Peyronie

Peyronie, penis içinde bir yara dokusu oluşmasından dolayı eğriliğin olmasıdır. Tedavi yöntemleri, semptomlara ve süresine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Peyronie Nedir?

Peyronie hastalığı penisin içinde bir yara dokusu oluşmasıdır. Oluşan yara dokusuna plak denir. Ereksiyon halinde olan penisin düz değil kıvrımlı, eğimli bir hal almasına neden olur.

Plak, penisin içinde tunika albuginea adı verilen kalın elastik zarda birikir. Tunika albuginea ereksiyon sırasında penisin sert kalmasına yardımcı olur. Plak, penis boyunca herhangi bir yerde gelişebilir.

Geliştikçe plak çevre dokuları çeker ve genellikle bir ereksiyon sırasında penisin eğilmesine veya bükülmesine neden olur. Peyronie hastalığında gelişen plak penisin yaralanması veya otoimmün bir hastalıktan kaynaklanabilir. İyi huyludur, kanserli değildir ve tümör oluşturmaz.

Peyronie hastalığına sahip birçok erkek ilişki yaşayabilir. Ancak bazı kişilerde ilişki sırasında ağrı görülebilir ve bunun sonucunda ereksiyon problemi yaşayabilirler, cinsel ilişkiyi zor veya imkansız kılabilir.
Semptomlara bağlı olarak tedavi seçenekleri değerlendirilir. İlaç tedavisi, ameliyat veya sadece takip edilebilir.

Peyronie Belirtileri Nelerdir?

Peyronie hastalığının ana semptomu plak adı verilen düz bir yara dokusunun oluşmasıdır. Yara dokusu genellikle derinin üstünden hissedilebilir. Normalde plak penisin üst kısmında oluşur. Ancak kenarlarında veya alt kısmında da oluşabilir.

Bazen plak penisin her yerinde oluşur ve boğumlu bir görüntü oluşturur. Plaklar kalsiyum birikmesi yaparak çok sert bir hale gelebilir. Bunun sonucunda ereksiyon ağrılı olmaya başlar ve penis aşırı eğimli bir hal alıp ereksiyon sonucunda yumuşak olmaya başlar.

Yara dokusu peniste oluştuğunda o bölgedeki esnekliği azaltır. Plak penisin üst kısmında oluşuyorsa ereksiyon sırasında penisin yukarı doğru kıvrılmasına yol açar. Plak penisin hangi bölgesinde oluştuysa o tarafa doğru eğilir. Birden fazla plak olması penis üzerinde karmaşık eğriliklere sebep olur.

Cinsel ilişki sırasında penis eğriliğinden dolayı birleşme sırasında zorluklar yaşanır. Yara dokusu penisin büzülmesine ve kısalmasına yol açar.

Peyronie hastalığına sahip bireylerde semptomlar çok hızlı bir şekilde veya zamanla yavaş yavaş ortaya çıkabilir.

Belirtilerin ortaya çıkmaya başladığı zaman dilimi göz önünde bulundurulmaksızın en sık gözüken belirtiler şunlardır:

  • Yara dokusunun birikmesi: Penis derisinin altında sert kitleler veya dokuda şerit şerit çizgilerin hissedilmesi.
  • Gözle görülür penis eğriliği: Peyronie hastalığının en önemli semptomu olan penis eğriliğinin herhangi bir yöne doğru ereksiyon sırasında veya ereksiyon olmadığı zamanlarda normal olmayan ciddi ölçüde kıvrım ve eğiklik yapmasıdır.
  • Biçimsiz Penis: Bazen ereksiyon sırasında penisin bir kısmının incelmesi sonucunda kum saati görünümüne benzer.
  • Penisin kısalması: Peyronie hastalığı olduğu zamanlar da erkekler penislerinde küçülme fark etmişlerdir.
  • Penis ağrısı: Peyronie hastalığı erekte veya erekte olmayan peniste ağrıya sebep olur.
  • Ereksiyon bozukluğu: Peyronie hastalığına sahip sağlıklı bir erkek ereksiyon olma ve ereksiyonu devam ettirme sorunları yaşayabilir.

Peyronie Nedenleri Nelerdir?

Ne yazık ki, peyronie hastalığının kesin kökeni hala bilinmemekle birlikte, fiziksel hasara da neden olmaktadır.

Düzenli bir penis uyarılmasında kan akışı olur. Odaları doldurur bu da ereksiyona neden olur.

