Androloji Nedir?
Androloji bölümü, erklerlerdeki üreme sistemi ve cinsel hayata yönelik hastalıkların teşhisi ve tedavisi ile ilgilenmektedir.
Androloji, Latince bir terim olup erkek bilimi anlamı taşır. Temelde erkek cinsel sağlığı ile ilgilenen bir tıp branşı olsa da, cinsellik bir bütün olduğu için kadınların yaşadıkları sorunları da ele alır.
Aynı zamanda erkek kaynaklı kısırlık problemi de androloji bölümü tarafından ele alınır.
Ürolojinin alt branşı olarak kabul edilen androloji, temelde ayrı bir uzmanlık gerektirir. Üroloji ve androloji arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir:
- Androlog olmak isteyen kişiler üroloji branşında uzmanlaşmalıdır. Ancak her ürolog, androloji alanında uzmanlaşmak zorunda değildir.
- Üroloji uzmanları boşaltım sisteminde, androloji doktorları ise üreme sisteminde uzmandır.
- Üroloji bölümü yetişkin kadın, erkek, yaşlı, çocuk ve bebek hastalarla ilgilenir. Androloji bölümü ise ağırlıklı olarak yetişkin erkek hastaları tedavi eder.
- Üroloji bölümü, ülkemizde hemen hemen her sağlık kuruluşunda bulunur. Androloji bölümü olan devlet hastaneleri ise sayılıdır. Genellikle özel hastanelerde, merkezlerde, kliniklerde ya da eğitim ve araştırma hastanelerinde androloji polikliniği bulunur.
- Üroloji laboratuvarlarında en sık yapılan tetkik, idrar tahlilidir. Androloji laboratuvarı tetkikleri arasında en sık başvurulan ise semen (sperm analizi) testidir.
- Androloji (Erkek Hastalıkları Bölümü), Jinekoloji (Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü) gibi değerlendirilir. Bu nedenle uzmanlar halk arasında erkek hastalıkları doktoru ya da penis doktoru olarak da adlandırılır. Üroloji bölümünde ise cinsiyet ayrımı söz konusu değildir.
Ülkemizde poliklinik hizmeti yaygın olmasa da Türk Androloji Derneği tarafından yürütülen çalışmalar, ilerleyen dönemlerde üroloji bölümünün yanı sıra androloji bölümü olan hastanelerin yaygınlaşmasını hedeflemektedir.
Androloji Bölümünde Hangi Uzmanlar Görev Alır?
Cinsel İşlev Bozuklukları Tanı ve Tedavisi Merkezi dahilinde androloglar, psikologlar, aile terapistleri ve hipnoterapistler bir arada çalışır.
Bu uzmanlar tedavilerde şu şekilde rol alır:
- Androloji Uzmanları (Androloglar): Erkekte görülen cinsel organ anomalileri, erkek kaynaklı kısırlık, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ya da altta yatan bir hastalık nedeniyle cinsel hayatı olumsuz etkileyen sağlık problemlerinin tanı ve teşhisinde rol alır.
- Psikologlar: Cinsel hayatı olumsuz etkileyen bir sağlık problemi görülmüyorsa psikolojik sebepler araştırılmaya başlanır. Özellikle cinsel isteksizlik, cinsiyete yönelik kimlik bunalımları ve interseks gibi durumlarda psikologlardan destek alınır.
- Aile Terapistleri: Çiftlerin cinsel problemler nedeniyle yaşadıkları sorunların anlaşılması ya da çocuk sahibi olma konusunda yaşanan tereddütlerin netleştirilmesi gibi durumlarda rol alırlar. Bu sayede çiftlerin psikolojik durumlarıyla yaşadıkları engeller giderilmiş olur.
- Hipnoterapistler: Cinsel hayatta yaşanan olumsuzluklar psikolojik sebeplere dayalı ise ve uygulanan tedavilerin alternatif tıp yöntemleri ile desteklenmesi uygun görülüyorsa başvurulur. Hipnoz teknikleri ile ereksiyon problemleri, isteksizlik ve erken boşalma gibi sorunlar giderilebilir.
Cinsellik hem kadını hem de erkeği bir araya getirdiği için, çiftlerin uygulanacak terapilere birlikte katılması gerekebilir. Bu sayede kadınlarda görülen orgazm olamama ya da libido düşüklüğü gibi sorunlar da giderilmiş olacaktır.
Androloji merkezlerinde uygulanan tedaviler, birçok çiftin ilişki sorunlarını yenmeleri ve birbirlerini daha iyi anlamaları konularında da etkili olmaktadır.
Androloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?
Androloji bölümü, üreme sağlığı ile cinsel hayata yönelik psikolojik/ fizyolojik hastalıkların teşhis ve tedavisi ile ilgilenir.
