Yanak Sarkması

Yanak sarkması, cildimizin gergin kalmasını sağlayan kolajen ve elastin gibi yapısal insan proteinlerinin azalması sonucu gözlenen fizyolojik durumdur. Ulthera, iple askı ve yanak germe gibi operasyonlar mevcuttur.

Yanak Sarkması Nedir?

Yanak sarkması, cildimizde bulunan ve cildimizin gergin kalmasını sağlayan kolajen ve elastin gibi yapısal insan proteinlerinin azalması sonucu gözlenen gevşeme, esneklik kaybı ve kırışıklıklarla giden bir fizyolojik durumdur.

Her insanda ortalama 20 yaşından sonra vücudun ana yapısal protein yapılarından olan kolajen ve elastin protein üretimi her yıl belli oranda azalmaktadır. Kolajen cilt ve kas hücrelerinde bulunan bir proteindir. Kolajenin temel görevi ise bağ doku yapısını güçlendirerek vücut bütünlüğünü korumak ve kas – cilt hücrelerini koruyarak bu bölgelerdeki bağ doku yapısına katılıp insan cildine esneklik, dayanıklılık ve canlılık kazandırmaktır. Ayrıca kollojenin bir diğer görevi ise eklem, tendon ve organ yapılarının bir bütün halinde kalmasını sağlamaktır. Elastin ise yine insan vücudu hücrelerinden birinde üretilebilen ve en çok bağ dokusu yapısında yer alan bir insan yapı proteinidir. Elastinin asıl görevi bulunduğu damar, cilt ve akciğer gibi dokulara esneklik kazandırmaktır. İnsan cildinde bulunan kolajen ve elastin proteinleri bir arada dengeli bir biçimde esneklik ve dayanıklılığı sağlayarak dokuların yırtılmasını önlemektedir.

Yüzde ve yanakta başlayan sarkma ve gevşemelere sıklıkla kişiler 30'lu yaşlardan sonra dikkat etmektedir. Göz altı ve üst göz kapağı çevresinde başlayan bu sarkmaları zamanla yanakların biraz aşağı sarkması takip eder ve sonra da üst dudakta gevşemeler ya da sarkmalar gözlenmeye başlar.

Yüz ve yanakta meydana gelen sarkma ve gevşemelerin son yıllara kadar germe şeklinde gerçekleştirilen ameliyat dışında çok fazla bir seçenek yoktu ancak artık ameliyatsız cildi germek mümkündür. Ancak bu yöntemlerin ameliyat kadar etkili olmadığı akıllarda soru işaretleri bırakmasına rağmen iyileşme döneminin olmaması sebebi ile daha popüler olmaya başlamıştır.

Yanak Sarkmasına Eşlik Eden Belirtileri Nelerdir?

Yanak sarkması insan cilt yapısında yer alan ve cildin gergin bir şekilde kalmasını sağlayan kolajen ve elastin proteinlerinin üretiminin 20’li yaşlardan sonra azalması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Belli bir ortalama yaş değerinden sonra üretimi azalmaya başlayan bu proteinlerin yeterli gelmemesi sonucunda insan cildinde birçok belirti gözlenir. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir;

  • Göz Kapağı Sarkmaları: Tıp alanında bazı hastalıklarda gözlenildiğinde pitozis olarak da adlandırılabilinen göz kapağı sarkması göz kapağının bir kısmının gözün bir kısmını kapatacak şekilde aşağı doğru genişlemesi sonucu sarkmasıdır. Yanak sarkması ile birlikte görülebilecek bir durum olan göz kapağı sarkmaları hastaları estetiksel olarak rahatsız edebilmektedir.
  • Göz Etrafı Gevşemesi: Göz etrafında gevşeme ve kırışmaların gözlenmesi sıklıkla mimik kaslarının fazla miktarda kullanılması sonucu ortaya çıkabilen bir durumdur. Göz etrafı gevşemesi de yanak sarkması durumu ile birlikte gözlenebilir.
  • Kaş Düşüklüğü: Yanak sarkması durumlarında kaş düşüklüğü de sık bir şekilde gözlenebilen bir durumdur. Kişilerde görülen kaş düşüklüğü yanak sarkması gibi kolajen ve elastin proteinlerinin sonucunda karşımıza çıkar.
  • Yüz Bölgesinde Kalınlaşma: Birçok farklı nedenlerden ötürü ortaya çıkabilen hastalıklar yüz bölgesinde kalınlaşma ve kırışıklık gibi durumlara neden olabilmektedir. Yanak sarkması durumunda yüz bölgesinde kalınlaşma hali de görülebilecek bir durumdur.
  • Yüz Bölgesinde Volüm Kaybı: Kişilerde yaşın ilerleyip gelişen yaşlanma ile birlikte yüzde bazı volüm yani hacim kaybı görmek mümkündür. Özellikle ağız köşesi çene hattında aşağı doğru salınımlar bu duruma örnek verilebilir. Yüz bölgesinde gerçekleşen volüm kaybı yanak sarkmasına sık eşlik edebilen bulgulardan bir diğeridir.

