Anorgazmi
Anorgazmi, yeterli bir cinsel ilişkiden sonra orgazm olmada zorluk veya orgazm olamama olarak tanımlanabilir. Tedavi seçenekleri arasında yaşam tarzı değişiklikleri, terapiler ve ilaç tedavileri vardır.
Anorgazmi Nedir?
Anorgazmi, özellikle kadınlar için kullanılan bir terim olsa da erkeklerde de kullanılabilmektedir. Anorgazmi, yeterli bir cinsel ilişkiden sonra orgazm olmada zorluk veya orgazm olamama olarak tanımlanabilir. Anorgazmi, ilişkiler sırasında partnerleri rahatsız edebilen bir durumdur.
Her kadındaki orgazm şekli ve orgazm olma zamanı değişiklik gösterir. Orgazm yoğunluğu ve sıklığı da cinsel ilişkinin sıklığına ve şekline göre değişebilmektedir. Ancak anorgazmide, orgazm olmaya yetecek kadar uyarı olmasına rağmen orgazm olunamama durumu söz konusudur. Ayrıca orgazm, yaş, diğer hastalıklar veya alınan ilaçlara göre bile değişiklik gösterebilir. Anorgazmi eğer kişiyi ve partnerini rahatsız etmiyorsa veya altta yatan önemli bir neden yoksa herhangi bir müdahaleye gerek yoktur. Ancak kişiyi rahatsız eden bir durumsa hekimle görüşmek gerekir.
Erkeklerde görülen anorgazmi de tıpkı kadınlardaki gibi yeterli cinsel uyarıdan sonra orgazm olamama yani boşalamama olarak tanımlanabilir. Anorgazmi durumu her iki cinsiyette de görülebilse de kadınları daha çok etkiler. Anorgazmi dışında erkeklerde bir de geç boşalma durumu da görülebilmektedir. Erkeklerde hem geç boşalma hem de anorgazmi durumunun toplumda yaklaşık % 6-7 civarı olduğu düşünülmektedir. Anorgazmi geç erkeklerde yaşlılara göre daha nadir olarak görülmektedir. Yaşla birlikte durumun sıklığı artar.
Anorgazmi, sertleşememe yani erektil disfonksiyon ve libido eksikliği yani cinsel istekte azalma ile karıştırılmamalıdır. Ancak anorgazmiye bu durumlar eşlik edebilmektedir. Erkekteki anorgazminin, kişinin kendi özellikleri, geçirilen cerrahiler, kullanılan ilaçlar veya psikolojik durumlar gibi birçok farklı nedeni bulunabilmektedir. Bu nedenler belirlenerek tedavi edilip anorgazmi düzeltilebilmektedir. Erkeklerdeki orgazm iki ana türe ayrılabilir. Birincil anorgazmide hiçbir şekilde orgazm olmak mümkün değildir. Ancak ikincil durumlarda genelde az da olsa bazı cinsel uyarı durumlarında orgazm olunabilmektedir.
Anorgazmi Belirtileri Nelerdir?
Orgazm, belirli bir cinsel uyarıdan sonra kalça bölgesindeki kasların istemsiz olarak ve ritmik bir şekilde kasılmasıyla alınan hazla birlikte boşalma durumu olarak tanımlanabilir. Kadınlardaki orgazm tek bir çeşit değildir ve herkeste farklı şekilde oluşabilir. Erkeklerdeki orgazm ise basit boşalma durumu olarak tanımlanabilir.
Anorgazminin ana semptomu hastalığın kendisi olan orgazm olamama, boşalamama durumudur. Ancak bazı anorgazmi türlerinin farklılığından dolayı semptomlar değişiklik gösterebilmektedir. Bu türler şu şekilde sıralanabilir:
a-) Tam anorgazmi: Bu kişiler hayatları boyunca hiçbir zaman orgazm olamamış kişilerdir. Genelde altta yatan fizyolojik bir sorun yani vücut işleyişi ile ilgili bir problem vardır.
b-) Edinilmiş anorgazmi: Edinilmiş anorgazmisi olan kişiler, daha önce orgazm olmakta bir sorun yaşamazken son zamanlarda orgazm olma konusunda sıkıntı çeken kişilerdir.
c-) Durumsal anorgazmi: Durumsal anorgazmide, farklı cinsel ilişki tiplerinde veya belirli partnerlerle orgazm olma durumu söz konusuyken, kolaylıkla her zaman orgazm olunamaz.
d-) Genel anorgazmi: Bu tipte hayatlarının daha önceki zamanlarında orgazm olma söz konusu olsa da, artık hiçbir durumda orgazm olmak söz konusu değildir.
Anorgazmi Nedenleri Nelerdir?
Orgazm olmak üzerinde hem fiziksel hem duygusal hem de psikolojik faktörler etkilidir. Bu yüzden bu üç durumdan herhangi birindeki bozukluk orgazm olmayı etkileyebilmektedir.
