Deri Sarkması

Hızlı kilo verme sonucunda ortaya çıkan sarkmalar deri sarkması olup tedavisi doğal yöntemler ve cerrahi müdahale olarak yapılabilmektedir

Hızlı kilo verme sonucunda ortaya çıkan sarkmalara deri sarkması denir. Estetik açıdan hoş bir görüntü sergilemeyen bu sarkmalar oldukça kilolu olan kişilerin hızlı kilo verme sonucunda ortaya çıkan bir durumdur.

Vücudun gereğinden hızlı kilo kaybı yaşamasının sonucunda deri bol bir hal alarak vücutta sarkmalar başlar. Sağlıklı ve ideal olan ayda iki ile dört kilo vermektir. Kişilerin ayda on ve üzeri kilo kayıpları vücut yapısının bozulmasına ve deri sarkmasına yol açmaktadır.

Cildin iç tabakası kolajen ve elastin proteinlerinden meydana gelmektedir. Kolajen vücuda sıklık ve sağlamlık sağlarken elastin ise vücuda esneklik sağlar. Uzun bir zaman kilolu kalan kişilerde cilt uzun süre gerildiğinden dolayı kolajen ve elastin yapısı hasar görür. Bu durumdan kaynaklı olarak kişiler hızlı kilo verdiğinde sarkmalar meydana gelmektedir.

Özellikle ayda 10 ve üstü kilo vermelerde ve kilolu kişilerin hamile kalması sonrası sık görülebilen bir hastalıktır. Birçok etken ile vücudu toparlamak mevcutken özellikle karın germe operasyonları cildinizi eski haline döndürerek kişiye kendine olan güvenini kazandırmaktadır. 

Deri Sarkmasını Belirtileri

Vücudun gereğinden hızlı kilo vermesi sonucunda deri bol bir hal alarak vücutta deri sarkmaları başlar. Özellikle ayda on ve üzeri kilo kayıpları vücut yapısının bozulmasına ve derinin sarkmasına yol açmaktadır.

Bunun dışında cilt sarkması doğum sonrasında kendisini net bir şekilde gösterebilir. Her hamile kalan anne adaylarında bu durum gözlenmez. Kişinin kilolu olması ve hamilelik döneminde egzersizleri aksatması doğum sonrasında derinin sarkmasına yol açabilir.

Hızlı ve kontrolsüz kilo veren kişilerde net bir şekilde sarkarak belirti veren bu hastalık hamilelik döneminde karın bölgesinin şişmesiyle birlikte çatlaklar oluşturarak belirti vermektedir.

Deri Sarkmasının Nedenleri

Cildin iç tabakası kolajen ve elastin proteinlerinden meydana gelmektedir. Kolajen vücuda sıklık ve sağlamlık sağlarken elastin ise vücuda esneklik sağlar. Uzun bir zaman kilolu kalan kişilerde cilt uzun süre gerildiğinden dolayı kolajen ve elastin yapısı hasar görür. Bu durumdan kaynaklı olarak kişiler hızlı kilo vermeye başlayınca genişlemiş olan deri toparlanamadığı sarkar.

Meydana gelen bu sarkmalar cildin esnekliğini etkileyen faktörlerden kaynaklanmaktadır.

Cildin esnekliğini etkileyen faktörler;

Kilolu Olunan Süre: Cildin alt tabakası esnekliği sağlayan elastin ve sıkılığı sağlayan kolajen proteinlerinden oluşur. Aşırı kilolu kalınan süre ne kadar fazla ise kiloların verilmesinin ardından deri de bu süreyle orantılı olarak sarkar.

Kaybedilen kilo miktarı: Sağlıklı olan ayda iki ile dört kilo arası vermektir. Fakat kişilerin hızlı kilo vermeleri sonucunda vücudun aylık 10 kilo kaybetmesi ve toplamda 45 kilo ve üstü gibi aşırı kilo kayıpları derinin sarkmasına neden olmaktadır.