Yanak Sarkması Nedenleri (Risk Faktörleri) Nelerdir?

Her insan belli bir yaşa geldiğinde yanaklarının sarkması kaçınılmaz bir sondur. Ancak yanak sarkması yediklerine ve içtiklerine dikkat etmeyen, kendine özen gösterip bakımlı olmaya çalışmayan insanlarda daha erken yaşta gözlenmektedir. Yanak sarkmasına neden olan durumları en aza indirilebilinir ise daha genç yaşlarda yanak sarkması problemi ile karşı karşıya kalmaktan kişiler kurtulabilir.  

  • Ciltte 20’li yaşlardan sonra gözlenen azalmış kolajen ve elastin proteinlerinin üretiminin azalması yanak sarkmasına neden olan baş faktördür.
  • Genetik yapı yanak sarkması görülen kişilerde en önemli faktör olarak başı çekmektedir. Aileden gelen genler sebebiyle yanak sarkması bir nevi kalıtsal bir durum ise pek de engellenebilecek bir durum değildir. Mutlaka sarkma durumu ile kişi karşı karşıya kalacaktır ancak ne kadar ileri yaşta karşılaşırsa o kadar kişi için iyi olacaktır.
  • Yaşlanmak yanak sarkmasının en önemli diğer sebeplerinden biridir. Kişilerin yaşı arttıkça yanak sarkması kaçınılmaz bir durum haline gelecektir. 20’li yaşlardan sonra üretimi azalan kolajen ve elastin proteinleri sebebiyle ortalama olarak 30’lu yaşlarda yüz derisi elastikiyetini kaybetmeye başlayarak cilt kalitesini yitirmektedir ve yüz derisinden sarkma durumu yaşın ilerlemesi ile artmaktadır.
  • Bir diğer yanak sarkması nedeni ise bakımsızlıktır. Düzenli bir şekilde cilt bakımı yapılırsa cilt sağlığının sürekliliğini sağlamak ve gelişebilecek semptomları önlemek mümkün.
  • Cilde uygun olmayan bakım ürünleri de aynı bakımsızlık gibi cildi kötü etkilemekte ve yanaklarda sarkma gözlenmesine neden olmaktadır.
  • Sigara ve alkol gibi zararlı maddelerin tüketimi çoğu hastalık durumunda risk faktörü oluşturduğu gibi sık kullanımda insan cildinin erken dönemde yaşlanarak kırışmasına ve sarkmasına sebep olmaktadır.
  • Yanak sarkmasının bir diğer nedeni ise yeterince su tüketiminin olmaması sayılabilmektedir. Su cildin erken yaşlanmasını önlemekte, sarkmaya meyil oluşmasını engellemekte ve cildin sağlıklı olmasını, cilt güzelliğini sağlamaktadır.
  • Hızlı ve aşırı kilo değişimleri vücudun bu duruma göre şekillenmesini engellemekte ve yanak sarkmasına neden olmaktadır.
  • Bir diğer neden ise güneş ışınlarıdır. Güneş ışınlarına günün belli saatlerinde fazla miktarda maruz kalmak cildin kalitesini düşürmekle kalmamakta aynı zamanda cildin sarkmasına dolayısı ile yanakta sarkma gözlenmesine neden olmaktadır.
  • Uzun süreli stres ve mutsuzluk hali de yanak sarkmasına neden olabilen bir diğer neden olarak hekimlerin karşısına çıkabilmektedir.

