Acil Servis Makaleleri
Kanın damar dışına çıkması hemoraji olarak adlandırılır. Kanama odağını bularak kontrol altına almak ve hastanın hayati fonksiyonlarını korumak tedavinin öncelikli hedefidir.
Travma dıştan bir etki sonucu, bir dokunun, bir veya daha fazla organın ve vücudun yapısını ve bütünlüğünü bozan her türlü durumdur. Terapi yöntemleri ve medikal tedaviler tedavide önemli bir paya sahiptir.
Tansiyon, kanın damar içinde akışıyla birlikte damar yüzeyine yaptığı basınca verilen addır. Genellikle nedene bağlı olarak yaşam tarzı değişikliği ve medikal tedavi uygulanabilir.
Kırık, dışarıdan gelen bir darbe veya travma sonucu kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Tedavisinde önemli bir basamak kemiğin sabit durmasını sağlayan alçılama ve atellemedir.
Zehirlenme, vücut için zararlı olan bir maddenin herhangi bir yolla vücuda alınması sonucu vücudun normal fonksiyonlarında bozulmaya yol açan bir durumdur. Tedavi zehirlenmenin türüne göre değişmektedir.
Rapor alımı genellikle polikliniklerden gerçekleşmektedir. Poliklinikler gece mesaisi yapmadığı için acil servislerde rapor yazabilmektedir. Rapor yazmak tamamen doktor tercihine bırakılmış bir karardır. Doktor gerekliği gördüğü takdirde rapor yazabilir.
Diş hastanelerinin bazılarında (özellikle büyük ve il merkezinde bulunanlarda) acil servis hizmeti verilebilmektedir. Buralarda da diş çekimi, dolgu, apse için antibiyotik tedavisi düzenlenmesi gibi pek çok işlem uygulanabilmektedir.
Acil serviste hali hazırda bekleyen göz doktorları görev yapmaz fakat göz hastalıkları bölümünün servisinde nöbetçi göz doktoru bulunur. Çok az sayıda uzman hekimin görev yaptığı küçük yerleşim yerlerinde hekimler icapçı olarak da nöbet tutabilirler. Bu durumda, acil servisin çağrısıyla hastaneye gelerek hastayı muayene eder, gerekli müdahaleyi yapabilirler.
Travma odası; kalp krizi, solunum durması, çoklu kırıklar, büyük travmalar, ağır kanamalar, felçler gibi acil ve hayati problemlere müdahale edilen acil servis bölümüdür. Özellikle ileri yaşam desteği sağlanır ve hastanın vital (hayati) bulguları stabil hale getirilir. Odada oksijen cihazı, defibrilatör, cerrahi masa ve lambalar, EKG cihazı, ilaçlar gibi pek çok tıbbi eşya bulunur.
Sağlık personelinin rahatça çalışabilmesi için yataklı bölümden ayrılmış, girmenin yasak olduğu bir odadır. Buraya müdahale esnasında hasta yakını alınmaz.