Ayak Nasırı

Ayak nasırı, ayakta oluşan kalın ve tabakalaşmış deri olup tedavisi; ameliyat, ameliyatsız ve radyofrekans yöntemleri ile yapılabilir.

Ayak Nasırı Nedir?

Nasır kemikli bölgede vücudun savunma sistemi olan deriyi, hasar ve yaralanmalardan korumak amacıyla oluşturduğu kalınlaşmış ölü hücrelerden oluşmuş tabakaya denir. Vücudun farklı bölgelerinde değişik nedenlerle oluşabilen bir hastalık türüdür. Ayaklarda en sık rastlanan sağlık sorunlarından biridir.

Ayak nasırı derinin kendisini korumak için verdiği tepkidir. Vücut sürekli bir basınca maruz kalınsa o bölgede kalınlaşma eğilimine girer. Çoğunlukla ayaklarda ellerde ve parmaklarda ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Ayaktaki nasır derinleştikçe can yakan bir hal alır.

Özellikle topuk ve ayak parmaklarının köküne uygulanan sürtünme ve  basınç ayakta nasır oluşmasına neden olur. Yanlış ayakkabı seçimi, çıplak ayak ile dolaşmak, ayak parmaklarındaki şekil bozuklukları sonucu ortaya çıkan ayak nasırı virüsten kaynaklanmaz ve bulaşıcı bir hastalık türü değildir. Ayak nasırını önlemek için rahat ayakkabılar seçmek gerekir.

Özellikle gün içerisinde işleri gereği sürekli ayakta duran kişiler ayaklarını sıcak suda bekleterek ölü hücreleri bu şekilde yumuşatarak temizleyebilirler. Ayak nasırı ağrısını hafifletmek için domates nasır bölgesi için kullanılabilir. Bunun dışında ayak nasırı bandı veya ayak nasırını temizlemek için ponza taşı kullanılabilir.

Nasırları korumak ve bunun yanında nasırda oluşan acıyı rahatlatmak için lateks veya jelden yapılmış koruyucu maddeler kullanılabilir. Nasırdan ayrı olarak siğiller vardır. Siğiller nasır ile karıştırılmamalıdır. Nasır yük taşınan yerde veya ayakkabının değdiği yerde oluşur. Siğiller ise genelde yük taşınmayan yerlerde ayağın orta kısmında yani yerle temasın en az olduğu yerde meydana gelir. Siğilleri bir virüstür. Bundan dolayı nasır ile karıştırmamak gerekir. Tedavi bakımından da birbirinden farklıdır.

Nasırın yumuşak, sert ve tohum olmak üzere üç çeşidi vardır.

Yumuşak Nasırlar: Yumuşak nasırlar genelde parmak aralarında olur. Yumuşak nasırın en büyük sebebi ise parmağın karşı tarafıdır. Parmağı karşı tarafında bir kemik çıkıntısı diğer tarafa vurduğu için nasıra neden olur. Yumuşak nasırların tedavisi iki parmak arası teması maksimuma çıkarmak için silikon tüpleri ile yapılmaktadır.

Böylece iki parmak birbirine daha az temas edeceği için nasıl iyileşir. Bazı durumlarda nasır iyileşmeyebilir. Bu tür durumlarda iyileşmeyen yumuşak nasır alınır. Fakat sadece nasırı almak yetmez. Çünkü asıl sebep karşı parmağı kemik çıkıntısı olduğu için o kemik çıkıntısının muhakkak törpülenmesi gerekir. Kemik çıkıntısı törpülenmezse alınan nasır kemik çıkıntısından kaynaklı olarak tekrar oluşabilir.

Sert Nasırlar: Sert nasırın meydana gelmesi tamamen dış etkenlerden kaynaklıdır. Bu dış etken ayakkabı vurması veya bir kemiğin yerle fazla temas etmesi sonucu olabilir. Ayakkabı vurması sonucu önce şişlik meydana gelirken daha sonra şişliğin üzeri sert bir doku ile kaplanarak nasır meydana gelir.