Yanak Sarkması Teşhisi

Yanak sarkması alanında uzman bir hekim tarafından çok kolay bir şekilde fizik muayene ile teşhis edilebilmektedir. Yanak sarkması durumundan mustarip olan kişi öncelikle hekime yaşadığı sorunları anlatarak anamnez vermektedir. Ardından hekim özellikle inspeksiyon yani gözlemleme ve palpasyon yani dokunma ile fizik muayenesini yapar ve kişiye en uygun tedavi yöntemi seçilir.

Yanak sarkması Tedavisi

  • UltheraYanak sarkmasında kullanılan ulthera tedavisi ultrasonik enerjini cilt altına odaklamak suretiyle hedeflenen yanak bölgesinde ısı artışı yaratmasını sağlayan bir yöntem türüdür. Bu yöntem ısı artışı yaparak cildin sıkılaşmasını amaçlamaktadır. Sıklıkla 3. Haftanın sonunda etkisi görülmeye başlayan bu yöntemde net olarak cildin sıkılaşması 3. Ayı bulmaktadır. Bu yöntemin en etkili olduğu hasta grubu 40 – 50 yaş arasında bulunan ve yanak sarkmaları çok ciddi olmayan kişilerdir. Hekimler bu yöntemi donanımlı hastanelerde poliklinik koşullarında dahi uygulayabilmekte ve işlemden önce bir ağrı kesici alınması kişilerde sorunsuz bir şekilde bu yöntemin uygulanmasına olanak sağlamaktadır. Ancak bu tedavi yönteminin eksi tarafı sorunu tamamen ortadan kaldırmaması ve zamanla etkisini yitirmesidir. Tekrarlama durumunda isteyen kişilere tekrardan uygulanmasında bir sakınca görülmemiştir.
  • İple Askı: Germe ameliyatları ile istediği sonucu alamamış kişilerde uygulanabilir bir diğer yöntem iple askıdır. Bu tedavi yönteminde kişilere ayakta olacak şekilde lokal anestezi ya da sedasyon uygulanarak bir ip cilt altından geçirilmektedir. Yapılan işlem sonucu yanaktaki yumuşak dokular yakalanıp yukarı çekilir. Bu yöntemde de ne yazık ki yapılan işlem birkaç yıl sonra yeniden tekrarlanmalıdır çünkü etkisi 1 – 2 sene içinde yavaş yavaş kaybolarak yanak sarkması eski konumuna dönmektedir.
  • Yanak Germe: Yanak sarkması olan hastalarda bir diğer yöntem ise yanak germe ameliyatıdır. Ortalama yaşı 40 – 50 yaş arası olan gruba yapılabilmektedir. Yanak sarkması tek başına kişilerde görülen bir durum değildir. Kişilerde yanak sarkması olduğunda burun kanatları yani nazolabial katlantılar belirginleşmekte ve aynı zamanda alt göz kapağı da yanaktan ayrılmaktadır. Bu nedenle bu işlemde kişilere ayrıca kaş kaldırma işlemi de uygulanmaktadır. Bir uzman hekim tarafında endoskopik olarak küçük kesiler yapılarak bu işlem halledilebilmektedir. İşlemde hastalara anestezi uygulanmakta ve hastanın durumuna göre hastanede yatışından sonra taburcu edilmektedir.

Yanak Sarkması Tedavi Edilmezse Ne Gibi Komplikasyonlara Yol Açar?

Yanak sarkması tedavisi zorunlu bir durum sıklıkla değildir. Kişiler eğer estetiksel açıdan rahatsızlık duymakta iseler bir estetik cerrahı ile görüşerek bu sorunu ortadan kaldırabilirler. Tüm bu sebeplerle eğer hastalar yanak sarkması tedavisi olmaz iseler çok büyük sorunlarla karşılaşmazlar ancak kişiler bu durumu tedavi ettirmezlerse kişisel bir problem haline getirip psikolojik olarak çöküntü yaşama ihtimalleri vardır.

