Asimetrik Yüz
Asimetrik yüz, yüzün her iki tarafının da ayna karşısında birebir aynı olmaması durumu olup; yüz asimetrisi egzersizleri ve ilaçla tedavi edilmektedir.
Asimetrik Yüz Nedir?
Her insan çekilen fotoğraflarda veya aynaya baktığında yüzünün iki tarafının birebir aynı olmadığını, bazı farklılıklar olduğunu fark edebilir.
Ağız, dudak, yüz gibi kısımlardaki ufak farklılıklar normal olarak kabul edilebilmektedir. Bir taraftaki kulak diğerinden daha yukarıda veya aşağıda olabilir. Burnun bir tarafı daha keskin görülebilir.
Yüzün her iki tarafındaki görünümlerin ayna karşısında birebir aynı olmaması durumuna asimetrik yüz veya yüz simetrisi bozukluğu adı verilmektedir. Hemen hemen herkesin yüzünde bir dereceye kadar asimetri vardır.
Ancak bazı asimetrik yüz vakaları normalde çok daha fazla belirgindir ve bir soruna işaret edebilmektedir. Yaralanma, yaşlanma, sigara içme ve diğer faktörler yüzdeki asimetriye neden olabilmekte veya var olan asimetriyi arttırabilmektedir.
Hafif ve doğuştan beri veya küçük yaştan beri her zaman var olan asimetriler normal olarak kabul edilmektedir.
Ancak yeni oluşan, dışarıdaki insanların bile ufak bir bakışla fark edebildiği yüz asimetrileri genelde bir sorunun göstergesi olmaktadır. Bir yüz felci türü olan Bell paralizisi, inme gibi ciddi bir durum buna sebep olabilmektedir.
Bu durumda bir hekimin hastayı muayene etmesi ve tanı koyup tedaviyi yönlendirmesi gerekmektedir.
Asimetrik Yüz Belirtileri Nelerdir?
Asimetrik yüz birçok farklı duruma bağlı görülebilmektedir. Yaşlanma, güneş gibi durumlar dışındaki yüz asimetrisi yapan hastalıklarda, hastalığa ait başka belirtiler de görülmektedir. Bu hastalıklar arasında özellikle Bell paralizisi, inme, tortikollis sayılabilir.
Bu tür hastalıklarla ilişkili diğer belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Yüz kaslarında güçsüzlük
- Mimik oluşumunda problemler
- Çiğneme fonksiyonlarının bozulması
- Vücuttaki kol, bacak gibi diğer kısımların hareketinde bozukluk
- Yüzde uyuşma
- Kolda uyuşma
- Konuşmada bozulma
- Yüzde yanma hissi
Asimetrik Yüz Nedenleri Nelerdir?
Asimetrik yüzün birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerden bazıları çok büyük bir sorun teşkil etmez iken, bazıları ise ciddi hastalıklar olup hayat kalitesini oldukça etkileyebilmektedir.
Asimetrik yüze neden olabilecek durumlar ve hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:
Genetik
Asimetrik yüz bazı durumlarda sadece genetik kökenli olabilmektedir. Genetik olarak aktarılan genler veya yüz oluşumu sırasındaki farklılıklar nedeniyle hafif veya ağır asimetriler oluşabilmektedir.
Ailede asimetrik yüze sahip olan kişilerin varlığında bu durum daha sık olarak görülmektedir. Yarık dudak ve damak, damarsal bozukluklar gibi durumlar asimetrik yüze neden olabilecek genetik hastalıklardan bazılarıdır.
Zararlı Güneş Işınları
Yaşlandıkça ve güneşte kalma süresi uzadıkça, güneşten gelen ultraviyole ışınlarına maruz kalmak ciltte lekelerin, benlerin, renk değişikliklerinin oluşmasına neden olabilmektedir.
Güneş ışınlarından kaynaklanan bu bozukluklar nadiren yüzün her iki tarafını eşit olarak etkiler. Genelde yüzün tek tarafı etkilendiği için yüz asimetrisi oluşabilmektedir.
Sigara İçmek
Sigara içmenin, içindeki toksinlere maruz kalınmasına bağlı olarak yüzde asimetriye neden olabileceği düşünülmektedir.
Bu konuda birçok çalışma yapılmıştır ve yapılmaya devam edilmektedir.
Asimetriden mustarip olan kişilerin kesinlikle sigarayı bırakması tavsiye edilmektedir.
Diş İşlemleri
Diş çekilmesi gibi dişçilik işlemleri, yüzdeki kasların görünümünü değiştirerek yüz asimetrisine neden olabilmektedir. Takma diş kullanmak veya diş kaplaması yaptırmak da yüzün sınırlarını ve keskinliğini değiştirerek asimetriye neden olabilir.
Diş işlemlerinin sonucunda her zaman yüz aynı simetride kalmayabilmektedir. Tek yumurta ikizleri arasında yapılan bir çalışmada yüz asimetrisinin genetikten ziyade diş işlemleri ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir.
Yaşlanma
Yaşlandıkça yüz asimetrisi artar. Bu yaşlanmanın doğal bir parçasıdır.