Bunların engellenmesinde ayakkabı değişimi veya nasır oluştuktan sonra her ayakkabıda bu sorun yaşanıyorsa ayakkabı ile teması kesmek için silikon tüpler kullanılır. Bunların da etkili olmadığı durumlarda nasır ilaçları, kazma yöntemleri kesinlikle işe yaramaz çünkü bunlar muhakkak nasırın tekrarını getirecektir. Bunun yerine cerrahi tedavi gerektiği durumlarda olayın köküne inerek nasırı dibinden ve alttaki kemik doku ile birlikte temizlenmesi gerekir. Cerrahi müdahale sonucunda nasırın tekrar oluşması son derece düşüktür.

Tohum Nasırı: Ölü deriden meydana gelen tohum nasırları topuğun arka ve yan kısımlarında görülür.

Ayak Nasırı Belirtileri Nelerdir?

Yanlış ayakkabı seçimi, çıplak ayak ile dolaşmak, ayak parmaklarındaki şekil bozuklukları sonucu ortaya çıkan ayak nasırı virüsten kaynaklanmaz ve bulaşıcı bir hastalık türü değildir. Ayak nasırını önlemek için rahat ayakkabılar seçmek gerekir.

Yumuşak nasırlar genelde ayak parmaklarında meydana gelirken sert nasırlar ayağın kemikli kısmında meydana gelir. Tohum nasırı ise topuk kısmında bulunan ölü deriye uygulanan basınçtan kaynaklı olarak meydana gelir.

Ayak nasırı rahatsızlığı olan hastalarda ise şu belirtiler gözlemlenir:

  • Ayakta şişkinlik belirtisi
  • Ayakta şiddetli ağrı hissedilmesi
  • Nasırın meydana geleceği bölgede kabarıklığın meydana gelmesi
  • Nasırın meydana geldiği bölgede deride kalınlaşma gözlemlenir. Bundan kaynaklı olarak cilt kısmında renk değişimi meydana gelir.
  • Nasır ileri bir evrede ise kızarıklık meydana gelir.
  • Derinin sertleşmesi sonucu iltihap gözlemlenir.

Ayak Nasırı Nedenleri Nelerdir?

Basınç probleminden kaynaklanan nasır ayak yapısından da kaynaklanabilir. Bu duruma örnek vermek gerekirse bazı kişilerin tarak kemikleri daha aşağıdadır veya bu kişilerde kemik çıkıntısı vardır. Bu tür rahatsızlıkları olan hastaların var olan bu sorunu çözmedikleri sürece yani ayaktaki eğikliği, kalıbı, şekil bozukluğunu düzeltmediği sürece nasır tekrarlanacaktır.

Bu tür problemlerde nasırı kazımak nasır ilacı almak, bantlar, sarımsak uygulamaları hiçbir işe yaramaz. Belki durumu bir süre geçirebilir ya da daha kötüleştirebilir. Onun için öncelikle nasırın tipinin tespit edilmesi gerekir.

Özellikle topuk ve ayak parmaklarının köküne uygulanan sürtünme ve basınç ayakta nasır oluşmasına neden olur.

Nedenleri:

  • Yüksek topuklu ayakkabılar giymek
  • Sıkı, dar ayağa uymayan ayakkabı seçimi
  • Çıplak ayak ile dolaşmak
  • Çorapsız ayakkabı giymek
  • Ayak yapısının fazla kemikli olması
  • Ayak parmaklarındaki şekil bozuklukları sonucu ortaya çıkan ayak nasırı virüsten kaynaklanmaz ve bulaşıcı bir hastalık türü değildir.

Ayak Nasırı Teşhisi

Ayak nasırı teşhisi için dermatoloji uzmanı öncelikle şikayetleri dinler. Ardından fiziki muayenede bulunmak teşhisi konması için yeterlidir. Kişinin kemik yapısında bozukluk varsa röntgen istenebilir. Bunun dışında herhangi bir laboratuvar işlemine genelde gerek duyulmaz.

Ayak Nasırı Tedavisi

Nasır derinin kendisini korumak için verdiği bir reflekstir. Cilt sürekli bir basınca yada sürtünmeye maruz kalınsa o bölgede kalınlaşma eğilimine girer. Nasır tedavisini ameliyat, ameliyatsız ve radyo frekans yöntemleri olarak üç grupta inceleyebiliriz.