Elastik doku koruyucu bir kılıf görevi görür ve tam bir ereksiyona izin verir. Kılıf travma nedeniyle hasar gördüğünde, plak adı verilen sert skar dokusu esasen kollajen birikmesi oluşturur ve elastikiyete neden olur.

Penis, gerekli çok yönlülük olmadan bir eğrilik üretir. Peyronie hastalığının semptomlarına aşağıdakiler neden olur:

Akut Yaralanma

Bir erkek penisini çok sert şekilde vurursa veya bir kaza nedeniyle bükerse akut yaralanmaya neden olabilir.

Yoğun cinsel aktivite sırasında penis bükülmesi de yaygın nedenlerdir.

Acı hızla azalacağı için hemen zarar görüldüğü anlaşılmayabilir.

Kronik ve Tekrarlayan Yaralanma

Bazı atletik aktiviteler, uzun süre bisiklet sürmek veya binicilik yapmak gibi bir erkeğin penisinde tekrarlanan yaralanmalara neden olabilir.

Çok fazla oturma kasık bölgesinde ağrı oluşmasını sağlar ve peyronienin zamanla gelişmesine neden olabilir.

Herhangi bir akut yaralanmada olduğu gibi semptomlar ortaya çıkana kadar hasar fark edilmeyebilir.

Prostat Cerrahisi

Son yıllarda, prostat kanserinden muzdarip olanlar için peyronieye ilişkin artan bir eğilim kaydedildi.

Prostat kanseri için ameliyat sonrası peyronie hastalığına yakalanma olasılığı artar.

Tıp uzmanları bunun prostat kanseri için ameliyat sonrası oluşabilen ereksiyon bozukluğu ile ilişkili olduğuna inanmaktadır.

Otoimmün Bozukluklar

Bazı uzmanlar peyronie hastalığının bağ dokularını etkileyen otoimmün hastalıklara yol açabileceğini bildirmektedir.

Penisin içindeki hücrelere bağışıklık sistemi tarafından saldırılırsa iltihaplanma, yara izi ve şiddetli eğriliğine yol açabilir.

Ailenin Geçmişi

Yakın akrabalarında peyronie hastalığı olan erkekler hastalığı yaşama tehlikesi altında olabilir.

Tartışılması zor bir konu olsa da, ailenizin sağlığının arka planını bilmek hem sizin hem de doktorunuzun hastalığı daha kolay ele almasına yardımcı olacaktır.

Yaş

Cinsel performans hormonal seviyelerde ve penis dokusunun elastikliğinde değişiklikler yaşlandıkça doğal olarak azalır.

Peyronienin eğilimi de artar ve 55 yaşın üzerindeki erkekler genç yaştaki erkeklere oranla daha sık etkilenir.

Sigara içiyor, alkol tüketiyor, belirli ilaçları kullanıyor, prostat ameliyatı olduysanız veya başka sağlık sorunları yaşadıysanız, risk yaşlandıkça daha da yüksektir.

Peyronie Teşhisi

Peyronie hastalığına yakalandığınızı düşünüyorsanız doktorunuzu görmek ilk adımdır.

Fizik muayene doktorunuzun durumun olup olmadığını öğrenmesine yardımcı olur. Bu muayene, penisinizin ölçüsünü almayı içerebilir.

Doktorunuz penisi ölçerek skar dokusunun yerini ve miktarını tanımlayabilecektir.

Bu aynı zamanda penisin kısa düşüp düşmediğini değerlendirmeye yardımcı olur. Skar dokusunun varlığını ortaya çıkarmak için doktorunuz bir ultrason veya röntgen önerebilir ve sizi bir üroloğa yönlendirebilir.

Peyronie Tedavisi

Peyroni hastalığı için tedavi önerileri semptomlara ve süresine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu farklılıklar 2 faz oluşturur.

Akut fazda peniste ağrı, eğrilik veya uzunlukta değişiklikler oluşur. Akut faz hastalıkta erken ortaya çıkar ve sadece 2 ile 4 hafta sürebilir.

Ancak bazen bir yıl veya daha uzun sürebilir. Akut fazda olan hastalar için traksiyon tedavisi önerilir, uzunluk kaybını önler ve oluşan eğrilik derecesini en aza indirir. Tıbbi ve enjeksiyon terapileri bu aşamada isteğe bağlıdır.

