Bebeklerde Kusma
Denem
Bebeklerde Kusma Nedir?
Bebeklerde kusma doğumdan sonra ilk aylarda sıklıkla görülebilen bir durumdur. Özellikle beslendikten sonra bebekte kusma görülebilmektedir. Bebeklerde kusma mamanın ya da anne sütünün mideden yemek borusuna, oradan da ağza gelerek çıkarılması ile meydana gelmektedir.
Kusma midede yer alan besin ve diğer maddelerin yemek borusu ve ağız yoluna geri gönderilerek atılması durumudur. Refleks bir durum olarak meydana gelen kusma, beynin medulla oblangata bölümünün arkasında yer alan ‘kusma’ bölümü tarafından yönetilir. Bu merkez özellikle beynin sindirim, görsel, işitsel gibi birçok bölümünden yer alan uyarıcıları alır. Genellikle mide bulantısının devamda görülebilen bir durumdur. Kusma belli bir hastalığa bağlı olarak gelişen geçici bir durum olabildiği gibi altında ciddi sorunları da barındırabilmektedir.
Bebeklerde kusma çeşitleri şunlardır:
- Regürjitasyon: Bebeklerdeki zararsız kusma türüdür. Bu kusma türünde bebek beslendikten sonra bebekte kusma oluşur. Özellikle mamadan ya da anne sütünden sonra meydana gelir. Kusan bebekte bir bulantı oluşmaz. Aynı zamanda bebek kusarken ağrı yaşamaz. En çok yeni doğan bebeklerde kusma türü olarak karşımıza çıkmaktadır.
- Reflü: Yeni doğmuş bebeklerde kusma görülebildiği gibi reflünün meydana getirdiği kusma da görülebilir. Bu durum özellikle çok sık kusmayı da beraberinde getirir.
- Mide Kapağı Darlığının Neden Olduğu Kusma: Yenidoğan bebekte kusmaya neden olan bir tür doğumsal hastalıktır. Bu tür bebeklerde kusma fışkırırcasına olmaktadır.
Bebeklerde Kusma Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde kusma belirtilerinin en başında, bebeğin yediği besinlerin ya da anne sütünün ağızdan geri çıkarılması gelmektedir. Özellikle yeni doğan bebeklerde kusma, anne sütü alındıktan sonra olmaktadır. Çok sık ve aşırı olmadığı sürece bu durum doğaldır. Aynı zamanda doğal kusmanın yanında bebeklerde fışkırarak kusma da görülebilmektedir. Bebeklerde fışkırarak kusmanın temelinde çeşitli nedenler de yatmaktadır. Bazı durumlarda bebeklerde kusmaya eşlik eden soğuk algınlığı, ishal, ateş gibi başka belirtiler de görülmektedir.
Bebeklerde Kusma Nedenleri Nelerdir?
Yeni doğanlarda ve bebeklerde kusma özellikle aşırı ve sık sık olmadığında normal bir durumdur. Ancak bebeklerde kusmanın birden fazla nedeni de olabilmektedir. Aynı zamanda çeşitli rahatsızlıkların göstergesi olarak bebeklerde kusma baş göstermektedir.
Bunlar ele alındığında;
- Çeşitli mide ve sindirim sistemi sorunları,
- Soğuk algınlığı ve üşütme,
- Herhangi bir besine karşı alerji durumu,
- Mide ve bağırsak arasında geçiş bölgesinin dar oluşu,
- Beslenme sonrası gaz çıkarılmaması,
- Bebekte kusmayı tetikleyen ağlama krizlerinin yaşanması,
- Bebeğin beslenme sonrası hareket ettirilmesi,
- Bebeğin fazla ve sık beslenmesi
- Bebek reflüsü,
- Galaktozemi yani süt ürünlerine bağlı laktozun sindirilmesini sağlayan enzimin üretilememesi.
Bebeklerde Kusma Teşhisi
Bebeklerde kusma teşhisi için doktor öncelikle ebeveynlerden bebeğin öyküsünü alır. Yani bebekte kusmanın ne zamandır var olduğu, ne zaman ortaya çıktığı, kusmaya eşlik eden başka semptom varlığı gibi durumları öğrenir. Buna ek olarak fiziki muayene ile bebeği muayene eder. Daha net bir teşhis için kan testi, idrar testi, gaita örneği gibi testler isteyebilir.
Bebeklerde Kusma Tedavisi
Bebeklerde kusma tedavisi için en uygun yöntemi uzman doktor belirlemektedir. Buna göre çok kusan bebekler için tedavi yöntemi de altta yatan sebebe göre değişmektedir.
Tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir:
- Enfeksiyona bağlı olan bebek kusmasında enfeksiyon tedavi edilir.
- Soğuk algınlığına bağlı çok kusan bebek için sıvı takviyeli, bebeğin sıcak tutulduğu bir tedavi yöntemi doktorun yönlendirmesi ile uygulanabilir.
- Bebek anne tarafından çok uzun ve sık sık emziriliyorsa emzirme planlanması yapılabilir.