Beslenme Alışkanlıkları: Deri sarkmasına neden olan en büyük faktörlerden biri de beslenme alışkanlığıdır. Özellikle fast-food tarzında yiyeceklerin aşırı tüketimi, yağlı ve şekerli yiyeceklerin tüketilmesi ve asitli içeceklerin tüketimi kiloya neden olmaktadır.

Genler: kişinin genleri vücudunun kiloya yatkın olup olmadığını etkiler.

Güneşe Maruz Kalmak: Sürekli güneşe maruz kalmak elastin ve kolajen üretimini azaltır. Bu durumdan kaynaklı olarak vücudun gevşemesine neden olduğunu söyleyebiliriz.

Deri Sarkmasının Tedavisi

Deri sarkması tedavisi doğal yöntemler ve cerrahi müdahale olarak yapılabilmektedir. Kişinin yapacağı egzersizler, diyet programları, ilaç kullanımı ve spor aktiviteleri ile doğal bir şekilde tedavi edilebilirken bazı durumlarda da cerrahi müdahale gerekebilmektedir.

Özellikle cildin eski haline dönmesi ve gerginleşmesi için hastanın beslenmesine dikkat etmesi ve egzersizlere yoğunluk vermesi oldukça önemlidir.

Obezite sorunu olmayan kişilerde bölgesel yağlar oluşabilmektedir. Bu kişiler vücuttaki fazla yağdan liposuction gibi cerrahi yöntemlerle kurtulabilirler.

Bu tür kişilerde liposuction sonrası deri sarkması görülebilir.

Deri sarkması tedavi türleri;

CFK- Ladermotonie: Bu yöntem deri sarkma tedavisinde oldukça etkilidir. Özellikle acı ve sıkıştırma olmadan vücudun alt tabakasındaki elastin ve kolajen yapıya zarar vermemesi tedaviyi olumlu etkilemektedir.

Ciltte bulunan fazla yağı yakmada etkili olan bu yöntemde kullanılan vakum derinin daha sıkı bir hal almasını sağlar.

Endermologie: Bu yöntemde ki amaç LPG cihazı ile cildin alt tabakasında bulunan kolajen ve elastin yapılarının sentezini uyarıp kan dolaşımını arttırarak derinin sıkılaşmasını sağlamaktadır.

 LPG cihazıyla emme ve dönme hareketlerini kullanarak deri altındaki dokulara basınç uygulayarak deriyi kendi içine çekip bırakarak sıkılaşmasını sağlayan bir masaj türüdür.

Slide Styler: Slide Styler tedavi yönteminde ki amaç cildin sıkılaşmasını ve derinin toplamasını sağlamaktadır. Metabolizmayı calıştırmakla birlikte kan dolaşımını hızlandırıp masaj yapılarak uygulanır.

Bodystar: bodystar cihazı ile kasların çalıştırarak hücrelerdeki trigliseritlerin açığa çıkmasını sağlar. Böylelikle vücutta bulunan toksit madde dışarı atılarak sarkmayı azaltır.

Karın Germe Ameliyatı Karın germe operasyonu karın bölgesindeki oluşan yağlanma ve sarkma gibi problemlerde kullanılan bir yöntemdir. Cerrahi müdahale gerektiren bu yöntemde ki amaç karın bölgesinin alt ve orta kısmında ki fazla yağ dokusunun almaktadır. Fazla olan deri kesilerek alınır. Deri alındıktan sonra karın bölgesi gerilerek dikilir.

Deri Sarkmasına Ne İyi Gelir?

Deri Sarkmasına iyi gelebilecek faktörler ;

Yavaş Kilo Verilmeli: Hızlı kilo verme deri sarkmasına neden olur. Bu faktörü göz önünde bulundurarak kilo verirken yavaş ve düzenli bir şekilde kilo vermek derinin sarkmasını oldukça azaltacaktır.