Bu hastalıklar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Erkeklerde kısırlık,
- AIDS, bel soğukluğu, genital siğil, klamidya, genital uçuk ve frengi gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar,
- Prostat bezi büyümesi,
- Ereksiyon problemleri,
- Erken boşalma,
- Testis toplardamarlarında varis oluşumu,
- Penis eğriliği,
- Orşit, testis dönmesi, epididimit ve testislerde sıvı toplanması gibi hastalıklar,
- Spermatik kist oluşumu,
- Peniste görülen şekil bozuklukları,
- Her iki cinsiyetin özelliklerini de taşıma olarak bilinen interseks vakaları,
- Libido düşüklüğü,
- Prostat bezi iltihaplanması,
- Orgazm olamama,
- Meni ile birlikte kan gelmesi,
- Sünnet derisinde meydana gelen hastalıklar (iltihaplanma, darlık, penis başının kapanması gibi)
- Orgazm sırasında peniste ağrı duyumudur.
Erkeklerde görülen cinsel performans sorunları, çiftler arasındaki sorunlar ya da kişinin psikolojik durumu ile alakalı olabilir.
Bu nedenle tedavi sırasında psikologlardan ve aile terapistlerinden de yardım alınabilir.
Androloji Bölümü Hangi Tedavileri Uygular?
Erkeklerde görülen kısırlık, psikolojik/ fizyolojik cinsel fonksiyon bozuklukları ve üreme sistemi hastalıkları androloji bölümü tarafından tedavi edilir.
Tedavi sırasında kullanılan yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
- İlaç Tedavisi: Prostat bezi iltihaplanması, ereksiyon problemleri, testosteron eksikliği ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisinde ilaç tedavisi uygulanır. Kullanılacak ilaçlar ve ne kadar süreyle devam edileceği kişinin genel sağlık durumuna, yaşına, kronik hastalıklarının olup olmadığına ve sorunun hangi boyutta olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterir.
- Vazektomi: Sperm kanalının bağlanması ile uygulanır. Cinsel performansta herhangi bir değişikliğe sebep olmamakla birlikte çocuk sahibi olmayı engelleyen bir uygulamadır.
- Penil Protez: Halk arasında mutluluk çubuğu adıyla bilinen bu uygulama, ilaç ve psikoterapi yöntemleri ile tedavi edilemeyen ereksiyon problemlerinde yaygındır. Penise yerleştirilen protez ile sertleşme sorunu giderilir. Ancak libido artışı gibi bir etkisi bulunmamaktadır.
- Psikoterapi: Kişide görülen cinsel fonksiyon problemlerinin sebebi psikolojik ise uygulanır. Terapi sırasında bu sorunlara yol açan etmenler belirlenir ve kişi üzerindeki etkileri ortadan kaldırılır.
- Hipnoterapi: İlaç tedavisi ve psikoterapi gibi yöntemlere alternatif olarak tercih edilebilir. Hipnoz teknikleri ile cinsel sorunlara yol açan etmenler giderilmiş olur.
- Sıvı Boşaltımı: Spermatik kist ya da testislerde sıvı birikmesi gibi durumlar karşısında uygulanır. Bir enjeksiyon yardımı ile kesecikteki sıvı vücuttan çekilir. Gerek duyulması halinde keseceğin içine enjeksiyonla uygun ilaçlar verilir.
- Estetik Operasyonlar: Penis eğriliği, penis büyütme ve kalınlaştırma gibi durumlarda başvurulan yöntemlerdir. Kişinin tercihine bağlı olarak uygulanmakla birlikte, özgüven artışı ve cinsel hayat kalitesinin yükselmesi açılarından önem taşır.
- Cerrahi Operasyonlar: Estetik operasyonların aksine, ameliyat yapılmaması halinde kişinin genel sağlık durumunu olumsuz etkileyecek hastalıklarda uygulanır. Testis toplardamarlarında varis oluşumu ve prostat bezinin büyümesi gibi durumlarda uygulanır.
- Kısırlık Tedavisi: İlaç tedavisi, psikoterapi ve cerrahi operasyonlarla gerçekleştirilir. Cerrahi işlemlerde testislerdeki varis oluşumlarının giderilmesi, kanal tıkanıklarının açılması ve sperm çıkışını engelleyen anomalilerin ortadan kaldırılması prensipleri izlenir.
Androloji bölümünde uygulanan tedaviler arasında sünnet de yer alabilir. Ancak bu uygulama ülkemizde genel olarak ürologlar tarafından gerçekleştirilmektedir.
Androloji bölümü, erklerlerdeki üreme sistemi ve cinsel hayata yönelik hastalıkların teşhisi ve tedavisi ile ilgilenmektedir.
Prostat bezinin iltihaplanması durumuna prostatit denmekte olup, çok türlü bir hastalık olduğu için tedavi şekilleri de türüne göre değişkenlik gösterir.
Menide spermin bulunmaması durumu olan Azospermi; ilaç kullanımı, ameliyat ve yaşam tarzı değişiklikleri gibi çeşitli yöntemlerle tedavi edilmektedir.