Bebek Kakasında Beyaz Pütürler

Bebek kakasında beyaz pütürler; kakada meydana gelen değişikliklerden bebek kakasında beyaz parçalar oluşması şeklindedir. Tedavi tamamen problemin nedenine göre yapılmaktadır.

Bebek Kakasında Beyaz Pütürler Nedir?

Bebek kakasında beyaz pütürler; kakada meydana gelen değişikliklerden bebek kakasında beyaz parçalar oluşması şeklindedir. Bebeğin kakasında beyaz parçalar; farklı birçok sebebe bağlı şekilde meydana gelebilir ve bebeğin sindirim sistemindeki sorunların görülmesine zemin hazırlar niteliktedir.

Bebek kakası rengi ve kıvamı günler, haftalar ya da aylar içerisinde bebeğin gelişim sürecinde zaman zaman farklı haller alabilir. Bu değişimler farklı şekillerde ortaya çıkabilir ve bu durumun tedavisinin sağlanabilmesi için bebek kakasının takibinin anne baba ya da bebeğin bakımını üstlenen kişi tarafından çok dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Normal şartlar altında çok tuhaf olarak değerlendirilen renkler, normal olarak kabul edilebilir. Herhangi bir anormal durum ile karşı karşıya kalınması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak durumun değerlendirilmesini talep etmek gereklidir.  Böylelikle bebeğin genel tetkiklerinin yapılması ile incelemeler gerçekleştirilmektedir. Elde edilen test ve tahlil sonuçlarına göre bebeğin kakasında meydana gelen değişikliklerin nedeni belirlenmektedir.

Bebek Kakasında Beyaz Pütürlerin Belirtileri Nelerdir?

Bebek kakasında bulunan beyaz pütürlerin belirtileri;

  • Alt değiştirme ya da tuvalet ihtiyacını giderme esnasında kaka içerisinde beyaz parçaların görünmesi,
  • Bebeğin huzursuz olması,
  • Peynir kesiğine benzer parçaların bebek bezi içerisinde görünür halde olması şeklinde ifade edilebilir.

Bebek Kakasında Beyaz Pütürlerin Nedenleri Nelerdir?

Bebek kakası içerisinde dönem dönem farklı maddeler ve bu farklı maddelere bağlı olarak da değişik tonlarda renkler oluşabilir. Bu renkler ile maddeler; bebeğin yeme içme düzeni ile doğrudan alakalıdır. Ancak bebeğin kakasının beyaz renkli maddeler içeriyor olması, kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur. Çünkü bu durum; ciddi hastalıkların habercisi niteliğinde olabilir.

  • Bebeğin kakasında görülen beyaz ve ufak parçaların oluşmasının temel nedeni; özellikle bebeğin anne sütü ile besleniyor olmasıdır. Anne sütü; oldukça yağlı bir yapıya sahiptir. Bu durum her anne sütü için geçerli değildir fakat genellikle bu sonuca ulaşılmaktadır.
  • Anne sütünün yağlı bir yapısı olmasına ek olarak bebeğin alerjik bir bünyesinin olması da beyaz pütürlere sebep olabilir. Alerjik etmenlere bağlı olarak bebek kakasında beyaz renkli pütürcük niteliğinde maddelerin görülmesi olası bir durumdur. 
  • Bebeğin karaciğerinde meydana gelen problemler, bebek kakasında beyaz pütürlerin görülmesine neden olabilir. Genellikle yeni doğan bebeklerde yaklaşık 2 hafta süre ile bilirubin seviyelerinin dengesiz olması durumu ile karşı karşıya kalınabilir. Bu durum halk arasında “yeni doğan sarılığı” olarak da bilinmektedir. Ancak belirtilen süreden daha fazla bebek kakasında beyaz pütürcükler ya da maddeler gözlemleniyorsa karaciğer ile ilgili değerlendirmelerin yapılması gereklidir. 
  • “Kolik” olarak değerlendirilen ve nitelendirilen; sık aralıklarla, yoğun bir şekilde ağlama nöbeti ve huzursuzluk durumu yaşayan bebeklerde de beyaz kaka normal olarak ele alınmaktadır. Çok uzun süreli olarak devam etmesi durumunda ise; yine alanında uzman bir çocuk hastalıkları ve sağlığı uzmanına başvurulmasında fayda vardır. 