Kemikler ergenlik döneminde büyümeyi durdursa da yaşlandıkça kıkırdak bir miktar büyümeye devam eder.
Bu durumda da kulaklar ve burun yaşlandıkça büyüyüp değişir. Bu da yüz asimetrisine katkı sağlar.
Yaşam Tarzı Alışkanlıkları
Yaşam tarzı alışkanlıkları yüz asimetrisinin nadir nedenlerinden biri olsa da bir miktar duruma katkı sağladığı düşünülmektedir.
Sürekli aynı tarafa yatmak, yüz üstü uyumak, otururken yüzü el ile uzun süre desteklemek gibi durumlar yüz kaslarında ve derisinde değişiklik yaratarak yüz asimetrisine neden olabilmektedir.
Travma ve Yaralanmalar
Çocukluk döneminde veya yetişkinlikte özellikle yüz bölgesine alınan travmalar, yaşanan yaralanmalar yüz asimetrisine neden olan en belirgin durumlardan biridir.
Özellikle burun kırılması, yüz üzerinde derin kesiklikler gibi durumlar asimetriye neden olur.
Bell’s Paralizisi
Bell paralizisi, yüzdeki var olan kasların geçici olarak güçsüzleşmesi veya tamamen hareketinin durması durumudur. Bu durum genelde yüzdeki kasların hareketini kontrol eden sinirlerin sıkışması veya iltihaplanması sonucunda görülür.
Bell paralizisi genelde kalıcı bir yüz felci türü değildir. Belirtiler genelde birkaç hafta sonra düzelmektedir. Bu yüz felci türü her yaşta görülebilse de genelde 16 ila 60 yaş arası kişilerde daha sık görülmektedir.
Bell paralizisi genelde kafa üzerindeki kulak, göz gibi organların enfeksiyonundan veya genel olarak soğuk algınlığı gibi hastalıklardan sonraki ilk iki hafta içinde ortaya çıkar.
Bu yüz felci aniden ortaya çıktığı için genelde gece uyurken normal olan biri sabah uyandığı zaman bir anda yemek yemeyip bir şey içemediğinde bu durumu fark eder.
Bell paralizisi yaşayan bir hastada genelde yüzdeki bir kısmında sarkıklık oluşur. Bir taraftaki gözde açılmama veya kapanmama durumu yaşanır. Bazı durumlarda ve nadiren yüzün her iki tarafı da hastalıktan etkilenmektedir.
İnme
Yüz sarkması veya yüzün bir kısmını hareket ettirememe bir felç belirtisidir.
Bu yüzden gülüşün aniden bozulması, aniden yüzde uyuşukluk hissetme gibi durumlarda acilen hastaneye gidip bir hekim tarafından muayene olmak gerekir.
Tortikollis
Tortikollis, boyun kaslarının anormal bir şekilde durması veya anormal kasılması sonucunda görülen boyun duruşunda problemlere yol açan bir hastalıktır.
Bu durum da yüz asimetrisine neden olabilmektedir. Tortikollis bazen daha anne karnındayken oluşur ve bebek doğduğunda boyun bir tarafa anormal dönmüş olabilir.
Göz hareketlerinde zayıflık, daha iyi görmek için boynu farklı şekillerde eğmeye veya bükmeye neden olarak, boynun bir tarafındaki kasların diğerinden daha fazla çalışmasına neden olarak geçici bir tortikollis durumuna neden olabilir.
Asimetrik Yüz Teşhisi
Asimetrik yüz teşhisi basit bir gözlem ile konulabilir. Kişinin kendi başına evde ayna karşısında yüzünü değerlendirmesi veya bir fotoğraf çekildikten sonra yapılan bir değerlendirme ile yüzdeki asimetri fark edilebilir.
Bunu yaparken fotoğraf üzerinde bazı noktalar işaretlenerek bir değerlendirme yapılabilir. Dikey olarak değerlendirme, alnın zirvesi ve çenenin alt kısmı arasındaki çizgi ile yapılır.
Bu çizginin tamamen dik olması beklenir. Diğer tüm değerlendirmeler yatay çizgiler ile yapılır.
Yatay çizgiler şu şekilde çizilebilir:
- Her iki gözün dış yanları arasındaki çizgi
- Her bir göz ile burun köprüsü arasındaki çizgi
- Dudağın her iki yanı arasındaki çizgi
Bu asimetriyi değerlendirebilen bazı programlar bulunmaktadır. Ancak bu programların bazıları doğru hesaplama yaparken bazıları yapamamaktadır.
Bu konuda dikkatli olmak gerekir. Ayrıca ufak ve çok rahatsız etmeyen asimetriler normaldir ve değerlendirilmesi bile gerekmez.
Asimetrik Yüz Tedavisi
Çoğu durumda, asimetrik bir yüzün herhangi bir tedaviye veya tıbbi müdahaleye ihtiyacı yoktur. Hatta bazen asimetrik yüze sahip olmanın daha fazla çekici ve doğal olduğu düşünülür.