Fiziksel Nedenler
Çok çeşitli hastalıklar, fiziksel değişiklikler ve ilaçlar orgazm olma üzerinde etkili olabilmektedir. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilir:
a-) Bazı hastalıklar: Vücuttaki sinirleri etkileyen bir hastalık olan multipl skleroz ve parkinson hastalığı gibi hastalıklar hem fiziksel olarak hem de psikolojik etkileriyle orgazm olmada problemlere yol açabilmektedir.
b-) Jinekolojik sorunlar: Kadınlarda rahim alınması yani histerektomi veya bazı kadın cinsiyet organlarındaki kanserlerle ilgili ameliyatlar orgazm olma durumunu etkileyebilmektedir. Ayrıca bu tür hastalarda orgazm olma sorununun yanında ağrılı ve rahatsız edici ilişki sorunu da olmaktadır.
c-) İlaçlar: Reçeteli ve reçetesiz satılan birçok ilaç, tansiyon ilaçları, antipsikotik ilaçlar, alerji ilaçları olarak kullanılan antihistaminikler ve özellikle seçici serotonin geri alım inhibitörleri dahil olmak üzere antidepresanlar orgazmı etkileyerek bozukluklara yol açabilmektedir.
d-) Alkol ve sigara içmek: Aşırı alkol tüketmek veya sigara içmek orgazm olmayı bozabilmektedir. Özellikle sigara cinsel organlara ulaşan kan akışını sınırlayarak bozukluklara yol açmaktadır.
e-) Yaşlanma: Yaşlandıkça normal vücut anotomisindeki, hormonlardaki, nörolojik sistemdeki ve dolaşım sistemindeki değişikliklere bağlı olarak cinsellik etkilenir. Bunun sonucunda da anorgazmi görülebilmektedir. Menopoza girdikten sonra östrojen denilen hormondaki azalma, sıcak basmaları ve ruh hali değişiklikleri anorgazmi üzerinde etkili olabilmektedir.
Psikolojik Nedenler
Orgazm olma üzerinde fiziksel özelliklerin dışında psikolojik faktörler de oldukça etkilidir. Bu faktörler şu şekilde sıralanabilir:
a-) Anksiyete veya depresyon gibi psikolojik hastalıklar
b-) Kişinin görünüşünü beğenmemesi
c-) Stres ve maddi kaygılar
d-) Kültürel ve dini inançlar
e-) Geçmiş cinsel veya duygusal istismarlar
Bu tarz psikolojik etkenlerin dışında çiftlerin arasındaki sorunlar da psikolojik durumu etkileyerek hem cinsel ilişkiyi hem de orgazmı etkileyerek anorgazmiye neden olabilmektedir. Partnerler arasında duygusal bağ eksikliği, yapılan psikolojik kavgalar, cinsel tercihlerin farklı olması, sadakatsizlik gibi birçok durum bu faktörler arasında sayılabilir.
Anorgazmi Teşhisi
Anorgazmi teşhisine her hastalıkta olduğu gibi alınan tıbbi öykü ve yapılan fizik muayene ile başlanır. Tıbbi öyküde daha önce geçirilen hastalıklar, yapılan ameliyatlar, kullanılan ilaçlar gibi faktörler sorgulanabilir. Daha sonra anorgazmiye neden olabilecek yapısal bir anomali olup olmadığını anlamak için fizik muayene yapılabilir.
Anorgazmide ayrıca çiftler arasındaki sorunlarda bir etken olduğu için uygun görmesi halinde hekim ilişkiyi de sorgulayabilir. Ama bunun için daha çok çift terapisi gibi uzmanlara yönlendirmek en doğrusudur. Hem kadında hem de erkekte tıbbi bir problemin olup olmadığını anlamak için aşağıdaki testler yapılabilir:
a-) Endokrin fonksiyonlar yani hormonlar cinsel işlev ve orgazm üzerinde etkili durumlardır. Bunları test etmek için erkeklerde ana olarak testosteron, kadınlarda da östrojen seviyeleri incelenebilir. Daha sonra tiroid hormonları, prolaktin gibi hormonlar östrojen ve testosteron üzerindeki etkilerinden dolayı incelenebilir.
b-) Erkeklerde penis orgazm olma yani boşalma üzerinde en etkili organdır. Penis duyarlılığının azalması veya his kaybı gibi durumlar boşalma problemlerine yol açabilir. Bu yüzden biraz özel testler olsa da penil duyarlılığın ölçümü testleri yapılabilmektedir.
c-) Sakral refleks ark testi adı verilen nadir uygulanan bir testte, dış genital bölge ve anüs çevresindeki duyuları taşıyan sinir olan pudendal sinirin incelenmesi gerçekleştirilir. Bu sinirdeki bozukluklar anorgazmiyi tetikleyebilmektedir.