Ameliyat yöntemi: Ameliyat çok nadir uygulanan bir yöntemdir. Ameliyat bozuk kemik yapısı olan hastalara uygulanan bir yöntemdir. Daha önceleri ameliyat uygulanan bir yöntemdir şimdilerde radyo frekans yöntemiyle nasır alınır. Bölgesel uyuşma ile uyuşturulup nasırın bulunduğu bölge kesilerek çıkarılır. Daha sonra nasırın bulunduğu bölge dikilerek kapatılır.

Ameliyatsız Yöntemler: Ameliyatsız yöntemler nasırın neden olduğu ağrıyı hafifletse de kalıcı bir çözüm sunmazlar.

Ameliyatsız uygulanan bu yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Pedler ve bantlar: Ped ve bantların amacı cildi yumuşatmaktır. Salisilik asit içeren ped ve bantlar ayakta bulunan bölgeye yerleştirerek uygulanır. Ped ve bantları hangi sıklıkla kullanılacağını muayene olduğunuz doktor anlatacaktır.
  • Jel ve Kremler: Ped ve bantların uygulanması zor olan bölgelere için kullanılır. Jel ve kremler yumuşatıcı bir madde salisilik asit içerirler.
  • Ortopedik ayakkabı: Ortopedik ayakkabı kullanımındaki amaç dışa basma, içe basma, topuk ağırlıklı yürüme gibi yanlış alanlara basmayı engelleyerek doğru basmaya teşvik eder.
  • Bitkisel tedavi gibi yöntemler uygulandığında deri kalınlığını azaltacağı için bölgedeki ağrıyı hafifletir. Fakat bu yöntemler köke kadar ulaşmadığı için nasır kendini tekrarlar.

Radyofrekansla Nasır Tedavisi: Radyo dalgaları ile oluşturulan enerji kök kısmına kadar inerek nasırın bulunduğu bölge yakılarak çıkarılır. Nasırın alındığı bölge zamanla deri ile kaplanır. Bu işlem sonrası dikiş atılmaz. Radyo frekans çok kısa süren ve nasırın tekrarlanma olasılığının oldukça düşüren bir yöntemdir.

Ayak Nasırı Tedavi Edilmezse

Nasır vücudun farklı bölgelerinde değişik nedenlerle oluşabilen bir hastalık türüdür. Ayaklarda en sık rastlanan sağlık sorunlarından biridir.

Ayak nasırı tedavi edilmezse hayati tehdit oluşturabilecek bir hastalık çeşidi değildir. Fakat kişi hayatını rahatsız edici bir ağrı ile sürdürecektir. Ayak nasırları tedavi edilmediği takdirde yere yanlış basmadan kaynaklı olarak ayakta şekil bozuklukları oluşabilir. Bu durumların oluşmaması için tedavi edilmelidir.

Ayak Nasırına Ne İyi Gelir?

Nasırın meydana geldiği bölgede yapılan yanlış bir uygulama nasırın büyümesine neden olabilir. Bu tür durumların yaşanmaması için ayaktaki nasır bölgesine uygulanacak herhangi bir tedavi dermatoloji uzmanına danışılmalıdır.

Ayak nasırına iyi gelecek faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ayak numarasına uygun ortopedik ayakkabılar tercih edilmeli
  • Ayak kısmında meydana gelen nasırı ponza taşı ile ölü deriyi arındırmalıyız.
  • Karbonat, sirke, limon ile ayaktaki nasıra bakım uygulanabilir.
  • Yumuşatıcı ayak pedleri kullanılabilir.

Ayak Nasırına Ne İyi Gelmez?

Ayak nasırı rahatsızlığı olan hastaların nasırın meydana geldiği bölgeye herhangi bir tedavi uygulamadan önce dermatoloji uzmanına danışmak nasıra uygulanacak yanlış bir yöntemle birlikte nasırın büyümesine, yayılmasına engel olacaktır.

Ayak nasırına iyi gelmeyecek faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ayak yapısına uygun olmayan ayakkabılar kullanmak
  • Nasır bölgesini yakmak
  • Nasırı atmak için bölgeyi delici aletlerle oymak
  • Soğan, sarımsak gibi besinlerin nasır bölgesine tatbik etmek nasırın büyümesine neden olabilir.