- Gastroentolojik başka problemler için ise soruna uygun tedavi yöntemi uygulanır.
Tedavi yöntemi bebekte kusmanın neden kaynaklandığına göre değişkenlik gösterir. Bu tedavi yöntemi de bebeğe en uygun olacak şekilde doktor tarafından yapılmaktadır.
Bebeklerde Kusma Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Bebekte kusma diğer rahatsızlıklar gibi aşırı sık ve fazla olacak şekilde kendini gösteriyorsa mutlaka doktor tarafından tedavi edilmelidir. Özellikle çok kusan bebeklerde kusma ciddi sıvı kaybına neden olur ve bebekte dehidratasyona neden olur. Bu durum özellikle organların, böbreklerin susuz kalması ile ciddi problemlere yol açar.
Başka bir açıdan ele alındığında ise bebekte kusma gastroentolojik bir sorundan kaynaklı olabilir. Çok kusan bebeğin sindirim sisteminde tedavi edilmesi gereken bir sorun olabilir. Bunlara ek olarak bebeklerde kusma bir enfeksiyona bağlı olabilir. Eğer bu enfeksiyon tedavi edilmez ise ağırlaşarak bebeğe ciddi zararlar verebilir.
Bebeklerde Kusmaya Ne İyi Gelir?
Bebeklerde kusmaya iyi gelebilecek en iyi şey doktor tedavisidir. Bunun yanında evde yapılabilecek bazı şeyler de bebeği rahatlatabilir. Bebeklerde kusmaya iyi gelen şeylerin başında bebeği aşırı beslenmeden kaçınılması ve emmesi için zorlanmaması gelmektedir. Aynı şekilde bebek kusmasını engellemek için yemekten sonra fazla hareketten kaçınılmalıdır. Ayrıca bebek beslendikten sonra hemen yatırılmamalı, gazı çıkartılmalıdır. Bunlara ek olarak vücutta su tutumunu sağlamak adına bebeğin ağzına az miktarda olacak şekilde şekerli su verilebilir. Tüm bunlar doktorun tedavi ve yönlendirmesi ile yapılmalıdır.
Bebeklerde Kusmaya Ne İyi Gelmez?
Bebekte çok fazla kusma durumu mevcutsa bazı durumlar kusmayı tetikleyebilir. Bunların en başında bebeğin çok fazla emzirilmesi gelmektedir. Bebek fazla emzirilmemelidir. Ayrıca bebekte bazı gıda alerjileri de olabilmektedir ve bu gıdalar bebekte kusma yaşanmasına neden olmaktadır. Bebek yemek ile beraber aşırı hareket halinde olursa kusma tetiklenebilir. Aynı zamanda bebeğe emzirme harici yatarak yemek verilmemelidir. Tüm bu durumlar bebeklerde kusmaya iyi gelmeyen durumlardır ve dikkat edilmelidir.
Bebeklerde Kusma için Hangi Doktora Gidilir?
Bebekte uzun süredir varlığını koruyan, belli bir durumda ortaya çıkan ve bebeğin genel sağlık durumunu etkileyen kusma için acilen doktora gidilmelidir. Bu durumda ise pediatri veya pediatrik gastroenteroloji doktorlarına başvurmak gerekir.
Yeni doğan bebeklerde kusma sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Ancak bebeklerde kusma bazı durumlarda tehlikeli olmaktadır ve vakit kaybedilmeden hemen doktora gidilmelidir.
Tehlikeli durumlar aşağıdaki gibidir:
- Özellikle sık ve geçmeyen, uzun süredir var olan kusma,
- Bebeklerde kusma ve ishalin birlikte görülmesi,
- Bebeklerde iştah azalması ve halsizlik,
- Koyu renkli (sarı, turuncu gibi), kötü kokulu
- Bebeğin cilt renginden solma,
- Bebeklerde kusma ve ateşin beraber seyretmesi gibi durumlar tehlikeli olabilmektedir.
Bu durumlarda acil doktora gidilerek kusmanın neden kaynaklandığının teşhisi ve tedavi yöntemleri öğrenilmelidir. Bahsedilen durumlar oldukça tehlikeli sonuçlara yol açabileceğinden en kısa sürede zaman kaybetmeden bebek doktora götürülmeli, evde herhangi bir tedavi uygulanmamalıdır.
Bebeklerde Kusma ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Bebeklerde kusmaya bitkisel çözüm kullanılmalı mıdır?
Bebeklerde kusma için bitkisel çözüm doktor kontrolü gerçekleştirilmeden kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu durun bebeğin durumunun kötüleşmesine neden olabilir.
1 yaş bebeklerde kusma neden olur?
1 yaş bebeklerde kusma bebeğe verilen gıdalar ile ilişkilendirilebilir. Gıda alerjisi olabildiği gibi aşırı kusma durumunda gıda zehirlenmesi ile de ilişkili olabilmektedir. Aynı zamanda bebeğin sindirim sisteminden kaynaklanan herhangi bir problemde de 1 yaş bebeklerde kusma görülmektedir.