Tekrar ameliyat ihtiyacını ortadan kaldırmak için hastalık stabil hale gelene kadar cerrahi önerilmez.

Kronik fazda semptomlar stabildir ve penis ağrısı veya penisin eğriliği, uzunluğunda değişiklik yoktur. Kronik faz hastalıkta daha sonra ortaya çıkar ve genellikle semptomlar başladıktan yaklaşık 3 ile 12 ay sonra ortaya çıkar.

Kronik fazda birçok olası uygulama mevcuttur. Tek başına veya kombinasyon halinde uygulanabilir.

Bunlar:

  • Dikkatli bekleme
  • Enjeksiyon tedavileri: Plağın içine ilaç enjektesi yaygın uygulanan tedavi seçeneklerindendir. Penis yüzeyine uygulanan ilaçlarda diğer seçenektir. FDA’nın Verapamil enjeksiyonunu onaylamasından sonra peyronie hastaları için uygulanmaya başlamıştır. FDA'nın Xiaflex'i onaylamasından bu yana Verapamil alan hasta sayısı azalmış olsa da hala bu ilaçtan faydalanan hasta popülasyonu vardır. Xiaflex'in aksine Verapamil daha büyük bir hacimde verilir. Verapamil, Xiaflex'ten önemli ölçüde daha ucuzdur.
  • Traksiyon terapisi: Traksiyon tedavisi peyronie hastalığı olan erkekler için yeni bir tedavi seçeneğidir. Bununla birlikte kemik, deri, iskelet kasının da dahil olduğu diğer tıp alanlarında uzun bir kullanım geçmişine sahiptir. Lifli plak yumuşatma ve genişlemesinde önemli artışlara neden olur. Penis traksiyon tedavisinin cerrahi öncesi veya sonrası penis uzunluğu üzerindeki yararlı etkisi olduğu açıklanmıştır.
  • Ameliyat
  • Oral İlaçlar

İlaç Tedavisi

Peyronie hastalığını tedavi etmek için bir dizi oral ilaç denenmiştir. Ancak bunların tutarlı bir şekilde etkili oldukları gösterilmemiştir ve cerrahi kadar etkili değildirler.

Bazı erkeklerde, doğrudan penise enjekte edilen ilaçlar peyronie hastalığı ile ilişkili eğriliği ve ağrıyı azaltabilir. Tedaviye bağlı olarak, enjeksiyonlar sırasında ağrıyı önlemek için lokal anestezi verilebilir.

Bu tedavilerden birine sahipseniz, muhtemelen birkaç ay içinde birden fazla enjeksiyon alırsınız. Enjeksiyon ilaçları ayrıca oral ilaçlar veya traksiyon terapileri ile kombinasyon halinde kullanılabilir.

Cerrahi Tedavi

Ciddi penis deformesi durumunda cerrahi son hareket şeklidir. NIDDK’e göre, peyronie hastalığı için ameliyattan önce en az bir yıl beklemelisiniz.

NIDDK araştırmaları hastalar, aileleri ve ulus için en kronik, maliyetli hastalıklar hakkında bilgi ve tedaviler oluşturur.

Cerrahi çözümler şunları içerir:

• Etkilenmeyen tarafın kısaltılması

• Skar dokusu tarafının uzatılması

• Penis implantları

Uzatma daha büyük bir ereksiyon düzensizliği riski taşır. Etkilenmemiş tarafın kısaltılması, eğrilik daha az şiddetli olduğunda kullanılır. Kısaltma Nesbit plikasyonu olarak adlandırılan bir prosedürdür.

Bu prosedürde doktorlar uzun taraftaki fazla dokuyu çıkarır veya kıstırır. Bu daha düz ve daha kısa bir penis oluşturur.

Peyronie Tedavi Edilmezse

Peyronie hastalığı durumun ciddiyetine bağlı olarak kendi kendine düzelebilir. Peyronie hastalığı, ereksiyon sırasında penisin eğrilmesine veya kısalmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Bununla birlikte semptomları ortadan kaldırmak ve rahatlama sağlamak için tıbbi müdahale gereklidir.

Tedavi edilmeyen peyronie hastalığı, tam ereksiyona ulaşamamaya yol açan daha büyük bir eğrilik gibi kötüleşen semptomlar yol açabilir.

Peyronie bazı erkeklerde, hastalık ilerledikçe ağrı daha şiddetli hissedilir. Bu durumların her ikisi de çeşitli sorunlara yol açabilir cinsel ilişkiye girme yeteneğinin kaybıyla sonuçlanabilir.