Yanak Sarkmasına Ne İyi Gelir? Ne İyi Gelmez?

Yanak sarkmasının ana sebebi vücutta belli bir yaştan sonra üretimi azalan kolajen ve elastin proteinleri sebebiyle olmaktadır ve kişinin yaşı artıkça bu sarkmalar gözlenmeye başlayacaktır ya da artacaktır. Ama yanak sarkmasının görülme yaşını öteleyebilecek ya da azaltabilecek bazı yöntemler mevcuttur.

Yanak sarkmasını önlemek için bazı durumlar; yanak sarkması için yüz hareketlerinden oluşan yanak sarkması egzersizi, yanak sarkması için yüz yogası yapılması ve hekim önerisi dahilinde yapılan yanak sarkması estetiği bunlardan bazılarıdır. Ayrıca sigara ve alkol kullanmamak, gün içinde bol miktarda su içmek, mutlu ve stressiz bir yaşam sürmek yanak sarkmasına iyi gelebilecek durumlarken dengesiz ve hızlı bir şekilde olan kilo değişimleri, yüze kullanılan uygunsuz bakım ürünlerinin kullanılması ya da hiç yüz bakımının yapılmaması gibi durumlar yanak sarkmasına iyi gelmemekte aksine durumu kötüleştirmektedir. 

Yanak Sarkması Ameliyatı

Yüz yogası yanak sarkmasını geçirmediği ya da etkili bir çözüm üretmediği durumlarda hekimler sıklıkla yanak sarkması estetiğine başvurmaktadır. Sıklıkla ortalama 45 yaş bandındaki kişilere yapılan bu ameliyatlarla yüzde gözlenen yanak sarkması giderilmeye çalışılmaktadır. 

Kişilerde yanak sarkması olduğunda burun kanatları yani nazolabial katlantılar belirginleşmekte ve aynı zamanda alt göz kapağı da yanaktan ayrılmaktadır. Bu sebeple yapılan işlemlerde yanak sarkması ameliyatlarında kaş kaldırma ve yanak kaldırma işlemleri eş zamanlı olarak yapılmaktadır. 

Hekim bu işlemi uygularken saçlı deri kısımlarındaki şakaklara küçük kesiler atmak suretiyle endoskopik bir yöntem uygular ve hastalarda gözlenen iz bırakma gibi durumlarla karşılaşmasını engeller. Bu yöntemde hekimlerin en çok dikkat ettiği nokta kaşların sadece dış yan tarafa doğru çekilmek suretiyle kaldırılmasıdır. Eğer bu hususa dikkat edilmezse hastalarda şaşkın bir yüz ifadesi belirebilir. Hekimin uyguladığı bu ameliyat işlevinde ciltten deri çıkarılmasına gerek duyulmamaktadır.

Yanak Sarkmasında Hangi Doktora Gidilir?

Yanak sarkmasından mustarip olan kişiler Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümüne giderek gerekli tedaviyi alabilmektedirler.

Yanak sarkması her insanda birçok nedenin yanında yaşla birlikte ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu sebeple illa tedavi edilmelidir diye bir kaide de bulunmamaktadır. Ancak yanak sarkmasından estetik olarak rahatsızlık duyan kişiler plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahiye başvuruda bulunarak bu durumun tedavisini alabilirler.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Yanak Sarkması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Yanak sarkması nasıl giderilir?

Yanak sarkması belli bir yaştan sonra herkeste görülen bir durum olarak karşımıza çıkar. Ancak bazı insanlarda fazla olup rahatsız edilebileceği gibi bazı insanlarda ise fark edilmeyebilir. Yanak sarkmasını zararlı alışkanlıklardan uzak durarak, bol bol su içerek ve mutlu, stressiz bir hayat sürerek basit yöntemlerle bir müddet erteleyebilirsiniz. Belli bir yaştan sonra yanak sarkması hekim önerileri dahilinde ulthera, iple askı ve yanak germe gibi tedavi yöntemleri ile giderilebilir.

Dr. Latif Mustafa Uyguner