Psikiyatri Makaleleri
Travma dıştan bir etki sonucu, bir dokunun, bir veya daha fazla organın ve vücudun yapısını ve bütünlüğünü bozan her türlü durumdur. Terapi yöntemleri ve medikal tedaviler tedavide önemli bir paya sahiptir.
Yorgunluk, sosyal hayatın, iş yaşamının ve günlük yapılması gereken aktivitelerin aksamasına neden olabilir. Tedavi yorgunluğa sebep olan etkene göre yapılmaktadır.
Vücudun normal işleyişinde yavaş ve ilerleyici şekilde bozulmalarla giden 1 seneden uzun süre tedavi görmesini gerektiren hastalıklara kronik hastalıklar adı verilmektedir. Genellikle medikal ve cerrahi tedaviler uygulanmaktadır.
Porno bağımlılığı ise bir kişinin cinsel açıdan uyarılmasını amaçlayan filmleri kendisini kontrol edemeyecek bir arzu ile izleme isteğidir. Tedavide cinsel terapi ile birlikte genellikle medikal tedavi de uygulanmaktadır.
Mazoşist, kendisine ruhsal ya da fiziksel olarak acı çektirmekten haz duyan kişidir. Tedavisi bilişsel davranışçı psikoterapi ve ilaç tedavisi ile uygulanabilmektedir.
Psikolog kelimesinin dilimizdeki karşılığı ruh bilimcidir. Psikologlar, danışanları gözlemleyerek neden-sonuç ilişkisi kurmak ve psikiyatristler tarafından istenen testleri uygulamak ve sonuçlarını değerlendirmekten sorumludur. Aynı zamanda gerekli yeterliliğe sahip olan psikologlar danışmanlık hizmeti vererek kişilerin psikolojik sorunlarında rehberlik de edebilirler.
Ergenlik dönemini henüz tamamlamamış olan tüm hasta grubuna psikiyatri hizmeti sunan tıp branşına Çocuk (Pediatrik) Psikiyatri adı verilir. Çocukluk ve ergenlik döneminde görülen davranış bozuklukları, DEHB, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, zeka geriliği, IQ seviyesinin yüksek olması, uyum sorunları, öfke nöbetleri vb. gibi ruhsal sağlık sorunlarının teşhis, takip ve tedavilerini çocuk psikiyatristleri gerçekleştirir.
Psikiyatri muayenesi sırasında öncelikle hastanın adı, medeni durumu, yaşı, hangi mesleği yaptığı ve nerede yaşadığı gibi genel sorular sorulur. Ardından şikayetleri, bu şikayetlerin ne zamandır var olduğu, yardım almak için neden o anın seçildiği öğrenilir. Hastanın bağımlılık öyküsünün olup olmadığı, daha önceki dönemlerde psikolojik yardım alıp almadığı, aile ve çocukluk öyküsü, cinsel hayatı, inancı, hobileri, kültürel etmenler, geçirilen travmalar ve yaşam şekli gibi bilgiler de psikiyatri muayenesinde yöneltilen sorular arasında yer almaktadır.