Derinin Nem Durumu Dengelenmeli: Derinin nem durumunu dengede tutmak deri sarkmasına iyi gelecektir. Derinin nem oranı düştükçe derinin sarkma oranı artar. Bundan dolayı derinin nem durumu dengede tutmak deri sarkmasına iyi gelecektir.

Bol Bol Su İçilmeli: Bol su tüketimi derinin sağlığı için önemli bir etkendir. Günlük 2 litre kadar su tüketimi hem kilo vermeye hem de deri sarkmasına iyi gelecektir.

Egzersiz Yapmak: Özellikle hızlı kilo verirken egzersizler ihmal edilmemelidir. Egzersiz eşliğinde kilo vermek derinin sarkmasına iyi gelerek derinin sarkmasını engelleyecektir.

Masaj Yaptırmak: Masaj yaptırarak kan dolaşımını hızlandırıp derinin toparlanmasını sağlayabilirsiniz. Kilo vermeye karar verildiğinde düzenli yaptırılacak mesajlar derinin sarkması faktörüne iyi gelecektir.

Argon yağı: Argon yağı fazla kilolarından kurtulmaya karar veren veya hamile anne adayları için oldukça iyi gelir. Özellikle düzenli bir şekilde kullanılması doğum veya fazla kilo verme sonrasında vücutta meydana gelen çatlakları önlemede oldukça başarılıdır.

Cilt Serumu: cildin beslenmesi ve kuru kalmaması adına dermatoloji uzmanı kontrolünde cilt serumlarının kullanılması deri sarkmalarına iyi gelecektir.

Deri Sarkmasına Ne İyi Gelmez?

Sigara: Sigara kullanımı Kan dolaşımını etkilediği için yaraların erkenden toparlanmasını engeller. Bu yüzden karın germe ameliyatı geçirecek hastaların cerrahi operasyondan bir iki gün önce sigara kullanımına ara vermeleri pozitif sonuçlar verecektir.

Beslenme Alışkanlıkları: Deri sarkmasına neden olan en büyük faktörlerden biri de beslenme alışkanlığıdır. Özellikle fast food tarzında yiyeceklerin aşırı tüketimi, yağlı ve şekerli yiyeceklerin tüketilmesi ve asitli içeceklerin tüketimi kiloya neden olmaktadır.

Hızlı kilo verme: Ayda iki ile dört kilo arası vermek en sağlıklı olandır. Kişinin kontrolsüz bir şekilde ayda 10 ve üzeri hızlı kilo vermesi derinin sarkma oranını arttırmakla birlikte vücutta çatlaklara neden olacaktır.

Deri Sarkması Tedavi Edilmezse

Kolajen vücuda sıklık ve sağlamlık sağlarken elastin ise vücuda esneklik sağlar. Uzun bir zaman kilolu kalan kişilerde cilt uzun süre gerildiğinden dolayı kolajen ve elastin yapısı hasar görür. Bu durumdan kaynaklı olarak kişiler hızlı kilo vermeye başlayınca genişlemiş olan deri toparlanamadığı sarkar.

Egzersizler ve düzenli kilo verme işleminde deri oldukça az sarkar ve zamanla toparlanabilir. Fakat hızlı kilo verme ve oldukça fazla kilo verme işlemlerinde deri sarkmaya başlar. Meydana gelen bu sarkmalar tedavi edilmezse kişide güven sorununa, kendini beğenmeme ve estetik açıdan hoş durmayan bir vücut yapısına sahip olacaktır.

Karın Germe Ameliyatı

Karın germe ameliyatı özellikle yapılan doğumlar ve oldukça fazla kilo verme faktörlerinden sonra derinin sarkması ula ihtiyaç duyulan bir operasyondur.

