Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz
Kulak Burun Boğaz Bölümü Hakkında
Emniyet mah. Mevlâna blv. No:29 / Ankara
Kulak burun boğaz bölümü olarak isimlendirilen bu bölümde adından da anlaşıldığı gibi burun boğaz kulak hastalıkları, ile baş ve boyun hastalıklarına bakılmaktadır. Kulak burun boğaz hastalıkları bölümünün bir diğer adı ise "Otorinolarengoloji" ya da "Otolarengoloji" şeklinde geçer. Boğaz kulak burun hastalıkları bölümü, burun, boğaz, kulak, baş ve boyun bölgeleriyle ve bu bölgelerle ilgili olan diğer yapılar ile alakadar olan cerrahi bir branştır.
Kulak burun boğaz cerrahi uzmanları, boğaz, kulak, burun, baş ve boyunla alakalı tüm hastalıklar ve yapılara bağlı cerrahi ve tıbbi tedavisi konusunda eğitim almış olan doktorlardır. Buna bağlı olarak kulak, burun, burun içi, nazal geçiş, gırtlak, sinüsler, geniz eti, üst yutak, ağız boşluğu, yüz ile boyun bölgesinde olan yapıların bozuklukları, dış kulak ve kulak hastalıkları gibi pek çok tedavi hizmetleri, KBB/kulak burun boğaz biriminin hizmet kapsamında yer almaktadır.
Kulak burun boğaz birimi uzmanları, diğer cerrahi ve tıbbi uzmanlıklarda görev alan doktorlar ile birlikte çalışabilir. Bu noktada hastanın kulak burun boğaz birimine hangi hastalıkla başvurduğu ve bu hastalığın tedavisi açısından hangi diğer birimlere başvurulması gerektiği gibi noktalar, tedavi şekline yön verecektir.
Buna göre kulak burun boğaz uzmanı tarafından muayene sonrası gerek görülmesi hâlinde hastanın ilgili hastalığına göre branşlara ve uzmanlarına da başvurulabilir ve ortak bir tedavi yolu belirlenebilir:
Kulak Burun Boğaz bölümü uzmanı, söz konusu organların yanı sıra baş ve boyun bölgesi rahatsızlık ve bozuklukları üzerinde de eğitim görmüş kişilerdir. Buna göre KBB birimi kapsamında olan ve KBB uzmanları tarafından tedavi edilen diğer yapılar şu şekilde sıralanabilir: Kulak, Burun, Sinüsler, Gırtlak, Üst Yutak, Nazal Yol, Ağız, Tiroid, Tükürük Bezleri gibi.