Acil Servis Makaleleri
Türkçe karşılığı ‘akut ateşli solunum sendromu’ olan SARS’ın etkeni yeni bir koronavirüs olan SARS-coV’dur. Etkin bir tedavisi yoktur ve şikayete göre tedavi planı uygulanmaktadır.
ITP, kanda trombosit sayısının azlığı sebebiyle kanama ve morluk oluşmasıdır. Tedavisinde, medikal ve cerrahi yöntemler kullanılır.
Ağız boşluğunun yutak adı verilen organla birleştiği bölmede yer alan “küçük dil” çeşitli nedenlere bağlı olarak şişebilmektedir. Tedavinin nasıl olması gerektiği, uvula bölgesinde ödeme neden olan faktörlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Reye sendromu, genellikle suçiçeği ve gripten sonra ortaya çıkan yorgunluk, bilinç bulanıklığı, mide bulantısı ve aşırı kusma, sinirlilik hali ve ateş yükselmesidir. Destekleyici tedaviler ve sıvı tedavisi uygulanır.
Boğaz şişmesi; boğaz bölgesinde bulunan herhangi bir yapının hastalığına bağlı olarak oluşan; yutma güçlüğü, yumru hissi, ses kısıklığı, ele gelen kitle gibi semptomlarla kendini gösteren bir belirtidir.
Rapor alımı genellikle polikliniklerden gerçekleşmektedir. Poliklinikler gece mesaisi yapmadığı için acil servislerde rapor yazabilmektedir. Rapor yazmak tamamen doktor tercihine bırakılmış bir karardır. Doktor gerekliği gördüğü takdirde rapor yazabilir.
Diş hastanelerinin bazılarında (özellikle büyük ve il merkezinde bulunanlarda) acil servis hizmeti verilebilmektedir. Buralarda da diş çekimi, dolgu, apse için antibiyotik tedavisi düzenlenmesi gibi pek çok işlem uygulanabilmektedir.
Acil serviste hali hazırda bekleyen göz doktorları görev yapmaz fakat göz hastalıkları bölümünün servisinde nöbetçi göz doktoru bulunur. Çok az sayıda uzman hekimin görev yaptığı küçük yerleşim yerlerinde hekimler icapçı olarak da nöbet tutabilirler. Bu durumda, acil servisin çağrısıyla hastaneye gelerek hastayı muayene eder, gerekli müdahaleyi yapabilirler.
Travma odası; kalp krizi, solunum durması, çoklu kırıklar, büyük travmalar, ağır kanamalar, felçler gibi acil ve hayati problemlere müdahale edilen acil servis bölümüdür. Özellikle ileri yaşam desteği sağlanır ve hastanın vital (hayati) bulguları stabil hale getirilir. Odada oksijen cihazı, defibrilatör, cerrahi masa ve lambalar, EKG cihazı, ilaçlar gibi pek çok tıbbi eşya bulunur.
Sağlık personelinin rahatça çalışabilmesi için yataklı bölümden ayrılmış, girmenin yasak olduğu bir odadır. Buraya müdahale esnasında hasta yakını alınmaz.