Doğum sonrası veya fazla kilo verme sonucunda vücudun elastiğiyle birlikte kaslarda bozulmalar, deride gevşemeler, sarkmalar meydana gelebilmektedir. Bu durumda kişide estetik olmayan bir görüntü sergiler. Bunun sonucunda ise kişi de güven problemi yaşanabilir. Bu tarz sorunları gidermede ise karın germe operasyonları oldukça pozitif sonuçlar verir.

Karın germe operasyonları mini karın germe ve tam karın germe olarak iki türü vardır. Kişinin derisinde sarkma az ve vücuttaki gevşeme miktarı az ise mini karın germe yöntemi uygulanır. Tam karın germe operasyonlarında ise deri sarkmasıyla birlikte vücuttaki gevşeme miktarı fazla ise yapılır.

Karın germe operasyonunda fazla deri aşağıya doğru çekilerek alınır. Fazla derinin aşağıya doğru çekilip alınmasıyla yeni göbek deliği ihtiyacı doğar. Deride yeni bir delik açılarak göbek deliği oluşturulur. Fakat burada dikkat edilmesi gereken etken göbek deliği işleminde dikişleri gizleyebilmektir. Bu işlem doğru yapılmazsa göbek deliği kısmında dikiş izleri görünecektir. Bu durumda estetik açıdan hoş durmayacaktır.

Hamilelik Döneminde Deri Sarkması

Her hamilelik sonrasında deri sarkmaz. Özellikle anne adayı kilolu ise birde hamilelik döneminde karın bölgesinin şişmesi doğumdan sonra deri sarkmasını habercisidir. Anne adaylarının hamilelik belirtileri gözlemlediği an derinin sarkması için önlemini almalıdır.

Hamilelik sürecinde yapılacak egzersizler, dengeli beslenme ve 12 kilo üstünde kilo almama durumunda doğumdan sonra sarkmalar oldukça azalacaktır. Yapılan egzersizlerle birlikte özellikle anne adayının karın bölgesine argon yağı sürmesi deri sarkmasını azaltmakla birlikte doğum sonrasında oluşabilecek çatlakların oluşmasını engelleyecektir.

Deri sarkması için Hangi Doktora Gidilmeli?

Sağlıklı ve ideal kilo vermek oldukça önemlidir. Ayda iki ile 4 kilo arası vermek en sağlıklı olandır. Kişilerin oldukça hızlı kilo verme isteği ve fazla kilo vermesi sonucunda vücutta sarkmalar meydana gelir.

 Özellikle uzun süre kilolu kalmış kişilerin 45 ve üzeri kilo verme işleminde kişide oldukça belirgin ve estetik açıdan hoş durmayan bir sarkma gözlenecektir. Derinin oldukça net bir şekilde sarkması sonucunda estetik ve plastik cerrahi bölümünde bulunan estetik ve plastik cerrahi uzmanına muayene olunabilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
2
0
Makeleyi Paylaşın

Deri Sarkması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Deri sarkması nasıl giderilir?

Deri sarkmaları CFK- ladermotonie, slide styler,  endermologie, bodystar ve karın germe ameliyatı ile giderilebilir. Ciltte bulunan fazla yağı yakmada etkili olan bu yöntemler de kullanılan cihazlarla derinin daha sıkı bir hal almasını sağlayarak derinin sarkması önlenebilir. Bu yöntemlerin dışında derinin fazla sarkık olması halinde ameliyat ile derinin sarkması giderilir.

Stj. Dr. Bahattin Kavşut

Cilt sarkması nasıl önlenir?

Cilt sarkması gibi problemlerle karşılaşmak istemiyorsak günlük iki litre kadar su içilmeli, hareketsiz yaşam tarzından uzaklaşması, derinin nem dengesine dikkat edilmeli, hamilelik sonrası çatlakların oluşmaması için argon yağı kullanılarak ve düzgün sağlıklı bir şekilde kilo verilerek cilt sarkması önlenebilir.

Stj. Dr. Bahattin Kavşut