır.
Simetri hastalığı, kişinin etrafındaki her şeyin eşit bir biçimde uyumlu olması konusunda hassas olması olup genellikle psikoterapi ve ilaç kullanımı ile tedavi edilmektedir.
Çekingen kişilik bozukluğu, kişinin özgüven eksikliğinin olması ve kendini yetersiz görmesi durumu olup tedavisinde genellikle terapi ve destekleyici ilaçlar kullanılır.
Munchausen sendromu kişinin kendini hastaymış gibi göstermesi ve tedavi görmek istemesi ile sonuçlanan bir akıl sağlığı hastalığı olup terapi ve destekleyici ilaç tedavisiyle tedavi edilir.
Geç boşalma, kadın ve erkekte görülen boşalamama veya normalden uzun süren boşalma süresinin yaşanması olup iki türü vardır. Bu iki türün tedavi şekli değişkenlik göstermektedir.
Psikolog kelimesinin dilimizdeki karşılığı ruh bilimcidir. Psikologlar, danışanları gözlemleyerek neden-sonuç ilişkisi kurmak ve psikiyatristler tarafından istenen testleri uygulamak ve sonuçlarını değerlendirmekten sorumludur. Aynı zamanda gerekli yeterliliğe sahip olan psikologlar danışmanlık hizmeti vererek kişilerin psikolojik sorunlarında rehberlik de edebilirler.
Ergenlik dönemini henüz tamamlamamış olan tüm hasta grubuna psikiyatri hizmeti sunan tıp branşına Çocuk (Pediatrik) Psikiyatri adı verilir. Çocukluk ve ergenlik döneminde görülen davranış bozuklukları, DEHB, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, zeka geriliği, IQ seviyesinin yüksek olması, uyum sorunları, öfke nöbetleri vb. gibi ruhsal sağlık sorunlarının teşhis, takip ve tedavilerini çocuk psikiyatristleri gerçekleştirir.
Psikiyatri muayenesi sırasında öncelikle hastanın adı, medeni durumu, yaşı, hangi mesleği yaptığı ve nerede yaşadığı gibi genel sorular sorulur. Ardından şikayetleri, bu şikayetlerin ne zamandır var olduğu, yardım almak için neden o anın seçildiği öğrenilir. Hastanın bağımlılık öyküsünün olup olmadığı, daha önceki dönemlerde psikolojik yardım alıp almadığı, aile ve çocukluk öyküsü, cinsel hayatı, inancı, hobileri, kültürel etmenler, geçirilen travmalar ve yaşam şekli gibi bilgiler de psikiyatri muayenesinde yöneltilen sorular arasında yer almaktadır.