Bebeklerde Akciğere Süt Kaçması

Bebeklerin süt emerken yanlış pozisyon ya da farklı sebeplere bağlı olarak bebeğin ciğerine sütün kontrol dışı ulaşmasıdır. Heimlich manevrası yada birimlere haber verilerek tedavi en kısa sürede uygulanmalıdır.

Bebeklerde Akciğere Süt Kaçması Nedir?

Bebeklerde akciğere süt kaçması, annelerin bebekleri emzirmesi sırasında, biberondan süt emerken yanlış pozisyon ya da farklı sebeplere bağlı olarak bebeğin ciğerine sütün kontrol dışı ulaşmasıdır. Bebeğin ciğerlerine süt kaçması anne babalar için endişe seviyesini arttıran bir durumdur.

Emzirme döneminde bebeklerin boğazına süt kaçması çok sık görülen bir durumdur. Ebeveynler bu durumda uzmanların önerilerine uyarak süt kaçma sorunlarını en aza indirebilirler. Süt kaçması annenin bebeği emzirmesi sürecinde olabileceği gibi bebeğin biberon emziği ile süt emmesi sırasında da yaşanabilir.

Akciğere süt kaçması durumunda anne çok soğukkanlı hareket etmeli ve bebeğin olumsuz etkilenmemesi adına hemen duruma müdahale etmelidir.

Bebeklerde Akciğere Süt Kaçması Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde akciğere süt kaçması belirtileri genellikle anlık olarak anne babalar tarafından fark edilebilecek durumlardır.

 Bebeğin akciğerine süt kaçması belirtileri şu şekildedir;

  • Bebeğin yüzünün kırmızı bir hal alması ve kızarması
  • Nefes almada zorluk yaşanması
  • Bebeğin bir anda öksürük krizine girmesi
  • Bebeğin tıkanması
  • Bebeğin huzursuz hareketler sergilemeye başlaması
  • Bebeğin nedensiz yere ağlama davranışı göstermesi
  • Bebekte yutma güçlüğü görülmesi
  • Bebeğin bilinç değişiklikleri geçirmesi
  • Bebeğin burnundan nefes alamamasına bağlı olarak hafif düzeyde hırıltı görülmesi
  • Bir anda nedeni açıklanamayacak bir ateş şikayetinin oluşması genel belirtiler arasında gösterilebilir.

Bebeklerde Akciğere Süt Kaçması Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde akciğerlere süt kaçması çok farklı durumlara bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Bebeklerde akciğerlere süt kaçması nedenleri şu şekildedir;

  • Sütün Hızlı Akması: Bebekler annelerini emerken emme refleksini yerine getirirler. Bu süreçte süt belirli bir hızda bebeğe doğru akar. Ancak çeşitli sebeplere bağlı olarak bebeğe giden sütün hızlı akması durumu yaşanabilir. Olduğundan hızlı süt akışı olursa bebeğin akciğerlerine süt kaçabilir.
  • Biberon Emziği Deliğinin Büyük Olması: Bebekler emme döneminden sonra biberonla beslenmeye başlarlar. Biberon emzikleri bebeğin sıkıntı yaşamadan süt içebilmesini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Biberon emziğinin büyük olması durumunda bebeğin akciğerlerine süt kaçabilir.
  • Gelişim Geriliği Olması: Bazı bebeklerde gelişim geriliği problemleri yaşanabilmektedir. Bebekler gelişim geriliği olması durumunda emme refleksini doğru şekilde yerine getiremeyebilir ya da yemek yolunda bazı gelişimsel sorunlar olabilir. Ayrıca gelişim geriliği bebeğin kas kontrollerinin zayıf kalmasına yol açabilir. Tüm bu durumlar sütün hızlı akmasına yol açar.
  • Solunum Yolu Problemleri: Bebekler annesini emerken ya da biberondan süt emerken nefes almak için burunlarını kullanır. Bebeklerin burnunda ya da solunum yollarının farklı bölümlerinde problemler oluşursa süt emerken akciğerlere kaçabilir.
  • Akciğer ve Kalp Sorunları: Bebeklerde görülen akciğer ve kalp sorunları emerken sütün akciğere kaçmasına yol açabilir. Akciğer yollarında bir sorun olması ya da kalp sorunlarının yaşanmasında anneler bebeklerini emzirirken çok dikkatli olmalıdır.
  • Beyin Kontrolü Sorunları: Bebekler emme refleksini yerine getirirken beyin beslenme sürecini etkin bir şekilde yürütmektedir. Bebek bu dönemde soluk alma, emme ve diğer tüm süreçte beynin kontrolüyle sorunsuz bir şekilde süt içme deneyimini tamamlayabilir. Ancak beyin kontrolü sorunları yaşanıyorsa akciğerlere süt kaçması görülen bir durumdur.
  • Bebeğin Beslenirken Yanlış Pozisyonda Olması: Bebeğin akciğerlerine süt kaçmasında en önemli nedenlerden biri de yanlış pozisyonda beslenmesidir. Bebeğin kafası annenin meme hizasında yer alırsa sütün kaçma olasılığı çok yüksek olur. Bununla birlikte yan yatma pozisyonlarında da bebeğin akciğerlerine süt kaçabilir. Çünkü bu pozisyonda bebeğin burnu açıkta kalamayacaktır.

Bebeklerde Akciğere Süt Kaçması Teşhisi

Bebeklerde akciğere süt kaçması teşhisi için yapılması gereken öncelikle kısa bir öykü dinlemek olur. Sonrasında gerekli fiziki muayene yapılır.