Herhangi bir hastalık olmadığı sürece asimetrik bir yüz oldukça normaldir. Ancak kişi bu asimetriden çok rahatsızsa ve bu durumu düzeltmek istiyorsa yapılabilecek bazı yöntemler bulunmaktadır. Bunlar bir hekim ile kişiye özel değerlendirilmelidir.
Basit nedenlerden kaynaklanan asimetrilerde yüz asimetrisi egzersizleri gibi yöntemler uygulanabilmektedir. İnme, Bell paralizisi gibi durumlarda ise tıbbi başka tedaviler gerekebilmektedir.
Ancak Bell paralizisinde oluşan belirtiler çoğu zaman tedavi olmadan kendiliğinden düzelebilmektedir. Tedavisiz düzelme yaşanabilse de paraliziden etkilenen yüz kaslarının eski haline dönmesi ve güçlerinin geri dönmesi birkaç hafta hatta birkaç ay sürebilmektedir.
Aşağıda sıralanan ilaçlar durumun düzelmesine veya düzelme sürecinde hastayı rahatlatmaya yardımcı olabilmektedir:
- Sinirde oluşan inflamasyonu yani iltihabı azaltmak için steroid içeren ilaçlar
- Bell paralizisine neden olan durum bir virüs yada bakteri kaynaklı bir enfeksiyon ise bunlara yönelik ilaçlar
- Paralizi nedeniyle hastada var olan bir ağrı varsa bunu hafifletmek için ağrı kesici ilaçlar
Asimetrik Yüz Ameliyatı
Asimetrik yüz ameliyatları özellikle kozmetik probleme neden olan durumlarda uygulanır.
Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
Dolgu
Enjeksiyon yoluyla yüz bölgesine yumuşak dolgu yaptırmak yüz asimetrisi düzeltme yöntemlerinden biridir. Botox veya dolgu maddesi kullanımı özellikle kadınlar tarafından sıkça tercih edilen yöntemlerdendir.
Dolgular özellikle kas zayıflığından kaynaklanan asimetriler için iyi işe yarayan yöntemlerdendir. Dolgular türüne göre değişse de genelde çok uzun süre işe yaramaz ve sonunda etkileri kaybolur.
Yüz İmplantları
İskelet yapısı nedeniyle yüzde bir asimetri varsa, yüz implantları kullanılabilmektedir. Bu tedavi çene veya yanak bölgesindeki asimetriler için sıkça kullanılır.
Yüz implantları genelde kalıcıdır ve aşağıdaki maddelerden yapılabilir:
- Silikon
- Bazı madenler
- Plastik maddeler
- Jeller
- Proteinler
Rinoplasti
Yüz asimetrisine neden olan durum burun bölgesine alınan travmalarsa veya asimetri burundaki anormalliklerden kaynaklanıyorsa rinoplasti denen yöntemle burnun şekli düzeltilerek simetrik gözükmesi sağlanabilmektedir.
Burun estetiği genelde kalıcıdır. Ancak zamanla eski görünüme dönüş olabilmektedir.
Yüz Asimetrisi Tedavi Edilmezse
Basit nedenlerden kaynaklanan asimetriler tedavi edilmese dahi herhangi bir problem yaratmaz.
Ancak kişi bu durumdan çok rahatsız oluyorsa depresyon gibi durumlara yatkınlık yaratabilir.
Ayrıca inme, felç gibi ciddi sebeplerden kaynaklı asimetrilerde durumun tedavi edilmesi gerekmektedir.
Asimetri kalıcı olsa bile bu durumların tekrarlanmaması için doktor kontrolü sağlanmalıdır.
Asimetrik Yüz için Hangi Doktora Gidilir?
Yüz felci için gidilmesi gereken bölümler altta yatan nedene bağlı olarak değişmektedir. Eğer asimetrinin sebebi burundaki veya yüzdeki var olan bir farklılık ise bunların düzeltilmesi için Plastik Cerrahi bölümüne başvurulabilir.
Asimetri nedeni felç gibi bir durumsa Nöroloji veya Beyin Cerrahisine başvurulabilir. Ayrıca çok küçük olan asimetrilerde düzeltme gerekmediği zamanlar, hasta bunu aşırı derecede takıyorsa bir Psikiyatri hekimine görünebilir.
Asimetrik yüz ufak derecede ise doktora başvurmak gerekmez. Çünkü bu normal bir durumdur ve herkeste olabilir. Ancak felç gibi büyük bir nedene bağlı asimetrilerde doktora başvurmak gerekmektedir.
Asimetrik yüz ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Asimetrik Yüz Düzelir Mi, Düzelirse Nasıl Düzelir?
Asimetrik yüz düzelebilen bir durumdur. Önemli olan asimetriyi yaratan durumun tespit edilmesidir. Asimetri doğuştan veya kişinin kendi özelliklerine bağlı olarak oluşmuşsa ve hafif düzeyde ise herhangi bir tedavi gerekmez. Ancak müdahale edilecek kadar büyükse implant, dolgu gibi ameliyat yöntemleriyle düzeltilebilir. Ayrıca inme, felç gibi durumlarda kendi içinde tedavi edilmelidir. Ancak bu durumlar nedeniyle oluşan asimetriler düzelmeyebilmektedir.