Peyronieye Ne İyi Gelir?

Ereksiyon düzensizliği riskini azaltmak için yaşam tarzı değişikliği önerilir.

Alkol kullanımını azaltmak, sigarayı bırakmak, yasadışı uyuşturucu kullanımından kaçınmak ve düzenli egzersiz peyronie riskini azaltacaktır.

Birey cinsel ilişki sırasında penise zarar verebileceğini fark edemeyebilir. Bu durum cinsel ilişkiyi zorlaştırabilir veya imkansız hale getirebilir.

Bu tarz yaralanmaları engellemek için erkeğin ve partnerinin uygulayabileceği birkaç öneri vardır.

Erkekler yaşlandıkça ereksiyon sıklığını korumakta zorlanabilir ya da ilişki sırasında düzenli şekilde itme penisin bükülmesine neden olabileceğinden daha az sertlikte ereksiyonlar yaşayabilir.

Aşağıdaki öneriler size yardımcı olacaktır:

  • Doktorlar genellikle bireyde ereksiyon düzensizliği varsa, cinsel ilişkide zorluk yaşanıyorsa veya cinsel ilişki imkansız olduğunda Viagra, Levitra, Cialis gibi oral ilaçları reçeteye ile hastanın temin etmesini sağlar. Peniste yaralanmayı önlemenin ilk adımı ereksiyonlarda sertleşme problemi başlar başlamaz bu ilaçlardan birini kullanmaya başlamaktır.
  • Vajinal ıslaklıktan emin olunmalıdır. Islak değilse vajinal yağlayıcı kullanılmalıdır.
  • Cinsel ilişki sırasında eğer penis vajinadan çıkarsa, siz ya da partneriniz tekrar sertleşmeyi sağlamak için elini kullanmalıdır.
  • Üstte eş ile cinsel ilişkiden kaçınılmalı veya dikkatli şekilde yapılmalıdır.
  • Çünkü bu pozisyon penisin bükülme riskini arttırabilir.
  • İtme hareketleri doğrudan içeri ve dışarı olmalıdır.
  • Çok fazla alkol tüketildiğinde veya yorgunken cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.

Peyronie İlaçları

Peyronie hastalığının tedavisi için birçok oral ilaç denenmiştir. Ancak cerrahi kadar etkili olmadığı belirlenmiştir. Bazı hastalarda penise doğrudan enjekte edilen ilaçlarda ağrıyı ve eğriliği azalttığı tespit edilmiştir.

Tedaviye bağlı olarak enjeksiyon sırasında acı hissini azaltmak için lokal anestezi kullanılabilir. Enjeksiyon ilaçları ayrıca oral ilaçlar veya terapiler ile kombinasyon halinde uygulanabilir.

Ereksiyon sırasında 30 dereceden fazla eğilimi olan hastalarda durumu tedavi etmek için Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından clostridium hystolyticum (Xiaflex) onaylanmıştır. Tedavi kolajen oluşumunu bozan bir dizi enjeksiyon içerir.

Bu ilaç şiddetli, orta eğrilik ve nodül olan hastalarda kullanılır. Bu tedavinin eğriliği ve rahatsız edici semptomları iyileştirdiği gözlenmiştir. Tedavi penis eğriliğe neden olan kolajen birikimini parçalayarak çalışır.

İnterferon enjeksiyonları, lifli dokunun parçasına yardımcı olmak amacıyla kullanılır ve bir protein türüdür. Peyronie hastalığı olan erkeklerde penisteki ağrıyı azalttığı gözlenmiştir.

Oral verapamil, genelde yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Skar dokusunda önemli faktör olabilecek bir protein olan kollajen üretimini bozduğu belirlenmiştir.

Peyronie Ameliyatı

Penisin hafif bükülmesi durumunda genellikle tedavi gerekmez. Ciddi penis deformesi durumunda cerrahi son hareket şeklidir. NIDDK’e göre, peyronie hastalığı için ameliyattan önce en az bir yıl beklemelisiniz.

NIDDK araştırmaları hastalar, aileleri ve ulus için en kronik, maliyetli hastalıklar hakkında bilgi ve tedaviler oluşturur.