Teşhis yöntemleri şu şekildedir;

  • Öykü Dinleme: Uzmanlar öncelikle bebeğin nefes alamaması durumunda bir cisim kaçtığını ya da süt kaçtığını düşünür. Bu süreçte anne babaya bebeğin kısa bir süre önce yaşadıklarını anlatmasını isterler. Annenin emzirdiği bilgisi alındığında hemen süt kaçmasına yönelik bir şüphe oluşacaktır.
  • Fiziki MuayeneUzmanlar akciğerlere süt kaçmasından şüphelendiğinde hemen bir fiziki muayene yaparlar. Fiziki muayene sonrasında bebeğin akciğerlerine süt kaçıp kaçmadığı anlaşılabilir. Gerekli olması durumunda görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir.

Bebeklerde Akciğere Süt Kaçması Tedavisi

Bebeklerde akciğere süt kaçması tedavisi olarak hemen evde ön müdahale yapılmalıdır. Bunun için uygulanacak yöntem şöyledir;

  • Heimlich ManevrasıEbeveynler süt kaçması durumunda öncelikle soğukkanlı olmalıdır ve bebeğin olduğu yerde ters pozisyona getirerek sırtını sıvazlar vaziyette birkaç defa vurmalıdır. Bu işlem sayesinde kaçan süte bağlı nefes alamama sorunları ortadan kalkabilir. Bu işlemde bebeğin kemik yapısının zayıf olduğu unutulmamalıdır.
  • 112 Acil Arama: Ebeveynler yaptıkları müdahaleye rağmen hala bebeğin yaşadığı süt kaçma belirtileri devam ediyorsa hemen 112 acil aranabilir. Gelen ekipler bu konuda deneyimli oldukları için hemen ön müdahaleyi yaparlar ve çocuğun zarar görmesi engellenebilir.

Bu işlem dışında sağlık kuruluşuna gidildiğinde uygulanacak özel bir tedavi yöntemi yoktur. Bebeğinizin boğazının ve ciğerlerinin temizlenmesi için gerekli fiziki müdahaleler uygulanması yeterli olacaktır.

Bebeklerde Akciğere Süt Kaçması Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Bebeklerin emme sırasında akciğerlerine süt kaçması sık yaşanabilen bir durumdur. Bu süreçte anne babalar soğukkanlı davranmalı ve gerekli önlemleri hemen almalıdır;

  • Bebeğin Başı Yüksekte Tutulmalıdır: Bebeğin emme deneyimi sırasında süt kaçması ve nefes almada güçlük çekmesi durumunda en yanlış hareket bebeğin yatırılarak emmesidir. Bu durumda hemen anneler bebeği kucağına almalı ve başını yüksek bir yerde tutarak emzirmelidir.
  • Bebeğin Güneşlenmesi Sağlanmalıdır: Bebeğin emme sırasında boğazına ve ciğerlerine süt kaçma sebepleri arasında doğuştan gelen gırtlak sorunları olduğu bilinmektedir. Bu duruma karşı bebeklerin gün içinde bol bol güneşlenmesine özen gösterilmelidir.
  • Bebeğin Burnu Emerken Açık Olmalıdır: Bebek emme sırasında burnundan nefes almaya çalışır. Bu anda burnu açıkta olmazsa telaşlanabilir ve nefes almaya çalışırken ciğerlerine süt kaçabilir. Bu yüzden bebek belirli bir açıda ve dik emzirilmeli ve burnunun açık olduğundan emin olunması gerekir. Genellikle emzirme öncesi bebeğin burnuna açmak adına damla uygulanabilir.
  • Bebeğin Nefes Alma Durumu Kontrol Edilmelidir: Bebeğin ciğerlerine süt kaçtığında nefes almada zorluklar görülecektir. Bu durumda hemen anne babalar bebeği soymalı ve nefes alma durumu kontrol edilmelidir.
  • Bebeğin Ağzından Çıkan Süt Temizlenmelidir: Bebeğin ciğerlerine süt kaçtığında belirli oranda süt ağzından geri çıkacaktır. Bu durumda anne babalar hemen ağızdan çıkan sütü temizlemelidir. Aksi halde bu süt yeniden geri gider ve bebeğin daha da zorlanmasına yol açabilir.
  • Bebeğin Solunum Yolları Açılmalıdır: Bebeklerde akciğerlere süt kaçması durumunda solunum sorunları yaşanabilir. Bu durumda anne babalar hemen solunum yollarını açmalı ve bebeğin rahat nefes alabilmesini sağlamalıdır. Bunun için bebeği sert bir zemine sırt üstü yatırıp başını tavan yönünde kaldırma solunum yollarının açılmasını sağlayabilir.

Bebeklerde Akciğere Süt Kaçması için Hangi Doktora Gidilir?

Bebeklerde akciğere süt kaçması durumunda öncelikle bir çocuk doktoruna gidilmelidir. Çocuk doktoru gerekli olan bölüme yönlendirecektir. Akciğerlere süt kaçması durumunda genellikle Gastroenteroloji bölümüne yönlendirme yapılır ve burada Gastroenteroloji uzmanı ilgilenir. Bebeğin nefes almada zorluk çekmesi ve nedensiz huzursuzlanması durumunda hemen ön müdahale yapılmalı ve bir doktora gidilmelidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
12
0
Makeleyi Paylaşın