Ayak Nasırı İlaçları

Ayak nasırı tedavisi ilaçla mümkün değildir. Kullanılan ilaçlar ağrı hissini azaltsa da ilaçla nasırdan tamamıyla kurtulmak mümkün değildir. Fakat ilaç olmasa da kremler, jeller, pedler, bantlar tedavi sürecinde kullanılabilir. Kullanılan bu maddeler zonklayıcı ağrıyı hafifletecektir. Tedavide kullanılacak krem, jel, ped, bantlar eczanelerde temin edilebilir.

Ped ve bantların uygulanması zor olan bölgeler için jel ve kremler kullanılır.

Salisilik asit içeren ped ve bantlar ayakta bulunan nasırlı bölgeye yerleştirerek uygulanır. Salisilik asit cilt yapısında meydana gelen keratini parçalayarak sağlıklı bir cilt oluşturacaktır.

Ayak Nasırı Ameliyatı

Ameliyat çok nadir uygulanan bir yöntemdir. Ameliyat bozuk kemik yapısı olan hastalara uygulanan bir yöntemdir. Daha önceleri ameliyat uygulanan bir yöntemdir şimdilerde radyo frekans yöntemiyle nasır alınır.

Bölgesel uyuşma ile uyuşturulup nasırın bulunduğu bölge kesilerek çıkarılır. Daha sonra nasırın bulunduğu bölge dikilerek kapatılır.

Çocuklarda Ayak Nasırı

Kişinin ayak bölgesinde yumuşak nasır mevcutsa iki parmak arasındaki mesafeyi artırmak için silikon tüpler kullanılarak iyileştirilir. Kişide sert nasırlar mevcut ise ayakkabı değişimi ile nasır iyileştirilebilir. Bunların hiç biri nasırın iyileşmesini sağlamıyor ise cerrahi müdahale gerekebilir. Bunlar çocuklar içinde geçerlidir. Çocukların cilt yapısı nasıra uygun olmasa da özellikle inşaat, tarım gibi güç isteyen işlerde çalışan çocuklarda görülen bir hastalık türüdür. Tedavi yöntemi yetişkinlerle aynı olmasına rağmen çocukların damarları sertleşmediği için tedaviye daha hızlı ve olumlu yanıt verirler.

Ayak Nasırı için Hangi Doktora Gidilir?

Ayakta şişkinlik belirtisi, ayakta şiddetli ağrı hissedilmesi, nasırın meydana geleceği bölgede kabarıklığın meydana gelmesi, deride kalınlaşma, renk değişimi, nasır ileri bir evrede ise kızarıklık, derinin sertleşmesi sonucu iltihap gözlemlenmesi gibi belirtilerin meydana gelmesi sonucunda en yakın hastanenin Cildiye bölümünde bulunan cildiye uzmanına muayene olunmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Ayak nasırı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Ayak Nasırı Nasıl İyileşir?

Kişinin ayak bölgesinde yumuşak nasır mevcutsa iki parmak arasındaki mesafeyi artırmak için silikon tüpler kullanılarak iyileştirilir. Yumuşak nasırın asıl nedeni karşı taraftaki kemik çıkıntısı olduğu için kemik törpülenmelidir. Kişide sert nasırlar mevcut ise ayakkabı değişimi ile nasır iyileştirilebilir. Bunların hiç biri nasırın iyileşmesini sağlamıyor ise cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahale ile nasırın köküne kadar inilerek çıkarılır böylelikle nasır iyileşir. 

Stj. Dr. Bahattin Kavşut

Ayak Nasırı Nasıl Temizlenir?

Ayak nasırı ponza taşı ile temizlenebilir. Öncelikle ponza taşı kullanımının verimini artırmak için ayaklarımızı ılık suya sokup ölü derinin yumuşamasını sağlamalıyız. Daha sonra ponza taşı kullanarak nasır temizlenir. Kişide diyabet hastalığı varsa ponza taşını kullanmadan önce doktorunuza danışınız.

Stj. Dr. Bahattin Kavşut