Bebek Kakasında Beyaz Pütürlerin Teşhisi

Bebek kakasındaki beyaz pütürcüklerin ve parçacıkların teşhisinin yapılabilmesi ve bu duruma sebebiyet veren şeyin tam olarak belirlenebilmesi için; bebeğin kakası üzerinde bazı tetkik ve incelemelerin yapılması gerekecektir. Bunlar çocuk hastalıkları ve sağlığı alanında uzmanlaşmış bir hekimin talebine ve yapacağı fiziki muayeneye bağlı olarak;

Buna ek olarak ise bebeğin hastalık öyküsünün dikkatli bir şekilde hekime iletilmesi gerekmektedir. Bu noktada ise;

  • Anne sütü ile besleme yapılıp yapılmadığı, 
  • İnek sütü kullanılıp kullanılmadığı, 
  • Son dönemlerde ek gıdada değişik bir besin grubunun denenip denenmediği, 
  • Alerji öyküsünün olup olmadığı gibi şeylere mutlaka değinilmelidir. 

Bebek Kakasında Beyaz Pütürlerin Tedavisi

Bebek kakasında beyaz pütürlerin tedavisi; tamamen problemin kaynağının ne olduğu ile doğrudan ilintilidir. Anne sütü ile beslenmeye bağlı olarak meydana gelen beyaz pütürlerde; tedavi için anne sütünün kesilmesi önerilecektir. Aynı durum inek sütü ve mama ile beslenmede de geçerli olacaktır. Fakat bebek kakasındaki beyaz pütürlerin nedeni; alerjik bir etmen ise öncelikle bu alerjik etmenin ortadan kaldırılması gerekecektir. Safra kesesinin yeterli miktarda öd üretmemesi ve salgılanan öd miktarının az olması sebebi ile sindirimin tam anlamı ile yapılamamasına bağlı bir durum söz konusu ise; bu problemin tedavi edilmesi gerekecektir.

Bebek Kakasında Beyaz Pütürler için Hangi Doktora Gidilir?

Yenidoğan bebeklerde doğumu takip eden ilk günlerde meydana gelen kakanın rengi neredeyse tamamen siyahtır. Oldukça koyu renkte olan bu kaka, bebeğin büyümesini takip eden günlerde sarı veyahut kahverengi bir hal alarak devam eder. Bu durumun aksine bebeğin kakasının kırmızı bir renk alması ya da beyaz bir hal alması durumu ortaya çıkabilir. Bu, bebeğin sağlığı ile ilgili olarak yolunda olmayan bir şeyler olduğuna işaret eden bir şey olabilir.

Şüpheyi takiben, zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasında fayda vardır. Bebek kakasında beyaz pütürlerin görülmesi durumunda alanında uzman bir çocuk hastalıkları ve sağlığı uzmanına görünülmesi gereklidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
2
1
Makeleyi Paylaşın

Bebek Kakasında Beyaz Pütürler ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bebeğin kakasında beyaz pütürler varsa ne yapılmalıdır?

Bebeğin kakasındaki beyaz pütürcüklerin çeşitli nedenleri vardır. Öncelikle anne sütü ile besleme yapılıp yapılmadığı göz önünde bulundurulmalıdır. Daha sonra ise bebek kakasının takibinin dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Çok uzun bir süre boyunca devam etmiyor ise; endişelenmeye gerek yoktur. Ancak uzun süreli olarak görülen beyaz parçaların birçok nedeni olabilir ve bu nedenler ciddi hastalıkların işaretçisi niteliğinde de değerlendirilebilir. Bu sebeple mutlak suretle bir sağlık kuruluşuna başvurarak, hekimin talep edeceği şekilde gerekli tetkikler ile incelemelerin yapılmasını sağlamak iyi olacaktır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebek beyaz renkli kaka yapıyorsa ne yapılmalıdır?

Burada önemli olan bebeğin kakasının tamamen beyaz renkte olması ya da kakanın içerisinde beyaz renkli taneciklerin olması durumlarının dikkatli bir şekilde ayrımının yapılabilmesidir. Beyaz renkli tanecikler olması halinde, gözlemlemenin dikkatli bir şekilde yapılması ve bir haftadan uzun sürmesi durumunda hekime başvurulması yeterli olabilecekken; tamamen beyaz renkli kaka varlığı halinde acil bir şekilde zaman kaybetmeden hekime başvurulmalıdır. Bu durum oldukça ciddidir ve bebeğin sindirimi esnasında öd sıvısı adı verilen sıvının salgılanmamasına bağlı olarak gelişen bir durum söz konusu olabilir. Kireç rengi ya da kil rengi kaka olarak da değerlendirilen bu durum, dikkatli bir şekilde gözetim altında tutulması gereken bir olaydır.

Stj. Dr. Özlem Filiker