Anorgazmi Tedavisi
Anorgazminin tedavisi bu hastalığa neden olan duruma göre değişiklik gösterir. Tedavi seçenekleri arasında yaşam tarzı değişiklikleri, terapiler ve ilaç tedavileri sayılabilir.
Yaşam Tarzı Değişiklikleri ve Terapi
Özellikle çoğu kadında tedavinin asıl kısmı ilişkideki sorunları tespit etmek, cinsel ilişkideki problemleri anlamak ve yoğun stres gibi sorunları ortadan kaldırmaktır. Bunların doğru şekilde yapılması genelde anorgazmi durumunu düzeltmektedir. Bu süreç içerisinde kadının cinsel organlarını anlaması ve cinsel ilişki ve tatmin konuları hakkında bilgi sahibi olması farkındalığın ve tedavinin ilk basamağını oluşturur.
Bunun için özel hekimler hastalara terapiler yapmakta ve cinsel ilişkinin içeriği tıbbi olarak hastalara anlatılmaktadır. Yapılan bazı terapi yöntemlerinde kadınların haz noktalarını öğrenmesi, anorgazmi konusunda oldukça yardımcı olmaktadır. Bu süreci kendi başına değil partneriyle birlikte atlanan hastalardaki tedavinin daha yararlı olduğu tespit edilmiştir. Cinsel ilişki sırasında, farklı pozisyonlar ve seks yöntemleri denemek kadınlardaki klitoris adı verilen haz bölgesinde uyarıların oluşmasına neden olmakta ve orgazm olmayı kolaylaştırmaktadır.
Aynı durumda olan çiftlerle tanışmak ve durum hakkında konuşmak yapılan çalışmalara göre anorgazminin düzeltilmesinde oldukça yararlıdır. Anorgazmi tedavisindeki en önemli adımlardan biri de cinsel ilişki terapilerdir. Uzman cinsel ilişki terapistleri, cinsel endişeler ve bunların atlatılması konusunda uzmanlaşmış kişilerdir. Bu yüzden duruma oldukça hakim olarak hastalara yardımcı olurlar. Cinsel ilişki terapilerine partnerlerle birlikte katılmak tedavi şansını arttırır. Ancak tek başına terapilere gelmek isteyenler olduğunda da kişi kesinlikle zorlanmamalıdır.
Anorgazmi Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Anorgazmi yani orgazm olamama durumu, eğer kişiye herhangi bir problem yaratmıyorsa yani cinsel haz gibi durumlarda bir sorun oluşturmuyorsa tedavi edilmesine gerek yoktur. Ancak bu durum eşler arasındaki ilişkiyi etkiliyorsa, cinsel soğukluk gibi durumlara yol açıyorsa tedavi edilmediği takdirde, kişideki benlik kaybına, depresyona, eşler arasında soğumaya ve evliliklerdeki bozulmalara neden olabilmektedir. Bu yüzden anorgazmi durumunda kişiyi rahatsız ettiği takdirde çekinmeden bir hekime başvurmak gerekir.
Anorgazmi İlaçları
Anorgazmiye neden olan ve psikolojik veya cinsel ilişki bozuklukları dışındaki hastalıklarda ilaç tedavilerine ihtiyaç duyulabilmektedir. Bu nedeni ortaya çıkarmak ve tedavi etmek anorgazmiyi düzeltecektir.
a-) Postmenopozal kadınlar için östrojen tedavisi: Anorgazmi, menopoz sonrası kadınlarda görülebilmektedir. Bunun nedeni hem östrojen seviyesinin azalması hem de menapoz ile ilişkili olan sıcak basması, terleme gibi semptomlardır. Bu durumda yapılan sistemik yani tablet formlarındaki östrojen takviyeleri, anorgazmiyi tedavi edebilmektedir.
b-) Lokal östrojen tedavisi: Östrojen seviyeleri düşük olan kadınlarda veya menapoz sonrası vajinal sorunlarda, vajina bölgesine koyulan lokal fitiller veya sürülen kremler bu bölgeye olan kan akışını arttırarak uyarılmaya neden olur. Böylelikle orgazm olma durumu kolaylaşır.
Anorgazmi için Hangi Doktora Gidilir?
Anorgazmi daha çok kadınları etkileyen bir durum olduğu için kadınların, kadın hastalıkları ve doğum bölümüne başvurması gerekir. Eğer altta yatan hormonal bir problem varsa ve imkan varsa üreme endokrinolojisi gibi özel bölümlere başvurulabilir. Erkeklerde oluşan boşalamama sorunlarında ise üroloji bölümüne başvurulmalıdır. Anorgazmi kişiye herhangi bir problem yaratmıyorsa doktora başvurmaya çok gerek yoktur. Ancak cinsel durumu, evlilik sürecini, kişinin psikolojisini etkiliyorsa bir hekime başvurulmalıdır.