Cerrahi çözümler şunları içerir:

• Etkilenmeyen tarafın kısaltılması

• Skar dokusu tarafının uzatılması

• Penis implantları

Cerrahi cinsel ilişkiye girmeyi engelleyebilecek penisin şiddetli bükülmesinin olduğu durumlarda yardımcı olabilir. Peyronie hastalığı olan erkekler için iki prosedür vardır. Bu yöntemler plikasyon ve plak çıkarmadır.

Plikasyon

Plikasyon prosedüründe doktor skar veya plağın bulunduğu yerden karşı tarafta çalışarak ereksiyon penisinin uzun tarafını kısaltır.

Prosedür penisi düzeltir ve hastanın ereksiyonu sürdürmesine izin verir.

Ancak ereksiyonun biraz daha kısa olmasına neden olur.

Bu prosedür ayaktan tedavi bazında yapılır, hasta aynı gün eve gider ve yüzde 90 oranında başarı sağlanır.

Plak/Skar Dokusunun Çıkarılması

Bu prosedürde doktor penisin kısa tarafının genişlemesine ve düzleşmesine izin vermek için plak veya skar dokusunu çıkarır. Bu prosedür genellikle ereksiyonun çok şiddetli bükülmesi olan hastalarda kullanılır.

Plak çıkarıldıktan sonra cerrah erektil odalardaki boşluğu hastanın vücudunda başka bir yerden toplanabilen veya bir kaynaktan elde edilebilen bir greft ile doldurur.

Bu prosedür vakaların yüzde 75'inde başarılıdır. Ereksiyonun uzunluğunu korumaya yardımcı olur. Ancak ereksiyon, peyronie hastalığından öncesi kadar uzun olmayacaktır.

Bu prosedürle birlikte aşağıdakiler de dahil olmak üzere büyük yan etki riski taşır:

  • Bazı durumlarda bir implant penisin içindeki cilde yapışabilir veya penisin içinden deriyi yıpratabilir. Nadiren implant deride kırılır. Bu sorunlar bazen bir enfeksiyonla bağlantılıdır.
  • Peniste duyumda geçici bir değişiklik (his)
  • Ameliyat sonrası daha uzun iyileşme süresi

Peyronie için Hangi Doktora Gidilir?

Peyronie hastalığı için Üroloji Hastalıkları bölümüne başvurulması gerekmektedir.

Eğer kişinin penisinde;

  • Yara dokuları varsa
  • Gözle görülür bir eğrilik mevcut ise
  • Ağrı hissediliyorsa

geç kalmadan bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
4
0
Makeleyi Paylaşın

Peyronie ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Peyronie Kendiliğinden Geçebilir Mi?

Peyronie için kesin bir çözüm yolu yoktur fakat tedavi edilebilir veya zaman ile kendi kendine geçmesi mümkündür. Hastalığın hangi döneminde olunduğunun bilinmesi doğru tedavi sağlanması için en önemi noktalardandır. Hastaların yüzde 13’ünde belirtilerin kendiliğinden kaybolabildiği, bununla beraber yüzde 50’sinde ise instabil dönemde hastalığın ilerlediği belirlenmiştir, bu tür hastalarda ilaç tedavisi ile birlikte cerrahi tedavilerde uygulanmaktadır.

Int. Dr. Nergiz Öykü Aktaş

Penis Eğriliği Nasıl Ölçülür?

Penis eğriliği ağrı, bölgedeki şekil bozukluğu vb. faktörler üzerinden kolayca teşhis edilebilen hastalıklar arasında yer almaktadır. Kesin bir tanı konabilmesi için uzman doktora gitmeniz gerekmektedir. Penis eğriliği teşhisi konulabilmesi için tetkikler uygulanmalıdır.

Hastanın başvurması ardından ilk adım fiziki muayenedir. Fiziki muayene sırasında hasta ile doktor arasında ilişki kurulmuş olur. Penis eğriliğinin teşhisi için aradaki iletişimin önemi büyüktür. Muayenede gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra hastanında görevinin tamamlanması gerekiyor. Hastanında şikayetini ayrıntılı şekilde anlatması gerekmektedir. Eksik ya da doğru olmaması durumunda tedaviye olumsuz şekilde etkisi olacaktır.

Penisin eğriliğinin tespiti için bazı tetkikler uygulanmaktadır. Eğriliğin tespiti sağlandıktan sonra tedavi süreci ile ilgili adımlar atılmaktadır. Uygulanan tetkikler görüntüleme testleri, kan testleri ve diğer rutin testlerdir.

Int. Dr. Nergiz Öykü Aktaş