Kusan bebek tekrar emzirilir mi?
Kusan bebek bir süre emzirilmemelidir. Çünkü kusmadan sonra bebeğin kendini toparlaması için zaman tanınmalıdır. Ayrıca bu kusma bebeğin fazla da beslenmesinden kaynaklı olabilmektedir. Bu yüzden de kusan bebek kustuktan hemen sonra emzirilmemelidir.
Bebek neden fışkırarak kusar?
Bebeklerde fışkırarak kusmanın en temel nedeni bebeğin çok fazla beslenmesinden kaynaklanmaktadır. Bebek fazla ve sık olacak şekilde beslendiğinde sindirim için fırsat tanınmaz. Bu yüzden fazla gıda bebeğin ağzından fışkırarak çıkar. Bu durum özellikle bebek beslendikten ve hareket ettirildikten sonra ortaya çıkmaktadır. Bebek yeteri kadar beslenmeli ve beslendikten sonra da fazla hareket ettirilmemelidir.
Bebeklerde kusma ne zaman biter?
Bebeklerde ve yenidoğanlarda kusma sıklıkla görülür ve bebek geliştikçe kusma miktarı git gide azalır. Bebeklerde ilk aylarda kusma fazla olmadığı sürece doğal bir durumdur. Bebek ay ay gelişip büyüdükçe de bu durum azalarak biter.
Bebeklerde kusmayı ne önler? Bebeklerde kusmayı önlemek için ne yapılmalı?
Bebeklerde kusmayı önlemek ve hafifletmek için ebeveynlerin yapacağı çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemlerden başında bebeğin aşırı derecede beslenmemesi ve beslenirken de hava yutmamasına dikkat edilmesi gelmektedir. Beslenmeden sonra gaz çıkartılması da bebeklerde kusmanın hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda beslenmeden sonra bebek çok fazla hareket ettirilmemelidir. Bu öneriler sürekli fazlalaşan ve fışkırarak kusan bebekler için işe yaramayabilir. Bu nedenle bebek vakit kaybedilmeden doktora götürülmelidir.
Bebeklerde kusma ve ishal ile birlikte görülmesi neyin belirtisidir?
Bebeklerde kusmaya eşlik eden ishal durumu ciddi bir soğuk algınlığının göstergesi olabilmektedir. Kusan bebek sıvı kaybı yaşamaktadır bu durum da ishal ile beraber daha da fazlalaşmaktadır. Sıvı kaybı yaşanması da ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bu yüzden bebek bir doktora götürülmelidir.
Bebeklerde kusmayı engelleyen mama var mıdır?
Bebeklerde kusmayı engelleyen mamalar mevcuttur. Ancak mamalar doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. Çünkü bebekte beklenenin aksine ters bir etkiye neden olabildiği gibi kusmanın altında yatan temel nedenin anlaşılmasını da engelleyebilir. Bebeklerde kusma önleyici mamalar kullanılmadan önce uzmana danışılması daha doğru bir yoldur.
9 Aylık bebeklerde kusmaya ne iyi gelir?
Özellikle ek gıdaya başlayan 9 aylık bebeklerde nadiren de olsa kusma durumu görülmektedir. Bebek çeşitli gıdalar yediği zaman kusma meydana gelebilmektedir. Bu durumda ise hangi gıdanın bebekte kusmaya neden olduğu takip edilmelidir ve o gıda bebeğe çok sık verilmemelidir. Bu durumun geçmemesi halinde de doktora başvurulmalıdır.
Bebek neden kesik kesik kusar?
Bebeklerde kesik kusmanın en temel nedeni fazla beslenmiş olmasıdır. Kesik kesik kusan bebeğin çıkardığı beyaz ve ekşi kokulu madde de zaten anne sütüdür. Ekşi kokmasının en temel nedeni ise mide asidi ile anne sütünün birlikte gelmesidir. Bebeklerde kesik kusmanın çok aşırı olması da üşütme ya da çeşitli mide problemlerinden de kaynaklanabilir.
Bebeklerde kusma ile ateş ve halsizlik görülmesi neyin belirtisidir?
Bebeklerde kusma, ateş ve halsizliğin görülesi bir tür sağlık problemi olabileceğinin habercisidir. Bebek aşırı üşütmüş olabileceği gibi gıda zehirlenmesi ya da çeşitli sindirim sorunları da yaşıyor olabilir. Bu yüzden bebek doktora götürülerek tedavi olmaya başlamalıdır.
Kusan bebek nasıl yatırılmalıdır?
Kusan bebek genellikle kusmuğun hava yollarına kaçmaması adına sırt üstü yatırılmaz. Ancak nefes borusuna en az besin sırt üstü yatmada gerçekleşmektedir. Bebek kusarken sırt üstü yatar başını sağa ya da sola çevirirse doğal yollarla kusmuk kolaylıkla çıkabilmektedir. Bebeklerin bu yüzden sırt üstü yatırılması daha doğru olabilmektedir.